Incurajeaza copilul sa se joace singur
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Monday, November 6, 2006 1:39 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Copilul a implinit un an. Este timpul sa il incurajezi sa se distreze singur, pentru binele lui ... si al tau.

Cei mai multi parinti de copii mici doresc ca micutii sa se poata distra singuri. Pare logic. Majoritatea copiilor peste un an pot tine jucarii in mana, intoarce paginile unei carti sau urmari o minge. Au invatat deja ca pot face diverse lucruri singuri, si deseori insista sa o faca. Totusi, ei prefera sa orbiteze in jurul parintilor, opusul jocului solo -- abilitatea de a se distra de unul singur.

Construind caracterul

Copiii mici nu se joaca de unii singuri pentru perioade indelungate de timp din proprie initiativa. Desi nu te poti astepta ca un copil de un an sa se joace singur mai mult de 15 minute, merita efortul sa ii oferi aceasta sansa -- si nu numai pentru a gati cina. Jocul de unul singur dezvolta independenta, increderea in sine, creativitatea si comunicativitatea. Deseori vedem copiii palavragind in timp ce se joaca singuri. Aceasta joaca este fundamentala pentru dezvoltarea vorbirii.

Abilitatea unui copil de a se juca singur depinde de temperament, si ii va fi mult mai greu daca ii este foame, este obosit sau bolnav. De asemenea, nu este o regula ca un copil mai mare se va juca singur perioade mai lungi. Un copil de 22 de luni va avea abilitatile cognitive si lingvistice mult mai dezvoltate, dar nevoia de independenta va creste si ea. El va incerca sa testeze limitele impuse si in consecinta va avea nevoie de supraveghere si atentie sporite.

Pentru a mari capacitatea de a se juca singur a copilului de 1 an, patru cuvinte sunt esentiale: interes, rutina, structura si indrumare. Mai intai, copilul va fi implicat in activitati care ii fac placere, ca va fi un joc cu cuburi sau scosul de haine sau alte obiecte din sertare (daca suporti dezordinea).

Odata ce copilul este complet preocupat, departeaza-te cativa pasi sau ia o revista in mana. Cand iti va inmana o jucarie, pur si simplu da-i-o inapoi cu un zambet si un comentariu, si continua sa citesti. De-a lungul urmatoarelor zile si saptamani, mareste distanta fizica si mentala, dar niciodata nu lasa copilul nesupravegheat. Ai grija ca zona in care se afla copilul sa fie lipsita de pericole; copiii de un an nu stiu ce este periculos si ce nu.

Nu inconjura copilul cu jucariile favorite. Il vei coplesi. In schimb, incearca o structurare a activitatilor prezentandu-i jucariile una cate una. Astfel, el va avea timp si ii va face placere sa le studieze pe rand pe fiecare.

Un copil de un an are nevoie de indrumare. Daca isi pierde interesul intr-o anume jucarie, remotiveaza-l cu intrebari. Daca, de pilda, se joaca cu cuburi, vorbeste cu el in timp ce iti vezi de treburile tale, dar nu te implica direct. Ai putea sa ii spui: 'Uau, ai pus deja 3 cuburi unul peste altul! Mai poti sa mai pui unul?'.

Incearca sa incluzi jocul de unul singur in rutina zilnica. Solutia este sa cresti treptat timpul astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu rutina. Primele incercari vor dura numai cateva minute, inainte de a fi solicitat(a) de copil. Nu raspunde instantaneu. Da-i o sansa sa se descurce singur.

O perioada buna pentru a stabili o perioada de joaca de unul singur este dupa baita sau dupa masa de pranz, cand copilul este multumit. Evita perioadele tale de oboseala sau indispozitie. Incordarea ta se va reflecta in comportamentul copilului.

Tine minte ca progresul este inegal. Un copil care astazi s-a jucat foarte bine de unul singur, maine poate va refuza sa o mai faca. Continua sa ii oferi ocazii. Inainte chiar sa iti dai seama, s-ar putea sa beneficiezi de 15 minute numai pentru tine -- neintrerupte de vreun planset sau vreo manuta care se agata de tine --in timp ce copilul se adanceste intr-o lume a jocului.

parinti.com
Miri
Scris: Saturday, December 9, 2006 8:08 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Kiki, foarte interesant articolul si bun de bagat la cap( si de aplicat!)
Kiki
Scris: Sunday, December 10, 2006 10:44 AM
Nivel

Multam, Miri!

Eu am inceput sa aplic regulile de mai sus si dau roade. Copilul se poate juca singur o buna bucata de timp si in toata aceasta perioada, vorbeste. Deja a inceput sa scoata sunete noi, cuvinte noi...Pentru fiecare zgomot scos de o anumita jucarie i-a facut si o traducere pe limba lui (trenul a ajuns sa faca uf sau vaf de la uuuuuu)hohot hohot
fdianamaria
Scris: Sunday, December 10, 2006 2:17 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
usor de zis greu de facut....mai ales daca timpul petrecut cu el este minim...plans
sousourel
Scris: Sunday, December 10, 2006 3:06 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Victor se joaca singur daca stau in aceeasi incapere cu el. In acest timp pot citi, scrie sau rezolva altele, dar sa nu ma misc din loc...ca o ia dupa mine ras
laura75
Scris: Friday, January 5, 2007 12:43 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 12/26/2006
Da, interesant articolul...
Si eu am obisnuit-o pe Lumi sa se joace singura, ca sa imi pot face treburile, dar am observat ca atunci cand vin bunicile la ea si se joaca impreuna, invata mai multe lucruri, "cuvinte", gesturi.
Kiki
Scris: Friday, January 5, 2007 12:52 PM
Nivel

Laura, si noi ne jucam cu el, dar il mai lasam si singur. daca nu l-am lasa, ar fi pe noi gramada, tot timpul! Si cu noi vorbeste mai putin, in rest, vorbeste mult cu jucariile ras
laura75
Scris: Friday, January 5, 2007 1:27 PM
Nivel

Inregistrat: 12/26/2006
Vroiam sa spun ca as prefera sa pot sa stau cu Lumi toata ziua, la fel de mult cum as prefera sa doarma cu noi in pat sau sa stau mereu acasa cu ea, dar nu fac asa tocmai pentru a creste independenta. Din aceleasi motive se va duce si la gradinita si nu va sta cu bunicile acasa.
Nu stiu cum sa ma fac inteleasa, nu reusesc intotdeauna sa exprim tot ce as avea de spus. Sunt de acord cu articolul si aplic in mare parte ce scrie acolo (mama mea, care desi are 54 de ani, tot asa ne-a crescut pe mine si pe fratele meu, cu nepotica e mai greu) insa in adancul sufletului meu exista o umbra de indoiala, probabil datorita faptului ca Lumi a crescut asa de repede iar eu as vrea sa fie mereu puiul meu dependent total de mine.
Kiki
Scris: Friday, January 5, 2007 1:36 PM
Nivel

laura75 wrote:
,,, Lumi a crescut asa de repede iar eu as vrea sa fie mereu puiul meu dependent total de mine.

Cui nu i-ar place? Dar toti puiutii isi iau zborul la un moment dat plans
tic23tac
Scris: Sunday, January 14, 2007 10:55 AM
Nivel

Inregistrat: 12/22/2006
de curand a inceput si roby sa se joace singur.l-am urmarit cu placere cum le vorbeste pe limba lui jucariilor si cum isi baga cubuletele in galetusa,cum le cearta daca nu vor sa intre...copilul mamei este mare acum...nu mai are nevoie de mami sa ii aduca jucariilecheers
papi
Scris: Sunday, January 14, 2007 12:44 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 1/12/2007
super articol kiki.
Si Clara a inceput sa se mai joace singurica, dar nu intr-un singur loc si nu mai mult de cateva minute. Se plimba ea de la o jucarie la alta sau le muta dintr-un loc in altul, dintr-o camera in alta, asa ca trebuie sa fiu tot timpul dupa ea sa o urmaresc. Mi-ar fi mai usor daca ar sta sa se joace intr-un singur loc, dar de azi incepem sa aplicam sfaturile de mai sus si poate reusim. bounce
Andi&Mariuca
Scris: Monday, January 15, 2007 7:52 AM
Nivel

eu l-am lasat pe Andrei singurel cu jucariile de pe la cateva luni... evident ca atunci nu se putea juca singur mai mult de cateva minute insa acum, daca e bine dispus si are ceva interesant langa el... se jaca 10-15 poate chiar 20 minute singurel...de multe ori cand sunt cu el in camera si se joaca in legea lui, nu il bag seama (evident ca trag si eu cu ochiul, sa vad ce mai face ras ) dar nu prea ma implic pt ca ii las lui placerea de a se juca si de a descoperi cate ceva nou...
mi se pare foarte importanta independenta - atat pt el, pentru a invata ca este o persoana alta decat eu sau tati, cat si pentru mine, sa mai iau si eu o gura de aer...
MNiko
Scris: Monday, January 15, 2007 8:12 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Andismom wrote:
eu l-am lasat pe Andrei singurel cu jucariile de pe la cateva luni... evident ca atunci nu se putea juca singur mai mult de cateva minute insa acum, daca e bine dispus si are ceva interesant langa el... se jaca 10-15 poate chiar 20 minute singurel...de multe ori cand sunt cu el in camera si se joaca in legea lui, nu il bag seama (evident ca trag si eu cu ochiul, sa vad ce mai face ras ) dar nu prea ma implic pt ca ii las lui placerea de a se juca si de a descoperi cate ceva nou...
mi se pare foarte importanta independenta - atat pt el, pentru a invata ca este o persoana alta decat eu sau tati, cat si pentru mine, sa mai iau si eu o gura de aer...

Si eu tot asa am facut cu Cristina. Acum se joaca mult timp singura si cand descopera ceva nou vine sa-mi arate victorioasa ce a facut ea (mai ales cand gaseste ceva de mancat) sau ma cheama s-o ajut atunci cand nu puate ceva. Avem o jucarie ic care trebuie sa introduci obiecte de diferite forme. Cu aia se chinuie singura si prea ii iese, dar ma cheama mereu s-o asist.
Si inca ceva. A inceput sa se aplaude singura atunci cand face ceva bine.
Andi&Mariuca
Scris: Monday, January 15, 2007 8:17 AM
Nivel

apropos de independenta (o iau nitel pe aratura, da' sa nu ma bateti!ras ): am sesizat ca daca trecem pe langa el in timp ce sa joaca si nu il bagam in seama (si mai si disparem din peisaj) se pune pe un urlat! si urlaaaa! de zici ca e batut, nu alta!
nu mai stiu cine zicea dar zicea bine aici pe forum ca se prind ei pe la 8-9 luni ca sunt o persoana alta decat parintii si de asta urla! ca le e cumva frica de independenta pe care o au! fool
Miri
Scris: Tuesday, May 8, 2007 9:56 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Si iar am citit articolul si iar am bagat la cap...cu aplicarea in practica stam maigreu!banghead
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.