Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Starile de greata si de voma la copil
Ce sunt starile de greata si de voma? Greata, este nevoia de a voma. Aceasta senzatie, se simte in stomac. Voma, apare atunci cand continutul stomacului, oricare ar fi acela, este fortat sa urce pe gat si dat afara pe gura.
Care sunt cauzele starilor de voma?
Voma poate fi cauzata de: - infectie virala - intoxicatie alimentara - alergii la mancare, intoleranta la produsele lactate - mancarea care nu se "aseaza" bine in stomac - medicatia - raul de mare sau raul de miscare - durerile de cap severe - leganarea copilului dupa ce a fost hranit - otravirea Cine poate suferi de aceste stari? Oricine poate suferi de stari de greata si de voma. Multi copii dau afara ceea ce mananca, dar nu vomita. Acesta este un reflux gastric. Care sunt simptomele? Copii care vomita, pot avea si diaree. Voma poate conduce la deshidratare. Semnele de deshidratare includ setea, lipsa urinarii, urina inchisa la culoare, gura uscata, ochi infundati, plans fara lacrimi, piele uscata. Este contagioasa? Uneori. Starea de voma poate fi contagioasa daca este cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Cum se trateaza? Stoparea alaptatului la san. Oprirea administrarii lichidelor si mancarii solide la copii mai mari. Administrarea frecventa a unor mici cantitati de lichide. Nu administrati cantitati mari. Dati-i copilului dumneavoastra un strop de apa plata in care ati dizolvat saruri de rehidratare, la fiecare ora. Aveti grija sa soarba cu inghitituri mici. Nu folositi apa de la chiuveta. Solutiile de rehidratare orala, sunt cele mai bune in aceasta situatie. Unii medici permit folosirea unui medicament numit Gatorade in cazul copiilor cu varsta de peste doi ani, precum si administrarea de apa minerala, supe, ceaiuri. Nu administrati copilului suc dietetic, apa sarata, apa simpla, produse light, cafeina. Daca copilul nu vomita in urmatoarele 8-12 ore, adaugati mancare solida. Pentru sugari, incercati cereale pe baza de orez cu apa. Pentru copii mai mari, incercati cereale uscate, covrigei sau paine prajita. Daca sugarul nu vomita in urmatoarele 12-24 ore, puteti incepe alaptarea sau alimentarea cu lapte praf. Adaugati mancare si lichide pe masura ce copilul pare ca asimileaza. Nu mentineti copilul pe lichide in care ati dizolvat saruri de rehidratare mai mult de o zi sau doua. Consultati medicul. Cum se trateaza deshidratarea? Starile de voma, pot cauza deshidratarea (pierderea lichidelor in organism). Deshidratarea trebuie tratata imediat. Copilul trebuie sa consume lichide daca a vomat. Inghititurile mici si dese sunt cele mai bune. Copilul poate avea nevoie de solutii orale de rehidratare, pentru a ajuta la reinlocuirea fluidelor din organism. Contactati medicul pentru a afla de unde puteti obtine solutiile de rehidratare. Administrati aceste solutii cu ajutorul unui picurator, a unei lingurite, sau cu o ceasca mica. Medicul va va informa asupra cantitatii de solutie pe care o puteti administra copilului. Asteptati 30-60 minute dupa ce copilul a vomat ultima data, inainte de a-i administra solutia, aceasta facandu-se in portii mici si dese (o lingurita pe minut). Mariti volumul incet, numai daca copilul este capabil sa asimileze. Alaptatul si folosirea laptelui praf sunt permise in timpul administrarii solutiilor de rehidratare. Cat timp dureaza? In cele mai multe cazuri, starile de voma dureaza intre 8-12 ore folosind tratamentul adecvat. Pot fi prevenite?
Congelati alimentele perisabile. Spalati-va mainile cat mai des. Invatati copii sa se spele pe maini. Daca este posibil, tineti copilul departe de alti copii bolnavi. Cand ar trebui sa apelam la medic? In cazurile in care:
Copilul vomita de 12 ore sau mai mult. Copilul este mai mic de 6 luni. Copilul are dureri de stomac care dureaza de cel putin 2 ore. Copilul este incapabil sa ia medicamente. Copilul arata semne de deshidratare. Copilul nu poate bea lichide. Copilul are sub 6 luni si are temperatura de 40°C. Prezinta sange in voma, sau voma are culoarea neagra. Copilul vomita si prezinta intepenirea gatului sau dureri de cap. Aveti indoieli asupra tratamentului. Mergeti la urgenta daca: Copilului ii este foarte sete. Copilul nu a urinat in ultimele 8-12 ore sau sugarul in 4-6 ore. Urina este foarte inchisa la culoare. Copilul doarme mult, nu are energie, este slabit sau fara vlaga. Nu-i curg lacrimi atunci cand plange. Exista posibilitatea ingerarii unei substante otravitoare (produse de curatat, medicamente, etc.). Copilul plange si tipa ca si cand ar avea o durere mare. Raspunsuri rapide Greata este nevoia de a voma. Voma apare atunci cand continutul stomacului este fortat sa urce si dat afara pe gura. Voma poate fi cauzata de o infectie, alergie la mancare, sau rau de miscare. Multi sugari dau afara ceea ce au mancat, dar aceea nu este voma. Voma poate conduce la deshidratare. Simptomele includ setea, lipsa urinarii, urina inchisa la culoare, gura uscata, ochi infundati, lipsa lacrimilor cand copilul plange, piele uscata. Starea de voma poate fi contagioasa daca este cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Pentru a trata starile de voma, opriti hranirea. Administrati-i des cantitati mici de lichide. Adaugati mancarea cate putin, pe masura ce copilul o poate asimila, si cresteti cantitatea pana cand se ajunge la dieta obisnuita. Copilul ar trebui sa bea lichide daca a vomitat. Ar fi cel mai bine sa bea cu inghitituri mici si dese. In majoritatea cazurilor, starile de voma, ar trebui sa se opreasca intre 8-12 ore, cu tratamentul adecvat. Pentru prevenirea infectiilor stomacale, invatati copii sa se spele des pe maini. Apelati la medic daca copilul vomita si are dureri de stomac, vomita si are febra, sau daca aveti neclaritati in legatura cu starea copilului. Mergeti la urgenta in cazul in care copilul prezinta semne de deshidratare.
sursa:sfatul medicului.ro
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Eu sunt norocoasa pentru ca Alex nu m-a zapacit cu vomatul cand era mica. Singurele episoade tragice le-a facut de la galbenusul de ou, voma de credeam ca ajungem la spital. Am trecut si peste asta! Multa sanatate si copii fara :81pukel: |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Noi nu vomitam decat laptic, atunci cand eram prea calici. Din fericire, de la vreo 4-5 luni pana acum pot numara pe degetele de la o mana de cate ori a vomitat. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Kiki wrote:Noi nu vomitam decat laptic, atunci cand eram prea calici.
Cum adica "Calici"? |
|
Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Calic, adica, sa pape mult in timp scurt si sa nu mai ramana nimic in biberon. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Dar voma autoindusa cum se trateaza? Ca Miruna isi provoaca singurica daca nu-i place ce-i dau |
|
| La asta nu cred ca ai ce sa-i faci,doar sa schimbi meniul! |
|
Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17828
| Nu am patit-o niciodata, dar se pare ca toate au un inceput.
Pana acum nu mi-a vomitat niciodata Andrei, azi insa a mancat pe la 11 fructe, la 13:00 i-am dat eu lapte de la mine si a vomitat instant tot.
Apoi pe la 14:00 a mancat mancarica lui de pranz, iar pe la 15:30 i-am dat eu laptic si la fel, a vomitat instant tot.
Oare sa fie de vina lapticul meu? Sa fie din cauza ca sunt tare stresata, agitata, nervoasa, obosita si ca am mers toata ziua prin caldura azi?
Daca si maine face la fel cred ca ma duc la medic, sa fiu sigura ca nu are nimic.
El asa are o stare generala foarte buna, nu are diaree, e vioi, mananca bine, am inceput sa ii dau si apa plata fiarta si racita ... |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Si Bri mi-a facut azi faza asta cu indusul vomei, am vrut sa incerc sa-i mai schimb siei meniul si i-am facut un piure de cartof cu morcov si cu pui, si de la prima lingurita pana la a patra isi facea sa vomite continuu, si atunci am renuntzat si i-am dezghetzat mancarica ei si a papat ( evident in stilul clasic al ei cu plans ) dar a papat si nu-i mai era greata . M-am bucurat ca sa zic asa ca a facut faza asta ca sa-i demonstrez si lu' maica'mea ca face diferentza de gust, ca ea tot sustinea ca e prea mica inca sa diferentieze gusutrile. De vomat de la sine, mi-a vomat cand a avut luna trecuta diaree, de 2 ori, dar asa din senin, si acum vreo saptamana cand iar era bolnava si am vrut sa-i dau niste iaurt si se tot scarbosea si a dat afara tot piureul de fructe pe care il mancase cu vreo 2 ore in urma. |
|
| AdrianaC wrote:Nu am patit-o niciodata, dar se pare ca toate au un inceput.
Pana acum nu mi-a vomitat niciodata Andrei, azi insa a mancat pe la 11 fructe, la 13:00 i-am dat eu lapte de la mine si a vomitat instant tot.
Apoi pe la 14:00 a mancat mancarica lui de pranz, iar pe la 15:30 i-am dat eu laptic si la fel, a vomitat instant tot.
Oare sa fie de vina lapticul meu? Sa fie din cauza ca sunt tare stresata, agitata, nervoasa, obosita si ca am mers toata ziua prin caldura azi?
Daca si maine face la fel cred ca ma duc la medic, sa fiu sigura ca nu are nimic.
El asa are o stare generala foarte buna, nu are diaree, e vioi, mananca bine, am inceput sa ii dau si apa plata fiarta si racita ...
Iar a mancat pe la 18 si la 19 cand i-am dat lapte de la mine a vomitat iar in jet.
Am sunat medicul si mi-a spus ca nu sunt tocmai bune, mai ales ca s-au repetat si ca anunta ele ceva (ori face febra, rosu in gat, diaree, ori are vreo infectie virala sau bacteriana)
24 ore trebuie sa ii dau numai laptic de la mine si supa de morcovi cu glucoza 2-3 picaturi de metoclopramid inainte de masa. |
|
Inregistrat: 3/27/2006 Mesaje: 18834
| Offffffff Doamne, Adriana, numai asta iti mai lipsea. Nu stiu ce sa-ti zic, stie doctorul mai bine. Metroclopramidul, cu siguranta, ii va mai taia din greata. Multa sanatate!!! Alina attached the following image(s):
|
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| Andrei, insanatosire grabnica!
Pupici la falculte lui! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6678
| Adriana, sper sa treceti cat mai repede si cat mai bine peste aceasta incercare!
stele_pe_cer attached the following image(s):
|
|
| Adriana,imi pare tare rau sa aud ca treceti prin asa ceva! Nu cred ca de vina e lapticul tau, nu ai de ce sa iti faci astfel de ginduri(ca dovada ca si medicul ti-a recomandat sa-i dai in continuare)dar faptul ca indiferent cu ce asociezi lapticul,Andrei varsa,nu e de bun augur!
Asteptam sa ne spui ce mai faceti!Eu va doresc o noapte linistita si fara probleme! |
|
| Am trecut cu bine peste noapte, nu a facut febra, nici diaree, de fapt nu a avut deloc scaun peste noapte, a mancat laptic de la mine de 2 ori (s-a trezit numai de 2 ori), iar acum, de dimineata, a mai mancat de 2 ori si deocamdata vad ca nu a vomitat.
Sper sa fie totul bine, ca parca nu l-as chinui cu supa de morcovi ca e o scarbosenie (cel putin asa mi se pare mie).
Multumesc pentru gandurile bune si pentru ca sunteti alaturi de noi. |
|
|