Gimnastica si masajul
Subiectul anterior · Subiectul urmator
monique
Scris: Sunday, February 19, 2006 1:57 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
Cat de importante considerati ca sunt pt dezvoltarea bebelusului? Ce tehnici folositi? Cat de des le faceti?
AdrianaC
Scris: Sunday, February 19, 2006 6:12 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17828
Este foarte important, din punctul meu de vedere, pentru o dezvoltare armonioasa a copilului, ca acesta sa beneficieze in fiecare zi (pe cat posibil) de baita, masaj si gimnastica.


Eu am inceput sa ii fac baita in fiecare zi, poate cu doar cu mici exceptii, cand sunt prea obosita, sa mai sar cate o zi, si este de-a dreptul incantat la baita. Se relaxeaza, se simte bine...

Dupa baita ii fac masaj cu ulei de masline amestecat cu vitamina A. Nu stiu daca il fac corect sau nu, il fac din instinct. Il masez mai intai pe piept, pe manute, pe piciorute, si apoi pe spate.

Pe manute si piciorute, trag de sus in jos, "ca sa creasca mare", iar pe piept si pe spate folosesc miscari usoare circulare, sau de asemenea, trag usor de sus in jos.

Gimnastica am incercat sa ii fac, miscari simple cu manutele si piciorutele, dar nu prea a inteles el ce vreau sa fac si nu prea ma lasa, le tine incordate. Oricum, mai incerc bounce
miraa
Scris: Monday, February 20, 2006 2:53 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
Mesaje: 1390
eu ii fac baita in fiecare seara...are si somnul mai linistit,iar apoi ii fac masaj..dar nu in fiecare seara...ii masez piciorusele foarte bine si i le trag cum face si Ema,pe piept si pe manute,iar pe spate stam un pic mai mult ca ne place:ras: gimnastica nu-i fac seara...ii fac in timpul zilei..atunci cand ne jucam...din pozitia culcata ducem piciorusele la piept,le tragem in jos...exercitii din capul meu mai multrambo eu sunt tare interesata de exercitiile pe care le faceti...conteaza foarte mult gimnastica,dar trebuie facuta intr-un anumit ritm....cum facem noi fitnes...incepem cu exercitii mai simple intr-un interval scurt de timp..sa nu obosim bb...oricum milan e tare incantat...si nu da semne de oboseala,obosesc eu:ras:
monique
Scris: Monday, February 27, 2006 1:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
INAINTE DE A INCEPE:
-Asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie la indemana;
-Spala-te pe maini;
-Respira profund si regulat;
-Dezbaraca bebelusul si pune sub fundulet un scutec, in caz de....accidente!;
-Scutura-ti mainile, pune suficient ulei in palme si freaca-le una de alta pentru a incalzi si palmele tale si uleiul de masaj
CATEVA REGULI GENERALE:
Masajul nou-nascutilor este diferit de cel al adultilor; el nu se face cu forta, dar nici prea usor, sa nu-l gadile! O recomandare standard in acest sens: inchide ochii si apasa cu un deget pe pleoapa, oprindu-te cand apasarea devine inconfortabila – cam aceasta este presiunea ideala pentru masarea bebelusilor. Pentru copiii mai mari se recomanda miscari mai ferme.
Pe truchi, inotdeauna maseaza de la stanga la dreapta (adica de la dreapta la stanga bebelusului), in sensul urmat de digestie.
Foloseste-ti mana indemanatica pentru majoritatea miscarilor si cealalta pentru sustinere; repeta fiecare manevra de 3-5 ori, cu ritm constant.
Pozitioneaza-te astfel incat sa ai acces usor la toate partile corpului copilului, sa stai comod si sa nu-ti suprasoliciti coloana.
Daca stai asezata pe podea cu picioarele intinse si apropiate, poti aseza copilul pe picioare; daca stai cu picioarele departate, il poti seza pe un prosop gros, intre picioarele tale; daca ai asezat copilul pe o suprafata amenajata, gaseste-ti o pozitie comoda.
SECVENTA DE MASAJ
Poti incepe prin a te juca cu copilul tau, stabilind astfel daca are sau nu dispozitia necesara pentru masaj. Poti sa-l tii cateva minute aproape de corpul tau pentru a-ti simti caldura corpului, mirosul familiar si pentru a-ti percepe ritmul respirator – aceste lucruri ii vor crea o stare de siguranta si-l vor calma. Incepe prin a-l atinge usor, ca in joaca. De obicei, se maseaza initial partea anterioara a corpului, de la cap spre picioare; foloseste miscari lungi, lente, usoare, care sa nu-l sperie sau sa-l ia prin surprindere; nu folosi miscari bruste! Daca observi ca anumite miscari sau masarea unor anumite zone il deranjeaza pe copil, nu insista! Nu conteaza daca nu efectuezi toate manevrele de masaj descrise sau daca le schimbi ordinea.
Unge cu uleiul incalzit in palme partea anterioara a corpului, apoi concentreaza-te asupra capului. Miscarile se fac dinspre interior spre exterior. Folosind cate un deget (index sau degetul mare) de la fiecare mana, plimba-te usor, cu miscari liniare sau circulare, pe frunte, tample, sprancene, pleoape, nas, obraji, zona gurii si a urechilor. Repeta fiecare miscare de 3-5 ori, apoi coboara usor spre partea anterioara a gatului (miscarile pe gat se efectueaza cu mare grija, fara presiune!), apoi pe cea posterioara. Foloseste miscari de sus in jos, dinspre cap spre corp; pune bland ambele maini pe gatul copilului si lasa-le sa alunece usor spre umeri, apoi mai jos, spre brate, formand un inel din degetul mare, pe de-o parte, si restul degetelor, pe cealalta. Lasa-ti mainile sa alunece lent spre articulatia cotului, pumnului, pana in palma. Poti de asemenea rota de cateva ori pumnul in sens orar si invers: cu o mana sustine antebratul copilului deasupra articulatiei pumnilui, iar cu cealalta executa incet rotatii ale pumnului. Repeta aceeasi secventa si pe celalalt brat. Dupa ce aiterminat, intoarce-te pe acelasi traseu pentru a incepe masajul pieptului si abdomenului. Aceste zone se vor masa de la dreapta la stanga bebelusului, cu miscari circulare, incepand de sub coaste. De asemenea, mai poti efectua neteziri usoare, ca niste mangaieri , cu intreaga palma, pe intreaga latime a abdomenului. Zona genitala nu se maseaza!
Coboara apoi spre picioare: formeaza cu mainile inele in jurul acestora si plimba-te lent spre glezna si inapoi. Prinde apoi cu o mana un picior, deasupra articulatiei gleznei, iar cu cealalta executa rotatii ale acesteia, apoi urca spre coapsa, lasandu-ti mana sa alunece usor pe ulei. Nu exclude din masaj zona talpii: deseneaza cerculete in jurul maleolelor interne si externe, aplica presiuni pe talpa, cu ajutorul degetelor mari; deseneaza, tot cu degetele mari, linii care pleaca din calcai si se opresc in fiecare deget cu care te poti juca in voie: maseaza, scutura, roteste! Ai grija totusi, din cauza uleiului, degetele sunt alunecoase! Realizeaza aceeasi succesiune si pe celalalt picior.

Astfel ai terminat de masat partea anterioara a corpului! Lasa copilul sa se joace sau sa faca ce vrea pentru cateva minute, observand in acelasi timp daca nu a devenit agitat sau somnoros. Daca totul pare in regula, intoarce cu grija copilul pe burtica; unor copii le place aceasta pozitie, altora nu; daca bebelusului tau nu-i place “pe burtica”, incearca sa-l tii pe pieptul tau. Incepe prin a unge cu ulei tot corpul, folosind miscari lente si lungi. Maseaza usor intregul picior de la degete spre fundulet, cu intreaga palma, folosind miscari succesive, “mana dupa mana”. Plaseaza-ti apoi mainile sub pliul fesier si maseaza usor funduletul, cu miscari succesive, urcand spre spate si umeri. Coloana nu trebuie masata, poti doar sa-ti pui palmele peste ea cateva clipe pentru a transmite copilului caldura. Efectueaza miscari lente dinspre coloana spre partile laterale, pe toata lungimea spatelui; pune-ti apoi palmele perpendicular pe coloana, cu degetele langa aceasta, si plimba-te inainte si inapoi, coborand totodata spre fundulet. La intoarcere poti desena cerculete cu cateva degete, pe langa coloana, pe tot spatele, pana la umeri.
Pentru a incheia masajul foloseste miscari lungi, cu ritm lent, pe intreaga suprafata a corpului, ca si cum l-ai mangaia de sus pana jos, pe partea posterioara si apoi pe cea anterioara.
taki
Scris: Monday, February 27, 2006 10:51 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Voi ce lotiuni folositi cand ii faceti masaj copilului?
Am auzit ca e bun uleiul de masline fiert, dar altceva???
monique
Scris: Wednesday, March 1, 2006 3:07 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 3579
Eu folosesc ulei de corp Johnson's, sunt f multumita.
Andi&Mariuca
Scris: Saturday, March 4, 2006 9:21 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
masajul este binevenit pt orice bebe sau copilas insa... gimnastica este recomandata numai dupa varsta de 3 luni si este particularizata pentru diversele varste ale copilului. exista o serie de miscari de baza care contribuie la dezvoltarea armonioasa a corpului copilasului. aceste recomandari le-am gasit in "mama si copilul".
jeni
Scris: Sunday, March 5, 2006 9:08 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/21/2006
Mesaje: 26
Eu am fost o luna de zile cu Lazarel la gimnastica pentru bebelusi. Doctorita ne-a dat trimitere acolo pentru ca Lazarel se uita intr-o singura parte si i se cam deformase capul. Bine se uita in toate partile dar prefera sa stea cu capul in partea dreapta. Am fost o luna de zile la gimnastica medicala. M-a ajutat mult, in special ca nu trebuia sa repet eu manevrele alea complicate acasa.
Exista asa ceva in Romania? (scuzati-mi ignoranta dar eu cand am fost in tara nu am prea stiut nimic despre bebelusi ca deabia aici l-am avut pe Lazarel)
Andi&Mariuca
Scris: Monday, March 6, 2006 10:31 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
Jeni si mie mi-e cam teama ca Andrei al meu ar putea ajunge sa arate ca Oblio pe partea dreapta a capului... el nu doarme decat pe spate si 99% din timp cu caputzul pe dreapta... am auzit de la cunostinte care au avut copii mici ca au trecut prin situatii destul de dificile din cauza acestei pozitii... de ex. o colega de-a mea a avut probleme cu ochii fetei pt ca statea si se uita numai pe partea dreapta (cum isi tinea ea capsorul) si a avut un strabism destul de puternic care a necesitat purtarea de ochelari cativa ani! nu stiu ce as putea sa ii fac sa nu mai stea asa pt ca nu se lasa convins nicicum sa stea pe stanga...
in ceea ce priveste gimnastica pt bebelusi, nu stiu sa existe ceva similar cu ce ne-ai povestit tu...
miraa
Scris: Sunday, June 18, 2006 11:49 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/16/2006
Mesaje: 1390
Atingerea este cel mai important mod de comunicare al bebelusului. Simtul tactil ii furnizeaza o multime de informatii si il ajuta sa se dezvolte mai frumos.

Contactul cu pielea ta (atunci cand il tii in brate) sau cu mainile tale (in timpul masajului) e atat de important sunt pentru amandoi! Atingerea ta blanda ii confera siguranta, il relaxeaza, creeaza o noua dimensiune a relatiei tale cu copilul.

Nu trebuie sa ai un program fix pentru asta; alege orice interval intre doua mese: nu trebuie sa fie nici cu "burta plina", dar nici sa-i fie foame.

Mainile tale trebuie sa fie curate si calde.

1. Incepe cu picioarele: este o zona in care accepta usor sa fie atins, fara sa se sperie. Miscarile vor fi foarte blande, exercitand o presiune usoara in sensul intoarcerii sangelui catre cord, pentru a imbunatati circulatia. Nu uita degetele si talpa. Apoi, cu palmele desfacute executa miscari circulare in jurul membrului inferior, de la degete catre coapse, ca si cum ai freca palmele una de alta sau ca si cum ai vrea sa subtiezi o bucata de coca.

2. Masajul abdomenului poate avea un rezultat benefic prin ameliorarea disconfortului dat de prezenta gazelor in stomac si intestine si poate imbunatati digestia. Executa miscari circulare cu palma deschisa, in sensul acelor de ceas. Masajul pieptului se poate face cu miscari care converg catre zona inimii.

3. Masajul bratelor. Bebelusilor le place sa-si tina bratele aproape de corp. E posibil sa nu accepte atat de usor masarea lor. Aplica aceleasi tehnici ca la picioare: executa o presiune usoara intre degetul mare si aratator si maseaza ca si cum ai vrea sa impingi sangele de la degete catre umar; nu uita de miscarile de rulare, circulare in jurul bratului pastrand aceeasi directie.

4. Masajul spatelui produce bebelusului o placere deosebita. Il poti lasa pentru final. Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu ai o tehnica perfecta. Simpla atingere constituie o hrana emotionala pentru bebelus, la fel de importanta pentru dezvoltare ca alimentatia! Copiii "alintati" cu masaj, cu atingeri blande au un ritm mai bun de crestere in greutate, sunt mai echilibrati comportamental si la varsta adulta sunt mai putin agresivi.

De Dr. Alexandra Cozinov
shirel
Scris: Tuesday, February 26, 2008 8:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Mai intai de toate,trebuie sa stiti ca masajul ii creste energia,facandu-i
vioi,dar il si relaxeaza,ajutandu-l sa doarma mult mai bine.Ba chiar va
fi mai putin constipat.Fiindca un masaj bine executat il ajuta sa elimenine gazele,reducindu-i astfel intensitatea si durata colicilor.
Asadar,toate se leaga...invata-i limbajul corpului.
PREGATIRI

Pentru confort,aseaza-te pe podea(pe o patura),cu copilul in fata ta.Pune
o muzica relaxanta si respira adinc de citeva ori.Vorbeste-i.la inceput
nu va intelege,dar apoi va invata ca frazele tale anunta ora masajului.
Lui EDEN numai cind aude muzica ea este deja culcata si asteapta sa-i
fac masajul ,facem si yoga pentru bebelusi.,toate astea o relaxeaza.
Asa,in primile sedinte maseaza-i doar picioarele,talpile ,gambele si burtica.incetul cu incetul se va acomoda.
ULEIURI PENTRU BEBE

Spre deosebirea de baita,ptr.masaj nu vei avea nevoie decit de ulei
vegetal(de migdale,floare-soarelui sau masline)care trebuie putin incalzit
la temperatura camerei.Incalzeste-ti palmele prin frecare,umezeste-le cu ulei,apoi intinde-l pe corpul micutului.Maseaza-i picioarele,burtica,
pieptul,bratele si fata.Apoi intoarce-ti bebele pe burta si maseaza-i
spatele,fesele,coapsele si gambele.
shirel
Scris: Tuesday, February 26, 2008 9:15 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
MASAJUL FETEI

Masajul fetei relaxeaza ,este un fel de mingiiere.In masajul fetei,sint
miscarile circulare cu degetele si de apasare usoare cu palmele.
Tot timpul sa-i urmaresti cu palmele conturul capului si al fetei,iar cu
degetele maseaza-i usor fruntea,urechile,timplele.sprincenele,nasul si
barbia.

MASAJUL PIEPTULUI

Coborati-va palmele pe pieptul copilului si misca-ti ambele miini ca si
cum ai mingiia o carte deschisa.Apoi schimbam sensul miscarilor:mangaie-i
pieptul in diagonala,de la fiecare sold catre umarul opus.Executam cu degetele miscari circulare in zona axilei.
fdianamaria
Scris: Tuesday, February 24, 2009 7:58 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/17/2006
Mesaje: 4933
Eu a fost necesar sa-i fac masaj pentru ca avea putin curbate oasele picioruselor. Iata ca la 2 luni se vede deja foarte bine rezultatul. Plus ca e tare vioaie si parca mai "evoluata" decat era Glad, la vremea asta.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.