FACTORUL RH
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Monday, May 15, 2006 8:28 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
FACTORUL RH

Multa lume stie de existenta Rh-ului pozitiv si negativ, se mai stie si ca daca mama are Rh negativ pot aparea unele probleme in timpul sarcinii, hai sa vedem ce e cu acest factor RH.

Sistemul factorului Rh este legat de prezenta in sange a unor proteine specifice, 85% din oameni au aceste proteine si atunci sangele lor are factor Rh pozitiv, la 15% din oameni insa lipseste, si ei au Rh negativ.

Sangele cu Rh negativ este rar si scump. Factorul Rh are de aceea o mare importanta cand este vorba de o transfuzie.

De asemenea, in timpul unei sarcini, acest factor este important pentru a stabili relatia de reciprocitate intre mama si fat, iar dupa nastere pentru sanatatea lui.

Sa luam acum cazul unei sarcini. Exista 3 scenarii posibile:

1. Ambii parinti au acelasi Rh, fie pozitiv, fie negativ.

In acest caz, copilul va mosteni Rh-ul parintilor, nu exista nici un fel de problema si e una dintre situatiile fericite.

2. Mama are Rh pozitiv si tata are Rh negativ.

In acest caz de asemenea nu este nici o problema, pentru ca mama cu Rh pozitiv nu poate afecta copilul chiar daca acesta are Rh negativ.

3. Mama are Rh negativ si tata are Rh pozitiv.

In acest caz, fatul poate avea Rh fie negativ, fie pozitiv. Pericolul pentru copil apare in cazul in care el a mostenit de la tata Rh-ul pozitiv, dar nici aceasta situatie nu e intotdeauna identica pentru orice mama si depinde si de a cata sarcina este si de faptul cum reactioneaza organismul mamei (daca produce sau nu anticorpi si de ce fel).

Daca este prima sarcina, organismul mamei va incepe sa produca anticorpi abia dupa nastere. Daca insa este a 2-a nastere, e posibil ca organismul sa inceapa deja sa produca anticorpi pentru ca a tinut minte de la prima sarcina.

Numai acesti anticorpi nu sunt obligatorii pentru o incompatibilitate Rh. Medicii se tem mai ales de urmari mai grave, cum ar fi boala hemolitica a fatului. Unii anticorpi trec prin placenta si afecteaza fatul, altii nu.

Daca s-au descoperit la gravida anticorpi, este obligatoriu tratamentul specific.

La cea mai mica banuiala ca s-a declansat boala hemolitica la fat, mama se va afla sub control medical si se va alege momentul optim pentru nastere, de obicei la 35-37 saptamani.

Laptele mamei care este la a 2-a nastere trebuie si el verificat intrucat anticorpii pot ajunge la copil si pe aceasta cale.

Toate femeile cu Rh negativ, pot face dupa prima sarcina (sau primul chiuretaj) imunoglobulina anti Rh. Vaccinul nu este gratuit in Romania, este o injectie intramusculara, care trebuie administrata in primele 3 zile dupa nastere intrucat mai tarziu eficienta ei se reduce. Se considera aceasta metoda ca fiind o metoda profilactica de protectie a organismului femeii.

Eu am avut norocul sa am Rh pozitiv, si de aceea nu a mai contat Rh-ul tatalui.
Kiki
Scris: Monday, May 15, 2006 8:31 AM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Si eu tot pozitiv. ras
anaalina
Scris: Saturday, June 3, 2006 6:42 PM
Nivel: Guest

As avea si eu o intrebare? Noi avem amandoi rh negativ , dar eu am facut o intrerupere de sarcine cand eram mai
" tinerica" si stiu sigur ca acea persoana nu avea rh negativ ci pozitiv, credeti ca in organism pot ramane celule cu rh pozitiv care sa influenteze viitoarea sarcina???uff uff
taki
Scris: Saturday, June 3, 2006 6:47 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Kiki wrote:
Si eu tot pozitiv. ras

Me too!!!sic
AdrianaC
Scris: Saturday, June 3, 2006 7:06 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

anaalina wrote:
As avea si eu o intrebare? Noi avem amandoi rh negativ , dar eu am facut o intrerupere de sarcine cand eram mai
" tinerica" si stiu sigur ca acea persoana nu avea rh negativ ci pozitiv, credeti ca in organism pot ramane celule cu rh pozitiv care sa influenteze viitoarea sarcina???uff uff

Anaalina,

Pot sa iti spun ca ar fi posibil ca organismul tau sa produca anticorpi la o viitoare sarcina, asta in cazul in care fatul respectiv avea rh-ul pozitiv, ca al tatalui. Este bine sa mentionezi faptul ca ai mai avut o intrerupere de sarcina medicului tau pentru ca acesta sa stie si sa iti dea sa faci analize sa poti urmari pe parcursul sarcinii daca incep sa apara anticorpi.

Acesta ar fi cazul 3, din ce am scris eu mai sus:

"3. Mama are Rh negativ si tata are Rh pozitiv.

In acest caz, fatul poate avea Rh fie negativ, fie pozitiv. Pericolul pentru copil apare in cazul in care el a mostenit de la tata Rh-ul pozitiv, dar nici aceasta situatie nu e intotdeauna identica pentru orice mama si depinde si de a cata sarcina este si de faptul cum reactioneaza organismul mamei (daca produce sau nu anticorpi si de ce fel).

Daca este prima sarcina, organismul mamei va incepe sa produca anticorpi abia dupa nastere. Daca insa este a 2-a nastere, e posibil ca organismul sa inceapa deja sa produca anticorpi pentru ca a tinut minte de la prima sarcina.
"
Ely
Scris: Saturday, June 3, 2006 7:36 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Uffff eu am Rh-negativ iar sotul pozitiv,iar bebe are negativ ca si mine.Mi s-a facut injectia intramuscular la 36 de saptamani cu aproximatie deja am inceput sa uit,dar am o nelamurire dupa ce am nascut le-am intrebat pe asistente de ce nu-mi mai face iar acea injectie si mi-a zis ca nu mai e nevoie ca bebe are RH- .
Anaida
Scris: Sunday, June 4, 2006 2:20 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Ely, pt ca bebe are Rh-ul tau, organismul tau nu a dezvoltat anticorpi anti Rh, de aceea nu e nevoie sa se administreze, probabil, acel vaccin(sau cum se cheama)...parerea mea!
Vesna
Scris: Monday, June 5, 2006 9:48 AM
Nivel

Inregistrat: 2/27/2006
Da, Ely, eu am Rh negativ, sotul pozitiv, iar Razvan a luat Rh-ul sotului (pozitiv). Deci, eu, dupa ce am nascut, in maternitate, a trebuit sa fac injectia despre care spunea Adriana...
kali
Scris: Monday, June 5, 2006 11:32 AM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
anaalina wrote:

Atata timp cat acum aveti amandoi rh-ul negativ, eu stiu ca nu e nici o problema. Bebe il va avea, ca si voi, tot negativ.
danab
Scris: Tuesday, June 6, 2006 1:42 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Eu am grupa cea mai rara, cred, AB4 Rh - (negativ) oare
Cand am facut analizele de sange si am aflat ca am Rh negativ mi s-au inmuiat picioarele. Imediat am mers cu sotul sa-si faca si el analiza si yes Rh negativ si el yes (grupa de sange B3). Astfel nu a mai fost nevoie sa fac injectiile pentru imunizare yes
Anaida
Scris: Tuesday, June 6, 2006 2:02 PM
Nivel

Am mai gasit un articol interesant referitor la factorul Rh:

Organismunl uman contine un numar foarte mare de antigene care-i conditioneaza specificitatea de specie, de grup sau de individ. Antigenele eritrocitare reprezinta una din cele importante categorii de antigene.Acestea pot fi clasificate in trei grupe, in functie de specificitate :
- antigene heterofile, care in afara de om se mai gasesc si la alte specii de animale;
- antigene de specie, comune tuturor oamenilor
- antigene de grup ( aloantigene), specifice unor grupe de oameni
Dintre antigenele eritrocitare cele mai importante sunt cele ale sistemului ABO, Rh, MN, Kell-Cellano si Lewis.
Sistemul Rh.
K. Landsteiner si A.S. Wiener semnalau in anul 1940 faptul ca in serul iepurilor imunizati cu eritrocitele maimutei Macaccus Rhesus aglutineaza eritrocitele a 85 % dintre oameni. Initial s-a descoperit existenta unui antigen comun maimutelor si oamenilor denumit ā€œ factorul Dā€, dar ulterior s-a descoperit si existenta altor antigene ( C,c, D, E,e), controlate de sase gene organizate in trei perechi de alele si anume : Cc,Dd, Ee. Dintre acestea cel mai puternic este antigenul D si corespunde factorului Rh clasic. In clinica, numai prezenta sau absenta acestui antigen este determinata si importanta pentru transfuzii sau evolutia cursului unei sarcini. Celelalte tipuri, din punct de vedere imunologic incerte, marcheaza diferente individuale utile pentru investigatiile genetice sau stabilirea paternitatii.
Determinarea antigenului D ( grupei sanguine Rh) este utila deoarece in cazul transfunziilor incompatibile in acest sistem pot apare accidente transfuzionale care conduc la hemoliza intravasculara acuta.
Aloimunizarea in sarcina
Aloimunizarea in sarcina este echivalenta cu aloimunizarea in sistem Rh si este datorata unei incompatibilitati fetomaterne in grupul sanguin Rh.
Daca o femeie Rh D- este fecundata de catre un barbat Rh D+ in serul ei vor apare anticorpi anti-D care pot provoca hemoliza si grave tulburari fatului RhD+, fenomene care pot conduce chiar la moartea acestuia.
In cazul sistemului Rh organismul nu dezvolta anticorpi naturali, astfel sensibilizarea imuna are loc dupa expuneri repetate la antigenii sistemului respectiv. De aceea, prima sarcina evolueaza de obicei fara probleme.
Dupa cum am precizat mai sus organismul uman nu elaboreaza in mod normal anticorpi anti-D; cand insa acestia exista au un pronuntat caracter citotoxic intrucat actioneaza asupra unei singure celule tinta ( eritrocitele Rh+).
Imunizarea in sarcina este determinata de patrunderea unei mici cantitati de eritrocite fetale Rh D+ in circulatia materna in timpul travaliului. Anticorpii aparuti persista mult timp, iar daca concetratia acestora este mare, la urmatoarea sarcina, traverseaza placenta, trec in circulatia fetala unde vor distruge eritrocitele fetale. In consecinta in organismul fetal se instaleaza o anemie severa , cunoscuta sub denumirea de boala hemolitica a nou-nascutului.
In astfel de situatii, se poate administra profilactic anticorpi- anti RhD care vor liza celulele RhD+ evitand sensibilizarea mamei.
crista
Scris: Monday, February 26, 2007 2:34 PM
Nivel

Inregistrat: 1/27/2007
si eu am rh negativ
normal in 72 ore dupa nastere se face injectia pentru imunizare, sa nu fie probleme la urmatoarele sarcini.
e...de mine au uitat la spital, eu cum stiam de injectia asta le-am spus si s-au certat asistentele cu mine de ce nu le-am zis mai repede( eu abia nascusem, si trebuia sa ma mai gandesc si la asta ) uff ...in sfarsit o asistenta a venit la mine si mi-a zis ca ea imi face injectia si trebuie sa platesc 100 euro tunete toanerele nervi normal ca n-am fost de acord, mi-am chemat doctorul, i-am spus...mi s-a facut si injectia asta, fara sa o platesc binenteles ( dar dupa timpul de 72 ore )
Sper ca daca ma hotarasc sa mai fac un bebe sa nu fie probleme cu sarcina....nu-mi vine sa ma mai las nici 5 min pe mana doctorilor uff uff
Ema
Scris: Monday, February 26, 2007 3:38 PM

Eu am rh negativ, Sauro pozitiv.
Pe tot timpul sarcinii si cu Edoardo si cu Stefano am facut la 2 saptamini o analiza de singe care se numeste test de coombs si care arata daca sint probleme cu sarcina.
Am nascut ambele dati la termen, fara nici o problema iar dupa prima nastere mi-au facut injectia de
imunizare, baietii sint rh pozitiv amindoi.
anka78
Scris: Sunday, June 17, 2007 5:58 PM

Buna , sunt Anka, unt in 8 saptamani si am Rh negativ si sotul Rh pozitiv. Am avut un avort si nu am facut nici o injectie. Cum se poate aflta acum Rh-ul BB-lui meu?...ce se poate face? Sper ca exista tratamente si va rog sa-mi spuneti sa ma linistesc. si...sunt sanse sa mai am inca un BB dupa asta?....va rog sa-mi spuneti!
Mersi mult!pupici
crista
Scris: Monday, June 18, 2007 1:41 AM
Nivel

Inregistrat: 1/27/2007
Anka pentru ce anume sa existe tratamente oare Rh nu se poate schimba si nici modifica. Inca din burtica eu stiu ca la bebe n-are cum sa-i afle Rh, daca ma insel sa ma corecteze cineva. Rh la bebe il afli la primele analize de sange,... cred ca si imediat dupa nastere, mi se pare. Si eu sunt RH pozitiv si sotul negativ, iar injecta de imunizare se face imediat dupa nastere in termen de maxim 72 ore. Eu zic sa stai linistita, nu are ce sa se intample, trebuie doar ginecologul tau sa stie asta si sa tina cont.
Ai grija de tine si de bebe flowers
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.