Incetarea contractului de munca
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:08 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Stiu ca se poate face prin demisei sau cu acordul partilor. As prefera sa merg pe prima varianta. In acest caz este obligatoriu sa fac preavizul sau nu?
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:32 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/2/2006
MNiko wrote:
Stiu ca se poate face prin demisei sau cu acordul partilor. As prefera sa merg pe prima varianta. In acest caz este obligatoriu sa fac preavizul sau nu?

Prin demisia salariatului , DA , trebuie preaviz (15 zile calendaristice ptr cei cu functii de executie si 30 zile ptr functii de conducere ).

"
Demisia

Art. 79. - (1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îsi produca toate efectele.
(6) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

"

sursa CCM 2007-2010.
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:33 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Eu doresc sa plec prin transfer de la o institutie la alta (adica de sa zicem ca de azi imi inceteaza contractul la o instituttie si de maine merg la o alta).E obligatorie perioada aceea de 15 zile lucratoare de anunt sau pot pleca cand doresc eu?
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:35 AM
Nivel

Georgy, dar :

1.in aceste 15 zile calendaristice am voie sa imi iau medical?

2. acordul partilor ce presupune: sa imi semneze foaia de likidare azi si de maine sa plec in alta parte?Sau e vreo procedura greoaie?
Kiki
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:39 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Eu cred ca depinde si de firma. Eu am plecat cu transfer de la una la alta si nu am stat in preaviz. Am informat ca in data de ... vreau deja sa incep in partea cealalta si nu au fost probleme.
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:44 AM
Nivel

Kiki wrote:
Eu cred ca depinde si de firma. Eu am plecat cu transfer de la una la alta si nu am stat in preaviz. Am informat ca in data de ... vreau deja sa incep in partea cealalta si nu au fost probleme.

Daca legea permite (ca eu lucrez in institutie bugetara) as opta si eu pt asta.Plus ca de sapatamana viitoare as intra intr-un medical, sa am mai mult timp de invatat.Kestia cu cele 15 zile lucratoare imi pare asa lunga perioada...
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 25, 2007 9:48 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
Georgy, dar :

1.in aceste 15 zile calendaristice am voie sa imi iau medical?

Daca iti iei medical , medical amana preavizul , adica dupa ce se termina perioada de medical intra cele 15 de preaviz (sau cate mai raman , depinde cand iei medicalul ).

2. acordul partilor ce presupune: sa imi semneze foaia de likidare azi si de maine sa plec in alta parte?Sau e vreo procedura greoaie?

Da , acordul partilor inseamna ca azi ti-a semnat ca este de acord si de maine , poti sa te duci in alta parte . Chestia cu transferul din cate stiu eu s-a scos , nu mai este ...Deci , in cazul acordul partilor nu se pune problema preavizului.
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 10:32 AM
Nivel

Multumesc mult, Georgy.Deci trebuie sa testez treaba cu "acordul partilor" dupa examen, sa vad daca e vorba de 'acord' sau ba.Cu medicalul, mai bine nu-mi iau, daca imi amana preavizul.Eu, in nebunia mea visam ca de azi sa zicem bag preaviz si 2 saptamani stau in CO si inca o sapt mai vin la serv pt acte si gata, dar zici ca nu se poate ( si e cam logic asa).
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 25, 2007 10:37 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
Multumesc mult, Georgy.Deci trebuie sa testez treaba cu "acordul partilor" dupa examen, sa vad daca e vorba de 'acord' sau ba.Cu medicalul, mai bine nu-mi iau, daca imi amana preavizul.Eu, in nebunia mea visam ca de azi sa zicem bag preaviz si 2 saptamani stau in CO si inca o sapt mai vin la serv pt acte si gata, dar zici ca nu se poate ( si e cam logic asa).

CO , adica concediu de odihna iti poti lua in perioada de preaviz , daca mai are zile de co bineinteles , fara sa prelungeasca preavizul , doar CM -ul prelungeste preavizul. si cele 15 zile sunt calendaristice , nu lucratoare ...deci daca mai ai zile de co , iti poti baga preavizul si intri in co .....
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 10:45 AM
Nivel

Georgy, scuza-ma, am gresit, voiam sa spun CM nu CO.Nu mai am zile de concediu de odihna, in skimb mai am din cele de medicalras !

Ce bine ca sunt calendaristice si nu lucratoare.Ca 15 zile calendaristice inseamna 2 saptamani si o zi, pe cand cele lucratoare fac 3 saptamani!Asta da veste buna, daca voi opta pt preaviz!

Un pic off-topic: eu, ca parinte al unui copil in varsta de 2 ani jumate, am dreptul la 90 de zile concediu medical pt mine si 45 de zile concediu medical pt copilul pana in varsta de 3 ani?
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 10:50 AM
Nivel

Am in prezent 30 de zile CM pt copil si 37 pt mine.

Mi-ar mai ramane de luat 15 zile pt copil si 53 pt mine in cazul in care as beneficia de 90 de zile+ 45.
MNiko
Scris: Tuesday, September 25, 2007 11:23 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
La primul post m-am exprimat gresit. Doresc cu acordul partilor. Sa inteleg ca nu e necesar preavizul?
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 25, 2007 11:32 AM
Nivel

MNiko wrote:
La primul post m-am exprimat gresit. Doresc cu acordul partilor. Sa inteleg ca nu e necesar preavizul?

La acordul partilor NU este nevoie de preaviz .
georgy_adinutza
Scris: Tuesday, September 25, 2007 11:34 AM
Nivel

stele_pe_cer wrote:
Am in prezent 30 de zile CM pt copil si 37 pt mine.

Mi-ar mai ramane de luat 15 zile pt copil si 53 pt mine in cazul in care as beneficia de 90 de zile+ 45.

Eu stiu ca la 90 zile CM (indiferent de care sunt ) in ultimile 12 luni , te baga in comisie ...
stele_pe_cer
Scris: Tuesday, September 25, 2007 11:39 AM
Nivel

georgy_adinutza wrote:

Eu stiu ca la 90 zile CM (indiferent de care sunt ) in ultimile 12 luni , te baga in comisie ...

Eu citisem ceva in contractul colectiv de munca, cel nou, cum ca benefiziezi de 90 dezile de concediu medical.Apoi, mai benefiziezi de 45 de zile pt copilul bolnav in varsta d epana in 3 ani dar dilema mea este daca aceste 2 sume de zile de medical se cumuleaza sau nu....SI nici nu am pe cine intreba...poate doar la personal la mine, dar mi-e nu-stiu-cumoare ...

Oricum, multumesc mult infopupici !
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.