Fertilizarea in vitro - FIV
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, February 15, 2006 10:54 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Fertilizarea in vitro (FIV) reprezinta metoda de inseminare artificiala folosita in cazurile de infertilitate, adica crearea unui embrion uman in afara pantecului mamei. Acest embrion realizat din spermatozoizii masculini si ovul feminin trebuie implantat in corpul mamei purtatoare nu mai tarziu de 72 ore.

Cine a facut asa ceva si vrea sa ne impartaseasca din experienta, cum se desfasoara intregul proces, costuri (financiare, emotionale, fizice, etc), etc.

De asemenea, cine cunoaste mai multe amanunte despre ce presupune acest lucru, este invitat sa posteze.
taki
Scris: Sunday, February 19, 2006 2:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Fertilizarea în vitro face parte, de fapt, dintr-un capitol mai mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Înseamna crearea omului în afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza întaâlnirea lor in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare în 72 ore de la conceptie. Fertilizarea nu intervine in complexul genetic al copilului, astfel ca între fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii.Cu toate ca pretul total pentru o fertilizare este destul de mare, tot mai multe cupluri din România recurg la reproducerea asistata. Foarte important este de stiut motivul pentru care femeile ajung sa apeleze la conceptia în vitro. Atunci cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila.
In general, infertilitatea este o problema ce se rezolva de la sine. Fertilizarea in Vitro este de cele mai multe ori inferioara fertilizarii "in pat" iar cuplurile au nevoie de multa rabdare si relaxare astfel incat sa fie permis ciclul biologic natural. Dupa 6 luni de incercari fara succes este timpul, in cele mai multe cazuri, ca femeia sa se prezinte la un medic pentru o investigatie amanuntita.
gugulet
Scris: Thursday, February 23, 2006 3:42 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Fertilizarea in vitro, cum spunea si taki, este ultima sansa a cuplului dupa ce cuplul este declarat infertil adica dupa aproximativ doi ani de incercari cu nereusita i se propune cuplului aceasta metoda ... dar inca ceva depinde si de cauza infertilitatii ... si ce metoda de fertilizare se aplica. Bineinteles contra unei sume destul de mari ... citeam undeva de o suma de aprox 2300 de E sau $ pe FIV. Care va spun ca nici nu garanteaza nimic. Se poate sa nu fie nici asta o reusita dar totusi 80% sanse exista.
stele_pe_cer
Scris: Sunday, April 2, 2006 8:41 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6678
Atunci cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila. De obicei femeile care recurg la FIV sunt cele cu o sterilitate indelungata sau cele care au suferit sau sufera de unele boli severe ale aparatului genital. In aceste conditii se ajunge la asa zisa mama purtatoare. Ferilizarea in vitro este utilizata in general la cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa un an de incercari sau care au una sau mai multe din urmatoarele probleme:

1. tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene. Femeile carora li s-au legat trompele cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie
2. Infertilitate masculina severa (cantitate mica de spermatozoizi produsi sau o motilitate scazuta a acestora)
3. Procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori
4. Femei cu varsta avansata (peste 38 de ani)
5. Cantitatea si calitatea slaba a ovulelor. Aceasta problema se poate rezolva prin FIV sau FIV folosind ovulele donate de o alta femeie.
6. Endometrioza severa

Intrebari frecvente legate de FIV

Cat dureaza prelevarea ovulului?

Operatiunea de prelevare a ovulului este o procedura destul de rapida. Din pacate, durata este functie de numarul de foliculi prezenti. De asemenea, accesibilitatea ovarelor (cat de usor se ajunge la ele utilizand o sonda cu ultrasunete) va influenta si ea durata procedurii. In timpul utilizarii sondei, acestea au tendinta de a se misca de colo colo. Timpul mediu de recoltare este de 20-30 minute.

Este operatia de recoltare dureroasa?

Aceasta operatie se realizeaza sub anestezie, astfel incat pacienta este anesteziata pe toata durata procedurii.

Prelevarea ovulelor poate sa dauneze ovarelor?

Cu siguranta, nu. Exista multe femei care au fost supuse in mai multe randuri acestei proceduri. Faptul ca au raspuns la stimularea ovariana de fiecare data (au produs deci ovule) demonstreaza ca ovarele lor se aflau in perfecta stare dupa procedurile de recoltare.

Poate sa apara sangerarea dupa procedura?

Sangerarea vaginala poate sa apara dupa terminarea procedurii. De obicei, aceasta sangerare apare datorita intepaturilor care de fac in peretele vaginal. Cantitatea de sange este mica si tine putin. Aceasta sangerare seamana cu cea produsa in urma unei proceduri de recoltare a sangelui din vena.

Este normal sa fie prelevat cate un ovul din fiecare folicul?

Nu neaparat. Se preleveaza numai ovulele mature din foliculii ovarieni.

Este dureroasa procedura de implantare a embrionului?

Transferul embrionului nu necesita anestezie. Nu este dureroasa, se efectueaza cu un aparat special.

Dupa procedura este recomandabil sa stai in pat?

Nu este neaparat necesar. In mod normal, embrionul inoata liber in cavitatea endometriala un numar de zile dupa implant; asa se petrec lucrurile si dupa FIV. Activitatile zilnice obisnuite nu sunt contraindicate.

Care este numarul mediu de embrioni implantati?

Decizia se ia tinand cont de varsta pacientei si de dorinta acesteia. Ca o regula generala, se implanteaza 3 embrioni femeilor sub 35 de ani si mai mult de 4 celor cu varsta peste 35 ani. Daca embrionii sunt de buna calitate, unele cupluri prefera sa fie transferati numai 2 din acestia.

Care sut sansele de a naste gemeni?

Aproximativ 25-30% din sarcini sunt multiple. In marea majoritate a cazurilor este vorba de sarcina gemelara. Rata de aparitie a tripletilor este de 5% iar a cvadrupletilor este sub 1%.

Ce se poate face pentru a creste calitatea embrionilor?

Nimic. Un embrion este de slaba calitate din motive genetice.

Ce se intampla cu embrionii care nu au fost implantati?

Embrionii care nu s-au folosit se pastreaza intr-un congelator, pe o perioada nelimitata, congelarea facandu-se la o zi dupa obtinerea lor. Se pastreaza numai acei embrioni care sunt normali si care prezinta o diviziune celulara normala. Embrionii se decongeleaza si se folosesc cand tratamentul a esuat.

Exista multe tehnici disponibile in ajutorul fertilitatii si sarcinii. Fertilizarea in vitro si transferul embrionar sunt folosite frecvent, dar au existat ingrijorari privind sanatatea copiilor nascuti dupa crioconservare ca embrioni. Ulla-Brit Wennerholm si colegii au comparat copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni cu cei nascuti prin fertilizare in vitro cu embrioni proaspeti sau dupa o sarcina spontana. Cresterea a fost similara la toti copiii. Frecventa afectiunilor uzuale nu a diferit intre grupuri si nici nu a existat o crestere a malformatiilor majore. Cercetatorii au concluzionat ca copiii nascuti dupa crioconservare ca embrioni se dezvolta si cresc normal pana la varsta de 18 luni.

Cat de curand dupa FIV paote fi facut un test de sarcina?

Atata timp cat se foloseste hormonul hCG pentru maturizarea ovulului , un test de sarcina (care masoara nivelul de hormon hCG din urina sau din sange) va fi pozitiv cateva zile dupa implantare. Unele femei metabolizeaza mai repede hormonul, altele in mai mult de 9 zile. Simultan, daca s-a instalat starea de graviditate organismul incepe sa secrete hCG dupa 1-2 zile . Tineti minte, un test de sarcina este relevant dupa 12-14 zile de la implantarea ovulului.

In urma acestei proceduri, riscul aparitiei malformatiilor congenitale este crescut?

Nu exista o crestere a riscului malformatiilor congenitale in urma FIV. Specia umana are o rata de aparitie a malformatiilor congenitale de aproximativ 2%.Aceasta rata este la fel cu cea raportata in urma procedurii FIV. Conform unor studii recente, se pare ca riscul aparitiei malformatiilor este mai mic in cazul inducerii graviditatii prin FIV(aproximativ 1%).

Cat trebuie asteptat in cazul in care FIV-ul esueaza pentru a incerca din nou?

Se recomanda o pauza de cel putin un ciclu menstrual inainte de a fi supusa unei noi proceduri FIV.

Numarul de proceduri FIV pentru un cuplu este limitat?

Exista multe cupluri care au incercat de doua sau chiar trei ori. Un numar mai mare inseamna extenuare, chiar instalarea unei psihoze ca urmare a nereusitei.

Adrese utile:

1. Clinica Universitara de Obstetrica si ginecologie "BEGA" - Timisoara, B-dul. Victor Babes nr.12 Tel. 056-191747, 191748 Fax. 056-193478

2. Centrul medical "SABYC" din Bucuresti , http://www.sabyc.ro/indexro.html

3. American Medical Center Str. Dragos Voda nr. 70, sector 2, Tel. 210.27.06; 210.05.64; 210.50.64; 210.00.96; Tel/Fax 210.49.23, Orar L-V: 8-20; S: 9-12 (programari)

4. Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. PANAIT SARBU , Calea Giulesti nr.5 Tel./Fax: 637.26.65, 637.50.25

5. Advanced Fertility Center of Chicago, Gurnee, Illinois, http://www.advancedfertility.com

6. Centrul de Medicină Reproductivă din Atlanta, http://www.acrm.com/

7. Centrul Huntington de reproducere, http://www.havingbabies.com/

8. Institutul pentru sanatatea reproducerii din Cincinnati, ) http://www.cincinnatifertility.com/ovulatio.htm

Sursa:desprecopii.com
Mirandolina
Scris: Sunday, April 2, 2006 9:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 543
gugulet wrote:
Fertilizarea in vitro cum spunea si taki este ultima sansa a cuplului dupa ce cuplul este declarat infertil adica dupa aprox doi ani de incercari cu nereusita i se propune cuplului aceasta metoda ... dar inca ceva depinde si de cauza infertilitatii ... si ce metoda de fertilizare se aplica. Bineinteles contra unei sume destul de mari ... citeam undeva de o suma de aprox 2300 de E sau $ pe FIV. Care va spun ca nici nu garanteaza nimic. Se poate sa nu fioe nici asta o reusita dar totusi 80% sanse exista.

Stiu pe cineva care se afla intr-o astfel de situatie si care vrea sa faca fertilizare in vitro deoarece a epuizat toate celelalte variante. Numai ca doctorul care se ocupa de aceasta femeie, i-a spus ca sansele de reusita sunt 30% si costul aprox 200.000.000 lei.
gugulet
Scris: Monday, April 3, 2006 12:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Nu stiu ce sa iti spun decat ca am un exemplu de prietena unei prietene care a reusit din prima fertilizare si a nascut un copilas superb si acuma se pregateste de a doua fertilizare si medicul i-a dat mari sperante asa ca cu credinta inainte si Doamne ajuta. E drept ce ti-am povestit se intampla in Budapesta ... dar eu am mare incredere in medicii din Romania.
Rody
Scris: Tuesday, June 20, 2006 4:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/10/2006
Mesaje: 6198
gugulet wrote:
Nu stiu ce sa iti spun decat ca am un exemplu de prietena unei prietene care a reusit din prima fertilizare si a nascut un copilas superb si acuma se pregateste de a doua fertilizare si medicul i-a dat mari sperante asa ca cu credinta inainte si Doamne ajuta. E drept ce ti-am povestit se intampla in Budapesta ... dar eu am mare incredere in medicii din Romania.


Bravo ei. Presupun ca avea bani. Dar cine n-are?!plans
AdrianaC
Scris: Sunday, September 24, 2006 8:09 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Mai multe despre fertilizarea in vitro gasiti si aici
taki
Scris: Thursday, September 28, 2006 12:36 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Fertilizarea in vitro – cat costa si cat dureaza pregatirea pentru aceasta interventie?

Se pot efectua 2 proceduri de fertilizare in vitro:

- IVF (fertilizare in vitro) - 6900 lei
- ICSI (injectie intracitoplasmatica de sperma) - 8700 lei.

Indiferent de tipul de procedura la care se va recurge, nu include medicatia (se procura separat la indicatia medicului tau curant, difera de la caz la caz si costa aproximativ 2500 de euro, in functie de tratamentul recomandat) si nici analizele premergatoare inscrierii in procedura.

La inceput este de preferat sa te adresezi coordonatorului programului de fertilizare in vitro pentru o discutie la care sa te prezinti cu intreg dosarul medical, urmand ca apoi sa se stabileasca ce investigatii mai ai de efectuat si, ulterior, tipul de procedura pe care il vei efectua.



Sursa: Centrul Medical Medsana
katy
Scris: Thursday, November 23, 2006 7:50 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 14
Si eu voi apela la fertilizarea in vitro pentru urmatorul bebe, nu din cauza ca natural nu pot ramane insarcinata ci pentru ca vreau sa il programam baietel....sau baieteiyes Mercicutz pentru site-urile puse, o sa dau un telefon la Bega sau ma duc personal, va zic daca se poate dupa ce vorbesc cu un doctorras
Anaida
Scris: Thursday, November 23, 2006 8:43 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Mult succes, Katy!
Si bine ai venit printre noi!!!
Kiki
Scris: Thursday, November 23, 2006 8:43 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
katy wrote:
Si eu voi apela la fertilizarea in vitro pentru urmatorul bebe, nu din cauza ca natural nu pot ramane insarcinata ci pentru ca vreau sa il programam baietel....sau baieteiyes Mercicutz pentru site-urile puse, o sa dau un telefon la Bega sau ma duc personal, va zic daca se poate dupa ce vorbesc cu un doctorras


Succes la planificat baietel sau baietei ras Adevaraul e ca i-ar sta bine unui baietel intre 2 fete frumoase foc pe care deja le ai love love love
kali
Scris: Thursday, November 23, 2006 8:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Succes iti doresc si eu.yes yes
gugulet
Scris: Thursday, November 23, 2006 4:39 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 2/23/2006
Mesaje: 81
Eu am o intrebare poate aiurea poate nu. Cine iti garanteaza ca o sa ai baieti? Ca eu peste tot unde am citit doar nr-ul maxim probabil ti-l garanteaza. Adica au implantat 3 ovule fecundate si daca merge bine atunci o sa ai 3 copii. Sau stiti voi ceva ce nu stiu eu? Please help!
pupici
oana_nicole
Scris: Thursday, November 23, 2006 10:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Am fost si eu tare curioasa sa vad daca intr-adevar se poate alege sexul copilului in cazul FIV. Si cam asta am gasit. Gugulet, sper ca va fi un raspuns si pentru intrebarea ta.

Alegerea sexului – Fertilizarea in vitro

Generalitati

Ati visat intotdeauna sa aveti o fetita? Sau poate va doriti un baietel? Ei bine, noile tehnologii permit acum unor cupluri sa aleaga sexul copilului lor inainte de sarcina. Multe cupluri doresc sa aiba un copil de un anumit sex, pentru a preveni anumite afectiuni medicale sau pentru a crea un echilibru in familia lor. Procedurile de selectare a sexului sunt acum disponibile in clinicile din toata lumea, pentru a ajuta cuplurile sa aiba un copil de un anumit sex. Selectarea sexului este un subiect fierbinte indelung dezbatut si este asociata cu multe aspecte etice, moale si legale.

Definitie

Selectarea sexului sau selectarea genului, este orice metoda folosita pentru a-ti creste sansele de avea un copil de un anumit sex. Fiecare ovul contine un cromozom X, in timp ce spermatozoizii contin fie un cromozom X, fie un cromozom Y. Cand un spermatozoid ce contine un cromozom X fertilizeaza un ovul, se va naste o fetita si cand un spermatozoid ce contine un cromozom Y fertilizeaza un ovul, se va naste un baiat. in general, exista aproximativ 50% sanse de a avea un baiat si 50% de a avea o fata. Tehnicile de selectare a sexului lucreaza pentru cresterea sanselor de a avea un copil de un anumit sex, masculin sau feminin.

Istoricul selectarii sexului


Selectarea genului copilului se incearca de secole; de fapt, metode de selectare a sexului au fost inregistrate si in hieroglifele Egiptului antic. in trecut, selectarea sexului se baza pe unele pozitii sexuale, orar sau anumite alimente mancate in timpul sarcinii. Aceste metode au la baza putine explicatii stiintifice sau deloc si nu cresc cu adevarat sansele de avea fie un baiat fie o fata. Evolutia tehnologica recenta a permis ca selectarea sexului sa devina mult mai precisa si eficienta. Datorita acestei tehnologii, cuplurile isi pot imbunatati semnificativ sansele de a avea un copil de un anumit sex.


Indicatii

Motivele pentru a recurge la selectarea sexului copilului sunt numeroase. Cele mai tipice motive ce determina alegerea unui anumit sex includ:
- bolile genetice: unele cupluri se tem sa nu transmita anumite boli genetice copiilor lor; sunt anumite boli genetice asociate cu sexul masculin, cum ar fi hemofilia si distrofia musculara; pentru a evita aparitia bolii la copilul lor, unii parinti aleg sa aiba o fata
- echilibrul familial: echilibrul familial este, de asemenea, un motiv des intalnit pentru selectarea sexului; cuplurile care au deja un copil, aleg adesea sa aiba un copil de sex opus pentru a echilibra familia
- moartea unui copil: din nefericire unii parinti isi pierd copiii la o varsta foarte tanara; selectarea sexului copilului le ofera acestor parinti sansa de a avea un alt copil de acelasi sex.


Metode de selectare a sexului

Exista 3 tipuri de proceduri de selectare a sexului disponibile.
Metoda gradientului

Metoda gradientului este una dintre cele mai simple metode de selectare a sexului. Spermatozoizii de la tata sunt plasati intr-un aparat ce se invarte rapid, numit centrifuga. Prin rotire acesta ajuta la separarea spermatozoizilor cu cromozomi Y de cei cu cromozomi X, care sunt mai grei, deoarece contin mai mult material genetic. Spermatozoizii ce contin cromozomul dorit sunt apoi folositi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) pentru a produce un copil de sexul dorit. Metoda gradientului este asociata cu o rata scazuta de succes, dar este mai putin scumpa decat alte metode de selectare a sexului.

Citometria in flux

Citometria in flux (FC) este o alta tehnica de sortare a spermatozoizilor. Foloseste substante fluorescente pentru a ilumina spermatozoizii ce contin cromozomi X. Aceasta substanta fluorescenta adera de materialul genetic din spermatozoizi. Deoarece spermatozoizii ce contin cromozomi X au mai mult material genetic, acestia vor colecta mai multa substanta fluorescenta decat spermatozoizii ce contin cromozomi Y. Un aparat laser este folosit apoi, pentru a separa cele doua tipuri de spermatozoizi. Spermatozoizii cu cromozomi apropiati, sunt folositi apoi in IUI (Inseminarea artificiala intrauterina) sau FIV. Rata de succes a citometriei in flux este mare: exista 60–70% sanse sa concepi un copil de sexul dorit.

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD)

Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) este una dintre cele mai de succes metode atunci cand este vorba despre selectarea sexului. Aceasta este o procedura complexa, ce implica crearea embrionilor ce sunt apoi analizati din punct de vedere al structurii celulare si al ADN-ului. Embrionii sunt creati intr-un laborator si incep sa se divida. Dupa 3 sau 4 zile, o celula din fiecare embrion divizat, este indepartata si analizata pentru ADN si materialul genetic. Odata ce sexul embrionului este determinat, doar embrionii cu sexul dorit sunt implantati in uterul mamei in timpul FIV. Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) are o eficienta crescuta, avand 99% sanse de a avea un copil de sexul dorit.

Costuri

Selectarea sexului nu este ieftina, asa ca nu se poate face usor. Metoda gradientului este cea mai ieftina procedura. Citometria in flux este disponibila doar ca parte in cadrul unor studii limitate de FDA. Diagnosticul genetic preimplantare are costuri mai ridicate.


Aspecte etice si legale


Selectia sexului este mult dezbatuta in toata lumea. Aceasta deoarece procedurile de selectie a sexului sunt impotriva convingerilor morale si etice ale multor persoane. Unii argumenteaza ca selectarea sexului perpetueaza discriminarea sexuala si stereotipurile. Multe persoane sunt ingrijorate ca selectarea sexului va avea un impact negativ asupra ratei de nou-nascuti de sex masculin sau feminin in anumite tari. Altii se ingrijoreaza ca aceasta va aduce in timp la dorinta de a selecta si alte caracteristici ale copilului, inclusiv culoarea parului, culoarea ochilor si nivelul de inteligenta. Pentru aceste motive selectia sexului bazata pe alte considerente decat cele medicale, a fost interzisa in anumite tari.
Selectia sexului este disponibila in clinici de fertilitate de pe tot cuprinsul SUA. Actual nu exista legi care sa guverneze asupra procesului de selectie sexuala si clinicile de fertilitate pot efectua aceasta procedura la discretie. Oricum, tehnicile de selectie sexuala sunt oferite in general acelor persoane ce sunt ingrijorate de bolile genetice. Selectia sexuala bazata pe alte motive decat cele medicale, este ilegala in Marea Britanie si Canada. Daca esti interesata de tehnicile de selectare a sexului, asigura-te ca ai contactat autoritatile guvernamentale locale, pentru a te informa in legatura cu aspectele legale.

Sursa: sfatulmedicului.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.