Idei de afaceri
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Saturday, March 18, 2006 6:32 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Haideti sa vedem cine a reusit in viata si de la ce a pornit, ce idei de afaceri a avut. De asemenea, sa vedem cam ce trebuie luat in calcul pentru fiecare afacere in parte.


Eu am gasit un articol interesant, despre comert electronic, pentru ca este in continua expansiune in Romania.


"Decizii importante inaintea inceperii unei afaceri online

Inainte de a intra online trebuie sa facem o analiza cat mai realista a aspectelor de care ne vom lovi. In articolul de mai jos voi incerca sa ating cele cateva aspecte importante.

Ideea dumneavoastra minunata poate da gres prin prisma rentabilitatii sale daca nu sunteti capabili sa creati un magazin online care sa ofere posibilitatea de a vinde 24 din 24 si care sa ofere siguranta unei tranzactii online sigure.

Solutia software aleasa este desigur foarte importanta si defineste viabilitatea vanzarii. Insa sunt si alte aspecte care trebuie analizate inainte de a intra in afaceri online.

Decizii de luat inaintea inceperii unei afaceri online :

Alocarea timpului necesar si resurselor adecvate in urmatoarele pot inclina balanta in favoarea unui magazin electronic robust:
(vezi si solutii de comert electronic oferite de Underclick )

Gazduirea (hostingul)
Desi pare o solutie de mai putina preocupare nu este asa. Intotdeauna trebuie sa cautati un furnizor de astfel de servicii sigur si mai ales sa va puteti baza pe el. Examinati cu mare atentie garantia pentru "uptime". De asemenea analizati si infrastuctura fizica a locului unde va fi gazduit magazinul vostru. Poate cele mai importante aspecte sunt legate de "back-up" (salvarea datelor din cand in cand) si "data-security" (protectia efectiva a datelor voastre).

Calculati in bani cel mai mic timp in care ar trebui sa instalati din nou magazinul online in cazul in care infrastuctura companiei de hosting cedeaza de tot. Acest calcul va poate spune posibila pierdere din afacere in caz de urgenta.

Contul de Comerciant
Capabilitatile de procesare si de securitate a datelor in cazul contului de comerciant trebuie serios analizate. In principal acest cont trebuie sa asigure o procesare rapida si sa ofere platforme de ajutor in cazul tranzactiilor.

Sofware-ul
Alocati maximul de timp si de resurse pentru a lua decizia care din solutiile de comert electronic vi se potriveste cel mai bine. Aceasta alegere duce la o stabilirea in conditiile cele mai bune a functionalitatilor. Mai mult de atat important e ce se ptrece "in spate" si ce poate sa ofere soft-ul respectiv. Managementul inventarului, cataloagele de produse, chiar si design-ul si layout-ul, sunt elemente care trebuie sa le contina magazinul. Evident cea mai buna alegere este cea in care managementul este cel mai simplu si poate fi obtinut la un pret rezonabil ca investitie.

De asemenea soft-ul trebuie sa integreze si aspectele legate de platile online si de modalitatile de transport. Exista destul de multe solutii deja integrate pe piata unde numai trebuie sa specifici payment gateway-ul si transportatorul. Din pacate in Romania nu avem aceste lucruri bine puse la punct.

Payment Gateway
Procesatorul de plata este cel care va opereaza platile. El de asemenea trebuie sa fie in ton cu afacerea dumneavoastra, trebuie sa faciliteze procesarea rapida a platilor, sa se opuna incercarilor de fraudare, sa isi asume responsabilitatea pastrarii securitatiii datelor in timpul transferului de bani. Marimea tranzactiilor estimate pe magazin este de asemenea un criteriu de apreciere a firmei cu care veti lucra. Volum mare inseamna un discount mai bun la comisioanele operate.
In Romania apreciez ca alegerea potrivita se poate face prin compania dotCommerce.

Transportatorul
In afara costului tranzactiei unul din costurile importante este cel de transport, mai ales daca distributia se face la nivel global. Marimea si profesionalismul firmei pot fi atuuri, insa si servicii conexe cum ar fi suport pe call-center sau posibilitatea de urmarire online a pachetelor fac diferenta.

Desi usor de intrat pe aceasta piata, trebuie sa retineti ca afacerea online este una care comporta riscuri si are nevoie de o analiza de afacere coerenta. Reduceti din riscurile de mai sus alocand resurse si timp pretios. Pentru alte detalii privind afacerile pe Internet puteti sa ma contactati direct.
"

Claudiu Gamulescu Copyright © 9 martie 2006, Bucuresti
Sursa: http://www.underclick.ro/E-commerce/abc-riscuri-in-comert-electronic.htm
AdrianaC
Scris: Saturday, March 18, 2006 6:52 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17818
Si inca niste chestii utile pentru cei care vor sa intre in afaceri:


Ce trebuie sa stiu inainte sa ma apuc de comert electronic ?


Inainte de a merge sa cautam o oferta pentru solutii de comert electronic ar trebui sa avem in considerare mai multe aspecte esentiale.

1. Stiu ce afacere vreau sa fac ?
2. Cat timp sunt dispus sa aloc pana la punerea in practica ?
3. M-am gandit bine la costuri ?
4. Unde ma vad peste 5 ani ?

1. Stiu ce afacere vreau sa fac ?

Este o intrebare foarte buna, da. Fac afacerea asta pentru ca am auzit la altii sau o fac pentru ca imi este draga si stiu aspecte importante din ea ? O fac pentru ca vreau sa speculez o oportunitate de piata , sa acopar un gol sau pentru ca am "simtit" ca se poate sa atac pe cineva care deja a probat-o? Sunt intrebari al caror raspuns sper ca il cunoasteti cand va apucati de comert electronic insa ar fi bine raspunsul sa il comunicati cat mai mult si detaliat celui cu care construiti magazinul virtual.

Pentru ca , in functie de comportamentul segmentului tinta vizat, in functie de tipologiile internationale ale websiturilor de un anumit gen, in functie de dorintele specifice ale fiecarui client si a particularitatilor afacerii , se va construi solutia.

Puteti spune : hei. dar daca ai deja o solutie ea poate fi adaptata usor la fiecare client ! Raspunsul este Nu, nu e asa,mai ales daca vrei sa faci ceva care sa reuseasca si sa ai clienti fericiti. Nu neg ca o parte din cod poate fi refolosita si in alte proiecte insa cel putin 50% din el se rescrie.

Sau evident puteti opta pentru o solutie open-source, minim personalizata ... oricum nu exista nici un magazin de succes care sa functioneze pe o astfel de platforma.

Concluzia este ca inainte de magazinul virtual trebuie facuta o munca de cercetare masiva, de unde se strang date care devin suport al analizei si al deciziei de a intra in acest business. Trebuie vazuta concurenta si cum se manifesta, trebuie analizat genul de marketing care se va face si ce resurse va consuma. Trebuie gandita bine strategia de costuri si de distributie cu toate implicatiile nefunctionalitatii acestora. Cand dupa toate acestea ramane zambetul pe fata, e cazul sa trec mai departe, sa imi testez rabdarea ....

2. Cat timp am la dispozitie?
Zboara repede oportunitatea sau piata suporta ca eu sa ma pregatesc inca 1 an de zile ?

Calitatea si complexitatea unei solutii de comert electronic depind foarte mult langa bugetul alocat si de timpul necesar punerii in opera a unei astfel de solutii. Daca am nevoie in 1 saptamana de el este clar ca voi instala un cod open source. Daca vreau sa fac afacerea asta ca in 5 ani sa creasca si sa prospere ... atunci trebuie gandita si realizata bine. Deseori intalnesc cazul "o facem acum asa si mai adaptam noi pe parcurs". O atitudine total gresita a clientului care nu intelege ca inainte de toate trebuie sa se inteleaga pe el si care nu vizualizeaza ca o astfel de atitudine il duce in timp la dublarea costurilor de fapt.

Rabdarea care se cere nu este infinita, insa din punctul meu de vedere cine se pregateste de un magazin online trebuie sa aiba rabdare cateva luni bune. De ce ? Auditul initial si specificatiile construite cu clientul dureaza intre 2 saptamani si o luna. Nu din cauza ca s-ar munci non-stop la asta ci din cauza ca trebuie lasat timpul sa actioneze asupra ideilor. Dupa 2 saptamani cea mai buna idee actuala s-ar putea sa nu mai fie buna. Constructia solutiei poate dura intre o luna si 3 luni, depinde de complexitatea ei. Daca se doreste integrarea magazinului cu programul de gestiune de stocuri, contabilitate si se aplica si module speciale de retaileri ... 3 luni e un termen inca rapid.
Dupa ce magazinul vede lumina zilei, pentru a produce el trebuie marketat. Mai mult online sau offline, dupa natura business-ului. Insa chiar si la minim, el trebuie marketat online. O actiune care dureaza cel putin o luna, maxim 3 pana programele incep sa functioneze.
Adunand cele de mai sus ajungem la 3-6 luni de munca cu mai multi oameni (intre 3 si 10).

Transmit pe aceasta cale celor care stiu ca se poate face magazinul cu "un baiat care stie" si o idee necercetata si nemarketata ca o sa ajunga dupa cele 6 luni sa vada ca nu au facut nici o vanzare si ca tot acolo de unde au plecat sunt.

3. M-am gandit bine la costuri ?
Alta mare problema a celor care intra acum in jocul online. Internetul trebuie sa fie o chestiune ieftina domnule! Mai ales ca multi nici nu stiu ce se intampla acolo si munca e nepalpabila. Atunci ... nu are cum sa fie ceva scump ! Aici vin sa spun iarasi GRESIT ! Nu va inchipuiti ca puteti sa investiti 1000 de Euro si veti ajunge sa vindeti mult. Pentru ca nu e asa. Si nu o spun eu doar ca specialist , o pot spune toti cei care au bagat doar atatia bani in magazinele lor. Cele de nisa sunt putin mai castigate aici insa nici acestea nu pot razbi.

Alta atitudine des intalnita este "il facem asa, mai ieftin, si apoi pe parcurs, in timp ce scoatem bani mai il infrumusetam si mai punem module". Asta inseamna lipsa de imagine a clientului vizavi de costuri, o mare problema pentru mine implementatorul solutiei, pentru ca pe de o parte o sa imi fie greu sa ii transmit suma costurilor reale si pe alta parte ca sunt deja presat la o negociere in care principalul scop este minimizarea pretului si nu profesionalismul solutiei.

Un mic calcul pe etape ne duce la analiza si audit - cca 700 Euro, solutia software - intre 2000 si 4000 de Euro, suport post implementare - cca 1500 Euro. Plus TVA. La un astfel de buget veti reusi sa implementati o solutie de magazin robusta, nu foarte flexibila insa pozitia care o veti avea va fi una buna pe piata in care sunteti destul de expus si cunoasteti piata.

Faceti calculul conform planului de afaceri sau la nivel de vanzari (cate bucati trebuie sa vand sa acopar acest cost si in cat timp il recuperez ) ca sa trageti concluzia daca merita sau nu sa bagati banii intr-un magazin online.


4. Unde ma vad peste 5 ani
Poate cea mai importanta componenta. Aveti banii, aveti rabdarea, stati, planificati si lansati magazinul si intrati pe o piata unde vreti sa faceti ceva. Ce vreau sa fac cu afacerea mea peste 5 ani ? O sa mai am magazinul sau o sa il inchid ? Zilnic zeci de magazine se inchid si se deschid altele noi . Cat va tine entuziasmul si de cand afacerea va lua locul acestuia ?

Un magazin online e cu greu un brand care sa il faci si sa il vinzi apoi. Nu poti sa ai magazine in toate localitatile ci doar unul singur si bun.

Un magazin online e valoros prin marfa care o are si atitudinea care o are. Puteti aplica diverse politici insa cea mai vizibila online e pe termen scurt cea de pret si pe termen lung cea de comitement fata de client. Va vedeti peste 5 ani tot acolo ?

Daca raspunsul e pozitiv inseamna ca aveti pasiunea necesara pentru a intra intr-o astfel de afacere.

16 decembrie 2005 , Bucuresti
Claudiu Gamulescu Copyright ©
Sursa: http://www.underclick.ro/E-commerce/comert-electronic-ce-trebuie-sa-stim.htm
mihaela75
Scris: Saturday, March 18, 2006 4:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/22/2006
Mesaje: 4839
Si eu am planuri marete.Dupa ce ne luam casa o sa incerc sa deschid day care( un fel de cresa-gradinita).Aici poti face asta cu bani putini iar statul te incurajeaza.Depinde de tine cat esti de bun si cum atragi clientii.Doamne-ajutaangel
lori16ro
Scris: Thursday, May 11, 2006 9:07 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/25/2006
Mesaje: 995
Cum e Day care in canada ?

nici nu stii cit am tinjit cind erau fetele micute sa le pot lasa 2 - 4 ore pe zi undeva , sa platesc bineinteles si sa le stiu in siguranta.
asa la o problema cit de mica trebuia sa le iau cu mine si nu erau usor, + ca mai vroiam si eu timp liber pentru mine
si eu cred ca la preturi rezonabile as gasi clienti in romania, sa zicem un 25 mii/ ora
dar trebuie spatiu, pe care nu-l am si daca intra fiscul si sanepidul sa -ti ceara o groaza de autorizatii ai dat faliment din start

acum macar la " mol" poti lasa copii sa se joace si sa mai umbli in voie in magazin
Maria & Mario
Scris: Friday, May 12, 2006 11:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Mihaela, super ideea ! Sa fie cum vreti voi ! Daca iti si place.... si mai ai si fetele cu tine..... super ! yes
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, May 7, 2008 11:25 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Franciza poate fi o solutie, uneori...si daca alegi o franciza buna, ai sanse mari de reusita.
TeosOf
Scris: Wednesday, May 7, 2008 12:32 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Da, poate fi franciza o solutie, dar in cele mai multe cazuri iti trebuie spatiul si de aici porneste tot greul.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, May 7, 2008 12:38 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
TeosOf wrote:
Da, poate fi franciza o solutie, dar in cele mai multe cazuri iti trebuie spatiul si de aici porneste tot greul.


Daca nu e vorba de Bucuresti, chiria nu ar fi asa o foarte mare problema...
mommy
Scris: Wednesday, May 7, 2008 12:49 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
Eu nu prea sunt adepta francizelor, decat poate daca ar fi vorba de o firma mare, cu un brand puternic si daca ai exclusivitate. O franciza iti limiteaza foarte mult puterea de decizie, iti cam taie din flexibilitate, initiativa etc.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, May 7, 2008 12:52 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Miru wrote:
O franciza iti limiteaza foarte mult puterea de decizie, iti cam taie din flexibilitate, initiativa etc.


Dar iti garanteaza oarecum succesul!Un MC in franciza...complicat de obtinut, dar sigur de succes!Am dat numai un exemplu oarecare.
mommy
Scris: Wednesday, May 7, 2008 1:07 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 11/18/2006
Mesaje: 3674
stele_pe_cer wrote:

Dar iti garanteaza oarecum succesul!


De fapt mai degraba de scuteste de unele riscuri. La o franciza este esential sa despici in 4 conditiile contractuale, cu un avocat langa tine, sa stii exact ce obligatii si ce drepturi ai, ca sa nu te trezesti dupa aia ca esti prins intr-o hora din care nu poti iesi.
stele_pe_cer
Scris: Wednesday, May 7, 2008 2:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Miru wrote:


De fapt mai degraba de scuteste de unele riscuri. La o franciza este esential sa despici in 4 conditiile contractuale, cu un avocat langa tine, sa stii exact ce obligatii si ce drepturi ai, ca sa nu te trezesti dupa aia ca esti prins intr-o hora din care nu poti iesi.


Exactbravo !
raly
Scris: Thursday, May 8, 2008 6:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mesaje: 25891
eu daca as avea bani....tot o cresa as face!ras
Elenutza
Scris: Monday, February 9, 2009 4:07 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Salut mamici...eu nu am mai postat de multisor...
Sunt o mamica casnica si lucrez de acasa...am o fetita de aproape 6 luni, cine e interesat de ceva munca pe internet sa ma contacteze, id-ul meu de mess este abramburica_miau. Va pupa, mami de Simina...pupici
t-mihaela
Scris: Monday, February 9, 2009 6:07 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Eu am deschis daycare, nu una ci zece ,vai ma doare capu de munca de asta stau non stop la calcu.hohot...of da un cap destept de afacerist unde gasesc ca al meu e cap de artist nu de afacerist...da omu faliment cu mine fool
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.