|

Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Dupa controalele de specialitate pe carele-am facut , medicul ginecolog mi-a zis ca as suferi de endometriosi, o boala autoimuna.Este o boala patologoca cronica (mi s-a spus ca ar putea avea legatuta si cu cancerul pe care l-am avut acum 8 ani) .Celulele mucoasei uterine, endometrio, ajung sa creasca in alte organe:ovare, vagin, trompe. Desi la inceput mi s-a recomandat laparoscopia, acum medicul mi-a zis ca ar fi mai bine introducerea unei sterilet medicinal , solutie care nu ma prea incanta. Daca stiti ai multe depre aceasta boala sau ati trecut prin asa ceva v-as fi recunoscatoare sa-mi spuenti si mie cum ati tratat. |

Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Sincer, nici nu am auzit despre asta vreodata....sa ne spui si noua ce mai afli! Am gasit despre asta pe net....linkul este la pagina cu tratamentul natural....sunt si alte informatii interesante acolo: http://www.medical-endometrioza.com/category/tratament-naturist/ |

| Este o boala destul de raspandita intre femei.O femeie poate suferi de endometrosi daca are un ciclu foarte abundent si dureri in timpul acestuia. |

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 6/5/2011 Mesaje: 428
| Aurishta, multumesc pentru link, o sa-l citesc cu atentie pentru ca ma intereseaza si pe mine. Din ceea ce stiu eu, endometrioza apare in cazul unor dereglari hormonale sau poate fi si ereditara, cauzele exacte nu s-au descoperit si nici tratament 100% nu este. Procentul de femei cu endometrioza e foarte mare dar in general chisturile se elimina odata cu perioada lunara. Daca nu, atunci se poate vorbi de boala si se intervine medicamentos. Bereea, pot sa-ti povestesc putin din experienta mea pentru ca stiu cata neliniste ai odata ce ti s-a pus acest diagnostic mai ales ca informatiile sunt putine si tratamentul este personalizat. Pe mine m-au ajutat al treilea rand de medicamente desi ceea ce luasem pana atunci ar fi trebuit sa aiba acelasi efect. Acum iau Cerazette, 2-3 luni dupa care intrerup pentru cateva luni. Cand apar simptomele iarasi iau si tot asa. Am mai luat Mefenamic acid si inca ceva dar nu-mi mai amintesc numele si nu m-au ajutat. Acum 4 ani am primit si eu diagnosticul si de atunci incercam sa tinem sub control chisturile. Am avut tratament cu medicamente si pentru ca nu s-au eliminat, ba mai mult au crescut si s-au inmultit, am avut laparoscopie. Dupa doua luni alta operatie cu laser de eliminare a chisturilor. In general reapar dupa 5-6 ani de la operatie si se tin sub control cu medicamente. La mine insa apar in maxim 6 luni, din cauza asta fac ecografii si controale la 3-6 luni si se pare ca asa va fi pana intru in menopauza, perioada in care nu vor mai aparea chisturile. Mi s-a recomandat sterilet si am refuzat categoric, nu m-a linistit faptul ca poate fi scos cateva zile mai tarziu daca nu-l accepta corpul sau persoana, nu este instalat bine si pot aparea cicatrici sau alte efecte secundare. Iti doresc multa sanatate, endometrioza se tine sub control cu un tratament corect. |

| Dana, multumesc! Mie mi-au propus un sterilet care - m-am documentat mai bine pe net - va opri sangerarile abundente si durerile pe care eu le am nu numai la menstruatie. Nici nu-mi dadeam seama ca pot avea asa ceva(iau anticonceptionale pentru alte probleme) daca un faceam o tomografie pentru un alt control.Peste o saptamana am o alta ecografie intravaginala si trebuie sa fac un marker tumoral in timpul mesntruatiei.Sper ca de data asta sa reusesc sa inteleg mai bine despre cei vorba.Medicul mi-a vorbit in termeni medicali pe care cu greu ii inteleg(de altfel am corectat din endometriosi in endometrioza)si oricat am rugat-o sa-mi vorbeasca in temeni simpli tot imi trebuiau macar doi ani la facultatea de medicina sa inteleg bine. Medicul mi-a zis ca-mi pune steriletul pentru 5 ani, ceea ce la mine inseamna aproape pana la menopauza, iar in acest timp ar trebui sa ma vindec. Multumesc de urari, asemena si tie!
Aurisha, multumesc de link, mie nu-mi venise in cap sa caut |

| Foarte bun linkul dat de Aurisha.In sfarsit am aflat de unde mi se trage oboseala excesiva din ultima vreme.Voi copia aici cateva informatii:
Endometrioza este o boala caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (mucoasa uterine) in afara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine. În cazul acesteia, tesutul care captuseste uterul (denumit endometru) va ajunge sa se dezvolte si în alte regiuni din exteriorul uterului.
Endometrioza afecteaza cu precadere femeile cu varste intre 25 si 40 ani si reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii (30 -40% dintre pacientele cu endometrioza sunt sterile). În mod normal, sub influenta hormonilor, endometrul se pregateste pentru o posibila sarcina, ingrosandu-se. Daca sarcina nu se instaleaza, endometrul se dezintegreaza si este eliminat prin vagin lunar in timpul menstruatiei. Dar, în cazul endometriozei, endometrul nu poate fi eliminat din uter. Tesuturile se desprind si sângereaza în continuare dar nu sunt eliminate din organism, rezultând sângerari interne, inflamarea zonei afectate, cauzeaza chisturi dureroase si leziuni ale pelvisului si ale organelor reproducatoare, dureri sau aparitia cicatricelor. În plus rezulta aglomerari de tesut neeliminat si în functie de localizarea acestora, functiile normale ale anumitor organe pot fi afectate (ca de exemplu, functiile vezicii urinare, ale intestinelor sau a altor organe aflate în cavitatea pelviana). În cazuri foarte rare, endometrioza poate fi depistata la nivelul pielii, al plamânilor, al diafragmei sau al creierului. Acest tesut crescut gresit se dezvolta în umflaturi sau leziuni care raspund ciclului menstrual la fel ca si tesutul ce captuseste uterul: se întareste, se rupe si începe sa sângereze. Sângele curge din uter spre vagin scurgându-se astfel din corp dar sângele si tesutul distrus din umflaturile endometriale nu au cum sa se scurga din corp. Rezulta astfel o sângerare interna, descompunerea sângelui si a tesuturilor din rani si inflamari, care poate cauza dureri, infertilitate, formarea unor tesuturi cicatrizate si probleme intestinale.
Simptome care apar in timpul menstruatiei:
» flux menstrual abundent (menoragie) » menstruatie care dureaza mai mult de 8 zile » menstruatie precoce (inainte de 11 ani) » dismenoree (menstruatie dureroasa) – durerea survine in general in a doua zi a menstruatiei, apoi se agraveaza in mod progresiv. Crampele menstruale pot incepe inainte de menstruatie, persista mai multe zile si pot fi asociate cu dureri de spate sau cu dureri abdominale. » dureri de spate aparute cu o zi sau doua zile inainte de inceperea perioadei menstruale (sau mai tarziu), devenind mai usoare in timpul perioadei menstruale » balonare, crampe abdominale dureroase, tranzit intestinal accelerat cu diaree sau diminuat cu constipatie instalate odata cu menstruatia;
Alte simptome survin mai rar si apar de obicei in preajma ovulatiei (uneori fara nicio legatura cu ciclul menstrual): » sangerari in afara menstruatiei » dureri declansate de schimbare pozitiei » dureri alte membrelor inferioare sau la nivelul vezicii » dureri in timpul actului sexual (dispareunie) » probleme urinare » (uneori) sange in urina sau scaun » dureri rectale » dureri in timpul peristalticii (miscarilor) intestinale Alte simptome posibile: oboseala, febra usoara, depresie, anxietate, suscebilitate la infectii si alergii, etc. Simptomele depind in mare masura dar nefiind o conditie necesara de locurile in care sunt situate celulele endometriale.
In stadiile mai avansate ale afectiunii aderentele pot lipi organele pelvine intre ele afectand buna functionare a acestora si cauzand obstructii intestinale, probleme de tranzit,dureri exacerbate chiar si la urinare.
Studiile arata ca femeile care sufera de endometrioza sunt predispuse la alte grave afectiuni: - Sindromul Oboselii Cronice (de 100 de ori mai crescut la pacientele cu endometrioza); - Hipotiroidie (de 7 ori mai frecventa la pacientele cu endometrioza); - Fibromyalgie; - Poliartrita reumatoida; - Sindromul Intestinului Iritabil; - Nu in ultimul rand, risc crescut de a prezenta tumori maligne (ovar, san, piele)
Suspectata ca fiind boala autoimuna,endometrioza poate fii insotita de boli autoimune sau poate genera la randul ei boli autoimune,cu consecinte devastatoare in sarcina dar si pentru sanatatea pacientelor.
Aparitia durerilor, repetabilitatea si caracterul lor progesiv sunt indicii ce pot duce spre diagnosticul de endometrioza.
Cel mai frecvent si mai important simptom al acestei boli este durerea puternica recurenta. Totusi durerea resimtita de fiecare pacienta în parte nu depinde de avansarea bolii. Alte simptome mai frecvente sunt durerile pelviene în urma unui examen medical sau dupa un act sexual, menstre abundente, dismenoree, dureri lombare, pelviene sau abdominale, constipatie, diaree, dureri sau scurgeri de sânge când pacienta foloseste toaleta (tesutul ne eliminat apasa pe rect, intestine sau vezica urinara, cauzând dureri sau sângerari anormale), senzatie de greata, episoade de voma, sterilitate sau fertilitate redusa, senzatie de oboseala sau deranjamente gastrointestinale ce se pot confunda cu alte afectiuni.
Endometrioza poate afecta orice femeie din perioada pubertatii pâna la postmenopauza, indiferent de rasa, etnie sau numarul sarcinilor anterioare. Endometrioza persista si dupa menopauza si în cazuri rare, fetele pot dezvolta aceasta boala chiar înainte sa aiba primul ciclu menstrual. |
|

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 6/5/2011 Mesaje: 428
| Sper sa faci alegerea buna, doar tu poti hotara daca accepti steriletul sau nu. Eu am refuzat pentru ca am vorbit cu mai multe mamici care au avut asa ceva, nici una nu l-a agreat mai mult de cateva luni. 5 ani mi se pare foarte mult. Undeva citisem, pe net acum cativa ani cand mi-a propus steriletul deci nu mai stiu care e link-ul sa ti-l pun, ca un efect secundar ar fi sangerarea intre menstruatii care poate tine cateva luni pana corpul uman accepta steriletul (nu mai tin minte exact cum se exprimau dar asta e rezumatul, la termenii medicali sunt paralela si eu) Si atunci care e ideea? Daca tot am sangerari intre menstruatii de ce sa pun sterilet? Inca ceva care te va ajuta in decizia ta. Steriletul este contraindicat in cazul unei cicatrici pe uter. Daca tot faci analize si ecografii, cere sa vada daca ai cicatrici, daca spui ca ai sangerari intre perioade ar putea fi si asta un motiv. Daca te hotarasti sa faci laparoscopie (eu as recomanda-o dar desigur e decizia ta), cere sa se faca si o analiza a acelui tesut, sa vada daca nu e ceva cancerigen. Mie mi-au facut (nu e cancer, la mine e ereditar, mama mea a avut si sora mea a aflat acum un an ca are endometrioza) si macar din partea asta stau linistita, bineinteles ca-mi fugise mintea la ce e mai rau Multumesc si eu pentru urari si inca odata iti doresc sanatate si cat mai putine nelinisti. |
|

| Bineinteles ca voi incerca sa ma documentez cat mai bine. Cancerigen nu cred ca am nimic pentru ca eu am facut tomografie si RMN , deci ar fi trebuit sa descopere daca e vorba de asa ceva.De sterilet ma tem foarte mult, voi discuta si cu medicul de familie in care am mare incredere. Multumesc mult de sfaturi, sper sa fie bine |
|

| Ieri am fost din nou la control.Am facut o alta ecografie intravaginala si doctorii au ramas uimiti.Ceea ce imi iesise pe RM si cealalta ecografie a disparut.La fel cum au disparut si durerile.Doctorita care mi-a facut ecografia nu stia ce sa creada si a chemat un profesor doctor.Nici el nu a gasit nimic.Mi-a confirmat ca nu am endometrioza.Mi-am facut totusi si markerul tumoral cerut, astept rezultatele si voi merge la un alt consult ginecologic.Pana atunci nu pot decat sa-i multumesc lui Dumnezeu. |
|

Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| Wauuu,super! Dumnezeu sa te ocroteasca si in continuare..... |
|

Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Ma bucur mult! Doamne ajuta! Sanatate, draga mea! |
|
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Brandusa ma bucur pentru tine!Sanatate ,draga mea! |
|

Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/4/2008 Mesaje: 17381
| Bereea, ce bine! Multa, multa sanatate! |
|

| Va multumesc, dragele mele! Sincera sa fiu nici nu puteam dormi noaptea de grija , acum am atata incredere. |
|

Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2011 Mesaje: 5536
| Excelent, ma bucur nespus! |
|
|