Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Infectiile respiratorii acute la copii
Infectiile respiratorii acute determina peste 1/2 din bolile copilului de vârsta frageda si 30 - 40% din maladiile prescolarului si scolarului.
Frecventa acestor maladii este de 3 - 4 îmbolnaviri anuale pentru copii ce frecventeaza institutii prescolare si scolare, pentru conditii urbane cu suprapopulare 6-8 epizoade pe an.
Factori de risc
- factori favorizanti endogeni: evolutie defavorizata a ontogenezei copilului (disgravidii, antecedente prenatale si obstetricale), infectii intrauterine si neonatale (generalizate, pulmonare), anomalii de constitutie (diateze alergice, limfatice, dismetabolice), malnutritii, paratrofie, rahitism, anemii carentiale, microaspiratie cronica prin reflux gastroesofagian, afectiuni ale sistemului nervos central, maladii ORL, carie dentara cronica;
- factori favorizanfi exogeni: noxe atmosferice (fum, vapori, pulberi, aerosoli), produsele chimice casnice, chimicale agricole, noxe habituale (umiditate, mucegaiuri, gaze de ardere), fumatul activ si pasiv, tusitori cronici în familie, abuzul de remedii antibacteriene (sensibilizare, depresie imuna), supraraceala, perioade reci - toamna, iama).
Cauze - virusuri respiratorii (rinovirus, virus sincitial respirator, adenovirus, virus gripal si paragripal, coronovirusuri, enterovirusuri), care conditioneaza pâna la 90% din infectiile respiratorii acute la copil. - mycoplasma pneumoniae, Chlamidia - germeni bacterieni (pneumococi, streptococi, stafiiococi, H.influenzae).
Forme clinice - infectiile acute ale cailor respiratorii superioare: guturaiul, faringita acuta, otita acuta, sinuzita acuta. - infectii acute ale sistemului respirator inferior: laringotraheita acuta, bronsita acuta, bronsita obstructiva acuta, bronsiolita acuta, pneumonia acuta.
Semne si simptome Infectii ale sistemului respirator superior: obstructie nazala; rinoree; iritatie rino- si orofaringiana; stranut; tuse (mai rar); sindrom febril, subfebrilitate; sindrom toxicoinfectios (in forme usoare pot lipsi);
Infectii ale sistemului respirator inferior. Laringotraheita acuta: stridor (inspir suierator); voce ragusita sau clara; tuse latratoare; dispnee de inspir (la sugar în forme severe); tiraj suprasternal, marcat sau discret; tahipnee; tahicardie; sindrom febril; agitatie; respiratie traheala accentuata.
Bronsita acuta: tuse, uscata în debutul bolii, apoi productiva pe o durata de 1-2 saptamâni; debuteaza cu manifestari de infectie virala a tractului respirator superior; dureri si arsuri retrosternale; auscultativ respiratie aspra; raluri bronsice sibilante si ronflante bilateral care se modifica de intensitate în timpul tusei; sindrom febril, subfebrilitate; semne de toxicoza infectioasa, determinate de virulenta factorului etiologic (virus, germeni bacterieni) si terenul organic (vârsta copilului, starile de fond, reactivitatea organismului).
Complicatii - sindrom toxiinfectios. - convulsii febrile. - insuficienta respiratorie severa (în laringotraheite). - voma de geneza iritativa sau toxiinfectioasa. - complicatii piemice - otite, sinuzite, pneumonii (la copii imunocompromisi sau malnutriti. - encefalopatii toxiinfcctioase. - meningite aseptice, encefalite.
Profilaxie - evitarea contactelor cu copii si adulti cu infectii respiratorii virale. - prin reducerea riscului de îmbolnavire a copilului, prin aerisirea încaperilor, folosirea lampilor bactericide, evitarea aglomeratiilor de populatie pediatrica în perioada epidemiilor de infectii virale. - suplimentarea alimentatiei cu acid ascorbic, - imunoprofîlaxie specifica (vaccinuri antigripale). - fortificarea mecanismelor de protectie nespecifica (dibazol, vit.A, B, C) în perioade sezoniere cu pericol pentru infectii respiratorii virale.
Prognostic evolutiv - evolutie favorabila cu vindecare completa survine în majoritatea infectiilor respiratorii acute, inclusiv vindecare clinica la 1-2 saptamâni. Restabilirea morfofunctionala a sistemului respirator se produce în 3-5 saptamâni, perioada în care copilul este vulnerabil si receptiv la suprainfectii si se cere respectarea si realizarea unor masuri de preventie a infectarilor cu virusuri respiratorii;
- se pot însa dezvolta si complicatii pulmonare (pneumonie) si extrapulmonare, complicatii toxiinfectioasc (encefalopatie toxiinfectioasa, sindrom convulsiv, anemic toxiinfectioasa, hepatita toxica, miocardita toxica). |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| Care e denumirea "stiintifica" a rosului in gat? |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Rinofaringita! Suntem ex-campioni De n-ar mai fi astfel de campioni. |
|

| mariuta wrote:Rinofaringita! Suntem ex-campioni  De n-ar mai fi astfel de campioni.
Mersi! Si voi cum ati scapat?!? Autoimunizarea in timp, sau alte variante??? |
|

Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Imunizarea in timp. |
|

| Saru'mana! Si slava Domnului ca ati incheiat un capitol asa urat! |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Buna seara. Citesc de mai mult timp mesajele de pe acest forum. Am un baietel care acum are 6 ani. Inca de la 2 ani ne luptam cu tot felul de raceli,bronsite ,bronsiolite si pneumonii,pana am ajuns la diagnosticul de astm bronsic indus viral. Am respectat indicatiile medicului de familie si ale medicilor de la spital de cate ori am fost internati.Pana in urtma cu un an de zile nimeni nu mi-a spus ca baiatul meu ar avea astm bronsic si nici nu mi-a recomandat un tratament pentru asta.Acum suntem de un an sub tratament cu singulair am facut si tratament cu flixotide inhaler si nebules si ventolin. Astazi suntem intr-una dintre crize.Trecem mai usor peste ele insa eu ca mama sufar la fel de mult de fiecare data cand il vad cum se chinuie cand tuseste pana nu mai are aer si cat de greu respira. Le doresc tuturor mamicilor sa fie mai norocoase decat mine si le sfatuiesc sa nu asculte sfatulunui singur medic.Racecile repetate si tuse cu weezing care nu se mai termina nu prevestesc niciodata nimjic nbun. De multe ori nu e necesar antibiotic ci trebuie tratate doar crizelede ast cu bronhodilatatoare.Pur si simplu am simtit nevoia sa va scriu casa nu mamai simt singura |
|

Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| Cristina,multa sanatate baietelului tau!
Mai e un topic despre astm http://forum.7p.ro/Astmul-si-alergiile-la-copii-si-adulti.aspx?g=posts&t=1782 poate afli mai multe de aici. |
|

Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Am scris si ieri aici dar vad ca nu mi-i s-a salvat Il am si eu pe Bogdan foarte rau.Am fost cu el la dr.si mi-a zis ca are o forma foarte urata de amigdalita.La ce simptome prezinta,s-ar putea sa faca flegmon pe amigdalita.Cred ca asta se va intampla daca nu raspunde la tratament.I-a dat Ospen 1000,pastile.1la 8 ore Hexoralette Brufen Gargare cu sare sau cu bicarbonat de sodiu Ceai de tei cu miere si lamaie. Fetelor mi-e tare frica sa nu ajung cu el in spital Nici nu poate inghiti mancarea,.... are si nasul foarte infundat,ceea ce il face sa respire numai pe gura,astfel uscandu-i-se mucoasa bucala. Invatati-ma ce sa-i mai fac,ca ma omoara ,....treaba asta Am zis eu sa stea in casa,sa nu mai iasa afara,i-am pus si comprese cu apa calda si spirt la gat,.....Altceva? |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Marivic, sanatate multa! Ca regula generala, eu fac exudat copiilor de fiecare data cand au probleme cu gatul. Abia dupa aceea incep administrarea antibioticului si, dupa ce vin rezultatele, daca nu e cel corect, il schimb. Na, nu prea ai ce face decat sa astepti sa-si faca efectul tratamentul. |
|
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| Marivic,cam asa zic si eu,trebuie sa-si faca medicamentele efectul,ca mai mult tu nu prea poti face... sanatate lui Bogdan! |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Multa sanatate lui Bogdan !Off! |
|

Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| kali wrote:Marivic, sanatate multa! Ca regula generala, eu fac exudat copiilor de fiecare data cand au probleme cu gatul. Abia dupa aceea incep administrarea antibioticului si, dupa ce vin rezultatele, daca nu e cel corect, il schimb. Na, nu prea ai ce face decat sa astepti sa-si faca efectul tratamentul. KALI,asa este,ai dreptate,dar la noi nu a mai fost timp Si asa mi-e tare teama sa nu fie prea avansata boala si sa ajunga in spital cu injectii Am crezut ca este o raceala usoara,dar de sambata tot s-a accentuat si nu a cedat la ceea ce i-am administrat eu. OANA,KALI,MELA,va multumesc ca-mi sunteti aproape |
|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Da asa facem cu totii administtram ce stim noi si asteptam sa treca boala ,dar ea se agraveaza si nu trece fara medicamente prescrise de medic si mai mereu antibiotice. O solutie ar fi ca imdeiat ce da semne de boala copilulm 0fuga ma medic ,dar cine face asa?! Mari fii optimista ,fa-i supa si ceaiuri .Sa stea in casa la caldurica cu toate ca afara e asa de frumos si sa stea departe de Victoras sa nu ia si el mititelul. |
|
Inregistrat: 11/19/2006 Mesaje: 13514
| daca e frumos afara eu l-as scoate putin,in gradina,la aer curat,aer care face mai bine decat cel inchis si plin de microbi din casa. |
|
|