Ginecomastia
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Tuesday, September 19, 2006 2:43 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Ginecomastia reprezinta dezvoltarea in exces a sanilor la barbati. Tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni, de obicei, ca rezultat al nivelului in exces de estrogen sau al nivelului scazut de testosteron . Poate aparea la copii, adolescenti sau barbati adulti.

La nou-nascuti, ginecomastia poate fi cauzata de estrogenul mamei. Este tranzitorie si dispare la 2-3 saptamani dupa nastere
La baietii adolescenti, ginecomastia poate avea drept cauza modificarile hormonale de la pubertate. Sunt afectati aproximativ o treime dintre baietii de 13 si 14 ani.


Cauzele ginecomastiei la barbatul adult pot fi:
- neoplasmul pulmonar sau hepatic
- ciroza hepatica
- hipertiroidismul
- disfunctii in functionarea hipofizei, testiculelor, glandelor suprarenale
- abuzul de droguri si alte substante(bauturi alcoolice, marihuana, metamfetamina, heroina
-anumite medicamente: steroizii(prednisonul), antiulceroasele(cimetidina), antiepilepticele(fenitoina), digitala sau alte medicamente folosite in tratamentul bolilor cardiace, chimioterapicele, in special agentii alchilanti, medicamentele antiandrogenice(ciproterona si spironolactona), anxioliticele si antidepresivele(in special antidepresivele triciclice)

Ginecomastia poate fi uni sau bilaterala. In plus fata de marirea in dimensiuni a sanilor, se poate obseva o consistenta elastica sau ferma a sanilor.. De obicei, la adolescenti, dispare de la sine dupa aproximativ 18 luni de la aparitie. Daca se palpeaza noduli de marimi neobisnuite, de o singura parte, de consistenta crescuta sau imobili, sunt necesare investigatii pentru a determina cauza exacta.
.
Tratament
In cazul copiilor si adolescentilor, nu este necesar un tratament, ginecomastia disparand de la sine. Daca ginecomastia a aparut consecutive administrarii anumitor medicamente sau boli, oprirea tratamentului respectiv sau tratarea bolii cauzatoare, vindeca, de cele mai multe ori, si ginecomastia. Daca de vina este deficitul de testosteron sau excesul de estrogen, se recomanda tratament hormonal.

Dr. Evelyn Cristescu
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.