Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Ganglionii sau glandele limfatice participa la lupta cu virusuri, bacterii, cel mai adesea inflamandu-se ca urmare a unei infectii.
Limfadenita = inflamarea ganglionilor
De obicei trece cu timpul, si se trateaza folosind antialgice si comprese calde. In corp avem cca 600 de ganglioni limfatici, cei mai multi la nivelul capului si al gatului.
Daca apare o marire a ganglionilor limfatici, sensibilitate in zona respectiva, durere, dureri in gat, febra, roseata in zona ganglionilor limfatici, stare de rau, este cazul sa mergeti la medic.
Inflamarea ganglionilor limfatici poate sa apara datorita unui streptococ in gat, datorita oreionului sau pojarului (boli ale copilariei), infectii la nivelul urechii, al dintilor, rani infectate, dar poate sa apara si de la tuberculoza, sifilis, toxoplasmoza, lupus, HIV, anumite tipuri de cancere.
Infectiile trebuie sa fie tratate corect pentru a evita complicatiile care pot include formarea de abcese, infectii bacteriene, etc
Se recomanda ca in prima faza sa consultati medicul de familie, si sa ii spuneti toate simptomele pe care le-ati avut in ultima vreme, atat cele usoare cat si cele mai severe. Cel mai probabil va va pune un set de intrebari, pentru a putea stabili un prim diagnostic: 1. Ce simptome aveti 2. Cand au aparut primele simptome 3. Daca ati observat o marire a ganglionilor si de cand 4. Daca ganglionii sunt sensibili la atingere 5. Daca ati facut febra, daca va doare in gat cand inghititi 6. Daca aveti diaree / constipatie 7. Daca ati mancat ceva prost gatit
Medicul de familie ar trebui fie sa va recomande un tratament, fie sa va indrume catre un medic specialist.
Nu uitati sa intrebati medicul: 1. Care este diagnosticul 2. Este o boala contagioasa 3. Daca tratamentul nu functioneaza, ce alte variante mai sunt 4. La cat timp de la administrarea tratamentului ar trebui sa incepeti sa va simtiti mai bine 5. La cat timp de la administrarea tratamentului nu mai sunteti contagios 6. Daca luati si alte medicamente, spuneti-i medicului ce anume mai luati si intrebati daca interfereaza cu ceea ce v-a recomandat
Medicul poate sa solicite si analize de sange, exudat faringian, exudat nazal, control ORL, iar pentru cazuri mai grave, biopsia ganglionilor limfatici, radiografie toracica sau CT (computer tomograf), ecografie.
Ca si tratament, daca inflamatia este provocata de un virus, nu sunt recomandate antibioticele. Numai in cazul infectiilor bacteriene se recomanda administrarea de antibiotice.
Intre timp, daca aveti ganglionii de la nivelul gatului umflati si durerosi la atingere, puteti incerca sa aplicati comprese calde pe zona afectata, sa luati antialgice si sa va odihniti pentru a-o permite organismului sa se refaca.
Sfaturile de mai sus nu inlocuiesc parerea avizata a unui medic, asa ca va recomand sa consultati medicul daca va confruntati cu asa ceva. Numai el va putea sa ia cea mai buna decizie in ceea ce va priveste, referitoare la tratament. |