Homeschooling

Options Homeschooling
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kali
Postat: Friday, July 25, 2014 10:17 AM


Nivel: MEMBRU FONDATOR

Intrat: 5/27/2006
Postari: 14389
Copilul trebuie sa invete sa se supuna normelor sociale si sa le respecte; trebuie sa stie sa se integreze intr-un colectiv, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestuia, sa relationeze, etc...
Reperele morale si de comportament nu si le ia numai din familie, ci si din ceea ce vad in jur; ba chiar si din experientele altora - cu care nu e neaparat sa si rezoneze -, observand efectele.

Normele in cadrul unei familii sunt mult limitate si nu cuprind, neaparat, toate nevoile unui copil in dezvoltare. Nu-i ofera diversitate si nici nu-l pun in situatii neobisnuite ori neprevazute pentru a-i testa capacitatea de adaptare sau de luare a deciziilor.

Ca adult, el va fi membru unei comunitati si va functiona intr-un colectiv, nu va fi izolat in familie. Poate ca sunt avantaje pe care nu le constientizez, insa numai prin prisma celor spuse mai sus, inclin balanta spre un refuz categoric.
aurishta
Postat: Friday, July 25, 2014 10:39 AM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
Poate ca sunt cam dure expresiile folosite de dl. Colceag, intr-adevar, dar nu pot sa nu observ faptul ca elevii sunt indrumati spre anumite tipare de gandire. La literatura, de pilda, ei trebuie sa asimileze opinia general-acceptata despre un anumit autor, iar daca au, cumva alta opinie, sunt sanctionati cu nota mica sau sunt catalogati drept "obraznici".
Evident, sistemul traditional are si parti bune...pana acum m-am descurcat bine cu el, dar vreau mai mult si mai bine! Si sa nu confundam "educatia" cu "scolarizarea"....pentru mine, aici este cheia problemei! De aceea oamenii au si inceput sa caute alternative ....pentru a surmonta anumite lipsuri! Sunt constienta ca nici un sistem nu este perfect...am cunoscut destul de multe persoane care au beneficiat de HS si care acum sunt adulte....Stiu si ca HS nu se potriveste oricarei familii...societatea noatra este mult prea complexa!
Si ras va mai pun un articol interesant, zic eu, privitor la ceea ce vreau pentru copiii mei! https://www.contributors.ro/dezbatere/nimeni-nu-s-a-nascut-adult-despre-invatamantul-obligatoriu/
aurishta
Postat: Friday, July 25, 2014 7:11 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
kali wrote:

....Normele in cadrul unei familii sunt mult limitate si nu cuprind, neaparat, toate nevoile unui copil in dezvoltare. Nu-i ofera diversitate si nici nu-l pun in situatii neobisnuite ori neprevazute pentru a-i testa capacitatea de adaptare sau de luare a deciziilor.

Ca adult, el va fi membru unei comunitati si va functiona intr-un colectiv, nu va fi izolat in familie.
Un copil scolarizat acasa nu este izolat de societate...n-ar avea cum! Efectele negative ale acestei relationari sunt, in mare parte, indepartate sau tinute sub control! In schimb, se potenteaza influenta familiei asupra dezvoltarii lui.
Avand copii din toate categoriile de varsta mi-am facut o imagine de ansamblu asupra dezvoltarii lor, urmarindu-le traseul de la nastere pana la majorat! Am observat ca scoala pune accentul pe acumularea unei mari cantitati de informatii care n-au aproape nici o intersectie cu viata reala....de aceea copiii isi pierd curand interesul pentru invatatura! Procesul de invatare trebuie sa se impleteasca fericit cu concretul...asta ii provoaca si le starneste curiozitatea pana acolo incat devine o pasiune!
Spunea dl Colceag ceva despre dilema adolescentilor cu privire la propriile lor abilitati si idealuri! Eu insumi am constatat aceasta intreband elevi de varf: "La ce esti tu talentat? Ce poti face cel mai bine? Ce ai vrea sa devii in viata proprie?" De multe ori raspunsul a fost doar o ridicare din umeri! Cand ei incearca sa tina stacheta sus la toate materiile, cand mai au timp pentru conturarea abilitatilor si personalitatii lor?
Marele dezavantaj al scolarizarii publice este vulnerabilitatea la falsele valori! Societatea, prim mass-media, promoveaza ambalajul, nu valoarea , inspirand negativ, astfel, generatii dupa generatii de copii! Ne miram ca fetele cresc cu ideea ca moneda-forte este sexualitatea, ca baietilor li se estompeaza insusirile masculine , ca valorile familiei ajung de ras, ca moralitatea este considerata slabiciune, ca feminismul prost-inteles duce la o adevarata suprematie a femeilor etc! Majoritatea fetitelor se viseaza Bianca Dragusanu, Madonna, Lady Gaga, Hanna Montana si majoritate baietilor se prefac a fi Eminem, Lil Wayne si alte vedete de genul asta! Multe mame imi spun ca astea sunt fumuri de adolescenta si ca, odata cu maturitatea, ele o sa dispara! Asta, insa, nu este adevarat, conceptia se inradacineaza si, chiar daca la exterior se schimba intrucatva, in interior aceste aspiratii raman si le influenteaza actiunile si interactiunile cu societatea.
mikaela
Postat: Saturday, July 26, 2014 4:59 AM


Nivel: Avansat

Intrat: 8/11/2010
Postari: 2334
Locatia: Planet Earth
Lil Wayne??????? Serios???? Big Laugh Big Laugh Hilar hohot hohot Ce s-a intamplat cu BUG Mafia?? :)
aurishta
Postat: Saturday, July 26, 2014 9:42 AM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
hohot hohot Se pare ca au decazut Haha Haha Acum sunt la moda Satana si Zmenta....doi tipi care au canale pe Youtube.....sunt virali Hilar
Aaaaaa....si spunea cineva ca nu stie cine este dl care a sustinut conferinta despre educatie pe care am postat-o anterior ras ! Este profesorul Florian Colceag, matematician, specialist in educatia copiilor supradotati, detinator al recordului mondial cu 84 de medalii la olimpiadele internationale, membru acreditat pentru Romania al prestigiosului "World Council for Gifted and Talented Children"!
Lilly of the valley
Postat: Saturday, July 26, 2014 12:17 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
aura flowers angel o simpla cautare pe google mi-ar fi lamurit misterul, daca m-ar fi interesat.
inca un motiv in plus sa cred ca discursul lui e unul ipocrit -faptul ca e un om din sistem si se bucura din plin de creatiile sistemului: copii toba de mate si romana.

recunosc imperfectiunile sistemului.
dar cu o educatie corespunzatoare in familie nu cred ca ar mai adera nimeni la falsele valori. educatia se face in familie, nu fara motiv e si expresia "cei 7 ani de acasa". rolul familiei mergand si dupa cei 7 ani. oamenii needucati sunt victimile sistemismului, ale conformismului, uneori fiind obedienti pana la umilinta.
niciodata scoala nu a tratat elevul ca individ unic ci ca parte a grupului din care face parte, nici macar in societatile cele mai traditionale. nu s-a mizat pe dezvoltarea individuala ci pe cea a grupului.

mass media e dependenta de audienta si ne pune pe tava exact ceea ce dorim. Bianca nu ar mai exista ca personaj mediatic daca nu ar fi cerere. omul mediu este creatorul si promoterul culturii media. in plus avem la dispozitie liberul arbitru si telecomanda. e mai comod insa sa privesti la TV decat sa citesti Padurea spanzuratilor sau orice altceva in afara de mondenitati. dar asta nu face parte din sistemul scolar ci din cel social, mult mai amplu.

scoala nu sustine si nici nu incurajeaza activitatile extrascolare, poate doar la nivel declarativ. unul din copiii mei a simtit pe propria-i piele (si eu impreuna cu ea), dar ea si-a urmat pasiunea.
scoala creeaza copii extrem de competitivi.
nu din scoala fii-mea a invatat munca, daruirea, spiritul de echipa si generozitatea, dar aici a invatat sa le aplice. la scoala a fost pusa in situatii diverse, a avut contact cu diverse caractere, a avut posibilitatea de a observa comportamente si consecintele acestor comportamente, intarindu-i trasaturile de caracter.

sistemul nu este unul perfect doar cu implicarea familiei poate reusi.

eu cred cu tarie in diversitate, in libertate ideologica si in liberul arbitru. sper ca s-a inteles ca acestea sunt doar argumentele mele proscolarizarii de masa.

campfire
aurishta
Postat: Saturday, July 26, 2014 3:39 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
Dl Colceag nu promoveaza HS, el doar atrage atentia asupra nevoii de reforma!ras In plus de asta, ca sa ajunga sa lucreze cu copii superdotati trebuie ca el insusi sa dovedeasca niste calitati de exceptie! Mie imi place , ideile lui imi par a fi pertinente si corespund mult cu propria mea perceptie asupra acestui subiect!ras
Iti impartasesc si eu opinia asupra necesitatii scolarizarii in masa (am mai spus ca HS-ul nu se potriveste tuturor) si asupra importantei educatiei de acasa, ca amortizor al razboiului-fulger in care copiii nostri intra, vrand-nevrand! Eu insumi am aplicat acest lucru si am "taiat dintii" sistemului scolar si al anturajului cat de mult mi-a stat in putinta!
Spunea Kali, mai sus, ceva foarte important despre interactiunea cu societatea in care vor trai! Este foarte adevarata observatia ei, insa, evaluand la final raportul beneficiu-prejudiciu as fi preferat, fara ezitare, o dozare mai lenta si mai controlata a acesteia! Toti stim ca, o data ce copiii merg la liceu, ramane doar la latitudinea lor cum vor petrece acel timp si in ce anturaj! Nu ar fi nimic gresit cu asta daca ar avea varsta potrivita asumarii consecintelor! Ei, insa, sunt copii in corp de adult, crezand ca sunt capabili sa isi poarte singuri de grija cand de fapt nu sunt si au nevoie, mai mult decat oricand, de indrumare! Nu sunt deloc adepta supra-protectiei, dar nu pot sa nu observ consecintele acestui fapt!
Pentru mine, HS-ul este posibilitatea unei altfel de educatii, scolarizarea fiind inglobata in aceasta dupa alte criterii decat cele care conduc sistemul invatamantului de stat!
aurishta
Postat: Saturday, July 26, 2014 3:44 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
Lilly of the valley wrote:
...in plus avem la dispozitie liberul arbitru si telecomanda. e mai comod insa sa privesti la TV decat sa citesti Padurea spanzuratilor sau orice altceva in afara de mondenitati.
Asta este o alta mare suparare de-a mea!ras Cred ca greata copiilor fata de literatura , mai cu seama fata de cea romaneasca, se datoreaza, in buna parte, modului stresant si punitiv in care se face studiul lor la scoala! Nu generalizez, dar statisticile ne arata ca aproape o jumatate dintre absolventii de liceu pica bacul, iar o buna parte dintre cei care trec, o fac la limita! Nu mai vorbim de incultura crasa de care dau dovada toti acestia ca rezultat al trecerii lor prin sistem!
Lilly of the valley
Postat: Saturday, July 26, 2014 4:18 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
aurishta wrote:
Dl Colceag nu promoveaza HS, el doar atrage atentia asupra nevoii de reforma!ras In plus de asta, ca sa ajunga sa lucreze cu copii superdotati trebuie ca el insusi sa dovedeasca niste calitati de exceptie! ...


eu nu contest performantele prof. ci doar ca si tatyks il vad pe un om care doar critica fara vreun plan constructiv de reforma. iar calitatile ar putea fi discutabile, pt ca in discutia sa cu elevii (de varf) ar fi putut sa-i indrume, sa-i ajute sa-si gaseasca drumul, chemarea.

aurishta wrote:
Mie imi place , ideile lui imi par a fi pertinente si corespund mult cu propria mea perceptie asupra acestui subiect!ras


e strict alegerea fiecaruia dintre noi!


Padurea spanzuratilor era doar un exemplu. Placerea cititului si dragostea pt literatura nu se rezuma doar la literatura nationala si programa scolara.
intr-o familie in care nu se citeste nici macar pagina sportiva din ziar sau cea mondena e greu de crezut ca cei mici vor pune mana pe vreo carte sa o citeasca.

opinia ca toti elevii care au absolvit un liceu trebuie sa ia bacul e gresita. aici a intervenit "educatia" ceausista, cand a trebuit sa dovedeasca ceva, nici el nu stia ce, ca tot poporul roman e educat si "multilateral dezvoltat". mentalitatea asta e greu de schimbat.
nu vei fi un mai bun bucatar, strungar (sau oricare alta meserie) daca ai diploma de bacalaureat sau diploma de diverse competente care nu are in clin cu ceea ce practici.
toti vrem meserii banoase sau care atrag reputatie si statut social bune, dar una e sa vrem si alta sa putem. de aici si avalansa de someri cu diplome universitare, cramponati mai mult sau mai putin de studii.

spuneam ca toate ofertele vin ca urmare a unei cereri; invatatorii, prof. ne pregatesc copiii ca urmare a cererilor noastre. fara performante scolare deosebite ei nu vor fi acceptati la un gimnaziu bun, liceu bun, facultate buna. nu toata lumea trebuie sa exceleze la matematica (obiect de evaluare nationala), performantele la limba romana intra in alta discutie, toti cei care traiesc si muncesc in Romania ar trebui sa stie sa vorbeasca si sa scie corect limba. nu mai spun de cei ce vor a ne fi profesorii copiilor nostri (vezi acoardele si anagramatii).
deja ma indepartez de subiect ...
aura, eu iti doresc succes in demersul tau!
aurishta
Postat: Saturday, July 26, 2014 7:36 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
Lilly of the valley wrote:aura, eu iti doresc succes in demersul tau!
iloveyou Multumesc...inca nu sunt hotarata....am mai zis, fac "sapaturi" fiindca nu vreau sa iau decizii pripite privitor la copiii mei! Am cunoscut si persoane care au esuat cu HS-ul in Ro, e drept, cu ceva ani in urma, si nu vreau sa ma angajez in ceva ce n-as putea duce la bun sfarsit! De aceea am si deschis aici discutia....parerile voastre imi pot fi de real ajutor.....mai multe minti adunate laolalta gandesc mai complex! newclap
aurishta
Postat: Wednesday, November 12, 2014 12:39 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
Acum vreo 2 saptamani am fost la o intalnire intre familii care vor sa faca HS sau care deja au pus in practica asta! Am fost foarte placut surprinsa sa vad (mai ales) tati implicati activ in educatia copiilor lor...de regula, mamele sunt mai preocupate de asta! Am mai povestit la un alt topic ca a participat o familie care a adoptat un stil de viata nomad...locuiesc intr-o rulota si calatoresc prin lume! Copiii lor au 8, respectiv 5 ani si fac HS sauras , cum spun eiras , mai degraba roadschoolingsic sic . Am gasit si un mic reportaj despre ei...daca vi se pare interesant!
https://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Jurnal+pentru+Copii/Secvente+emisiune/Cu+rulota+in+jurul+lumii
Am avut placerea sa ii cunosc personal, sa vorbesc cu ei despre multe aspecte legate de educatia copiilor....chiar a fost o experienta interesanta!
marivic
Postat: Wednesday, November 12, 2014 1:33 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 8/10/2007
Postari: 13447
Locatia: ,....undeva,prin Univers....
Nu merge link-ul pe care l-ai postat uff
Lilly of the valley
Postat: Wednesday, November 12, 2014 1:35 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
ai mai scris la un subiect despre ei. angel
ulterior am vazut reportajul printre picaturi. accentul frantuzesc al mamei mi se pare delicios. mi-au placut, dar puteam sa jur ca nu traiesc in Romania strict. din cate am vazut, baietelul Lucas (parca) facea scoala prin corespondenta in Franta. merge pt teste?
aurishta
Postat: Wednesday, November 12, 2014 7:19 PM


Nivel: Senior

Intrat: 3/2/2011
Postari: 5536
Locatia: Bucuresti
salut L-am mai pus inca o data....de la mine merge thumleft https://www.digi24.ro/Emisiuni/Digi24/Jurnal+pentru+Copii/Secvente+emisiune/Cu+rulota+in+jurul+lumii
Intr-adevar, Lilly, ei sunt o familie multinationala, ca sa zic asa....tatal roman, mama frantuzoaica, ambii copii nascuti in Germania....au practic trei limbi materne Hilar
Statul francez incurajeaza HS...primesc totul gratuit, si manualele, si caietele, si indrumatoarele pentru parinti...le-am vazut acolo fiindca le adusesera cu ei (ras de fapt, au totul cu ei mereusic sic ) Testele le trimit tot on-line...nu au termen-limita pentru ele! De exemplu, in cl.I-a au parcurs materia in 6 luni in loc de un an si au trimis testele atunci, nu la vreun termen! Scoala este structurata pana la cl a XII-a, iar apoi dau bacul international cu care sunt admisi la facultate, daca doresc sa o faca, bineinteles!
marivic
Postat: Wednesday, November 12, 2014 7:36 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 8/10/2007
Postari: 13447
Locatia: ,....undeva,prin Univers....
Multumesc,Auracomputerlove .....Superb,minunat,senzational reportaj pt mine.Multumesc pt ca l-ai postat din nou.....Acesta este stilul pe care si noi vrem sa-l adoptam...yes Cheek Kiss
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed