El Niño 2014
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Wednesday, May 14, 2014 10:09 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17812
El Niño 2014


El Niño, o incalzire periodica a apelor din Oceanul Pacific, partea estica, se va forma din nou in lunile urmatoare, conform estimarilor facute de Climate Prediction Center (CPC) of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daca acesta va fi puternic, ar putea declansa nu numai dezastru din punct de vedere al vremii in intreaga lume, dar si o reluare a incalzirii globale ce a parut sa stagneze in ultimii 15 ani.

Centrul de predictie a emis ipoteza conform careia sunt 58% sanse ca El Niño sa se dezlantuie in urmatoarele 3 luni. Pana la inceputul toamnei, probabilitatea creste pana la 78%.

El Niño este definit ca o anomalie a temperaturii cu cel putin o jumatate de grad Celsius in apele dintr-o regiune a Pacificului ecuatorial. Odata ce apele calde ating suprafata, interactioneaza cu atmosfera creand fenomene meteorologice ce pot cauza secete, furtuni, incendii si inundatii in intreaga lume. Ultimul El Niño a aparut in anii 2009 - 2010, si ultimul mare El Niño, cel din 1997 - 1998, a cauzat pagube de miliarde de dolari in intreaga lume.

Kevin Trenberth, un om de stiinta de la Centrul National pentru Cercetare Atmosferica din Boulder, Colorado, afirma ca evenimentul ce urmeaza sa apara va rivaliza chiar cu cel din 1997. El a monitorizat nivelul marii cu date de altimetrie culese prin intermediul satelitilor si a observat o diferenta de cca 20 de cm intre Pacificul tropical de vest si de est.

In ultimii 15 ani, afirma Trenberth, vanturile asociate cu La Niña— “sora” lui El Niño – au adunat apa calda in Pacificul de vest, langa Filipine. Acele vanturi s-au diminuat anul acesta si astfel acele ape calde se muta inapoi spre est. “Asteptau sa se poata intoarce inapoi si acum se vor intoarce si vor fi greu de oprit” spune el. De asemenea, a mai mentionat ca NOAA isi bazeaza predictiile pe datele din luna aprilie si afirma ca mai multe date recente arata ca sunt semnale puternice ca apele din partea coastei lui Peru continua sa se incalzeasca. “Nu cred ca am mai vazut asa ceva pana acum” a afirmat el.

Pe de alta parte, Anthony Barnston, un om de stiinta de la Institutul International de Cercetari al Universitatii Columbia, afirma ca este inca prea devreme sa te pronunti de cat de puternic va fi efectul lui El Niño. El spune ca luna mai este o luna incerta pentru sistemele de vreme tropicala si ca vanturile instabile pot de asemenea si sa submineze, dar si sa intareasca fenomenul El Niño. El afirma totodata ca s-a facut deja o mediatizare prea mare a unui eveniment foarte puternic ce urmeaza a se produce, si ca acest lucru este deocamdata prematur de discutat.

Impactul lui El Niño variaza pe suprafata pamantului, in functie de sezon si localizare, si nu peste tot se va simti un impact negativ. In sudul Californiei, de exemplu, El Niño aduce de obicei ploi puternice, iar acest lucru ar putea fi o binecuvantare pentru o regiune care sufera de seceta.
Pentru oamenii de stiinta ce studiaza clima si conditiile climaterice, o intrebare majora ramane aceea daca evenimentul ce va urma va fi suficient de mare cat sa determine o noua trecere in lume la o faza de incalzire a Pacific Decadal Oscillation (PDO), la un ciclu climateric de 20-30 de ani, ce are legatura cu El Niño sau La Niña.

Este evident ca un El Niño puternic poate sa determine trecerea in faza de incalzire pentru PDO (Pacific Decadal Oscillation). Acest lucru ar permite caldurii din ocean sa fie eliberata in atmosfera si sa cauzeze o crestere a incalzirii globale.

Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.