Fructele de vara
Subiectul anterior · Subiectul urmator
MNiko
Scris: Sunday, June 24, 2007 12:38 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Fructele de vara




Publicat in data de 20.06.2007 de de Gratiela Petrescu



Odata cu venirea verii ne putem bucura de gustul, culorile, dar mai ales de beneficiile fructelor. Este timpul sa ne facem provizii de elemente nutritive, de vitamine, de minerale. Este bine sa cunoastem faptul ca fructele au si indicatii terapeutice si, pentru ca este vara, o sa ne ocupam exclusiv de fructele din acest anotimp.


Afinele

100 gr contin: 84% apa, 0,6% proteine, 0,6% lipide, 14% glucide, 1,2% fibre, 65 calorii. Au un continut bogat de vitamina P (puternic antioxidanta si in stransa sinergie cu vitamina C). Sunt astringente si antiseptice, fiind foarte indicate tuturor celor care sufera de diaree. Au proprietati antihemoragice si intaresc vasele de sange, sunt indicate in flebita, ulcer varicos, infarct miocardic.

Capsunile

100 gr contin: 90% apa, 0,8% proteine, 0,6% lipide, 8,2% glucide, 2,6% fibre, 43 calorii. Au un continut mai ridicat de vitamina C decat citricele, reprezintand o sursa naturala foarte buna de antioxidanti. Totodata, contin si vitamina E, betacaroten, vitamina B1, B2, B6, K, PP, saruri minerale si oligoelemente (calciu, fier, fosfor, potasiu, iod, cupru, mangan), acid folic si fibre. Reduc aparitia cancerului gastro-intestinal, sunt recomandate in anemii, in insuficiente hepatice, in dischineziile biliare. Capsunile previn bolile de inima, scad tensiunea arteriala, amelioreaza astenia nervoasa si insomniile. Pot fi consumate si de catre diabetici, deoarece au un indice glicemic scazut. Atentie, insa, unele persoane pot fi alergice la capsuni.

Zmeura

100 gr contin: 83% apa, 1,4% proteine, 0,6% lipide, 13,6% glucide, 1,4% fibre, 67 calorii. Are un continut asemanator cu cel al capsunilor, insa contine si acid salicilic si are in plus o calitate: actiunea sudorifica, ce ajuta la eliminarea toxinelor. In rest, indicatiile terapeutice sunt la fel cu cele ale capsunilor.


Coacazele negre

100 gr contin: 79% apa, 1% proteine, 0,7% lipide, 13,7% glucide, 2,3% fibre, 65 calorii. Cocazele, in general, dar in special cele negre, sunt indicate in curele de detoxifiere pentru ca asigura o curatare profunda. Coacazele negre faciliteaza digestia, stimuleaza functionarea ficatului, a pancreasului, a splinei si rinichilor. Contribuie la scaderea colesterolului[link art Colesterolul] si au proprietati diuretice. Pentru ca sunt astringente sunt recomandate si in diaree si dizenterii. Sunt foarte bogate in vitamina C.

Murele

100 gr contin: 81% apa, 1,5% proteine, 1,4% lipide, 14,1% glucide, 3,5% fibre, 77 calorii. Murele contin surse importante de calciu, potasiu, magneziu, mangan, toate acestea extrem de usor de asimilat. De asemenea, sunt bogate in vitaminele C si A. Sunt indicate in constipatie, colita si reprezinta un excelent tratament in bolile cardiace, in tulburarile de tranzit intestinal, in afectiunile oculare, astenii, boli de piele si afectiuni insotite de febra.

Piersicile si nectarinele

100 gr contin: 83% apa, 0,9% proteine, 0,1% lipide, 12,4% glucide, 0,5% fibre, 56 calorii. Piersicile sunt, prin excelenta, alimentul indicat convalescentilor, celor care prezinta stari avansate de oboseala sau stari depresive. Datorita fosforului pe care il contin, piersicile protejeaza celulele nervoase. De asemenea, sunt bogate in vitaminele A, B1, B2 importante pentru echilibrul sistemului nervos, mentinerea magneziului in organism si intarirea imunitatii organismului. Piersicile regleaza functiile intestinale si hepatice.

Caisele

100 gr contin: 85% apa, 1% proteine, 0,1% lipide, 12,9% glucide, 0,6% fibre, 58 calorii. Sunt foarte bogate in provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, fosfor, magneziu si fier, imbunatatind memoria si crescand capacitatea de munca. Insa, principala lor calitate dietetica este continutul ridicat de potasiu care face din caise un mijloc diuretic eficace. Sunt indicate in bolile sistemului circulator, ale rinichilor si in obezitate. Sunt insa contraindicate persoanelor care au diabet zaharat.

Pepenele galben

100 gr contin: 94% apa, 0,5% proteine, 0,1% lipide, 5% glucide, 0,4% fibre, 23 calorii. Este unul dintre cele mai parfumate fructe de la noi. Are un puternic efect antioxidant, actiune reglatoare asupra apetitului si efecte vitalizante. Se foloseste in anemii, in perioadele de convalscenta, in cazul constipatiilor, al tulburarilor de apetit, anorexie, etc. Este recomandat si in bolile de piele cum ar fi alergiile, dermatozele. Este recomandat si diabeticilor pentru ca ajuta la pastrarea echilibrului metabolic in aceasta boala prin prezenta potasiului si calciului si al vitaminelor A, B, C.

Pepenele rosu

100 gr contin: 91% apa, 0,5% proteine, 0,1% lipide, 5,4% glucide, 0,3% fibre, 29 calorii. Contine licopina, o substanta cu efect antioxidant si rol regulator la nivel imunitar, iar datorita continutului mare de apa este indicat in tratamentul bolilor de rinichi. O cura de pepene rosu are efect de detoxifiere, de reglare hormonala si imunitara a organismului. Are efecte benefice si in cazul constipatiilor.

Ciresele

100 gr contin: 75% apa, 1,1% proteine, 0,3% lipide, 18,3% glucide, 0,4% fibre, 82 calorii. Ciresele au o puternica actiune detoxifianta si depurativa fiind recomandate mai ales persoanelor suferinde de reumatism, guta, constipatie, litiaza renale si biliara. Regleaza functionarea ficatului si sunt indicate persoanelor care sufera de stari avansate de oboseala, de anemie sau de afectiuni nervoase. Sunt foarte bogate in potasiu si constituie un excelent diuretic, iar datorita continutului bogat in provitamina A, cresc acuitatea vizuala si intretin elasticitatea tesuturilor.

Visinele

100 gr contin: 85% apa, 1,2% proteine, 0,5% lipide, 13,6% glucide, 0,4% fibre, 65 calorii. Visinele au proprietati terapeutice asemanatoare cireselor, insa acestea determina o mai mare aciditate a sucului gastric. Contin substante anticoagulante, fiind recomandate celor care sufera de ateroscleroza sau au probleme ale sistemului venos. Au efecte terapeutice si prin reducerea nivelurilor de colesterol si zahar din sange, deci sunt indicate diabeticilor.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.