|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 8/1/2007 Mesaje: 636
| shirel wrote:Eu astazi mi-am adus aminte de cutia de lipici si cum mancam din el fiindca era dulce. Pelicanol... Ce fain era cand ne jucam pe-afara toata ziua, fara televizor, calculator si altele. Deci, jocul meu preferat era "Frunza", de nu ma lasa mama sa ma joc pentru ca era cu impins si tras si sa nu patesc ceva. Bineinteles, ca jucam in fiecare zi. Mai era "sagetile" in care ne imparteam in doua echipe, o echipa se punea (ca la v-ati ascunselea - sa nu uit sa va zic si de asta ceva ) si cealalta echipa fugea grupat, desenand cu creta sageti in locuri cat mai ascunse gen borduri, garduri, etc, iar la sfarsit se ascundeau toti intr-un loc. Cei care numarasera acum plecau sa ii caute si in acelasi timp sa le gaseasca sagetile si sa le taie pe toate. Bineinteles, jucam elasticul, leapsa, flori fete sau baieti, si iar printre preferatele mele ratele si vanatorii. Ziceam de v-ati ascunselea, eu scoala am facut-o in BUcuresti, si vacantele in Bacau. IN BUcuresti spuneau "Fatzea", deci cu "f" nu cu "v" , iar in Bacau, unde petreceam toate vacantele, se spunea ascunsa (iar leapsa era prinsa). Si se creau permanent confuzii cand propuneam in vacanta sa jucam vatzea ca mi se parea o tampenie sa zic cu "f", iar inapoi acasa sa jucam ascunsa, dupa cateva luni de vacanta unde ma obisnuisem cu ascunsa. Colectii de la guma Turbo aveam si eu, tin minte ca cel mai mult imi placea o surpriza cu un Volvo mov. Mai tin minte vafele, inghetatele la pahar, de la care colectam linguritele, si niste ciocolatele mici, in staniol argintiu si cu hartie verde deschis, Emilia, pe care le luam de la cofetarie. Oo, si uitam printre jucariile mele preferate de vara erau niste elefantei mici care se umpleau cu apa si ne stropeam. Cam toti erau albastri, fie inchis, fie deschis, si cand am gasit unul rosu.... moama, ce aveam eu n-avea nimenea. Mai aveam colectie de pixuri de alea cu mina de 0.5 si 0.7, din acelea transparente. Cred ca aveam toate culorile si nuauntele. Pana cand am vazut la cineva ca avea fumuriu. Si eu nu. Cred ca am innebunit-o pe tanti de la librarie cu intrebarea: aveti pixuri fumurii? O vizitam zilnic.
delfinasa wrote:Cine avea telefon era boier si mai toate telefoanele aveau cuplaje. Cand se nimereau unul deja intr-o convorbire si celalalt vroia sa initieze una si nu putea din cauza ca linia nu era libera, se isacau niste scandaluri-monstru. Si la noi se ascultau reciproc convorbirile. Iar cuplajul nostru erau vecini de bloc de la cealalta scara, iar cand ne intalneam pe afara aproape de luam la bataie - noi copiii. |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 8/11/2010 Mesaje: 2334
| Cum se juca "flori, fete si baieti"? Asta chiar l-am uitat, dar imi suna familiar. Imi aduc aminte de "taranul e pe camp"si de "batistuta pierduta". Ce incantatii faceati voi, fetelor, cand va jucati cu palmele? Am cantat cateva zile la rand "O poni poni" si fetita mea merge acum prin casa cantand "upi upi, fa fa, ga ga " e asa de nostima!! Si sotul meu cica sa-i traduc sa invete si el ca doar noi fetele ne distram! |

Inregistrat: 3/9/2010 Mesaje: 3457
| Quote:Cum se juca "flori, fete si baieti"?
Din grupul de copii se aleg doi care incep jocul,iar ceilalti se aseaza unul langa altul.Cei doi copii merg ceva mai departe de grup ca sa nu fie auziti si aleg un numar,dupa care se intorc si roaga pe ceilalti sa ghiceasca numarul.Celui care a ghicit i se pune intrebarea"Gaze, fete, flori, baieti,filme,artisti sau cantareti?"Dupa ce si-a ales un domeniu cei doi se intorc si aleg fiecare cate un nume.Copilul,este pus sa aleaga dintre cele doua nume si pleaca sa aleaga un alt numar cu acel copil care avea numele ales de el.Eu inca mai joc acest joc si multe altele pe care copii nostri nu le stiu dar eu ii invat .Vara se strang la mine pe terasa cate 9-10 copii, uneori chiar mai multi,pentru ca eu nu ii cert ca fac galagie si nu ma deranjeaza ca se joaca la mine .Uneori ma roaga sa ma joc cu ei si daca nu sunt foarte ocupata ma bag in jocurile lor sau le arat cate ceva nou . In vara am jucat :Castelul,Ratele si vanatori,Magarusul,Adevar sau provocare,Gaze,fete....,TOMANAP,Fazan,Omul negru,Bostanele si multe altele. |

Nivel: Senior
Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| Eu m-am jucat "Flori, fete, filme sau baieti " acum vreo 3 ani cu gasca de prieteni la iarba verde. Ne-am distrat copios. |
Inregistrat: 10/22/2009 Mesaje: 718
| ce vremuri ,copiii din ziua de azi nu au ce povestii decat de calculatoare telefoane si alte bazaconi. |
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Roxie, mammmmaaa ce tineam la pixurile cu mina de 0,5 sau 0,7 si la stilourile chinezesti cu penitza din aur . Fiecare veneam cu calimara cu cerneala Pelikan la scoala, ne etalam si creioanele si stilourile, penarele. Da' va amintiti ce ghiozdane urate purtam , dreptunghiulare si mari de nu ti se vedeau din spate decat picioarele si caciula , incarcate pana la refuz, din cauza carora mergeam cocosati ? Dar aveam grija foarte mare de ele, de manuale si caiete, carora le puneam obligatoriu coperti colorate, pe care mai lipeam si abtibilduri. Cand incepea anul scolar se facea "careu" si directoarea ne tinea un discurs, toti luam pozitia drepti in timp ce comandantul de unitate iesea in fata si ridica drapelul pe care toti in pozitie de drepti il salutam si cantam. Eram grupati toti pe clase, comandantii de detasamente in fatza, urmati de cei de grupa si restul clasei. Toti pionierii trebuia sa purtam cravatele cu inel (cine il pierdea le innoda), basca cu insigna prinsa in fatza si comandantii de grupa aveau snur rosu, de detasamanet- galben si de unitate- albastru, parca si ceva trese. In timpul orelor trebuia sa stam drepti in bancile alea oribile care se intampla sa aiba si scaunul cu colturile rupte in care ne agatam hainele, cu mainile la spate, fetele toate cu bentite, baietii tunsi, toti cu matricolele fara de care nu puteain sa intri in scoala ca ne verificau la intrare. Toti elevii intrau prin spate, numai profesorii prin fatza. Dimineata ne mai strecuram prin fatza daca proful de serviciu nu era pe faza . Daca-mi amintesc bine, in clasele primare am invatat si sambata. La prima ora cantam "trei culori" si stateam toti in picioare, drepti, cu fatza catre tabloul nelipsit din nici o clasa cu preamaritul Ceausescu, care era de obicei deasupra tablei. Era vai de noi daca vorbeam intre noi si deranjam ora, daca nu invatasem lectia, ca invatatoarea sau profii tipau imediat, o luam la palma cu nuiaua la ordinea zilei si eram trimisi la colt doar de profii mai blanzi. Faceam cu randul la stersul tablei si mergeam cu cerseala de creta la alte clase cand ramaneam in pana -si asta se intampla des- . In ore ne trimiteam biletele intre noi si baietii sfiosi ne cereau prietenia in modul asta , iar in pauze ori repetam sau scriam dupa altii temele nefacute, ori alergam prin clasa sau pe hol spre disperarea profilor care urlau la noi, completam oracole sau ne laudam cu ce ne-am mai luat, in timp ce baietii isi puneau oglinzi la picioare sa se uite pe sub sarafanele noastre . Profitam cand invatatoarea sau profele ieseau afara putin in timpul orelor sa ne motivam absentele si sa ne modificam notele (eu n-am facut traznaile astea, dar am avut colegi foarte curajosi). Vai, carnetele de note erau mereu "uitate" acasa in ziua in care diriga trebuia sa ne treaca notele sa le vada parintii si sa semneze carnetul . De cate ori n-am falsificat semnaturileeee si ne apuca subit somnul in toiul zilei sau facutul curateniei in toata casa in zilele cand luam note proaste . Colectionam Povestiri istorice, Almanahul copiilor, Cutezatorii, Povestiri nemuritoare, Jules Verne si cand mergeam pe la un var absorbeam revistele lui frantuzesti cu Pif si Rahan pe care le tinea la loc de cinste ca "erau din strainatate". Imi mai amintesc ca la librarie cartile mai bune se vindeau conditionat de cumpararea altor carti neinteresante pentru nimeni sau comuniste pe care toti le urau, care ajungeau pe la reciclarea de hartie ca biblioteca noastra oricum bubuia de carti sau le foloseam la tapetarea galetilor de gunoi cand ramaneam in pana de ziare . |

Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Va amintiti de ea?
|
|
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| Da, da! Imi placea cel mai mult, la vremea aceea. |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 6/13/2011 Mesaje: 94
| O TEMPORA O MORES |
|

Inregistrat: 1/20/2011 Mesaje: 3242
| cu mare drag imi amintesc de toate astea, ce vremuri frumoase |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 4/4/2006 Mesaje: 8978
|
Si acum e una dintre cele mai rele (la gust) paste de dinti! Nu dati cu pietre, ca... de gustibus.... |
|

Inregistrat: 3/6/2011 Mesaje: 771
| ce copilarie frumoasa am avut.eu de cate ori am acazia strang copii din fata blocului si ii invat cate un joc .ei sunt asa bucurosi de ce au invatat de il joaca zile le rand.cand vor altul si ma vad pe afara imi spun"miha mai ne inveti un joc?"cu mare placere ii invat.ador copii. |
|
|