|
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Rada draga, nu stiu pe nimeni in Ro sa practice scoala acasa, nici nu cred ca e inca legal, dar am aici o prietena americanca profesoara care face home schooling de 3 ani cu o fata care acum are 16 ani si vrea sa continue pana la terminarealiceului...in paralel, face home schooling si cu baietelul ei de 5 1/2 ani, care ar fi trebuit sa mearga la kindergardenul de stat, afiliat scolilor primare...ea este oarecum nemultumita de sistemul scolar de stat, sustine ca poate da o educatie mai buna copiilor acasa decat cea oferita in scolile de stat sau particulare si pentru socializarea copilului a intrat in grupuri de co-op (e un soi de meeting intre copii de varste apropiate, cu mamicile lor, la una din ele acasa sau undeva intr-un spatiu neutru sau in parc-atunci cand vremea e prielnica-) au intalniri o data/sapt. cateva ore, cu activitati mulate pe grupa lor de varsta (se duc si la ferme, muzee, zoo, fac intreceri sportive etc)...cu baiatul stiu ca face acum scriere (litere si cifre, cu ajutorul unor caiete speciale), citire, poetry (il invata poezii scurte), music (cantecele simple, despre alfabet, cifre, culori etc.), crafts si arts, science (ceva zoologie, ceva botanica, astrologie-pentru ca pustiul e fascinat de stele, constelatii-,il invata zilele saptamanii, lunile anului, ceasul, opossites etc.), il duce la inot, la muzee, zooo, ferme...un program in genul astuia, ceva mai usurel,am inceput si eu cu fii-mea mai demult si merge foarte bine, e uimitor cat de receptiva si cat de bine raspunde o prichindica la activitati prescolare la care nu o vedeam prinsa mai mult de cateva minute. Referitor la scolirea fatei de 16 ani, tipa are o programa stricta pe care-o urmeaza, face exact materiile cerute in liceu, comanda exact manualele dupa care se invata la stat, fata are homework de facut mereu, da aceleasi teste, iar notele le transmite mai departe la minister, o duce la muzee,biblioteca,face simple experimente chimice acasa, are si un telescop si microscop, face alte activitati care se fac de regula in scoli in spatii special amenajate...nu o streseaza pe fata cu 6-7 ore zilnic, are un program mai lejer si ii stimuleaza afinitatile prin activitati centrate pe interesul si talentele ei (ceea ce-i mult mai usor de facut cu un copil, decat cu 25)...la finele liceului, fata da aceleasi examene care se dau la stat si diploma ei e recunoscuta ca echivalenta cu cea a unui copil care-a frecventat si terminat un liceu de stat sau privat. Din cate stiu de la ea, orice mamica poate face home schooling o anumita perioada de timp daca respecta programa si da rapoartele la timp, nu stiu insa pana cand este permis fara studii de specialitate...dar o s-o intreb si te anunt, ok? |
Inregistrat: 6/20/2008 Mesaje: 5142
| Delfinasa, homeschooling asa cum descrii tu cred ca e de domeniu SF in Ro . .Acele grupuri de socializare ar putea fi inlocuite cu sedinte la clubul elevilor dar cum ramane cu legislatia, e voie sau nu e voie, e recunoscuta " scoala acasa "sau nu e recunoscuta,esti ajutat de sistemul de invatamant cu informatii, si materiale etc.Daca ne referim la "educatia la domiciliu " facuta in Ro eu nu mi-as asuma riscurile ...inca.Daca cineva reuseste poate ne impartaseste si noua cum a facut Se pot copia sisteme din afara , metode si se pot adapta dar pana la urma tot pe mainile statului roman ajungi si tot lui trebuie sa-i zici pe derost "Mama lui Stefan cel mare" si alte spuneri pe derost ca sistemul de inv in Ro pe asta se bazeaza pe cat poti sa memorezi ca un robot |
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Nu este o idee prea buna sa nu se duca la scoala (parerea mea)... acolo ei8 interactioneaza cu alti copii, se imprietenesc, invata sa se descurce in anumite situatii, une sau rele. nu toti parintii sunt calificati sa isi invete copilul, si nu stiu cati profesori ar fi de acord sa vina sa faca in fiecare zi ore. Si oricum cred ca ar costa destul de mult, si nu toata lumea isi permite asemenea costuri. mai exista si cursuri pe net , si astfel iti poti ajuta copilul, dar trebuie sa ai si niste cunostinte anterioare. |

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Din cate cred eu ca stiu in Romania invatamantul e obligatoriu pana in cls a X-a, in institutii acreditate. Excceptie fac acei elevi nedeplasabili, la domiciliul carora se deplaseaza profesorii de sprijin. Chiar si acesti elevi figureaza ca fiind inscrisi intr-o anumita unitate de invatamant iar activitatile la care participa sunt concepute conform programelor in vigoare. |
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Revin cu updates la postul meu anterior: cel putin in Virginia, orice persoana care are liceul terminat poate face homeschooling cu elevul sau pana termina liceul. Profesorul isi alege singur de pe net manualele dupa care va preda, cu conditia sa tina cont de programa statului. Daca se doreste, pentru orele de science care necesita spatii, materiale si instrumente speciale, se platesc ore la scoli sau licee. Oricine poate opta pt. homeschooling oricand. |
|
|

Nivel: Membru
Inregistrat: 11/10/2008 Mesaje: 13
| buna fetelor,ma scuzati ca dau buzna peste voi argumentul homeschooling ma intereseaza si pe mine.actual locuiesc in italia,unde hs este legal si se cheama "scoala paterna". chiar ma intrebam cum este treaba in romania. mie mi se pare exagerata chestia cu inscrierea obligatorie intr-o structura scolara.este adevarat ca invatamantul este obligatoriu pana in clasa a x-a,dar daca eu optez ptr. educatia acasa si trec toate examenele de stat nu se chiama tot invatamant? eu sunt pro invatamant obligatoriu si contra structurii obligatorie. |
|
|
 Nivel: Ambasador
Inregistrat: 11/4/2009 Mesaje: 979
| E adevarat ca invatamantul de la noi e mult prea incarcat, dar preferati sa fiti intr-o tara in care nu se invata decat din curtea lor si habar nu au ca Budapesta e capitala Ungariei si Bucuresti capitala Romaniei si nu invers????? Si nu uitati ca pana la urma si noi am trecut prin sistemul asta si e adevarat ca orele de chimie sau fizica nu mi-au adus nimic in plus dar nici in minus si in plus dezvolta capacitatea elevilor de a intelege ce se intampla in jurul lor si le ofera si mai multe optiuni cand vor alege ce vor sa faca in viata sau incotro sa o apuce.
In plus eu sunt total impotriva statului acasa si a invatatului. Copii la scoala nu invata numai materiile date, dar invata sa socializeze, sa se joace cu cei de seama lor, sa fie in elementul lor si nu sa stea tot timpul dupa fusta mamei. Plus ca eu prefer mai degraba sa stea afara decat sa aibe calculator de la 2 ani si in timpul liber sa joace tenis pe Wii. Nu vreau sa imi transform "viitorul copil" intr-un singuratic in fata televizorului. |
|
|
|
|