Experimentul Jocul mortii
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Tzepii
Scris: Monday, February 6, 2012 2:38 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2123
"Le jeu de la mort" (The Game of Death) un show dupa experimentul despre obedienta al lui Milgram.

Organizat ca o emisiune obisnuita, show-ul are un public plin de viata, o moderatoare plina de farmec, si o lista de intrebari de cultura generala pentru participanti.

Cu toate acestea, spre deosebire de show-uri de jocuri tipice, pedeapsa pentru raspunsuri gresite este un soc electric 460-volt, aplicat victimelor lor, care tipe în agonie si în cele din urma par sa moara.

Scopul experimentului - care a fost difuzat ca un documentar ca pe France 2 TV este de a arata modul în care puterea de manipulare de a televiziunii ii poate împinge pe oameni sa depaseasca cele mai scandaloase limite.

O echipa de psihologi a recrutat 80 de voluntari, spunându-le ca au luat parte la un proiect pilot pentru un nou show de televiziune.
Ei au fost instruiti sa puna întrebari unui alt "jucator", si sa-l pedepseasca cu pâna la 460 de volti in cazul in care primesc raspunsuri gresite.

Nestiind ca victima care tipa este un actor, concurentii aparent reticenti la inceput cedeaza la ordinele de prezentatorului si ale publicului(care, de asemenea crezut ca jocul a fost real).

Producatorul show-ului, Christophe Nick, a spus ca din cei 80 de participanti care au acceptat sa ia parte la "Game Show", doar 16 au refuzat sa se supuna ordinelor de a provoca durere.

Psihologii au declarat ca supunerea oarba vazuta in spectacol a fost aceeasi ca si cea vazuta printre soldatii germani carora li sa ordonat sa comita atrocitati în lagarele de exterminare naziste.

Experimentul a fost modelat pe un studiu celebru realizat la Universitatea Yale, în 1960, care a folosit metode similare pentru a examina modul în care cetatenii ascultatori, ar putea fi manipulati pentru a lua parte la uciderea în masa.

Jacques Semelin, un psiholog care a luat parte la documentar, a declarat ca participantii au fost pusi sa semneze un contract prin care sa se oblige sa respecte instructiunile prezentatorului.

"Ei sunt ascultatori, dar este mai mult decât simpla ascultare, pentru ca exista, de asemenea, presiunea publicului si faptul ca sunt camere peste tot."

Un concurent a spus ca filmarea la care a luat parte a ajutat-o ??sa înteleaga de ce ei propriile bunici evrei a fost torturat de catre nazisti.

Ea a spus: "Deoarece am fost o fetita, am întrebat întotdeauna de ce nazistii au facut-o si cum acestia ar putea asculta astfel de ordine Si apoi am fost pusa in situatia sa dau eu astfel de ordine ?.
"Am fost îngrijorata despre concurent, dar, în acelasi timp, îmi era frica sa nu se strice programul."
Resurse:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/7457780/French-contestants-torture-each-other-on-TV-Game-of-Death.html
http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1972981,00.html
mikaela
Scris: Monday, February 6, 2012 7:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Ce fetze incomode fac participantii...
bereea
Scris: Tuesday, February 7, 2012 8:30 AM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22792
Pacat ca sunt persoane care se lasa maipulate atat de usor...
mikaela
Scris: Sunday, February 26, 2012 10:37 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Un film interesant de vizionat, foarte similar show-ului francez e "The experiment"...un film despre un experiment comportamental realizat in anumite conditii cusca ...Suntem totusi superiori regnului animal tocmai pentru ca putem lua decizii rationale (mai mult sau mai putin sic ) dar mai ales pentru ca putem schimba ceva rau in ceva bun, putem opri raul, putem ajuta...
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.