farmacia verde
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Saturday, March 25, 2006 5:38 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
64. Talpa-gastei (Leonorus cardiaca) (inima, anxietate, insomnie, astm bronsic, gastrita, colita, vezica biliara)
65. Tarate de grau (abces)
66. Taratele de grau (Teiul )

64. Talpa-gastei (Leonorus cardiaca)

inima, anxietate, insomnie, astm bronsic, gastrita, colita, vezica biliara

Este o planta cardiaca prin excelenta, dupa cum arata de altfel si numele stiintific. Ea se comporta ca un antispastic general, cu aplicatie expresa la dereglarile de ritm cardiac, este un sedativ nervos, hipnotic. In afara bolilor cardiace de origine nervoasa care reprezinta recomandarea majora, talpa-gastei este indicata in stari depresive cu anxietate si insomnii, in astm bronsic, gastrite si colite cu componenta nervoasa, stari spastice ale vezicii biliare, atonie gastrica, digestie lenta.
INTERN - tratamentul consta in 2 cani de infuzie pe zi (obtinuta din 2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita), sau infuzie concentrata (din 3 linguri la cana) din care se beau 3-5 linguri pe zi. Tinctura (20-40 de picaturi de trei ori pe zi) este preferabila in tratamentele de mai lunga durata, efectele incepand sa apara dupa 1-2 saptamani.

65. Tarate de grau

abces
Cataplasmele cu terci de tarate de grau sunt foarte eficiente in caz de furuncule sau abcese generand colectarea si drenarea secretiilor purulente. Se prepara din 5 frunze de varza alba tocate, 2 cepe tocate si un pumn de tarate de grau. Peste acestea se toarna putina apa si se fierb timp de zece minute, amestecend mereu. Acest terci se aplica sub forma de cataplasma calda si se lasa timp de cateva ore.

66. Taratele de grau

Acestea, datorita continutului foarte bogat in vitamine, enzime, saruri minerale si oligoelemente sunt recomandate ca vitaminizant si mineralizant. Se iau zilnic cate trei lingurite de tarate inmuiate timp de 10 ore in apa. Se face o cura de doua luni, care se reia dupa o pauza de o luna.

Teiul


Teiul are proprietati expectorante. Se consuma sub forma de infuzie: din 1-2 lingurite la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi.

Calmant si antiinflamator. Recomandat in bronsite, gripa, guturai (2 lingurite la o cana de apa, 3-4 cani pe zi), pentru somn agitat si intrerupt (o cana seara, inainte de culcare).
taki
Scris: Saturday, March 25, 2006 5:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
67. Ulei de masline, lamai si miere (dizolvarea calculilor renali)
68. Ulei de pin (Uleiul de nuca (scade colesterolul)
69. Urzica (Urtica dioica) (detoxifica organismul, onicomicoza (ciuperca la unghie))
70. Usturoi (calmeaza rapid otita)

67. Ulei de masline, lamai si miere

dizolvarea calculilor renali

1/2 L ulei masline se pune intr-un vas de sticla cu 1/2 kg lamai spalate si taiate in feliute subtiri, cu coaja cu tot si 1/2 kg miere poliflora. Se lasa la macerat 10 zile, dupa care se consuma cate o lingura inainte de mesele principale.

68. Ulei de pin

Se iau pe o lingurita de zahar 3-4 picaturi de 5-6 ori pe zi. La copii doza e pe jumatate.

Uleiul de nuca

scade colesterolul

Luati in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita de preparat. Dupa ce ati inghitit uleiul, clatiti-va gura cu sucul unei felii de lamaie.
Acest remediu se recomanda numai celor ce nu sufera cu stomacul sau intestinele.

69. Urzica (Urtica dioica)


detoxifica organismul, onicomicoza (ciuperca la unghie)


Intern - se utilizeaza sub forma de infuzie (2-3 ceaiuri pe zi, preparate dintr-o lingura de frunze oparite cu 200 ml apa fiarta) sau sirop depurativ (se lasa 250 gr frunze uscate sa se macereze intr-un sirop clocotit facut din 1,5 L apa si 500 gr zahar; dupa 12 ore se strecoara si se beau 50-100 ml zilnic).

Extern - se folosesc comprese si se fac spalaturi locale si capilare cu infuzie concentrata (3-5 linguri de planta la 250 ml apa).

Ceai de urzici: se pune o lingurita la o ceasca de ceai cu apa fiarta, se lasa sa stea 1/2 minut pentru infuzat, se strecoara si se beau pana la 4 cani pe zi.
Baie la picioare cu urzici: urzicile proaspete (tulpini si frunze) se lasa la macerat 12 ore, in 5 L apa rece, dupa care se incalzeste amestecul, plantele ramanand in apa, si se scalda picioarele in ea 20 minute.
Esenta de urzici: se umple o sticla cu radacini de urzica, scoase primavara sau toamna, spalate si taiate marunt, peste care se toarna orice rachiu de casa sau alcool alb cu concentratie alcoolica de 38-40% si se lasa sticla sa stea la caldura 2 saptamani. Cu aceasta esenta se unge unghia atacata de ciuperca de mai multe ori pe zi.

70. Usturoi

calmeaza rapid otita

Se pun in urechea bolnava cateva picaturi de ulei de usturoi, preparat dupa cum urmeaza: se zdrobesc 3 catei de usturoi si se amesteca cu 3 linguri de ulei de masline. Se pune amestecul astfel obtinut intr-o sticla si se lasa o saptamana la temperatura camerei. Se strecoara apoi printr-o sita deasa. Inainte de a-l pune in ureche, uleiul se incalzeste putin pe baia de abur.
taki
Scris: Saturday, March 25, 2006 5:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
71. Valeriana (pentru un somn fara probleme)
72. Varza (dureri in gat, furuncul, arsuri, constipatie, Varza de Bruxelles (alunga oboseala)
73. Vascul (hipertensiune, tuse)
74. Vin de ceapa (fortificare pe timp de iarna)

71. Valeriana

pentru un somn fara probleme

Faceti un amestec din 40 gr radacina de valeriana, 30 gr flori de levantica, 15 gr flori de musetel si 15 gr frunze de menta. Infuzati o lingurita de amestec la o cana (250 ml) cu apa clocotita timp de 10 minute. Strecurati si beti o cana de ceai caldut cu o jumatate de ora inainte de culcare.

72. Varza

dureri in gat, furuncul, arsuri, constipatie, Se aleg frunzele de varza cele mai crude, se spala si se strivesc un pic cu facaletul. Se pun citeva frunze pe o bucata de tifon sau o cirpa curata si se aplica in jurul gitului, fruntii sau locului dureros (rana, entorsa etc.) pina apare o senzatie de cald. In acest moment frunzele trebuiesc schimbate.

Pentru raceala, diaree, constipatie se bea apa in care s-a fiert varza, sau se poate face suc de varza la storcatorul de fructe.

Varza de Bruxelles

alunga oboseala

Este o leguma buna mai ales pentru cei ce sufera de oboseala cronica. Acidul folic (cu rol important in formarea globulelor rosii si in metabolizarea proteinelor) si vitamina B1 (care, printre altele, asigura functionarea in limite firesti a sistemului nervos si muscular) sunt prezente in cantitati mari. In plus, garanteaza un tranzit intestinal normal, fiind o leguma bogata in fibre si este deosebit de indicata in dietele de slabire, datorita faptului ca are un aport caloric scazut (36 calorii la 100 gr).
Se consuma fiarta in apa sau pe baie de aburi, ca fel principal, dar mai ales ca garnitura.

73. Vascul

hipertensiune, tuse

Planta nu se fierbe niciodata, nici nu se opareste, ci doar se macereaza la rece ori se administreaza sub forma de pulbere. Se folosesc numai frunzele si ramurelele nelemnificate. Timpul de macerare este acelasi(respectiv 7-8 ore), doar concentratia drogului si cantitatea luata zilnic difera. Intrucat gustul este amar si destul de neplacut, maceratul de vasc se poate indulci cu putina miere.

Atentie! mare la recoltare. Nu trebuie recoltate tufele de vasc crescute pe artar, tei, salcie si mai ales plop, care sunt toxice. Cel mai valoros vasc creste pe mar, par, brad, mesteacan, frasin si trandafir.

Mod de utilizare
Pentru tratarea aterosclerozei si a altor afectiuni vasculare se bea fractionat de-a lungul zilei o jumatate de litru de macerat din 3 lingurite de frunze maruntite la 500 ml apa.
Pentru scaderea hipertensiunii, maceratul se face doar din doua lingurite de frunze la 500 ml apa rece. In ambele cazuri, maceratul poate fi inlocuit cu 1-3 varfuri de cutit de pulbere de frunze, luata ca atare sau in orice suport lichid.
Tratamentul tusei convulsive consta in 3 cani de macerat baute zilnic si preparate din doua lingurite de frunze maruntite la o cana de apa.

74. Vin de ceapa

fortificare pe timp de iarna

Se toaca marunt 150 gr de ceapa, se adauga 100 gr miere si vin natural pina la umplerea unei sticle de 1 L. Se lasa la macerat 10 zile. Se beau apoi cate 3 linguri pe zi, inainte de mese.
miriam
Scris: Friday, March 18, 2016 12:13 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 5/17/2009
Mesaje: 4992
Chiar daca temperaturile nu sant cum am vrea noi de ridicate, primavara tot a venit. Natura ne spune asta, trebuie doar sa ne facem timp sa o privim.
Si ca sa fiu la topic, va invit la cura cu urzici ( ceai, mancarica sau supa de urzici, spalat pe cap), leurda(cruda sau gatita).
Sant pline pietele de ele, este pacat sa nu profitam, ne aduc atatea beneficii sanatatii intregii familii, unde mai pui ca nici nu ingrasasic
Eu mi am cumparat urzici, vreau sa dac o cura de ceai vreo 2 saptamani macar. Prepar dimineata 2 l si il pastrez intr un termos, sa l beau tot timpul cald. Citisem undeva ca nu este bine sa-l reancalzesti.
Ana
Scris: Friday, March 18, 2016 7:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Mesaje: 30045
Multumim Miriam,eu am urzici in gradina,sunt valabile si astea?ras
marivic
Scris: Friday, March 18, 2016 9:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 8/10/2007
Mesaje: 13449
Si la mine in gradina au aparut urzicile,asa ca ma voi apuca de cules yes
miriam
Scris: Friday, March 18, 2016 9:08 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 5/17/2009
Mesaje: 4992
Ana, sigur, macar nu mai porti grija ca se urzica copiiras
Spor la cules urzici Marivicmajoreta
Ana
Scris: Friday, March 18, 2016 10:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 11/9/2008
Mesaje: 30045
Ok Miriam poate chiar zilele astea am sa fac o mancaricahearts
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.