Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Fata mea are 5 anisori si 4 luni si este la grupa pregatitoare...a invatat alfabetul si acum invatam sa scriem cu litere de tipar...stie sa numere pana la 100...mai greut dar spune si descrescator....e putin pt varsta ei?prichindei vostri sunt mai pregatiti? |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| stela,nu stiu cum este sistemul de invatamant acum in romania,dar aici ne spune des la sedinte sa nu comparam copiii,nu sunt la fel.pot sa aiba aceeas varsta dar sa nu prinda la fel.poate unul sa citeasca acum,unul mai tarziu,fiecare are sistemul lui.aici ii invata sa scrie de la 3 ani.la 5 ani invata literele de mana.darius a mers dupa varsta lui,karina deja incepea sa prinda literele de mana de la 4 ani...nu sunt la fel.darius(fiind mai mare) e mai lent la citit,adica citeste,dar destul de incet,karina leaga literele mai repede.nu iti fa probleme.incet incet va invata tot ce trebuie invatat de numarat de exemplu ai mei nu numara pana la 100,nici in romaneste,nici in spaniola,iar descrescator nici atat |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| am inteles....la noi abia acum la grupa pregatitoare o sa inceapa sa ii invete alfabetul |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| A mea fetita are 5 ani si jumate si e la grupa mare.Deci face alte chestii mai usoare.Stie sa scrie aproape tot alfabetul dar cu litere de tipar!Literele mici de mana nu stie sa le asocieze cu cele mari .Am luat caiete speciale de matematica,scrierea alfabetului,cunoasterea mediului.Lucram 20-30 de minute pe zi acasa dupa gradi.Facem progrese.Facem dupa acele caiete...bastonase,liniute,litere punctate,forme geometrice,jocuri de imaginatie,cifre si multe altele!Nu imi fac griji ca nu va sti sa citeasca la clasa 1.Pana atunci mai sunt 2 ani!Copii evolueaza foarte mult in cateva luni.La matematica,mai incurca cifrele.Stie sa le scrie aproape pe toate,le recunoaste dar sunt vreo doua pe care le incruca.De numarat stie sa numere pana la 100,sunt absolut sigura dar la ea e problema rabdarii.N-ar avea inca stare sa imi numare pana acolo.Pe la 30 si ceva deja isi cauta alta activitate prin casa .Nu ma stresez.Precum a zis si Fluturas fiecare copil are ritmul lui.Nu trebuie fortat inainte de vremea cand trebuiesc facute astea.Asa ca eu cred ca fetita ta stie destule pt varsta ei. |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Asta nu e educatie, ci nivel de cunostinte. Si nu prea inteleg... pregatiti pentru ce?
Eu nu vad rostul de a invata in avans fata de programa de gradi/scoala. Ce sa mai faca, atunci, in clasa I? Care mai e rolul invatatoarei daca toti ne straduim sa-i facem cat mai "destepti" inainte de a fi cazul? Alexia e in grupa mare iar la anul va merge la scoala. Va sari pregatitoarea. Ambii stiu sa citeasca si sa scrie cu litere de tipar, dar asta nu pentru ca am insistat eu, ci pentru ca au invatat singuri. Cu restul nici nu-mi bat capul pentru ca oricum sunt peste medie si, totusi, nu intentionez sa-i invat si literele de mana pentru nu degeaba au invatatoarele o anumita metoda de predare. In fine... cert e ca prefer sa-i mai las sa copilareasca si nu consider ca pe langa orele de engleza, dans/karate si innot trebuie sa-mi mai bat eu capul si cu altele suplimentare. |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| kali,si cum au invatat singuri??si sunt curioasa si de raspunsul tau dar si de alte raspunsuri....cer sa faca acasa teme copiii ?in vacanta,de exemplu au facut teme??(teme ma refer sa scrie,nu sa deseeze).eu nu prea am reusit sa ii conving sa o faca de placere si am renuntat,desi vreo 2-3 zile am incercat obligat.pana la urma am renuntat si am lasat totul pentru acum,cand au teme de la scoala,care nu mai merge sa le lasam |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/22/2010 Mesaje: 3091
| Fluturas,a mea nu are teme pt acasa si nici nu este fortata!Ma inebuneste zilnic sa o invat sa citeasca.Si cum as putea sa fac asta decat cu pasi mici si siguri,urmand pasii din caietele specifice varstei 5-6 ani!Si Daria mea face litere mari la gradi si e doar grupa mare.Doamna a zis ca este in programa sa recunoasca literele si cifrele.Nu stiu,nu prea mi se pare normal la varsta lor(cel putin a Karinei)sa i se dea teme pt acasa.Nu-i obliga,trebuie sa ii atragi sa si doreasca ei de bunavoie sa lucreze.Eu am incercat in primavara sa lucrez cu Daria,tot asa cateva minute pe zi(fiindca nici la gradi o activitate nu tine mai mult de 30 de minute,pe urma se ia pauza)si nu era inca pregatita.Acum o vad interesata,imi aduce carti cu povesti sa i le citesc,sa i explic literele.In vacanta de vara nu am facut mare lucru decat ce mai scria ea pe caiete in joaca numerele si literele.O fi alt sistem in Spania ... |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| stela-stely,ar fi putin fata de ce fac copii in UK.Deja la 4 anisori se intra in clasa 1.Litere,numere,invata sa le scrie si memoreze din gradinita(3-4 anisori)...iar la 5 ani deja scriu cuvinte si toate astea le invata prin diverse activitati,prin joaca,programe educationale pe PC...nu mecanic(papagaliceste). O singura diferenta este aici,nu se pune mare pret pe caligrafie,au o scriere simpla a literelor.Iar cu temele pentru acasa nu ii streseaza prea mult,la scoala trag ei tare... |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 3/6/2011 Mesaje: 771
| buna fetelor.cand a intrat baiatul meu in clasa intai(acum e clasa a saptea),fetita mea avea doua luni .tot stand pe langa el sa facem temele cu ea in brate s-a inspirat ca sa spun asa.acum are 6 ani ,e in grupa pregatitoare .la anul mergem la scoala.ea de la varsta de 4 ani stie sa scrie toate literele de tipar si cifrele,nu exagerez.fara sa o pun eu fortat sa le invete.nu spun ce bucuroasa a fost cand si-a scris prima data numele .apoi nu s-a lasat pana nu a scris numele fiecarui membru al familiei.pur si simplu imi cerea sa faca temele ca fratele ei.ne jucam .asezam cartile de joc in mod crescator si apoi ghiceam ce cifra e,jucam remi in felul nostru.eu o culoare ,ea o culoare si asezam piesele pe tabla tot asa,crescator,jucam painicile,daca stiti jocul.scrim cifrele de la 1-10 si pe rand ghiceam ce cifre facem.la litere,ii aratam o imagine ,mar de exemplu.intrebam cu ce litera incepe ce se sunete se aud,cate se aud.daca eram in bucatarie si era pe langa mine,ma intreba ce mancare fac.ii spuneam supa.hai sa vedem ce punem in supa.si numaram sau recunosteam legumele.totul am facut din joaca.niciodata nu am spus astazi numaram ca asa trebuie.acum stie sa scrie toate literele de mana,si incearca sa citeasca. |
|

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| mihamihaela,te felicit! Ai ales cele mai bune metode...prin exemple si joaca |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Eu una nu-mi oblig copii sa invetze nimic inainte de scoala,deci sa scrie sa citeasca ,cunostiintzele astea le vor invatza si deprinde in clasa 1 ,au tot timpul pentru asa ceva si poate atuncea la momentul potrivit vor fi ajutati.Eden inca de anul trecut a inceput sa invetze singura literele si numerele deci le scrie numai de tipar asta fiindca zilele saptamani aici sunt si litere si asa invatza la gradi ,incet a fost interesanta ea de la sine cum se scrie si se chinuia singurica sa scrie pana a reusit .Oshry automat auzind-o pe sora sa repetand literele le-a invatat deci incepe sa le recunoasca.Fiecare copil are ritmul lui ,eu nu ma grabesc sa-i invatz inainte fiindca pur si simplu nu vreau sa se plictiseasca si sa nu mai vrea sa mearga la scoala. Copii foarte dotati si pregatiti inainte sunt foarte dezamagiti si plictisiti la scoala si asa incepe incetul cu incetul sa se desprinde sa nu le pleaca scoala si mai tarziu sa nu le placa sa invetze. eu una chiar nu vreau ca copii mei sa fie genii si cei mai destepti din clase dar in schimb vreau ca tot ce fac sa faca din placere ,sa invetze din placere si sa inteleaga ca invatand numai asa le va fi mai usor sa-si construiasca ceva in viitor. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| kali wrote:Asta nu e educatie, ci nivel de cunostinte. Si nu prea inteleg... pregatiti pentru ce?
Eu nu vad rostul de a invata in avans fata de programa de gradi/scoala. Ce sa mai faca, atunci, in clasa I? Care mai e rolul invatatoarei daca toti ne straduim sa-i facem cat mai "destepti" inainte de a fi cazul?
Kali, sunt perfect de acord cu tine. Cei mai multi copii se plictisesc in clasa intai tocmai din aceasta cauza. Ceea ce li se preda nu prezinta interes, sunt lucruri deja stiute. In Romania, cel putin, scoala aduce mult stres cu sine si copiii ar trebui menajati, zic eu. Bineinteles, daca ei fac achizitii in mod firesc, nu trebuie impiedicati, dar asta nu ar trebui sa fie un standard pentru parinti. Cand incep scoala, copiii intra intr-o cursa nebuneasca pentru calificative, caiete impecabile, concursuri felurite, diplome peste diplome si toate astea aduc cu ele mult stres, un bagaj nedorit pentru un copil. As concluziona asa: nu este important nivelul cunostintelor acumulate la varsta prescolara caci ele oricum vor fi asimilate in functie de ritmul propriu de dezvoltare al fiecarui copil. Iar cat de multe stie copilul vecinei sau cel al prietenei, nu are importanta. |
|

| shirel wrote: eu una chiar nu vreau ca copii mei sa fie genii si cei mai destepti din clase dar in schimb vreau ca tot ce fac sa faca din placere ,sa invetze din placere si sa inteleaga ca invatand numai asa le va fi mai usor sa-si construiasca ceva in viitor.
Parca ai fi sora mea! |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| aurishta wrote:Parca ai fi sora mea!
Ei,as vrea eu!!Nuuu mami ,suntem pur si simplu cu experientze in viatza,cred ca si tu te-ai confruntat cu multe piedici si experientze din care ai invatzat .Eu una sunt foarte realista cu tot ce este in jurul meu ,cu viatza mea cu tot ce tine de educatia si cresterea copiilor si chiar am un exemplu bun in casa pe sotul meu pe care nimeni nu l-a obligat sa invetze sau sa mearga la scoala de aceea toate au fost la timpul lor si cand a fost nevoie sa-si puna capul la bataie si l-a pus si asa a ajuns si astazi unde a ajuns nimeni nu l-a obligat ci el pur si simplu singur i-a placut scoala pentru a se realiza in viatza.
|
|

| Asta vreau sa obtin de la copiii mei. Scoala ca mijloc, nu scoala ca scop! Formarea caracterului este primordiala. |
|
|