Ghid pentru parinti: medicamentele si copiii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Alina
Scris: Tuesday, July 4, 2006 2:21 PM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
"Copilul este din nou racit. Ce faci? Ii dai ce medicamente ai prin casa sau mai bine mergi la medic? Dar cine ar fi mai potrivit, pediatrul sau medicul de familie? Citeste articolul de fata si vei gasi raspunsul.


Regula de baza pe care trebuie s-o ai in minte este ca medicul pediatru este cel mai indicat pentru a recomanda medicamentele de care micutul are nevoie.

Daca este plecat sau nu ai cum sa ajungi la el, ar trebui sa-l intrebi cel putin la telefon ce medicament ar fi cel mai bun pentru boala copilului tau, inainte de a-i da ce consideri tu de cuviinta. Regula este valabila inclusiv in situatiile in care este vorba de produse pe care scrie ca se elibereaza fara prescriptia medicului. Asa ca incearca sa pastrezi o legatura cat mai stransa cu medicul pediatru, care trebuie sa devina un fel de membru al familiei, mai ales in perioada in care copilul este mic. Cere-i un numar de telefon la care sa-l poti suna de cate ori este nevoie.

Specialistii sustin ca nu in nici un caz nu trebuie sa consideri copilul un adult in miniatura si sa-i dai medicamentele in functie de asta. Copiii au un echilibru extrem de fragil si trec mult mai usor decat adultii de la starea de sanatate la o stare de boala grava si invers.

Niciodata sa nu-i dai copilului o cantitate mai mare de medicamente decat cea recomandata pe prospect. Chiar daca are o raceala severa, o infectie a urechii sau febra, mai multe medicamente nu inseamna ca se va face bine.

Dozele recomandate se bazeaza pe cantitatea de medicamente care este sigura pentru copilul respectiv (in functie de varsta si de greutatea lui), si nu pe gravitatea bolii. In domeniul medicamentelor, in general, nu este buna decat o singura regula: cea a minimului necesar, cu atat mai mult in cazul copiilor. Cu siguranta insa, micutul tau se va face bine daca ii vei da medicamentul potrivit, in doza potrivita. Cum sa faci insa asta?

Administrare dupa varsta si greutate

In functie de particularitatile medicamentelor, exista doua modalitati de abordare. Pe de o parte, la unele medicamente doza se ajusteaza in functie de greutatea copilului (este vorba de asa numita administrare per kilogram corp) si exista o a doua situatie, pentru medicamente care se dau in anumite doze in functie de limita de varsta, pana la trei ani o doza, intre trei si zece ani alta doza etc.

Foarte multe dintre medicamentele pentru copii se dau per kilogram corp (pentru majoritatea copiilor sub doi ani, doza de medicamente se stabileste in functie de greutatea acestora si nu tine cont de virsta). Asta inseamna ca trebuie sa stii greutatea copilului, care se inmulteste cu acea doza si iese doza zilnica; aceasta care se imparte in trei sau patru prize, in functie de medicament. Pentru a-i afla greutatea, poti sa-l cantaresti chiar pe un cantar pentru adulti, daca nu ai unul special pentru copii sau daca copilul a depasit numarul de kilograme pe care il poate indica un cantar clasic. Pentru a-l cantari, stai cu copilul in brate pe cantar si din greutatea care este afisata scade greutatea ta. Astfel vei afla care este greutatea copilului.

Inainte sau dupa masa?

Nu stii cand sa-i administrezi medicamentele? Atunci cand pe prospectul produselor nu scrie nimic, in general nu are importanta cand se administreaza medicamentul. Este insa preferabil sa se dea dupa ce copilul a mancat. In foarte putine cazuri, medicamentele trebuie date inainte de masa, pentru ca alimentele intarzie absorbtia componentelor produselor farmaceutice in organism.
Sunt si medicamente care se absorb in organism mai eficient daca sunt insotite de anumite mancaruri. Medicul pediatru si prospectul te vor lamuri insa in aceasta privinta."

Acest articol este scris de prof. dr. Ion Fulga, medic primar boli interne si farmacologie clinica si este preluat din revista Sana, mai multe informatii aveti aici http://www.e-sana.ro/index.php?a=240
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.