Infertilitatea
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Saturday, May 13, 2006 11:02 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Sterilitatea - un "blocaj" ce poate fi depasit

Statisticile arata ca un cuplu din zece are probleme legate de sterilitate.
Afla ce cauzeaza sterilitatea, ce inseamna fecundatie in vitro sau reproducere asistata, dar si cat costa aceste proceduri.

Specialistii sustin ca din ce in ce mai multi barbati au probleme de sterilitate, iar asta se intampla la nivel mondial. Prejudecata care persista in societatea romaneasca este aceea ca femeia trebuie sa mearga in primul rand la medic, iar daca la ea nu se descopera o cauza de sterilitate, atunci poate merge si barbatul.

Analiza care ofera cele mai multe indicii despre starea fertilitatii unui barbat este spermograma. In cadrul acestei analize se cauta mai multi parametri, si anume: numarul de spermatozoizi/ml, vitalitatea, mobilitatea, morfologia lor etc., indicatori ce pot orienta catre o investigatie mai aprofundata daca medicul o considera necesara.
Daca acum 30 ani o spermograma era considerata drept normala la un numar de 60-80 milioane spermatozoizi/ml, in urma cu 20 ani s-a ajuns sa se considere normal un numar de 40 milioane/ml, iar acum medicii se "multumesc" cu doar 20 milioane/ml. Aceste constatari sunt facute la nivel mondial, iar principalul factor responsabil de aceasta scadere ar putea fi legat de mediu.

In timp ce sterilitatea feminina se mai poate trata, cea masculina, daca este reala si profunda, este greu reversibila.
Sunt si situatii in care in urma investigatiilor nu se descopera nici o cauza evidenta a sterilitatii. In astfel de cazuri, de multe ori responsabile de lipsa aparitiei sarcinii sunt probleme de natura psihica. Dr. Lucia Cornea ofera chiar exemplul unor paciente de origine franceza pe care le-a tratat la Spitalul Cochin din Paris si care nu reusisera sa ramana insarcinate dupa sase-sapte incercari de fertilizare in vitro. In cele din urma, alesesera solutia adoptiei unui copil.
La un interval de un an si uneori chiar mai devreme, unele dintre aceste paciente au ramas insarcinate.
In aceste cazuri, se considera ca un "blocaj" pe care femeia il are la nivel central ar fi responsabil de esecurile tratamentelor anterioare.

Medicii au constatat ca problemele legate de ovulatie genereaza sterilitate la femeile tinere (pana-n 30 ani).

Suferi de sterilitate?

Daca dupa doi ani de viata sexuala fara protectie nu ai reusit sa ramai insarcinata, ori tu, ori partenerul suferiti de sterilitate. Mergi la un medic specializat in tratarea sterilitatii pentru a face investigatii aprofundate care sa identifice cauza ce impiedica conceperea unui copil. Ambii parteneri trebuie sa faca acest pas, chiar daca este vorba despre o situatie in care unul dintre cei doi a mai avut un copil. Specialistul va face un istoric al sterilitatii cuplului, va incerca sa identifice cauza si va trasa drumul pe care trebuie "sa-l urmezi".

Cauzele sterilitatii la femei

* afectiuni organice si/sau hormonale, infectii recente sau mai vechi, alte boli. Spre exemplu, poate fi vorba de afectiuni ale uterului (malformatii din nastere sau unele dobandite), ale trompelor uterine, de natura hipofizara, tiroidiana sau ovariana.
* bolile cu transmitere sexuala (chlamydia, gonoreea etc.), care se pot manifesta de la foarte discret la extrem de zgomotos si care, netratate la timp sau prost tratate, pot lasa sechele grave, responsabile de infertilitate.
* boli cronice precum diabetul, obezitatea, boli autoimune, cancerul sau fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, regimurile neechilibrate pentru slabit.

Cauzele infertilitatii la barbati

* boli ale aparatului genital masculin (malformatii congenitale, tumori testiculare, varicocel, hernii inghinoscrotale, testicule necoborate).
* boli cronice cum ar fi: diabetul, obezitatea, hipercolesterolemiile, hepatitele cronice, hipertensiunea arteriala.
* boli cu transmitere sexuala (multe boli sexuale care cauzeaza sterilitate au simptome "mute" la barbat).
* Cei care folosesc sauna cu regularitate, iau steroizi, fumeaza, merg frecvent pe distante lungi cu bicicleta. In aceste cazuri trebuie informat medicul, ele putand constitui cauze.
* munca la temperaturi ridicate, precum metalurgistii sau cei care muncesc in medii cu noxe, cum ar fi plumbul, sulfura de carbon etc. La acestia, o simpla scoatere din mediul respectiv le poate rezolva intr-un timp relativ scurt problema. Sterilitatea barbatilor este greu reversibila.
* Alte cauze: bolile prost supravegheate ale copilariei (de exemplu, oreionul),
* boli de origine endocrina sau alte boli autoimune (de exemplu: psoriazis, diabetul zaharat, artrita reumatoida).

Tratamente pentru sterilitatea feminina

Inseminarea artificiala
Daca in urma acestor procedee nu se reuseste obtinerea unei sarcini se trece la o alta etapa: insamantarea femeii cu sperma proaspata a partenerului, spermatozoizii prelucrati fiind depusi in interiorul cailor genitale ale femeii. In practica, femeia este stimulata cu ajutorul medicamentelor, practicandu-se trei pana la sase serii de cicluri stimulate cu declansarea ovulatiei si raport sexual dirijat ("ministimulari"), dupa care, daca nu s-a obtinut o sarcina, se instituie alte trei pana la sase serii de "ministimulari" cu declansarea ovulatiei, in vederea inseminarii intrauterine.
Tehnicile de inseminare sunt relativ simplu de executat. Ele nu sunt dureroase, nu impun nici un fel de anestezie si necesita o perioada relativ scurta de repaus dupa efectuarea lor.
Se fac cu ajutorul unui cateter special, foarte subtire, in interiorul caruia se afla spermatozoizii preparati in laborator. sansele de a reusi sa ramai gravida prin inseminare artificiala variaza intre 7-15%.

Cum se trateaza problemele de ovulatie
In general, se aplica tratamente, tehnici si metode de la "cel mai simplu si mai putin costisitor pana la cel mai complex". Daca medicul depisteaza ca ovulatia este anormala, iar trompele uterine si cavitatea uterina sunt functionale, se face o mica stimulare cu ajutorul unor medicamente hormonale. Apoi pacienta este supravegheata ecografic, mai exact sunt urmarite evolutia si maturizarea foliculilor produsi de ovar. Aceasta stimulare dirijata urmareste dezvoltarea corecta a unui folicul matur, precum si precizarea perioadei propice in care se poate concepe un copil, si presupune un minim de cost.

Tratamente pentru trompe uterine
Pentru tratarea infertilitatii femeilor - daca este vorba despre infectii ale trompelor uterine - unii medici utilizeaza si astazi tratamente locale (instilatii cu antibiotice), asociate cu tratament balnear.
Daca trompa este infundata, se poate permeabiliza printr-un procedeu per-celioscopic in cadrul caruia se poate face, dupa caz, si o plastie tubara (in acest domeniu, clinica cu rezultate performante este cea condusa de prof. dr. Bogdan Marinescu, de la Spitalul Clinic "Panait Sirbu" din Bucuresti). Daca leziunile trompei sunt atat de importante incat riscul unei sarcini extrauterine poate fi iminent, atunci este de preferat fecundatia in vitro.

Curba termica, primul pas spre obtinerea sarcinii
In situatia in care medicul nu depisteaza nici o cauza evidenta de sterilitate, partenerii sunt invatati cum sa aiba un raport sexual dirijat, atunci cand femeia are ovulatie.
Identificarea acestei perioade se face prin inregistrarea zilnica a temperaturii corpului la nivel rectal si intocmirea unui tabel.
In mod curent, la jumatatea ciclului menstrual ar trebui sa apara o crestere a temperaturii cu aproximativ 0,5grd. C. Aceasta diferenta de temperatura arata prezenta ovulatiei.

Fecundatia in vitro (FIV)
Urmatoarea tehnica la care medicul poate recurge si care se face doar in cateva centre din tara este fecundatia in vitro (FIV). Pacientele carora li se indica aceasta metoda de tratament sunt cele la care nu s-a putut obtine o sarcina utilizand tehnicile mentionate, cele care au o sterilitate de cauza ovariana, trompe nefunctionale sau absente. Metoda se recomanda si atunci cand sterilitatatea este de cauza masculina (cu spermatozoizi putini la numar, mobilitate redusa fata de normal).

Ce presupune pentru femei aceasta tehnica si cum se face ea? Nu este simpla si implica niste costuri considerabile pentru un cuplu, ce pot depasi 2 000 Euro. Cu trei saptamani inainte de inceperea tratamentului propriu-zis, femeii i se induce o stare de menopauza tranzitorie cu ajutorul unui tratament medicamentos. Ulterior, se intervine cu hormoni (produse foarte scumpe care se aduc din import).
Prin acest tratament se incearca obtinerea unei hiperstimulari ovariene, adica obtinerea a cat mai multi foliculi in ideea ca in interior vor fi cat mai multe ovocite de calitate buna, ce urmeaza sa fie fecundate. In practica, femeia este supusa unui tratament injectabil, timp de 10-12-14 zile, timp in care se fac teste hormonale si ecografii seriate (de trei-patru ori). Dupa stabilirea momentului ovulatiei, cu ajutorul monitorizarilor ecografice, biologice, clinice, se trece la declansarea ovulatiei, urmata de punctie foliculara cu aspiratia ovocitelor. Acestea sunt duse la laborator, unde se selectioneaza microscopic ovocitele de calitate.
Tot in laborator, ovulul matern este pus in contact cu spermatozoizii paterni, in medii speciale de cultura, rezultand unul sau mai multi embrioni care se vor introduce in cavitatea uterina a mamei. Daca se obtin mai multi embrioni de calitate, doar doi-trei dintre acestia se introduc in cavitatea uterina pentru a se evita sarcinile multiple. Ceilalti embrioni pot fi inghetati timp de cinci ani si folositi in cazul in care prima incercare va fi un esec. Astfel, femeile nu mai sunt supuse unei noi stimulari ovariene.

Tratamente pentru sterilitate masculina

Pentru cazurile grave de sterilitate masculina se poate apela la o tehnica derivata din FIV si care poarta numele de ICSI (injectie intracitoplasmatica), adica obtinerea fecundatiei prin injectarea de catre un specialist, in laborator, sub microscop si cu ajutorul unei micropipete, a unui singur spermatozoid in interiorul ovocitului.


Costurile tratamentului

Din pacate, in tara noastra, costurile tratamentului necesar pentru realizarea tehnicilor de reproducere asistata nu sunt compensate de asigurarile de sanatate, lucru considerat de multi pacienti si medici drept inadmisibil.

Situatia este diferita in tari din Europa Occidentala.
In Franta, spre exemplu, asigurarile acopera costurile a patru incercari de fertilizare in vitro, iar pentru insamantari si ministimulari costurile sunt acoperite nelimitat.
O singura fiola necesara tratamentului costa intre 20-40Euro, in functie de concentratia de substanta.
Numarul de fiole de care fiecare femeie are nevoie difera insa: unele "raspund" la 20 de fiole per ciclu, ceea ce inseamna ca tratamentul va costa peste 20 milioane de lei.
Sunt insa situatii in care sunt necesare 40 de astfel de fiole, ceea ce inseamna si dublarea sumei. In plus, trebuie acoperite si costul investigatiilor, monitorizarilor biologice si ecografice, al ustensilelor si substantelor folosite de medici (numai un cateter costa de la 20 de euro in sus), al culturilor de embrioni si al conservarii lor.

In consecinta, un tratament de tratare a sterilitatii poate sa coste intre 1 800 si 2 500 Euro. Dar merita!

23% din totalul sarcinilor obtinute prin reproducere asistata sunt sarcini gemelare si 3,5% sunt tripleti.

Adrese si informatii

Bucuresti
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", sef Clinica Sterilitate si Fertilizare In Vitro prof. dr. Bogdan Marinescu, Calea Giulesti, nr. 5, sector 6, tel.: 021/224.93.76, in colaborare cu Centrul AMP Baudeloque Cochin, Paris, Franta (Conventie) si Spitalul Universitar de Urgenta, Centrul AMP.
Spitalul Universitar de Urgenta, Splaiul Independentei, nr. 169, sector 5, sef Centru de Asistenta Medicala la Procreere dr. Lucia Cornea, tel.: 021/224.80.77 (in colaborare cu Centrul AMP Cochin Baudeloque Paris si Spitalul "Panait Sarbu").
Medsana, Str. Nanu Muscel, nr. 12, sector 5, tel.: 021/212.58.47.
Medicover Grozovici, Str. Calistrat Grozovici, nr. 6, sector 2, tel.: 021/212.21.63.
SABYC, B-dul Ion Mihalache, nr. 13, sector 1, tel.: 021/212.58.47.

Cluj
Clinica de Obstetrica Ginecologie 1 Cluj, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Prof. dr. Stamatian, tel.: 0264/450.115;

Timisoara
Clinica Obstetrica Ginecologie BEGA, prof. dr. Ioan Munteanu, Str. Victor Babes, nr. 16, tel.: 0256/49.17.47.
Kiki
Scris: Monday, May 15, 2006 3:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Dieta si fertilitatea

Poate dieta sa ne afecteze capacitatea de procreere? Se pare, ca da, atat pozitiv cat si negativ. O dieta stricta, care duce la scaderi mari in greutate poate deregla ovulatia la femei sau reduce cantitatea de sperma la barbati. Prea multa mancare insa, poate duce la obezitate sau poate sa aiba efecte negative asupra fertilitatii.

• Studiile stintifice arata ca doar un anumit aliment ar putea creste fertilitatea, si anume stridiile, dar nu datorita unor puteri magice, ci mai degraba cantitatii mari de zinc pe care o contin. Zincul este important pentru mentinerea optima a nivelului de hormoni reproductivi din sange.

• Cercetatorii de la King Saud University din Arabia Saudita au descoperit ca vitamina E imbunatateste mobilitatea si viabilitatea spermei (face spermatozoizii mai activi).

• In cazul femeilor, chiar si o cantitate mica de alcool poate influenta fertilitatea. Consumul de alcool poate reduce capacitatea de procreere cu pana la 50%.

• Consumul de cafea, mai mult de o ceasca pe zi pare sa aiba efecte negative asupra fertilitatii femeii (are nevoie de mai mult timp pentru a ramane insarcinata), dar creste mobilitatea spermei. Prin urmare, daca inainte sa faceti dragoste, partenerul tau a consumat alcool (alcoolul incetineste mobilitatea spermei si poate afecta calitatea elementelor genetice) fa-i un expresso (un expresso are mai putina cafeina decat o ceasca de cafea normala).

Alimente ce contin zinc: fructe de mare (scoici), carne rosie (curcan), oua, cereale integrale, linte, mazare, seminte de dovleac, nuci, migdale, ciuperci, salata verde.

Alimente ce contin vitamina E: ulei de masline, seminte de floarea soarelui, germeni de grau, orez brun, nuci, alune, migdale, legume verzi (spanac, broccoli), rosii, afine.
Mirandolina
Scris: Monday, May 22, 2006 1:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 543
Kiki, interesante mesajele postate de tine. Eu sunt de parere ca dieta, modul de viata de influenteaza intr-o anumita masura capacitatea de procreere.
gugulet
Scris: Monday, May 22, 2006 3:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Delia nici luna asta nu a fost sa fie ... asa ca de luna viitoare sper ca stimularea si inseminarea sa functioneze. Chiar azi au venit asa cuym prevesteau si testele facute anterior. Asa ca luna urmatoare mai departe cu lupta ptr obtinerea ingerasului.
Kiki
Scris: Monday, May 22, 2006 3:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Succes, Gugulet!
gugulet
Scris: Monday, May 22, 2006 3:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Multumesc de urare kiki ... sper si eu sa fie cu noroc luna asta. Daca nu doamne doamne ne ajuta luna viitoare.
Elia
Scris: Monday, May 22, 2006 5:19 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Gugulet, esti o fata tare puternica, lasa, ca o sa vina bebelusul mult-asteptat si sa vezi atunci fericire pe voi. Va tin pumnii. pupici
ramica
Scris: Monday, July 7, 2008 9:49 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
buna si eu am ceva probleme cu fertilitatea nu stiu de ce va scriu dar sper sami treaca din suparare daca mai vorbesc cu voi sufar de ovare polichistice in rest merge totul bine ma intreb daca este careva din voi care imi poate spune un medic bun care se ocupa de infertilitate, si inca ceva la noi in tara cit dureaza pina iti fac o programare?
am facut toate analizele si chiar un ciclu de tratament cu CLOMID dar nua avut nici un rezultat miau zis ca ar trebui sa fac tratament injectabil GONADOTROPINA dar nu pea am curaj ma tem tare de un rezultat negativsorry1
Kiki
Scris: Wednesday, October 1, 2008 7:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610

Lenjeria tanga – risc pentru infertilitate?
publicat pe 1 Octombrie 2008




Din ce in ce mai mult se atrage atentia de catre ginecologi in privinta lenjeriei tanga. Desi foarte sexy, potrivita hainelor din materiale subtiri si fustitelor ori pantalonasilor foarte scurti, totusi se pare ca fata de restul modelelor pentru chilotei cel tanga este pericolul pentru sanatatea femeii.

Aceste riscuri sunt atrase chiar de modelul care permite un contact foarte bun al materialului cu zona anala si cea vaginala, astfel incat in timpul mersului o serie din bacteriile din zona anala sunt antrenate catre vulva vaginala. Aceste bacterii provin din intestinul gros si, daca acolo prezinta un rol pozitiv in privinta digestiei si formarii materiilor fecale, ajunse la nivel genital reprezinta un real pericol. Aici ele pot determina o gama de patologii de la usoare la severe, cum ar fi:

* Vulvo-vaginita, o infectie a vulvei si mucoasei vaginale care poate atarge dupa sine dureri locale, mancarimi, modificari ale caracteristicilor secretiilor vaginale (miros, culoare, abundenta, densitate), modificari ale epiteliului si transmiterea infectiei mai departe spre colul uterin.
* Infectii pelvine care se pot transmite la nivelul uterului sau organelor genitale interne, determinand uterite, anexite, ovarite, infectii care lasa in urma vindecarii lor bride de tesut fibros (cicatricial). Acest tesut cicatricial este unul retractil si nonfunctional (el nu are nici o functie, astfel nu poate inlocui din acest punct de vedere tesuturile uterine sau ovariene, zonele pe care le ocupa devenind nefunctionale). La nivelul trompei uterine spre exemplu poate ingusta lumenul acesteia, astfel ovulul eliminat in timpul ovulatiei sa nu poata strabate trompa datorita faptului ca spatiul prin care ar trebui sa migreze pentru a ajunge in uter a devenit foarte mic, ovulul stagnand acolo. In cazul unui contact sexual acest ovul poate fi fecundat si in felul acesta se formeaza o sarcina extrauterina ale carei urmari, daca nu e depistata si tratata la timp, pot fi fatale.
* Candidoza poate fi si ea determinata de modificarile de pH induse de iritatia vulvei
* Se mai pot forma furuncului sau chiar infectii pe canalele de excretie a glandelor Bartholin, ducand la bartolinita, o afectiune pelvina rara, insa grava.

De asemenea chiar si la nivel anal lenjeria tanga predispune la unele afectiuni, precum iritatii locale, infectii locale, furunculi, fisuri anale, hemoroizi. Uneori, o vulvo-vaginita se poate extinde si la nivelul uretrei, determinand aparitia uretritelor sau a infectiilor urinare.

Cele care duc la infertilitate sunt infectiile din sfera genitala, caci prin afectarea uterului, a trompelor uterine sau a ovarelor obtinerea sarcinii poate fi ingreunata sau chiar imposibila.

Sursa
adrianayo2003
Scris: Wednesday, October 1, 2008 7:58 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/17/2007
Mesaje: 1368
Buna fetelor, hai sa povestesc si eu ce am patit !!!
In decembrie 2006 ma duc la un control de rutina la ginecolog si-mi face un eco (si eu am ovare polichistice).
La eco se cam uita ciudat doctorul, intre timp mai vine un doctor si-l pune si pe el sa se uite. Diagnostic: Sterilitate primara angry
Si-au dat seama din cauza ca aveam lichid in trompe.
A doua zi m-am internat in spital si mi-au facut o histerosalpingografie . Rezultat confirmat : Sterilitate primara
Atunci nu mai stiam de mine, eram terminata (desi eram studenta si nu-mi doream copil parca totul se invartea cu mine). Ma duc acasa si-i spun sotului....cry cry cry. Fara cuvinte.....
Seara imi dau seama ca nu mai are rost sa iau anticonceptionale asa ca-l sun pe ginecolog sa-l intreb daca rezultatul este sigur. Raspunsul a fost : "din punct de vedere medical nu ai cum sa ramai gravida". Asa ca am terminat cu anticonceptionalele, nu am mai luat din acea zi (20 decembrie 2006)
In luna mai, imi fac un test de sarcina, dupa 2 luni de la absenta ciclului : TEST POZITIV :what: :what: :what:
Daaaa..... eram gravida in 2 luni.
Ma duc la ginecolog, nu stiam daca sa fiu fericita sau suparata(inca eram studenta) pe el. Pana la urma cand mi-a confirmat sarcina....am FOST FERICICTA ca sunt mamica !!!
Mi-a spus ca s-ar putea ca trompele sa se fi desfundat din cauza ca substanta de contrast pentru histerosalpingografie este injectata cu o presiune foarte mare.
ingerash
Scris: Wednesday, October 1, 2008 8:16 AM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mesaje: 27681
Adriana,poate ca Dumnezeu a vrut ca sa aveti un copilasangel ras coeur
adrianayo2003
Scris: Wednesday, October 1, 2008 8:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/17/2007
Mesaje: 1368
Inger7, pupici computerlove.
Noi credem ca buni ne-a trimis un ingeras. Bunica a murit exact in luna in care eu si verisoara mea am ramas gravide. Deci bunica a trimis la cele 2 nepoate cate un ingeras.angel
Anelise
Scris: Wednesday, October 1, 2008 9:06 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/4/2008
Mesaje: 17381
Adriana, ce poveste frumoasa! pupici pupici angel Inca o data se vede ca Doamne Doamne are grija de fiecare din noi! angel
ingerash
Scris: Wednesday, October 1, 2008 9:08 AM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mesaje: 27681
adrianayo2003 wrote:
Inger7, pupici computerlove.
Noi credem ca buni ne-a trimis un ingeras. Bunica a murit exact in luna in care eu si verisoara mea am ramas gravide. Deci bunica a trimis la cele 2 nepoate cate un ingeras.angel



computerlove angel Ma atins la suflet coeur coeur coeur coeur
DanDumitru
Scris: Thursday, May 21, 2009 10:55 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Buna.
De ce nu incercati un tratament cu reclama interzisa? Mai multe informatii le gasiti pe www.reclama interzisa

Mesaj editat de moderator
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.