Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/16/2009 Mesaje: 1578
| Daca tot vorbim mereu despre aceste "E-uri" am cautat citeva informatii despre ele (m-am ingrozit de cite E-uri am vazut in compozitia banalelor jeleuri )
Sunt cunoscuti sub numele de "E-uri", in reviste se presupune ca, pe plan mondial, sunt a treia cauza a mortalitatii, dupa cea cauzata de consumul de droguri si medicamente, si dupa accidentele de circulatie, iar consumul lor, se crede, duce la distrugere sistemului imunitar si pricopsirea cu cele mai variate forme de tumori benigne(?) si maligne. Sa fie chiar asa? Aditivii alimentari reprezinta cea mai noua provocare in materie de nutritie. Un subiect foarte la moda in zilele noastre, cand problema necesarului caloric zilnic a devenit desueta, cand febra aportului de vitamine si oligoelemente pare sa fi trecut, iar sloganul "alimentul sanatos este cel nepreparat, cu un continut enzimatic intact" cedeaza locul ideii ca naturala si sanatoasa este alimentatia fara aditivi. In cele ce urmeaza ne propunem ca inainte de a descrie patologia generata de consumul de aditivi, caci, fara indoiala, folositi necorespunzator se fac vinovati de multe si uneori foarte grave maladii, sa definim termeni care ii privesc si sa amintim reglementari ale utilizarii lor. Sa incepem chiar cu celebrul "E" Pentru usurarea etichetarii, pe ambalaj nu este trecuta denumirea completa a aditivului, acesta fiind scrisa intr-o forma standardizata, acceptata international. Denumirea de pe eticheta este alcatuita din litera "E" urmata de o cifra, ceea ce usureaza foarte mult etichetarea, in cazul produselor ce contin multi aditivi, sau cand aditivii au denumiri foarte lungi.
De exemplu Neohesperidina DC, un indulcitor, va fi scris simplu: E 959. Utilitatea devine evidenta in cazul Hidroxipropilmetil celulozei - E 464 (gelificant).
Ce sunt asadar aditivii alimentari? Iata cateva definitii: 1. Aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare.(Ordinul Ministerului Sanatatii Nr.975/1999). 2. Substante care la origine nu reprezinta o parte constituenta a alimentelor, adaugate in scopul de a modifica - favorabil - insusirile organoleptice sau ca o necesitate directa de desfasurare a anumitor procese tehnologice.(Tratat de Igiena-Sebastian Dumitrache). 3. Aditivul alimentar reprezinta orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Acest termen nu include substantele contaminante sau pe cele adaugate pentru a imbunatati sau mentine calitatile nutritive si nici clorura de sodiu.(Codex Alimentarius FAO-WHO)
Aditivii alimentari apartin urmatoarelor categorii: - conservanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme; - antioxidanti - substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii); - acidifianti - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; - substante-tampon - folosesc la reglarea si la mentinerea pH-ului specific alimentului; - antispumanti - se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei; - emulsificatori - substante care fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile; - agenti de gelificare - substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; - sequestranti - substante care formeaza complexe cu ionii metalici; - stabilizatori - substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; - substante de ingrosare - substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare; - indulcitori - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor; - coloranti naturali si coloranti de sinteza; - agenti de afanare - substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica; - antiaglomeranti; - potentiatori de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului ; - substante-suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor; - enzime - folosite in industria alimentara; - aromatizanti- se impart in trei categorii: - substante aromate naturale - se obtin din materii prime de origine vegetala sau animala; - substante identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza; - substante artificiale - se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite de cele naturale. In consumarea acestora trebuie sa se tina cont de Cantitatea Zilnica Acceptabila. Aceasta reprezinta cantitatea de aditiv alimentar, raportata la kg. de greutate corporala, care poate fi consumata zilnic pe perioada intregii vieti, fara un risc semnificativ pentru sanatate.
Una din problemele care apar este ca uneori efectele nocive devin evidente dupa foarte mult timp si desi se iau multe precautii pentru a fi observate cat mai devreme, uneori identificarea cauzei unei boli sau a cresterii incidentei acesteia nu este usor de pus pe seama unui aditiv. Alt punct sensibil ar fi raportarea problemelor de sanatate, presupuse a se datora aditivilor. In acest punct consumatorii, prin intermediul medicului lor curant, ar putea contribui la semnalarea efectelor nocive ale aditivilor.
E-100 nepericulos E-101 nepericulos E-102 periculos E-103 nepericulos E-104 nepericulos E-105 nepericulos E-110 nepericulos E-111 nepericulos E-120 periculos E-121 nepericulos E-122 nepericulos E-123 foarte cancerigen E-124 periculos E-125 nepericulos E-126 nepericulos E-127 nepericulos E-130 nepericulos E-131 cancerigen E-132 nepericulos E-140 nepericulos E-141 nepericulos E-142 cancerigen E-150 nepericulos E-151 nepericulos E-152 nepericulos E-153 modificari gastrice E-160 nepericulos E-161 nepericulos E-162 nepericulos E-163 nepericulos E-170 nepericulos E-174 nepericulos E-175 nepericulos E-180 nepericulos E-181 nepericulos E-200 nepericulos E-201 nepericulos E-202 nepericulos E-203 nepericulos E-210 cancerigen E-211 cancerigen E-212 cancerigen E-213 cancerigen E-214 cancerigen E-215 cancerigen E-216 cancerigen E-217 cancerigen E-220 distruge B12 E-221 modificari gastrice E-222 modificari gastrice E-223 modificari gastrice E-224 modificari gastrice E-226 modificari gastrice E-230 periculos E-232 periculos E-233 periculos E-236 nepericulos E-237 nepericulos E-238 nepericulos E-239 cancerigen E-240 tulburari E-241 tulburari E-250 periculos E-251 periculos E-252 periculos E 260 pana E 268 nepericulos E-300 nepericulos E 301 pana E 309 nepericulos E-311 periculos E-312 periculos E-320 colesterol E-321 colesterol E-322 nepericulos E 325...E 327 nepericulos E-330 cel mai cancerigen E 331...E 337 nepericulos E 338...E 341 modificari gastrice E 400...E 404 nepericulos E-406 nepericulos E-407 modificari gastrice E-408 nepericulos E-410 nepericulos E-411 nepericulos E-413 nepericulos E-414 nepericulos E-420 nepericulos E-421 nepericulos E-422 nepericulos E-440 nepericulos E-450 modificari gastrice
sursa: http://www.sanatateata.com/afectiuni/lista-e-uri.htm
E-uri de care sa ne ferim (Denumire, Risc, Unde le gasim) E110 Sunset yellow - colorant galben / Cancerigen / se foloseste la Dulciuri, prajituri, budinci sucuri E123 Amarant - colorant rosu / Cancerigen, interzis in SUA si Rusia / Dulciuri, jeleuri, branza topita E124 Ponceau 4R - colorant rosu / Toxic interzis in SUA / Mezeluri E127 Eritrozina - colorant rosu / Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om / se foloseste pentru prepararea Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare E128 Rosu 2 G - colorant / Mutagen si toxic, Interzis in SUA si Australia / Carne de hamburgeri E211 Acidul benzoic si derivatii sai / posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi / se gaseste in unele bauturi racoritoare E220/E228 Sulfiti - conservanti / Provoaca alergii / Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin E230 Bifenil - conservant / Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?) / Citrice E231 Ortofenilfenol - conservant / Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia / Cirtice E233, Tiabendazol - conservanti / Toxic. Interzis in Australia / Citrice E249/E252 Nitrati si nitriti - conservanti / Posibil cancerigen / Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza E320 Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant / Posibil cancerigen / Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat E425, Glucomanan - agent de textura / Toxic respirator / Jeleuri E621 Glutamat monosodic MSG / Provoaca efecte neurotoxice / Condimente, supe concentrate E95 Acetsulfam K - indulcitor / Posibil cancerigen, interzis in SUA / Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare E954 Zaharina - indulcitor / Posibil cancerigen / Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare
E-uri bune
E306 - tucoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor E407 - caragenanul, emulsifiant natural E322 - lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata E421 - manitolul de cofetarie E300 - riboflavina sau Vitamina B2 E440 - acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala E140 - clorofila, colorant natural folosit in cofetarii,colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor
sursa http://curcubeu.ro/index.php?artid=46
Si ca o nota personala, mi se pare ca sunt ceva discordante intre cele 2 liste de exemplu E 110 si E 127 considerate nepericuloase de "sanatatea ta" sunt "cancerigene" in lista "curcubeu" care sa fie adevarul? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Am ajuns sa mancam o adevarata carte de chimie producatorii se intrec in a otravi consumatorii dar ce sa facem daca suntem sclavii papilelor gustative?
Acum citesc cartea Dr. Mencinocopschi "Si noi ce mai mancam?". Dupa fiecare pagina fac pauza ca mi se face rau, aproape nimic din ce punem pe masa nu-i aliment comestibil Am incercat cu disperare sa nu le mai cumpar si incredibil am frigiderul mai aerisit. Recunosc ca-i mult mai bine fara toate prostiile astea comerciale pentru care muncim pana murim ca sa ne omoare si ele la randul lor. Greu tare ne amintim de cum arata masa si frigiderele noastre acum 20 de ani. Cateodata sincer nu-mi amintesc ce mancam la micul dejun ca nu aveam atata otravuri. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| g_nicoleta2000 wrote:Am ajuns sa mancam o adevarata carte de chimie producatorii se intrec in a otravi consumatorii dar ce sa facem daca suntem sclavii papilelor gustative? Acum citesc cartea Dr. Mencinocopschi "Si noi ce mai mancam?". Dupa fiecare pagina fac pauza ca mi se face rau, aproape nimic din ce punem pe masa nu-i aliment comestibil
Nico, eu citeam rubrica lui din Jurnalul National. In afara de un cozonac, dar care avea margarina in compozitie, deci un minus, nimic nu era recomandat copiilor/gravidelor/batranilor/bolnavilor de diabet etc.
Si eu am inceput sa ma uit foarte atent la compozitie, dar nu pot lua lista de euri periculoase dupa mine sau sa ma apuc sa le memorez. Tin minte ca e102 e periculos de la o emisiune pe OTV, nu cumpar sucuri cu indulcitori, prefer cu zahar (si astea foarte rar). Preparatele din carne - tip salam tot mai rar, preferam cele uscate. Dulciuri am inceput sa fac eu tot mai des in casa. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| nu se mai gaseste nimic fara e-uri cred eu , daca si la portocale era scris ca sunt tratate cu E250 parca. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Danab, uite asa ne facem iar gospodine. Maine am in plan sa incerc dintr-un ficatel sa fac un strop de pate de casa, sunt foarte curioasa ce o sa iasa.
Sweet angel, noi producem fructe fara substante ajutatoare si mai sunt alte sute de producatori la fel ca mine dar sunt destul de greu de gasit. In nici un caz nu putem intra in supermarketuri. Cred ca in timp nu prea lung lumea se va mai abona si pe la fermele de alimente, noi am reusit sa ne facem clienti fideli care inteleg importanta fructelor curate.
Sper sa ma prinda harnicia sa fac paine de casa ca sa stiu ca-i curata. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| nicoleta eu sincer nu am incredere nici in produsele bio. am lucrat in germania la o fam ce avea ferma , si magazin unde vindea totul bio, vorba vine crestea rate pt craciun si daca nu ii ajungea pt toate comenzile cumpara de la supermarket si zicea ca sunt bio. apoi tot asa cumpara oua , paste , produse din carne si mintea oamenii ca sunt facute la ferma lor.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/16/2009 Mesaje: 1578
| sweet angel wrote:nicoleta eu sincer nu am incredere nici in produsele bio. am lucrat in germania la o fam ce avea ferma , si magazin unde vindea totul bio, vorba vine crestea rate pt craciun si daca nu ii ajungea pt toate comenzile cumpara de la supermarket si zicea ca sunt bio. apoi tot asa cumpara oua , paste , produse din carne si mintea oamenii ca sunt facute la ferma lor.
De farsa asta ma tem si eu ...cind mergi sa cumperi, produsele bio costa muuuuult mai mult...Iar sotul e de parere ca daca e scris bio la supemarket musai e bio, in caz de controale vai de capul comerciantilor |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| si uite totusi aia nu se temeau si ca ei sunt multi precis. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 11/18/2007 Mesaje: 3818
| Si noi incercam sa evitam cat de mult posibil conservele, mezelurile (Ioan nu a gustat pana acum!). Gatesc totul de la zero (nu semipreparate), fac dulciuri fara margarina, acum am inceput sa coc si paine in casa. Cumparam produse organice...sper sa fie cum scrie pe eticheta... |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| g_nicoleta2000 wrote: Cred ca in timp nu prea lung lumea se va mai abona si pe la fermele de alimente, noi am reusit sa ne facem clienti fideli care inteleg importanta fructelor curate.
Nico, daca ati fi fost mai aproape ne abonam si noi la fructele voastre. Am comandat si eu oute de la o ferma a unui cunoscut. Sper sa le si primesc. Paine fac la doua zile, traiasca masinuta! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| Nico, daca ai sti ce tentata am fost si eu sa cumpar cartea aia... Dar imi este teama ca as innebuni cu totul daca as citi-o... Ma mai gandesc...
De Euri nu avem cum sa scapam, asta e clar. Noi avem lada frigorifica si cumparam periodic de la tara de la claudiu cate un vitel pe care-l portionez, feliez, etichetez si congelez, si apoi am ce si cum imi doreste inimioara. La fel, am in permanenta curcani, rate, gaini, pui, gaste congelate, tot din "batatura" luate, mai cumpar miel de pasti, oaie toamna, si cam atat. Asa incat cu carnea sa zic ca am cam rezolvat-o. Acasa. Ca la gradi toate sunt luate din hipermarket, si uite-asa nu putem sa scapam de Euri. Si cum in timpul zilei 75% din masa are loc la gradi... Apoi, incerc sa iau tot ce e nevoie, fucte, legume, verdeturi de la piata. (desi si astea-s "virusate". Oua cumpar de la tara de la cineva, dar nu are decat vara. Noi avem de gand sa facem o sera mare la Tulcea la tara la anul, atat pentru consumul nostru, dar mai mult pt vanzare. Inca testam terenul si ne-apucam de strans bani pt asta. Poate asa oi scapa di de stresul legumelor. Va pup si sa papati sanatos!
PS. Daca-ati sti ce pofta mi-e cand vad puisorii aia fragezi prin magazine sau toate tampeniile, mama mama... M-am cam saturat de carne de pasare atoasa... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Sweet angel, ai si tu dreptatea ta. Din pacate se vor gasi destui care sa insele si pe partea asta si sa-ti vanda chimicale ca fiind ecologice. Dar sunt si producatori cinstiti care nici macar nu stiu ce inseamna eco sau bio ci cresc legume si fructe dupa metode traditionale, cu rabdare. Totul este sa-i gasesti si poate chiar sa vezi unde sunt cresute si cum sunt obtinute produsele.
Alexandra, esti in tara chimicalelor , sper sa nu te schimbi .
Dana, si noi ne-am abonat la oua de tara, singurul incovenient este ca trebuie sa ai rabdare ca gaina nu se oua la taghet
Monica, nu citi cartea ca te imbolnavesti , cu toate ca stiinta inseamna putere aici vine cu depresia de mana. . Muuult succes la sera, o sa-ti placa la nebunie. Eu incerc sa gradinaresc dar nu-mi prea reuseste. Daca am gadilat rasadurile de rosii asta vara mi-au murit toate de oftica si cand am primit alte rasaduri pe care le-am plantat doar ca s afie in pamant sa vezi ce mari si frumoase s-au facut |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| mama Alessiei te felicit pt deschiderea subiectului desi e deschis la sectiunea copii de gradinita cred ca tinteste un public mai larg - intreaga specie umana si nu numai. de nenorocitele astea nu scapam chiar asa usor. de ales putem alege intre alimentele obisnuite si cele eco sau bio, dar ce inseamna cu adevarat un aliment bio? dupa umilele mele cunostinte in domeniu, bio ar insemna o cultura de la samanta pana la recoltare fara ingrasaminte chimice, fara ierbicide, pesticide si alte bazaconii. Culturile sa fie la distante mari de arterele dens circulate, iar samanata sa nu aiba modificari genetice. Corect? ori astazi nu stiu care nu-si mai cumpara samanta din pliculete frumos colorate, ori cati pui ies de sub closca si nu din clocitoare cu oua radiate termic? cati mai hranesc animalul cu cereale provenind din adevarate culturi bio? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 3898
| Lilly of the valley wrote: dupa umilele mele cunostinte in domeniu, bio ar insemna o cultura de la samanta pana la recoltare fara ingrasaminte chimice, fara ierbicide, pesticide si alte bazaconii. Culturile sa fie la distante mari de arterele dens circulate, iar samanata sa nu aiba modificari genetice. Corect? ori astazi nu stiu care nu-si mai cumpara samanta din pliculete frumos colorate, ori cati pui ies de sub closca si nu din clocitoare cu oua radiate termic? cati mai hranesc animalul cu cereale provenind din adevarate culturi bio?
HAi mai fetelor, chiar atat de multa neancredere exista in produsele bio? Adica se prefera E-ul in locul unor producatori care chiar se chinuie sa produca bio? Samanta din plicuri frumos colorate nu-si permite sa cumpere decat omul de rand care pune maxim un strat de rosii de exemplu pentru ca producatorii in general urmaresc doar anumite soiuri la care se cunosc bolile, tratamentele si ciclul de productie. Ierbicide si pesticide se fac tot bio din tataneasa, urzica, pelin si altele. Si culturile sunt la distanta mare de arterele circulate pentru ca pamantul este mai ieftin, nu-ti permiti sa pui 2 hectare de cultura la marginea europeanului unde-i 30 euro mp ci fugi de nebun pe ultimul camp din cine stie ce satuc. In privinta modificarii genetice necunoasterea ne face sa ne fie frica de drobul de sare. Modificarea genetica este cateodata benefica si va garantez ca intr-o lume in care seceta pe timp de vara va fi predominanta cultura modificata genetic, va face parte din viata noastra. Cum ar fi daca in zonele care se inunda des primavara si se compromit culturi uriase de grau de exemplu s-ar planta soiuri rezistente primavara la apa si vara la seceta extrema? Deci nu neaparat scrutarea ciclului de productie defineste modificare gentica ci este un domeniu foarte vast din care s-a facut foarte multa publicitate doar efectelor negative. Dar asta-i alt subiect care poate ara vea nevoie de un alt topic. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Nico , increzatoare sunt in adevaratele alimente bio , dar in viata mea de zi cu zi am sesizat ca exista confuzie si nestiinta (lipsa de informare). Multi confunda cultura rudimentara a parintilor cu adevarata cultura bio. Si de aceea te rog sa deschizi un subiect mai largit si informativ. |
|
|