help a friend!
Subiectul anterior · Subiectul urmator
kykysor
Scris: Wednesday, June 11, 2008 10:13 AM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2008
am scris acest mesaj profei mele de la cursul de resurse umane ; eu sunt inca la inceput asa ca prea multe nu stiu ; va intreb pe voi.........

am o prietena care are o fc de conducere sef de vanzari produse pe bucuresti cu un salariu f mare; este insarcinata in 5 luni; sefii mai mari incep sa ii puna bete in roate pt ca nu le convine sa ii plateasca concediul prenatal si post natal avand o lefa atat de mare si vor sa o retrogradeze..............se poate??????
cat din salariu este platit concediul acesta?
dar concediul medical?
ei au fost fffffffffff multumiti de prestatia ei de aceea au avansat-o si acum se comporta asa cu ea in conditiile in care are si probleme cu sarcina
vor sa o puna intr-o functie cu un salariu mai mic pt a plati si ei mai putin ...........se poate d-na prof?
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 10:44 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Nu am facut niciodata chestia asta asa ca pot doar sa-mi dau cu parerea, fara a garanta ca informatiile sunt 100% corecte. Probabil ca se poate daca e la scurt timp dupa promovare (si e inca in perioada de proba- adica cel mult 3 luni, parca), ca necorespunzator.

Solutia ar fi sa-si ia concedii medicale pana naste (mai ales ca are probleme cu sarcina); in felul asta nu au cum sa faca modificari de salariu/functie cat timp ea sta acasa (practic, contractul ei de munca se suspenda, intr-un fel).
Lilly of the valley
Scris: Wednesday, June 11, 2008 11:51 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
fetelor, dar concediul prenatal si post natal nu se platesc din asigurarile sociale? ca oricat de mare ar fi leafa nu firma plateste ci de fapt statul. cum e? s-a mai schimbat ceva?
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:20 PM
Nivel

Am editat postul initial (raspuns la cel al Mariutei), ca scrisesem numai prostii.alcool
Dau vina pe hormoni.

Intre timp...
ART. 121 (1) Asiguratii au dreptul la: a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; b) concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

firstprize firstprize firstprize
Lilly of the valley
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:28 PM
Nivel

ar fi bine sa stie ca nici concediul prenatal, nici cel medical si nici cel postnatal nu sunt considerate contributii la samaj, in cazul in care firma ii face vreo surpriza.
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:29 PM
Nivel

kykysor wrote:

cat din salariu este platit concediul acesta?
dar concediul medical?

Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:31 PM
Nivel

mariuta wrote:
ar fi bine sa stie ca nici concediul prenatal, nici cel medical si nici cel postnatal nu sunt considerate contributii la samaj, in cazul in care firma ii face vreo surpriza.

Ce surpriza i-ar putea face?
Lilly of the valley
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:35 PM
Nivel

kali wrote:

Ce surpriza i-ar putea face?

Sa desfiinteze postul, da alta denumire postului si la sfarsitul cic, spune "multumim de colaborare"banghead
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:44 PM
Nivel

mariuta wrote:

Sa desfiinteze postul, da alta denumire postului si la sfarsitul cic, spune "multumim de colaborare"banghead

In situatia asta, angajatorul e obligat sa-i ofere un post similar, compatibil cu pregatirea profesionala. In cazul in care nu are (ceea ce e greu de crezut- asta inseamna ca nu are voie sa faca angajari pe posturile vizate timp de un an de zile- bineinteles, daca nu le demisioneaza omuletii)... i se ofera salarii compensatorii (12 la nr., ceea ce e convenabil pt. angajat, nu?).

Oricum, ea nu poate fi data afara timp de 3 luni (parca) dupa ce se intoarce din CIC, iar in timpul asta isi poate da seama in ce directie bate "vantul", astfel incat sa nu se trezeasca cu surprize-surprize.
Lilly of the valley
Scris: Wednesday, June 11, 2008 12:52 PM
Nivel

kali wrote:

In situatia asta, angajatorul e obligat sa-i ofere un post similar, compatibil cu pregatirea profesionala. In cazul in care nu are (ceea ce e greu de crezut- asta inseamna ca nu are voie sa faca angajari pe posturile vizate timp de un an de zile- bineinteles, daca nu le demisioneaza omuletii)... i se ofera salarii compensatorii (12 la nr., ceea ce e convenabil pt. angajat, nu?).

....

salariile compensatorii nu le primeste decat daca sunt cuprinse in contractul colectiv de munca.

kali wrote:

....

Oricum, ea nu poate fi data afara timp de 3 luni (parca) dupa ce se intoarce din CIC, iar in timpul asta isi poate da seama in ce directie bate "vantul", astfel incat sa nu se trezeasca cu surprize-surprize.

era bine de stiut acum vreun an juma, sau e reglementare noua.
mie mi s-a restructurat postul inainte de a termina CIC, in prima zi de munca dupa cic primit preaviz si ramas cu gura cascatawhat banghead plans
e bine de stiut si pt o fata de pe forum.
kali
Scris: Wednesday, June 11, 2008 1:10 PM
Nivel

mariuta wrote:
salariile compensatorii nu le primeste decat daca sunt cuprinse in contractul colectiv de munca.

Codul muncii precizeaza ca salariatul are dreptul la compesatie, in conditiile stabilite de contr. colectiv de munca sau de cel individual. Acum, cel individual este unul tip, in care nu este inclus asa ceva.
Luand in calcul cealalta varianta (valabila pentru unitatile care au mai mult de 21 salariati), contractul colectiv de munca trebuie sa urmeze litera legii. Pe noi ne-au obligat sa prevedem asa ceva. Insa, chiar daca nu... se poate obtine compesatia in instanta, garantat.

mariuta wrote:
era bine de stiut acum vreun an juma, sau e reglementare noua.
mie mi s-a restructurat postul inainte de a termina CIC, in prima zi de munca dupa cic primit preaviz si ramas cu gura cascata

Stii care e faza? Eu sunt putin subiectiva pentru ca-mi dau cu parerea din experienta acumulata (mai ales pe baza contr. nostru colectiv si a modului nostru de lucru). E posibil ca in alte parti sa fie altfel, sa existe portitze de scapare, desi Codul muncii e acelasi.
kykysor
Scris: Thursday, June 12, 2008 9:54 PM
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/17/2008
multumesc pt lamuriri..............au ajuns si la urechile ei......sper sa-i fie de folos.........sunt si eu la inceputul unui curs de resurse umane.......si i-am dat si eu niste dfaturi............plus ale voastre
pupici pupici pupici pupici pupici pupici
S.ELENA
Scris: Thursday, June 12, 2008 10:54 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2007
mariuta wrote:

...

pupici pupici pupici

Eu stiam ca sunt obligati sa te tina 6 luni la intoarcerea din CIC.
Eu am vorbit la noi cu seful de la personal si mi-a zis ca cel mai probabil imi vor gasi si mie o functie la intoarcere (a mea fiind desfintata din decembrie 2007 plans ) si pe urma...Dumnezeu cu milaplans plans
crista
Scris: Friday, June 13, 2008 12:07 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/27/2007
Hai ca v-am citit si eu atent, si vreau sa va intreb daca e normal ca eu sa nu fi vazut niciodata contractul colectiv de munca si nici sa stiu ce contine, sau daca ar fi trebuit sa-l semnez si eu?
Cristy
Scris: Friday, June 13, 2008 1:12 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 1/8/2007
maseluta Cata protejare este in legile din romania ... uff aici nu numai ca (,) concediul de materniatate este platit doar 3 luni de zile dar au dreptul sa te concediaze dupa 40 zile de la intoarcere, unde mai pui ca nu intotdeauna iti pastreaza functia sau locul de munca cu toate ca sunt obligatirambo La prima nastere mi s-a zis ooops plans si am ramas cu ochii in soare, lucram la o firma outsourcing, cum timp de o luna nu mi-au gasit post cu acelasi profil a trebuit sa accept fortata de imprejurari o retrogradare uff si am inceput practic de la inceput nervi iar la a doua nastere era cat pe ce sa se desfiinteze unul din posturi si implicit, eu fiind in concediu de maternitate ramaneam acasa, doar pentru ca seful a tinut neaparat sa ma tina la lucru a facut o "combina" cu o alta firma ..altfel uff
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.