Fimoza
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, April 18, 2006 7:32 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
Ce este fimoza?

Informatii despre fimoza la copii (operatia de circumcizie pentru bebelusii baieti, poze, tratament, diagnosticare, etc)

Acesta sectiune a fost scrisa de pediatrul Robert Van Howe, MD, FAAP.
Fimoza este un termen vag. In general, inseamna orice situatie in care preputul nu poate fi retractat.

Majoritatea baietilor se nasc cu preputul neretractabil. Acest lucru este normal!

Adevarata fimoza—denumita corect stenoza preputiala, pentru ca “fimoza” are atat de multe definitii incat si-a pierdut sensul—apare la mai putin de 2% din total populatiei masculine. Incidenta stenozei preputiale la barbatii circumcisi este de fapt similara.

Din acesti 2%, 85–95% vor raspunde favorabil la tratamentul cu steroizi. Restul, in cel putin 75% din cazuri, vor raspunde favorabil la dilatarea sub anestezie locala, file manuala, fie utilizandu-se un balon chirurgical. Socoteala e simpla: in cel mai rau caz 7 baieti din 10000 s-ar putea sa aiba nevoie de interventie chirurgicala pentru stenoza preputiala. Nu e de mirare deci ca Asociatia Canadiana de Pediatrie numeste circumcizia o procedura “perimata.”

Exista mai multe alternative la circumcizie care pastreaza functiile preputului si care au o rata mai redusa de mortalitate, durere, sangerari si complicatii. Cea mai buna lucrare in acest sen este articolul din 1994 a lui Cuckow. In fond, de ce ai dori sa pierzi corpusculii Meissner, care sunt un complex de nervi fini ce dau acceasi senzatie ca pipaitul cu varful degetelor?


Diagnosticarea gresita a fimozei

Preputul poate sa fie stramt chiar pana la pubertate.1,7,8 Acesta este o stare perfect normala si nu este considerata fimoza. In conformitate cu experienta din tarile unde circumcizia nu este practicata, acest preput stramt rareori necesita tratament. Largirea se produce de regula in mod spontan pe masura maturizarii.1,7,8 Se estimeaza ca 50% din baietii in varsta de 10 ani, 90% din cei de 16 ani si 98–99% din cei de 18 ani au preput complet retractabil. Rareori este necesar tratamentul. Daca totusi este nevoie, nu ar trebui aplicat pana dupa pubertate cand baiatul poate analiza optiunile terapeutice si sa isi dea consimtamantul informat.8

Este important de subliniat ca preputul nematurizat al unui baiat nu trebuie fortat inapoi pentru “curatare” sau pentru alte motive, pentru ca asta va cauza distrugerea tesutului in dezvoltare. Copilului i se va spune ca pana la urma preputul sau va deveni retractabil. Prima persoana care sa retracteze preputul este baiatul insusi si nimeni altcineva.

Rickwood da o definitie medicala exacta a fimozei: adevarata fimoza de defineste ca preput stramt, neretractabil, cauzata de balantita xerotica obliterans (BXO) si care se distinge printr-un inel circular alb, sclerotic, al pielii la varful preputului.2,10 Este necesara examinarea histologica de catre un patologist pentru a confirma diagnosticul.2 Daca BXO nu este prezenta, atunci nu avem fimoza reala.2,10

Un numar de raportari din literatura medicala din Marea Britanie arata ca medicii nu sunt instruiti suficient pentru a distinge intre preputul stramt, normal la baieti, si fimoza patologica.3,4,5,6,11 Acest lucru conduce in Anglia la diagnosticarea gresita a preputului stramt ca fimoza patologica.3,4,5,6,11

CIRP a primit numeroase raportari care indica ca preputul stramt normal la baieti in SUA este in mod frecvent diagnosticat gresit ca fimoza patologica.

CIRP considera ca situatia din SUA nu este mai buna ci probabil mai rea decat in Anglia. Parintii baietilor sint in mod frecvent gresit sfatuiti sa forteze preputul nematurizat pentru a fi curatat, contrar recomandarilor Academiei Americane de Pediatrie.

Ca o consecinta a acestei diagnosticari gresite se fac multe circumcizii nejustificate. Shankar si Rickwood au raportat ca numarul de circumcizii efectuate in Anglia este de 8 ori mai mare decat este nevoie.10 Numarul circumciziilor nejustificate in SUA este necunoscut.

Circumcizia este recomandata numai in cazuri confirmate de fimoza cauzata de balantitis xerotica obliterans (BXO); totusi tratamente mai noi pot elimina complet necesitatea circumciziei. BXO se recunoaste prin intarirea si albirea zonei de langa varful penisului care impiedica astfel retractia.2,9,10,11 Shankar si Rickwood au descoperit o incidenta redusa a acesteia, de numai 0.4 la 1000 baieti pe an, si numai 6 la 1000 sub varsta de 15 ani.10 Vezi Balantitis Xerotica Obliterans pentru mai multe informatii. In alte cazuri de preput neretractabil exista tratamente conservatoare, non-destructive, non-traumatice si mai ieftine.
AdrianaC
Scris: Tuesday, April 18, 2006 7:33 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
Tratamentul fimozei

Tratamentul actual medical si chirurgical
Stiinta medicala a dezvoltat trei clase de tratament in locul circumciziei, care este o solutie radicala, pentru cazurile de preput stramt. Primul tratament este medicamentos, prin aplicarea unui unguent pe preput; al doilea este gradual prin intinderea (dilatarea) deschiderii preputului pentru a-l largi si al treilea este redefinirea chirurgicala a deschiderii preputului. Cele trei tratamente sint descrise mai jos.

Tratamentul medicamentos
Anii '90 au insemnat avantul utilizarii medicamentelor pe baz de steroizi si nonsteroidale, in tratamentul preputului stramt. Unguentul cu steroid este acum tratamentul de baza pentru fimoza, datorita inexistentei riscului de mortalitate, de durere, traume, si a costului redus.

Rapoarte din literatura medicala din Suedia, Norvegia, Danemarca, Italia, Franta, Australia, Serbia si SUA demonstreaza eficienta unguentului cu steroizi in tratarea stenozei preputiale la baieti. Aplicarea unguentului are efectul accelerarii procesului de crestere a preputului si conduce in final la retractabilitate spontana. Oricum, preputul stramt de obicei de largeste pana la urma fara a fi nevoie de tratament.

Acest tratament este non-chirurgical. Nu este traumatizant si nu exista risc chirugical. Este ieftin. Preputul si functiile sale protective, erogene, senzoriale si sexuale raman intacte. Rata de succese este de 85–95%. Acest tratament este recomandat de catre Academia Americana de Pediatrie in Declaratia despre Circumcizie din 1999.



Dilatarea si intinderea
Tesutul sub tensiune mecanica se intinde prin cresterea de celule aditionale de piele. O crestere permanenta apare cand se aplica o intindere usoara intr-un interval de timp mai indelungat. Tratamentul nu este traumatic si nici distructiv. Intinderea manuala poate fi efectuata fara ajutorul medicului. Tratamentul nu este costisitor. Eliminarea fimozei prin acesta tehnica are avantajul pastrarii intacte a tesutului preputial si a nervilor receptori care contribuie la placerea sexuala. Metoda Beaugé si-a dovedit succesul in multe cauzuri.


Alternativa chirurgicala conservatoare
Preputioplastia este termenul medical pentru chirurgia plastica a preputului. Este o alternativa mai conservatoare decat circumcizia sau slitul dorsal in tratamentul stenozei preputiale. Multi medici au propus acesta alternativa chirurgicala in locul circumciziei din cauza multor probleme, riscuri, complicatii si dezavantaje ale operatiei de circumcizie.

Avantajele preputioplastiei sint: rapiditate mai mare, recuperare mai putin dureroasa, risc semificativ mai mic de mortalitate si pastrarea preputului si a functiilor sale protective, erogene si sexuale, intacte.

Exista un numar de articole in literatura medicala de specialitate ce descriu diverse tehnici de preputioplastie. CIRP va prezinta mai jos o bibliografie de articole.

Unele proceduri cum ar fi Y- si V-plastia sint complexe si necesita un chirurg experimentat. Ca urmare nu sint populare.

Multi doctori recomada slitul dorsal cu inchidere transversala, procedura descrisa de Cuckow, Rix si Mouriquand. Academia Americana de Pediatrie recomanda procedura Cuckow in Declaratia din 1999. Aceasta procedura este relativ simpla si da rezultate bune. Procedura mai noua descrisa de Lane totusi da un efect cosmetic mai bun decat Cuckow. Consta in miscarea “slitului cu inchidere transversala” de la varf spre margini.



Tratamentul traditional al fimozei in medicina vestica
Timp de mai multi ani, inainte de descoperirea unor metode moderne, circumcizia a fost singurul tratament aplicat in cazul fimozei. In prezent insa, circumcizia a devenit o metoda invechita. Este mai dureroasa si necesita o perioada mai lunga de recuperare decat in cazul tratamentelor noi. Circumcizia de asemenea distruge tesut functional, conduce la diminuarea drastica a senzatiei sexuale si distruge functionalitatea mecanica normala a penisului. Conform studiilor cost-beneficiu, circumcizia este cea mai scumpa metoda de tratare a fimozei; cu toate acestea continua sa fie promovata de catre unii medici. Holman si Steussi au facut o descriere detaliata a acestei proceduri demodate. Choe si Kim au realizat o descriere a circumciziei, insotita de imagini.


Parafimoza
Parafimoza este termenul utilizat pentru a descrie situatia care are loc cand preputul stramt este retractat fortat prematur si devine blocat dincolo de glandul penisului. Retragerea fortata a preputului stramt trebuie evitata. Dupa John P. Warren, MD, “educatia referitoare la intretinerea corespunzatoare a preputului este cea mai eficineta metoda de prevenire a parafimozei.” Parintii, medicii si ingrijitorii trebuie instruiti sa evite retragerea fortata a preputului baiatului. Parafimoza indelungata poate deveni o situatie grava, de urgenta.1,3

Daca acesta stare persista tesutul se poate inflama, conduce la aparitia edemei si altor probleme mai grave.3 Primul ajutor in acest caz e simplu. Strangeti puternic capul penisului apucandu-l intre degetul mare si aratator. Aceasta va forta sangele afara din gland si ii va reduce din marime. Preputul va putea astfel sa fie adus inapoi in pozitia normala.

Aplicarea de gheata poate ajuta in unele cazuri.3 La fel, tratamentul spitalicesc prin injectarea de hyaluronidase.1,3 Acesta substanta ajuta la reducerea edemelor, dupa care preputul poate fi readus in pozitia normala. In continuare nu mai este nevoie de nici un tratament. Unii medici recomanda circumcizia dar nu exista nici o dovada in literatura medicala care sa sprijine acesta recomandare.

Reynard si Barua recomanda technica punctiei.2 Nu este necesar a se efectua vreo incizie. Din nou, circumcizia nu este necesara.

AdrianaC
Scris: Tuesday, April 18, 2006 7:40 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
"Decizia de a avea un preput complet retractabil este una strict personala"
(Paul M. Fleiss, MD, MPH)



Fimoza este orice situatie in general in care preputul este stramt si nu poate fi retras la baza glandului. Este o conditie congenitala, fiziologica, normala, naturala, prezenta la majoritatea baietilor, asemanator prezentei himenului la fete. Fimoza dispare in mod natural spontan, prin masturbare sau contact sexual, la fel cum si in cazul fetelor are loc penetrarea himenului, adica spontan, prin masturbare sau contact sexual. Nu exista o varsta prestabilita cand acest lucru trebuie sa se intample. Nu cauzeaza nici o problema de sanatate. Acumularea de smegma sub preput va contribui la protectia impotriva infectiilor si hidratarea glandului, pentru placere erotica maxima (vezi sectiunea despre smegma). In extrem de rare cazuri fimoza persista la varsta adulta, asa cum in rare cazuri unele femei au himen elastic, rezistent la penetrare, si intampina dificultati in pierderea virginitatii.

Stiinta medicala a dezvoltat trei metode de eliminare a preputului stramt care nu implica circumcizia, si care sint prezentate gradual:

1. Exercitiile de intindere
Constau practic in masturbarea usoara, regulata, cu pastrarea peste noapte a spermei sub preput. Sperma contine hyaluronidase, o puternica enzima cu proprietati de relaxare a pielii. Tesutul sub tensiune mecanica se intinde prin cresterea de celule aditionale de piele. O crestere permanenta apare cand se aplica o intindere usoara intr-un interval de timp mai indelungat. Tratamentul nu este traumatic si nici distructiv. Intinderea manuala poate fi efectuata fara ajutorul medicului. Tratamentul nu este costisitor. Eliminarea fimozei prin acesta tehnica are avantajul pastrarii intacte a tesutului preputial si a nervilor receptori care contribuie la placerea sexuala.

2. Unguentii steroidali si nonsteroidali
Unguentul cu steroid este metoda de baza de eliminare a fimozei, datorita inexistentei riscului de mortalitate, de durere, traume, si a costului redus. Aplicarea unguentului are efectul accelerarii procesului de crestere a preputului si conduce in final la retractabilitate spontana. Oricum, preputul stramt de obicei se largeste pana la urma fara a fi nevoie de tratament. Acest tratament este non-chirurgical. Nu este traumatizant si nu exista risc chirugical. Este ieftin. Preputul si functiile sale protective, erogene, senzoriale si sexuale raman intacte. Rata de succese este de 85-95%. Exemple de unguenti eficienti sint propionatul de clobetasol 0.05% generic, disponibil in farmacie, foarte ieftin, DERMOVATE si GLAXO.

3. Preputioplastia
Acesta este termenul medical pentru chirurgia plastica a preputului si consta intr-o incizie longitudinala a preputului cu suturare, fara amputare de tesut. Principalul avantaj consta in pastrarea preputului si a functiilor sale protective, erogene si sexuale intacte.
Acesta solutie ar trebui incercata ultima, ca solutie extrema, daca primele doua metode nu au dat rezultat.
AdrianaC
Scris: Friday, August 8, 2008 7:25 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
Eu una chiar nu mai stiu ce sa inteleg si ce sa cred.

Pe de o parte unii sustin sus si tare ca nu este recomandata decalotarea la varste fragede, decat daca este o adevarata fimoza, asa cum era descrisa mai sus.

Pe de alta parte, unii medici recomanda ca la fiecare baie sa il decalotezi si sa il cureti bine acolo.

Pana la urma ce este indicat si ce nu?

Eu daca ar fi sa ma iau dupa ce am citit mai sus as spune ca Andrei nu are fimoza, ci doar preputul nu este retractabil.

Pisu face in jet, deci nu pare a fi o problema, ...


Nu stiu deloc ce sa fac si nu as vrea sa fac o prostie.

Sa il duc la medic chirurg sa il decaloteze?

Ce se intampla daca va sangera, ce fel de complicatii pot sa apara? Ce am citit pe aici nu prea mi-a suras deloc.
Cris-DL
Scris: Friday, August 8, 2008 9:08 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
AdrianaC wrote:

Pana la urma ce este indicat si ce nu?


ufff, intrebare fara raspuns uff Nici eu nu stiu ce o sa fac, imi este si frica. Mai simplu e la pasarelele.... dar, mai am timp si sper sa ma luminez pana atunci ! hail
Mela
Scris: Friday, August 8, 2008 9:30 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Mesaje: 13514
cand era Mihai mititel,am vorbit cu o mamica al carei baietel avea atunci in jur de 2 ani.mi-a povestit cum a inceput copilul sa se planga ca il ustura cand face pisu,la un moment dat ii era frica sa mai faca,s-a dus cu el la medic,el i-a facut decalotare,spunce ca se adunase sub pielica multa ...sa zicem "mizerie" si din cauza asta avea probleme.
am intrebat si alte mamici,toate trecusera prin asta,unele au ajuns la doctor,altele i-au curatat de mici,acasa,asa ca...decat sa pateasca urat si sa sufere cum au patit altii,am zis ca e mai bine sa il curat de mic.
tati se ocupa de asta,il spala pe baietel pana cand o sa invete sa se descurce singur.
Alina
Scris: Friday, August 8, 2008 9:30 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
Parerea mea este ca e INDICAT sa decalotezi.
Tudor "sufera" operatia asta de pa la 3 saptamani. Acum rezolva singur problema.topai topai
AdrianaC
Scris: Friday, August 8, 2008 9:35 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
Problema la noi e ca nici nu ne lasa sa ne apropiem si nici el nu vrea sa incerce singur.

Nu as vrea sa il traumatizez sau sa ii creez mai multe probleme.

Imi e tare greu sa iau o decizie.

Oare de ce in State Academia Americana de Pediatrie nu recomanda decalotarea? Ori fi ei mai prost instruiti?
Mela
Scris: Friday, August 8, 2008 9:51 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Mesaje: 13514
Adriana,nu stiu ce sa zic in legatura cu ei,dar,pana la urma e o chestie de igiena,poate ti-ai da seama si daca ai vedea niste poze cu problema asta.
si eu,inainte sa iau decizia de a-l curata pe Mihaita,am tot citit,m-am interesat si pana la urma am ajuns la concluzia ca e cel mai bine pentru el asa,sa-l spal si sa-l curat,mai bine sa previn o infectie decat sa o tratez.
Alina
Scris: Friday, August 8, 2008 9:54 AM
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 3/27/2006
Mesaje: 18834
Sunt perfect de acord cu tine, Sami.thumright thumright
petro
Scris: Friday, August 8, 2008 10:01 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Mesaje: 3374
Si eu i-am facut lui Darius decalotarea de pe la 2 luni. Cu toate ca-l spalam zilnic am observat ca se formau puncte de smegma. Din cate am citit avea rol de hidratare a preputului. Dar pe zi ce trecea erau tot mai multe. Doctorita mea nu e de-acord cu decalotarea, asa ca am discutat cu inca o pediatra si multe mamici. Pana la urma l-am dus la urolog si mi-a explicat cum sa-i fac treptat decalotarea fara sa sangereze. Asa ca timp de alte cateva luni, in fiecare seara il faceam cu tampon de vata cu rivanol, iar cand apareau "puncte albe" insistam pana se lua pe vata. Acum e foarte bine cuculetul, l-am dus iarasi la urolog care mi-a spus ca arata bine. Am vazut si eu multe pareri pro si contra decalotarii, pana la urma cred ca e in functie de copil. Nu toti au nevoie de decalotare. Dar decat sa faca complicatii mai bine sa incepem treptat, cu multa blandete si de la o varsta frageda.
Mela
Scris: Friday, August 8, 2008 10:06 AM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 11/19/2006
Mesaje: 13514
eu nu il curat zilnic,o data pe saptamana ajunge.lui nu i s-a adunat niciodata nimic,poate tocmai pentru ca am inceput si eu devreme.
si da,Petro,ai dreptate,trebuie umblat cu multa finete,nasa copiilor mei a avut probleme pentru ca a fost prea insistenta in a-l curata pe fiu-sau.
Fluturas
Scris: Friday, August 8, 2008 10:53 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 11/22/2006
Mesaje: 9778
cris22tyna wrote:


ufff, intrebare fara raspuns uff Nici eu nu stiu ce o sa fac, imi este si frica. Mai simplu e la pasarelele.... dar, mai am timp si sper sa ma luminez pana atunci ! hail

eu nu sunt de acord cu tine ca e mai simplu la pasarele.trebuie avut grija si la pasarele si la putulici.uite eu cu karina nu am avut grija ca doar aveam "experienta" cu darius si a ajuns de mi-a facut o infectie urinara.de atunci mai tot timpul mi se pare ca ii miroase urina intr-un fel mai ciudat.sunt sensibile si ele

la darius la primele controale mi s-a spus sa nu ii umblu pe acolo,si am ascultat de doctor si nu am avut absolut nici o problema,nici macar nu am vorbit cu dr vreodata despre decalotare
AdrianaC
Scris: Friday, August 8, 2008 11:09 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17817
La noi, cand l-a mai decalotat dna dr (fara acordul meu, bineinteles), nu avea nimic adunat acolo, parea totul OK, nu a avut niciodata infectie urinara si nici nu a mirosit urat.

O singura data facuse ca un fel de basicuta, dar in exterior, nu in interior, si a trecut destul de repede si aceea.


Ideea e ca si daca imi spune medicul "In fiecare seara la baita trebuie sa il decalotati" eu nu pot sa o fac, iar Tzepii nu se baga. Asa ca ... ce o sa facem plans


Am un mare stres cu chestia asta !
Cris-DL
Scris: Friday, August 8, 2008 11:17 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 10/4/2006
Mesaje: 6849
butterfly wrote:

eu nu sunt de acord cu tine ca e mai simplu la pasarele.trebuie avut grija si la pasarele si la putulici.uite eu cu karina nu am avut grija ca doar aveam "experienta" cu darius si a ajuns de mi-a facut o infectie urinara.de atunci mai tot timpul mi se pare ca ii miroase urina intr-un fel mai ciudat.sunt sensibile si ele


Pai... fluturas, nici nu trebuie sa fi de acord cu mine, mai ales ca eu sunt mama de fetita, deocamdata. Neavand nici cea mai mica iritatie, infectie, miros urat... nimic la Deea, normal ca mi se pare super simplu la fetita.

Copii sunt diferiti, la fel si mamicile. Fiecare face cum crede ca este mai bine pt. copilul ei, tocmai de aceea eu .... inca nu stiu ce sa fac la bondarel si sunt stresata, pt. ca unele mamici curata acolo, iar altele nu se ating ?!? Dar, mai am timp sa ma decid, cum spuneam, iar eu sigur nu o sa fac nimic, eventual tati se va ocupa, caci eu nu sunt in stare. uff
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.