Drogurile sau moartea alba...
Subiectul anterior · Subiectul urmator
taki
Scris: Thursday, July 20, 2006 5:53 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Citi cu atentie si baga-ti de seama! Drogurile nu sunt o joaca!
INFORMARE PLACUTA!Pentru ca în România, media de vârsta a consumatorilor de droguri ilegale a scazut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teama a oricarui parinte este legata de posibilitatea ca propriul lui copil sa fie tentat de consumul de droguri si sa devina dependent.


Foarte putini parinti se asteapta ca fiii sau fiicele lor sa nu consume niciodata alcool sau sa nu încerce sa fumeze, pentru ca aceste produse li se par mai putin nocive si nu sunt în afara legii. Tinerii de azi, însa, nu vad nici o diferenta între consumul de tutun, alcool si cel de droguri ilegale usoare desi, ar trebui sa fie constienti ca, separat de efectul daunator al drogului în sine, chiar si implicarea întâmplatoare sau experimentarea acestora este o activitate ilegala si se poate solda cu dosar penal.

Alarmant este faptul ca sunt foarte tineri dar si ca, multi dintre ei se înscriu din start în categoria „greilor", studiile indicând o trecere într-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri usoare - canabis, marijuana - la consumul de droguri tari (heroina si drogurile de sinteza).

Consumul de heroina injectabila va determina la rândul lui consecinte dramatice pe termen mediu si lung asupra sanatatii publice prin înmultirea simtitoare a cazurilor de SIDA, hepatita B,C, tuberculoza.Sa le luam pe rand:

AMFETAMINELE


Cum arata un tanar sub influenta lor: energic, euforic, cu pupilele dilatate, vorbaret, atent, sigur de sine, superior.

Amfetaminele sunt droguri, medicamente care mãresc viteza de reactie a corpului. Ele fac inima sã lucreze mai repede si pompeazã adrenalina in sistem. Initial sintetizate intre cele douã rãzboaie mondiale, au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldatilor mai multã energie si a le mari viteza.

Cel mai comun tip de amfetamine intalnite pe strãzi este o pudrã albã numitã Amfetamina sulfat. Aceasta este o pudrã produsã ilegal, cu concentratii diferite: intre 6% si 10% puritate care, de obicei, costã intre 5 si 10 lire sterline per gram si cu puritate intre 25 si 35% costã intre 25 si 35 lire sterline/gram.

Amfetaminele Sulfat pot fi prizate pe nas, linse de pe deget sau injectate. Unii le fumeazã, dar din cauzã cã nu ard prea bine aceastã metodã nu este foarte intâlnitã.
Existã de asemenea o formã de amfetaminã, numitã speed, in mod obisnuit numitã gheatã (dar si cristal, sticlã si inghetatã), desi este destul de rar intâlnitã. Are efecte similare, dar dureazã pânã la 39 de ore si este consideratã de profesionisti ca fiind mai puternicã si produce o mai mare dependentã decât crack.

Efectele folosirii pe termen scurt

Amfetamina Sulfat dã celor care o folosesc extra energie pentru 4-6 ore, previne somnul, reduce apetitul, mãreste viteza inimii, accelereazã respiratia si dilatã pupilele. Consumatorii acestei amfetamine se simt plini de energie, mai veseli si increzãtori si din cauza acestor efecte existã un risc foarte mare al dependentei psihologice.

Efectele folosirii pe termen indelungat

Consumatorii inrãiti riscã afectarea vaselor de sange, a inimii mai ales cei care au deja probleme cu o mare presiune a sângelui, probleme cu inima si cei care fac exercitii de fortã in timp ce iau drogul.
Consumatorii care sunt obisnuiti cu doze mari riscã sã dezvolte crize de halucinatii, deziluzii si paranoia.

Sfaturi de sigurantã

- Este posibil sã supradozati amfetaminele, fapt care duce la efecte negative asupra organismului si chiar la moarte.
- Orice persoanã care ia amfetamine pe perioade indelungate de timp este sfãtuita sã ia complexe de multi-vitamine si suplimente de calciu si sã fie atentã la fluctuatiile greutãtii si pãstrarea acesteia.
- Evitati sã vã injectati speed. Acest lucru va poate afecta negativ organismul si imprumutul de ace poate transmite, boli si virusuri cum este HIV.

METAMFETAMINELE

Sunt un drog cu un imens potential de violentã care se mai numeste si ‘’vitezã’’ sau ‘’sticlã’’, este un stimulent al sistemului nervos central din familia amfetamine. Ca si cocaina, este un puternic stimulant care produce o stare alertã, dar si o serie de reactii adverse, dar are un efect mai de duratã decât cocaina.

Pericolele si consecinþele consumului de metamfetamine.

•Insomnie
•Piederea poftei de mâncare
•Greturi, vomã, diaree
•Cresterea temperaturii
•Infectii si ulceratii ale pielii
•Stare paranoicã
•Depresie
•Iritabilitate
•Anxietate, teamã nejustificatã
•Cresterea tensiunii arteriale determinatã de constructia vaselor sanguine, care poate determina dureri de cap, dureri de piept, ritm cardiac neregulat, accidente cerebrale
•Vãtãmarea ireversibilã a celulelor creierului cauzatã de distrugerea micilor vase care irigã creierul.
•La femeile însãrcinate determinã nasteri premature, dezlipirea placentei si nasterea unor copii subponderali
•Cu posibile probleme neuropsihiatrice, fãrã poftã de mâncare, letargici.
•La consumatorii care se injecteazã pot apãrea boli ca SIDA, Hepatita C, infectii la locul de injectare sau infectii ale peretelui si valvelor inimii (miocardite si endocardite).


Barbiturice

Barbituricele au fost în trecut unele din cele mai folosite droguri ce deprime centrii nervosi. Au fost unele din cele mai raspândite medicamente prescrise pentru inducerea relaxarii si a somnului. Ele pot fi obtinute în mod legal, fiind prescrise de catre medic, sau de pe piata neagra.

Cele mai folosite barbiturice sunt:

•Amobarbital
•Ciclobarbital
•Fenobarbital
•Tiopental
•Seconal
•Amital, sub forma de tablete si capsule de diferite culori.

Cum arata: cel mai des folosite produse sunt sub forma unor capsule rosii, albastre, galbene sau albe.

Cum se consuma: administrare pe cale orala sau prin injectare.

Durata extazului: barbituricele sunt clasificate, in functie de durata efectelor, ca avand actiune foarte scurta, scurta, intermediara si de lunga durata. Cele cu durata foarte scurta produc anestezia intr-un minut de la administrarea injectabila, cele cu actiune scurta si medie actioneaza dupa 15-40 de minute de la administrarea orala si dureaza pana la sase ore. Barbituricele cu actiune indelungata isi fac efectul intr-o ora si dureaza 12 ore.

Efecte pe termen scurt: efecte similare cu betia - ameteala, relaxare sau agitatie, pierderea inhibitiilor, dezorientare, capacitate scazuta de articulare a cuvintelor, tremur slab, puls accelerat, acuitate vizuala scazuta. Barbituricele combinate cu alcool sau alte medicamente pot cauza coma sau moartea.

Efecte pe termen lung: dependenta, afectiuni hepatice, pulmonare, cardiace, renale, irascibilitate; abuzul poate provoca convulsii, iar supradoza - moartea.

COCAINA


Cocaina este o substanta naturala ce este extrasa din frunzele unei plante originare din America de Sud, numita erythroxylon sau arborele de coca. Cocaina este o pulbere alba, denumita de asemenea si “zapada”.
Farmacologic, are doua proprietati proeminente:

1.este un anestezic puternic, asemanator ca actiune novocainei
2.este un drog puternic stimulent, asemanator adrenalinei.

Alte denumiri: crack, coke, C, zapada, fulg, piatra.

Cum arata: forma de baza este crack-ul, care se prezinta ca niste cristale bej sau brune; rafinata, este o pudra alba. Clorhidratul de cocaina este obtinut din tratarea pastei de coca cu acid clorhidric si este foarte des folosit. Distribuitorii ilegali dilueaza in general substanta pura cu amidon, pudra de talc, zahar, procaina sau amfetamine.

Cum se consuma: prizata, fumata (crack-ul este fumat in pipe de sticla), injectata. Unii folosesc combinatia cocaina (praf sau crack) + heroina, combinatie care se numeste speedball si este extrem de periculoasa.

Durata extazului: intre 15 si 30 de minute. Extazul este urmat de o depresie profunda, de irascibilitate, agitatie, oboseala mentala si de o mare dorinta pentru o alta doza.

Cum arata un tanar sub influenta cocainei: are pupilele dilatate, ii curge nasul, este energic, euforic, sigur de sine si nu are pofta de mancare.

Efecte pe termen scurt: cresterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac si a presiunii arteriale, epilepsie, anxietate, amnezii, acte de violenta, instabilitate, panica, senzatia de persecutie; imediat dupa doza, dureri de cap de circa o ora, tremuraturi, senzatie de cald/rece; cateva zile de depresie.

Efecte pe termen lung: hepatita A, B sau C, paranoia, infarct cerebral sau miocardic, dureri abdominale, comportament agresiv, halucinatii (care pot provoaca acte de automutilare, suicid, omor), dependenta psihica (40% dintre problemele pe care le provoaca cocaina sunt de ordin psihic).


ECSTASY

Extasy este unul dintre cele mai periculoase droguri care ameninta tinerii din ziua de astazi si este o substanta chimica sintetica care poate fi extrasa din uleiul esential de sassafras. Este usor de fabricat iar efectele sale sunt asemanatoare cu ale amfetamine lor si halucinogenelor. De aceea este distribuita masiv de catre traficanti, mai ales la diferite reuniuni, fiind supranumita si ‘’party drog’’ sau ‘’drog
de discoteca’’sau concert. Se prezinta sub forma unor pilule de obicei albe, galbene sau maro de marimi si forme diferite, uneori marcate cu semne sugestive.
Acest drog a fost folosit pentru prima oara de în 1914 ca un inhibitor al apetitului, apoi ca adjuvant în psihoterapie, iar în anii 70-80 a ajuns pe strazi.S-a interzis în 1985. Este considerat ca prioritatea numarul în controlul drogurilor, împreuna cu alte narcotice preecum heroina, cocaina si LSD-ul.

EFECTE

Efectele dureaza 4-6 ore si apar dupa cam 20 de minute de la consum.
Aceste efecte sunt :
•Cresterea frecventei pulsului
•Cresterea temperaturii
•Cresterea tensiunii arteriale
•Cresterea încrederii
•Rinoree
•Sentimente de bine, de iubire si fericire
•Sweating
•Pierdeerea apetitului
Alte efecte raportate
Cresterea dozei nu creste starea de bine, ci cauzeaza convulsii, comportamente irationale, halucinatii. Consunatorii declara ca au probleme ca insomnia, anxietatea, paranoia, scaderea cputerii de conentrare si depresia.

SUPRADOZA

Consumul prea mare si îndelungat de poate duce la :
•Temperatura ridicata
•Hipertensiune arteriala
•Halucinatii
•Palpitatii si rim cardiac rapid
•Probleme respiratorii
•Moartea, care se produce fie prin hipertermie, fie prin scaderea natriului din sânge (hiponatremie), fie prin hiperstimularea sistemului nervos prin atac cerebral sau cardiac

SIMPTOMELE SUPRADOZEI

•Nu te mai simti bine si ti-e cald
•Devii confuz, nu mai poti vorbi bine
•Dureri de cap
•Voma
•Nu tranpiri sweating
•Cresterea pulsului desi nu faci nimic
•State de lesin sau de torpoare
•Pierderea controlului miscarilor
•Tremuraturi
•Probleme de urinare

Durata efectelor

Aceste efecte pot dura pâna la 24 de ore, dar de obicei dureaza 3-4 ore. Unele efecte au fost raportate si dupa 14 zile de la consum.

Efecte pe termen scurt

Dificultati psihice ( cofuzie, depresie, tulburari de somn, anxieteate grava, comportament paranoic, craving. Aceste efecte apar în timpul consumului si pot dura chiar saptamâni dupa aceea.. Problemele fizice care pot aparea sunt tensiune în muschi, clantanitul dintilor. Secretii nazale, vedere în ceata, miscari rapide ale ochilor, temperatura moderata sau mare, chills or transpiratii.

Efecte pe termen lung

Studii recente demonstreaza ca Ecstazy afecteaza memoria. Datorita depletiei de serotonina pe care o produce se produc dereglari ale somnului, apetitului, proceselor de gândire si comportamentelor, ale functiilor sexuale, ale simturilor si ale durerii.

Herbal Ecstasy

Este o alta forma a componentului principal al drogului Extazy care este compusa din efedrina sau pseudoefedrina si cafeina din nucile de kola. Se vinde ca tablete si poate provoca afectarea permanenta a creierului si moartea. Se mai numeste si Norul 9, Spiritul Ritual, Herbal X, GWM, Ultima Xphoria, Rave Energy si X.

Testarea Drogului

Extasy poate fi detectata dupa patru zile în urina.


Heroina

Alte denumiri: diacetilmorfina, black tar, mud, smack, brown sugar, China white, Mexican brown, praf sau naftalina.

Ce este: un derivat semisintetic al morfinei(derivata a opiumului). Cel mai periculos stupefiant, induce o puternica dependenta fizica si psihica. Este de trei sau patru ori mai puternic decat morfina si initial era considerat un analgezic ce nu creeaza dependenta, substitut al morfinei. Cea mai populara forma este cea închisa la culoare,care este vânduta în pachete mici de celofan sau folii sau în bilute din acelasi material. O întreaga familie de droguri sintetice sunt prezentate ca heroina sintetica. Cea mai reprezentativa dintre acestea este fentanyl-citratul numit si “Alb de China”, care este de câteva ori mai puternica decât heroina si a cauzat multe victime printre dependenti, fiind folosita în acelasi mod ca si heroina. Cum arata: alb, cenusiu, roz, brun.
Gust: amar; prin incalzire degaja miros de otet.

Cum se consuma: cel mai folosit mod de utilizare este prin injectare (subcutanata, intramusculara sau chiar intravenoasa), dar sub forma de pudra poate fi prizata sau fumata. Constituie ii multe tari o problema majora pentru ca duce extrem de rapid la dependenta fizica si psihica. Impreuna cu cocaina si ametamfetaminele deseori stau la baza unor acte criminale - spargeri, jafuri, furturi; drogul este foarte scump si insuportabila nevoia de a-l administra permanent.

Accesoriile: - cele pentru injectarea heroinei includ ace hipodermice, bile mici de bumbac pentru filtrare, apa si linguri, capace de sticla folosite pentru lichefierea heroinei.
- cele pentru inhalarea sau fumatul heroinei includ lame de ras, paie si pipe.

Cum arata un tanar sub influenta heroinei: are pupilele micsorate, pleoapele cazute, se afla intr-o stare de depresie, apatie, greata. Un utilizator frecvent poate da din cap in mod regulat, poate parea somnoros si uneori isi scarpina sau atinge fata sau nasul.

Efecte pe termen scurt: dependenta fizica ultrarapida, pentru a evita durerile pe care le provoaca lipsa drogului, voma, crampe, transpiratie, gura uscata, piele iritata, senzatie de greutate la extremitatile corpului, probleme cardiace si respiratorii, scaderea libidoului, carii, abcese, dinti cazuti, galbejeala. In 5 zile aceste efecte dispar.

Efecte pe termen lung: rigiditate musculara, vene sparte, contractia vezicii biliare, constipatie, perturbarea vederii, complicatii pulmonare (inclusiv pneumonie), boli hepatice, septicemie, SIDA. O supradoza de heroina poate provoca starea de coma sau moartea celui care o consuma.

Simptomele sindromului de abstinenta:

•Mitriaza (dilatarea pupilelor)
•Dureri musculare, contractii musculare
•Crampe
•Greata
•Voma
•Cascat
•Diaree

Profilul psihologic al consumatorului:

•Incapacitate de a tolera dezamagirile.
•Manipulare.
•Imaturitate.
•Confuzie in ce priveste propria identitate.
•Trairi depresive.
•Sentimentul de a fi inteles doar de catre toxicodependenti sau fosti toxicodependenti.
•Feluri de a gandi tipice pentru subcultura toxicodependentilor ('infam', 'respect')


Canabisul


Alte denumiri: canepa indiana, iarba, buruiana, marijuana, hasis (ciocolata), kif, ganja, shang.

Cum se consuma: marijuana si hasisul se fumeaza ca o tigara pe care ti-o rulezi singur ("joint") sau pot fi mancate (efectul este mai puternic). Uleiul de canabis este picurat de unii pe o bucata de zahar, altii prefera sa puna 1-2 picaturi de ulei pe tigara.

Efecte pe termen scurt: ochi rosii, relaxare, confuzie, gura uscata, marit, marirea sensibilitatii vizuale si auditive veselie, oboseala, panica, paranoia, probleme respiratorii; in combinatie cu PCP (praful ingerilor) poate provoca halucinatii, coma sau moarte.

Efecte pe termen lung: probleme respiratorii, afectiuni cerebrale sau pierderea memoriei, dedublarea personalitatii; la persoanele mai sensibile - halucinatii, sentimentul persecutiei, cancer.

Cannabisul AFECTEAZA

•memoria de scurta durata
•logica
•abilitatea de miscare
•abilitatea de a efectua sarcini complexe ca de exemplu sofatul, mânuirea diverselor aparate
•Cannabisul este periculos când este combinat cu alcoolul.

CANNABISUL SI SARCINA

Multe dintre droguri afecteaza fatul nenascut, de aceea este recomandat sa nu se foloseasca droguri în timpul sarcinii.
Este cunoscut faptul ca THC trece prin placenta si ajunge la fat. Exista dovezi ca exista corelatie între consumul de cannabis la femeia gravida si greutatea scazuta la nastere a fatului. De asemenea, s-a dovedit ca THC (delta-9-tetrahidrocanabinolul) are efecte teratogene asupra fatului (modificari celulare ce duc la malformatii congenitale).

Hasis

Este un extract de marijuana, sub forma de substanta rasinoasa, care variaza la culoare de la galben la maro-închis si negru, sau sub forma de ulei de hasis, care este un ulei vâscos. Pentru ca hasisul contine o concentratie mai mare de THC decât marijuana, hasisul si uleiul de hasis sunt mult mai puternice si sunt vândute si folosite în cantitati mai mici. Hasisul este împachetat cel mai adesea în folii de aluminiu, iar uleiul de hasis este stocat în sticlute mici. La fel ca si marijuana, atât hasisul cât si uleiul de hasis sunt fumate în pipe, dar ele pot fi deasemenea amestecate cu tutun, în tigari sau pipe. Astfel, ustensilele folosite în consumul de hasis si ulei de hasis sunt aceleasi si pentru marijuana: pipe, foite de tigara, pipe speciale, cleme de rufe, pipe de apa.
Hasisul si uleiul de hasis degaja un miros patrunzator atunci când sunt fumate.
Efectele hasisului si uleiului de hasis sunt aceleasi cu ale marijuanei, dar ele pot fi mai intense datorita concentratiei mai mari de THC.

MARIJUANADesi este cunoscuta de aproape 5000 de ani, marijuana este unul dintre cel mai putin intelese droguri naturale.
Afecteaza starea de spirit si gandirea la fel ca si alcoolul, si poate cauza halucinatii. Cercetatorii sunt preocupati de efectele daunatoare pe care marijuana le are asupra plamanilor. Fumatul frecvent de marijuana este asociat cu un risc crescut de bronsita, emfizem si cancer pulmonar.Printre efecte se numara: slaba motivatie mintala, capacitatea scazuta de a conduce masina si alte performante mecanice reduse, scaderea imunitatii corporale si chiar afectiuni ale organelor sexuale. "Produsele secundare" ale marijuanei sunt inmagazinate in ficat, plamani, creier, splina, tesuturi si organe sexuale.
O recenta descoperire medicala: marijuana afecteaza organele - 1 doza = 1 pachet de tigari.

Unele semne de avertisment in cazul abuzului de marijuana sunt:


(1) ochi iritati,
(2) tuse cronicã,
(3) tinutã neingrijitã,
(4) menstrã neregulatã la femei,
(5) iritabilitate,
(6) lapsusuri,
(7) schimbãri recente, vizibile, de personalitate,
(8) paranoia, suspiciune si ostilitate,
(9) stãri de trecere de la pasivitate la agresivitate fãrã un motiv clar,
(10) stare de obosealã si apatie sau de depresie si letargie,
(11) dificultãti de vorbire,
(12) schimbarea dietei alimentare,
(13) scãdere bruscã a realizãrilor scolare,
(14) posesie a oricãrui drog,
(15) disparitia nejustificatã a unor sume de bani ai familiei,
(16) acuzarea unor stãri neplãcute in mod frecvent, fãrã gãsirea unor explicatii de ordin medical,
(17) probleme relationale sau frecvente dispute cu prietenii,
(18) comportament ascuns, incluzând instrãinarea si retragerea,
(19) permanente discutii despre marijuana sau utilizarea ei.
ADEVARUL DESPRE DROGURI:

DROGUL nu rezolva problemele, ci le complica;
DROGUL nu te elibereaza, ci te inlantuieste;
DROGUL este inselator, pe nesimtite devine obisnuinta;
DROGUL anihileaza vointa, viciaza trupul si altereaza spiritul;
DROGUL exclude individul din orice activitate familiala si profesionala;
DROGUL genereaza comportament deviant;
DROGURILE va sunt oferite nu numai de necunoscuti, ci adesea si de "prieteni";
DROGUL nu este doar problema celui care il consuma, ci a intregii colectivitati.

Problema drogurilor poate fi rezolvata!
Canalizeaza-ti curiozitatea spre adevaruri perene!
Nu experimenta pe trupul tau. Pastreaza-ti-l neintinat!
Evita locurile rau famate!
Educa-ti vointa, intareste-ti spiritul!
Fii tu insuti, nu te lasa ademenit!
Fii invingator in razboiul cu tine insuti!
Nu te izola, apeleaza la adevaratii prieteni!

Alternative la consumul de droguri:

Mai aproape de familie
Mai aproape de natura
Cat mai aproape de Dumnezeu
Educatie, cultura, civilizatie


Semnalmente:

Cei mai expusi adolescenti care ajuns sa aiba probleme serioase cu drogurile si alcoolul sunt cei:
- Care au in familie exemple de abuz de droguri
- Cei cu tendinte depresive sau care au trecut prin episoade depresive
- Cei care au probleme cu increderea in sine
- Cei care au senzatia ca nu se pot inegra intr-un grup sau gasca
- Cei care se simt exclusi de familie si prieteni

Riscuri:

Consumul de alcool sau de droguri va expune la o serie de riscuri si urmari grave:
- dependenta.
- pierderea puterii de concentrare si a interesului pentru invatamant, pana la exmatriculare sau pierdera anului scolar.
- afectarea luciditatii si a judecatii care atrage dupa sine diverse accidente, expunerea la boli si afectiuni.
- initierea si implicarea in partide de sex intamplator si neprotejat, cu parteneri necunoscuti.
- violenta si implicarea in altercatii violente.
- sinucidere.

Indicii sigure:

- Are pachete mici din aluminiu in buzunar sau in ghiozdan
- Hainele sau camera lui miros a marijuana
- Are tigari rulate sau pe jumatate scuturate si maruntite
- Prafuri, substante suspecte, seminte, ciuperci, pastile sau comprimate necunoscute
- Lingurite, cutite, lame de ras, bucati de sticla, oglinzi folosite pentru prepararea si consumul de droguri.

Ce trebuie sa stii despre droguri

• Persoana care consuma ilicit droguri este supusa uneia dintre urmatoarele
masuri: cura de dezintoxicare sau supraveghere medicala.
• Drogurile afecteaza regularitatea ciclului menstrual si cantitatea de sange
scursa.
• Daca o femeie insarcinata se drogheaza in timpul sarcinii, substantele pe
baza de opiu trec din sangele mamei in cel al fetusului. Se poate vorbi de
o "dependenta naturala" de droguri, care se instaleaza o data cu nasterea
copilului.
• La ora actuala unul din 10 copii risca sa moara sau prezinta grave
malformatii pentru ca mama sa a consumat droguri in perioada sarcinii.
Dupa unele statistici, in 1989 in SUA au fost nascuti cel putin 378.000 de
copii dependenti de cocaina.
• La ora actuala unul din 10 copii risca sa moara sau prezinta grave
malformatii pentru ca mama sa a consumat droguri in perioada sarcinii.
Dupa unele statistici, in 1989 in SUA au fost nascuti cel putin 378.000 de
copii dependenti de cocaina.
• Drogurile te pot face sa scapi de inhibitii. Astfel apare riscul de a face
ceva ce poti regreta mai tarziu: sex neprotejat, jafuri si chiar crime.
• Seringile nesterilizate sunt raspunzatoare pentru complicatiile infectioase
care pot duce uneori la septicemie, hepatita virala sau SIDA.
• Este dificil pentru un toxicoman sa cunoasca exact procentul de puritate al
prafului alb pe care si l-a procurat. Astfel se pot explica unele accidente
de supradoza.

Exista 5 modalitati principale de detectie a consumului de droguri:
din urina,
din sange,
din par,
din saliva si din transpiratie.


Poveste adevarata


Un toxicoman despre drama pe care o traieste:


"N-am nici o sansa sa ma vindec!
Domnilor redactori, am 24 de ani, sunt toxicoman si locuiesc în Bucuresti. De ce va scriu? Pentru ca simt nevoia sa trag un semnal de alarma. De unde atâta indiferenta fata de noi consumatorii de droguri? Eu stiu ca sunt un nimic, un gunoi, care mai bine moare, decât sa faca necazuri la oamenii din jurul lui, însa nu va puteti închipui cât cinism exista. Dumneavoastra ati scris numarul trecut sau nu mai stiu când despre înfiintarea Agentiei Nationale Antidrog si despre preocuparile autoritatilor pentru prevenirea traficului de stupefiante si a consumului. Praf în ochi! De ce va entuziasmati atât? Chiar credeti ca se va rezolva ceva? Eu ma droghez de opt luni. Povestea mea nu are nimic spectaculos în ea, daca asta va intereseaza, este una fireasca, ca toate celelalte. N-am fost rapit de pe strada si obligat sa ma droghez, nu m-am drogat la o superpartida de sex, ci pur si simplu am facut-o ca alte mii de tineri. Nu mai cautati sa gasiti ceva socant în cum ne-am drogat, ci cum suntem marginalizati. Acolo, veti avea un adevarat soc. Va veti convinge ca lupta cu drogurile nu este decât un prilej în plus pentru a smulge bani pentru vreo fundatie ori organism antidrog, nu este decât un motiv pentru a trai altii în lux. Nu stiu daca voi sunteti de acord cu mine, însa stiu ca majoritatea toxicomanilor ajunsi în situatia mea crede acelasi lucru. Si stiti de ce? Pentru ca nimeni nu ne acorda atentie. În urma cu vreo trei luni, m-am dus la un centru de consiliere. M-am dus hotarât sa ma îndrept. N-am reusit. Aia de la centru mi-au luat o declaratie si mi-au zis ca ei n-au ce sa faca mai mult, ca ma au în evidenta si ca trebuie sa astept sa vada ei si ei cum vor proceda. Nici pâna astazi n-am fost cautat. Probabil ca au si uitat. La doctori am refuzat sa ma duc pentru ca am un prieten care consuma si el si care a apelat la o clinica de dezintoxicare. Un mare bluf! Dupa doua zile l-au trimis acasa si i-au recomandat sa mearga la farmacie sa ia niste medicamente care nu l-au ajutat cu nimic. A revenit la droguri. Este si cazul meu. Daca nu te ajuti singur, nu te mai ajuta nimeni. Familia s-a saturat si ea. Si eu zic ca înca sunt un caz fericit. Am ambitie si nu fumez decât de trei ori, maximum, pe saptamâna. Am vointa si ma mai abtin. În plus, mai si muncesc, câstig binisor si nu-mi fac probleme ca nu pot trage câte o tigara când vreau. Nu trebuie sa fur, nu trebuie sa dau în cap. Însa, iata, asta este drama unui toxicoman. Nu-l sprijina nimeni sa se vindece. Eu unul n-am nici o sansa sa ma vindec! Si va repet: ma simt stapân pe mine. Altfel, cred ca muream demult ori eram o fantoma scapata de sub control, care bântuia pe strazi dupa o doza."CENTRE DE TRATAMENT PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI:

Bucuresti - Spitalul "Al. Obregia" - Sectia 16 si 17 toxicomani, Sos Berceni nr. 10-12, Tel.: 021/634.71.09
Bucuresti - Laborator de sanatate mintala Sector 4 (tratament de substitutie cu metadona), Str. Argeselu nr. 8, Tel.: 021/450.18.05
Bucuresti - Spitalul de psihiatrie Titan - (tratament de substitutie cu metadona), Bd. Nicolae Grigorescu nr. 41, Sector 3, Tel.: 021/340.03.35 int 173
Bucuresti - Centrul de evaluare si tratament a toxicodependentelor pentru tineri ,,Sfântul Stelian" - Sectia Toxicodependenta si Psihiatrie, str. ing. Cristian Pascal, nr. 25-27, sector 6, Tel.: 021/315.49.61, Infoline: 021/314.44.75 (intre 08:00-15:00)
Bucuresti - Sectia 4 psihiatrie - Centrul Postcura toxicomani, Spitalul de Psihiatrie Balaceanca, Tel.: 021/255.01.71 int. 107
Timisoara - Clinica de Psihiatrie "Eduard Pamfil" (Spitalul Clinic nr. 1), Str. I. Vacarescu nr. 21, Tel.: 0256/193.859


Aspecte de ordin legislativ

Sanctionarea traficului si a altor operatiuni ilicite cu substante aflate sub control national sunt prevazute în capitolul 2 al Legii Nr.143 din 26 iulie 2000 PRIVIND COMBATEREA TRAFICULUI SI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI.
Conform art.2 (alin1): cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea sub orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

Daca faptele de mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi (art.2 alin2).

În art. 4 se prevede: cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

În art. 5 se arata ca: punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinte sau a oricarui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.


Surse:
politiaromana.ro
e-referate.ro
drogurilelx.ro


taki
Scris: Thursday, July 20, 2006 8:13 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Astept conculziile dumneavoastra! uff oare
g_nicoleta2000
Scris: Thursday, July 20, 2006 12:31 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Taki, teribil subiect!
Sincer asta este una din marele frici atunci cand ma gandesc la adolescenta Alexandrei.
Eu nu am dat peste droguri in romania si nici prietenii mei nu au avut astfel de probleme dar cat am stat in america m-a uimit ce amploare aveu drogurile. Atunci faceam o analogie intre faptul ca tinerii romani au ajuns sa bea alcool foarte mult si ca la numar ii egaleza pe ce drogati din afara tarii.
Ce nu se stie este ca multi devin dependenti din gluma, chiar nu inteleg ce inseamna dependenta si cum la noi nu prea se mediatizeaza pericolul drogurilor atunci devin prada sigura.
Mai sunt si cei care incep prin a fi drogati fara sa stie, li se pune o pastilutza in discoteca si uite asa trece peste frica de inceput si crede ca o sa poata tine in frau problema.
taki
Scris: Thursday, July 20, 2006 3:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
In Bucuresti sunt foarte multi consumatori de droguri, pornind de la adolescentii care-si pierd noptile in discoteci band ecstasy sau prizand cocaina in toaletele discotecilor " de renume "...pana la adolescentii sau, de ce nu, adulti in toata firea lor fumand heroina ( se consuma si in tigara ) sau injecatandu-se.

Copiii de bani gata sunt cei mai " ochiti " pentru ca, cumpara doze mari sa ajunga tuturor celor din gasca.

Vinovati in toata chestia asta nu sunt parintii, ci anturajul si naivitatea celui care cade in capcana. Cu toate ca de cele mai multe ori, respectivul se poate " tine tare ", el in cele din urma va fii influentat de cei pe care-i considera prieteni..." hai, mai, incearca si tu o data ca nu are nimic, uita-te la noi ca suntem bine, fericiti etc. etc"...pana cand, incerci o data, de doua, de trei ori ...si uite asa nu-ti dai seama ca devi dependent si ca tot ce se invarte in jurul tau sunt doar drogurile.

Minciuni, multi ajung sa-si fure parintii sau sa vanda lucruri de prin casa ca sa poata sa-si ia doza...
carla
Scris: Tuesday, September 16, 2008 11:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/8/2007
Mesaje: 14165
bereea
Scris: Friday, September 19, 2008 8:46 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22797
Drogul este ceva ingrozitor.Eu nu am fost si nici nu voi fi niciodata tentata sa incerc asa ceva.
e adevarat ca pentru copiii nostri sunt un pericol , pentru ca piata drogurilor ia amploare tot mai mare.Sper ca Alessandra sa nu fie niciodata tentata sa incerce si voi incerca sa-i povestesc de la o varsta frageda despre capcana pe care o intind drogurile.sper ca nu va fi tentata sa frecventeze discotecile pentru ca in ziua de azi acestea inseamna doar alcool, drog si sex.Ma ingrozesc cand vad stirile de luni pentru ca de fiecare data arata cati tineri au murit in week-end din cauza drogurilor , a bauturii combinate cu viteza.
in Italia, politia te opreste pentru a controla daca nu conduci drogat.Au un aparat special si sper ca acest lucru sa descurajeze folosirea drogurilor.
dya
Scris: Friday, September 19, 2008 10:15 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 5/12/2006
Mesaje: 12982
La discoteca sunt citeva reguli de baza pe care daca le respecti esti ferit de orice tentatie sau capcana. Eu stiu ca pe timpurile in care frecventam si eu discotecile aveam niste reguli ale mele....fara persoane straine in preajma - daca cineva devenea foarte insistent gaseam o modalitate sa dispar din zona , nu consumam decit sucuri si alea daca imi luam unul nu-l lasam deschis si sa plec la dans ca apoi sa beau din el , nu se stia cine si ce iti poate pune ceva in bautura....si ar mai fi citeva .....Daca copilul isi invata lectiile de acasa si nu este usor de tentat atunci este putin probabil sa se lase amagit de asa zisii prieteni si se poate descurca intr-o discoteca.... Acum na cu teoria stau bine dar mai greu va fi cu practica , pentru ca sincer in ziua de astazi nu stiu sigur ce-i sperie pe adolescenti atit de mult incit sa ajunga la concluzia ca viata este frumoasa si fara alcool si droguri.
carla
Scris: Friday, September 19, 2008 10:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/8/2007
Mesaje: 14165
Anca,fata din reportaj avea tot ce-si putea dori in afara de dragostea parintilor pe care a inlocuit-o cu droguri.Din fericire acum e foarte bine si a realizat multe din ce si-a propus,iar mama ei,care credea ca banii pot suplini dragostea ,dupa lectia care a primit-o,ii este acum alaturi.
Nu intotdeauna parintii stiu ce-i mai bine pentru copii lor, uneori este nevoie sa se loveasca cu capul de prag ca sa-i inteleaga,totul e sa nu fie prea tarziu.
oana_nicole
Scris: Tuesday, May 26, 2009 11:29 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
Elevii si studentii vor legalizarea drogurilor

» Aproape jumatate din tinerii bucuresteni considera ca drogurile sunt un mijloc de recreere, iar 51% din ei sunt de acord cu legalizarea acestui viciu.

» In ritmul actual, in 2010, intr-o familie statistica cu doi copii, unul va incerca drogurile.


Datele rezultate din sondajul realizat printre tinerii din Capitala de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) sunt extrem de grave, cu atat mai mult cu cat se estimeaza ca anul viitor vom atinge o rata declarata de 50% consumatori ocazionali in palierul de varsta 14-21 ani. Informatiile obtinute releva o amplificare a fenomenului consumului de stupefiante printre elevi si studenti (38% recunosc ca au consumat droguri, fata de 35% in 2008) si o puternica liberalizare a pozitiei fata de legalizarea drogurilor usoare (51% se pronunta in favoarea legalizarii, in comparatie cu 41%, anul trecut). Totodata, numarul tinerilor care considera decesul drept o posibila urmare a consumului de droguri este in continua scadere.

Peste 40% din respondenti au declarat ca au prieteni care consuma droguri constant, iar o treime recunosc ca principalul motiv pentru consumul de stupefiante este anturajul. Distributia consumului de droguri pe sectoare si cartiere s-a nivelat in acest moment; nu mai avem cartiere si licee predilecte pentru consumul de droguri, acestea sunt prezente in egala masura in licee de top si in scoli industriale, singura diferenta fiind facuta de calitatea (puritatea) drogului. Astfel, vom intalni droguri mai scumpe si mai pure in sectorul 1 si in liceele bine cotate ale Capitalei.

SURSA
Kiki
Scris: Tuesday, May 26, 2009 11:31 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Trebuie sa fie nebuni sa legalizeze drogurile. guns guns guns guns
ingerash
Scris: Tuesday, May 26, 2009 12:03 PM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mesaje: 27681
what what what what what stop stop stop e inadmisibil asa ceva!angry angry angry guns
taki
Scris: Tuesday, May 26, 2009 12:40 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
tunete
inger7 wrote:
what what what what what stop stop stop e inadmisibil asa ceva!angry angry angry guns


Subscriu....sunt inca in stare de soc. cum adica sa legalizeze drogurile????????
cristinaflorina
Scris: Tuesday, May 26, 2009 12:58 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/12/2008
Mesaje: 1309
frown stop Doamne tare mi-e frica pentru cind vacreste Edy mare mai ales ca e baiat.nervi
Laura&Alfonso
Scris: Tuesday, May 26, 2009 1:43 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 4/4/2006
Mesaje: 1856
stop no comentstop stop

cristinaflorina wrote:
frown stop Doamne tare mi-e frica pentru cind vacreste Edy mare mai ales ca e baiat.nervi

si fetele consuma nu doar baietii
evita
Scris: Tuesday, May 26, 2009 2:24 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 882
Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva! Cum sa ceri legalizarea drogurilor?!nervi Unde in lume se intampla asta?!Cu groaza ma gandesc la adolescenta copiilor nostricry
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.