
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Dragele mele,
M-am gandit, pentru ca suntem ceva gravidute pe forum, mamici si, de ce nu, si pentru aspirantele la aceste titluri, sa ne informam asupra drepturilor pe care le avem la locul de munca in aceasta perioada speciala din viata noastra: maternitatea.
Am sesizat ca sunt multe burtici si mamici care nu stiu exact ce prevede legea, care le sunt drepturile si obligatiile si imi propun sa facem o trecere in revista a celor mai importante aspecte legale care ne pot scuti de neplaceri. Le rog pe fetele care detin informatii in domeniu si sesizeaza ca am scapat cate ceva, sa completeze cu ce considera necesar.
Asadar, baza legislativa care reglementeaza drepturile si obligatiile femeii gravide, lauze, in CIC este OUG 96/2003, Codul Muncii precum si alte cateva legi conexe. Cea mai importanta lege la care ne vom referi este OUG 96/2003. Nu o sa detaliez fiecare articol din ea insa o sa prezint in mare ce avem de facut daca suntem insarcinate sau in CIC.
1. Angajata care este insarcinata, pentru a beneficia de protectia maternitatii la locul de munca, este obligata sa isi anunte in scris angajatorul asupra starii sale de graviditate (o declaratie scrisa de mana) si sa dovedeasca aceasta cu un certificat medical eliberat de medicul specialist sau de familie, certificat care se anexeaza la declaratie. Angajatorul trebuie sa semneze de luare la cunostinta, hartia se inregistreaza (data, nr. intrare etc.). Daca angajata nu anunta in scris angajatorul, acesta nu are nici una dintre obligatiile pe care le vom detalia mai jos.
2. Daca mama doreste (eu recomand sa o faca), poate sa ceara protectia maternitatii la locul de munca. Resursele umane instiinteaza medicul de medicina muncii asupra existentei unei gravide in companie si acesta, la cererea angajatei, are obligatia sa ii efectueze evaluarea mediului de munca, a postului astfel incat sa stabileasca daca genul de munca, programul sau sarcinile de lucru pun sau nu in pericol sanatatea ei sau a fatului. In cazul in care se constata ca postul poate pune in pericol sanatatea mamei sau a fatului, atunci medicul va propune fie amenajarea corespunzatoare a locului de munca, fie schimbarea acestuia in asa fel incat sa nu pericliteze mama au copilul. Printre recomandari veti putea regasi: pauze de masa mai dese, program de lucru mai scurt - atentie, el se poate reduce cu 1/4 din durata normala si cu mentinerea drepturilor salariale!!!, pauze de odihna mai dese (in cazul celor care lucreaza in picioare sau in sezut sau in diverse asa-numite pozitii profesionale), ajungandu-se pana la schimbarea locului de munca (de ex. in cazul femeilor insarcinate care lucreaza in locuri cu noxe, trepidatii, zgomote puternice etc.). Daca amenajarea sau schimbarea locului de munca nu se poate face corespunzator, angajata are dreptul la concediu de risc maternal.
3. Angajatorul care a fost informat in scris de angajata asupra starii de graviditate, nu are voie sa comunice acest lucru altor angajati, fara acordul scris al angajatei, pana cand starea de graviditate nu este evidenta.
4. Angajatorului ii este interzis sa inceteze raporturile de munca cu o salariata gravida, lauza sau in CIC pentru motive care tin de starea de graviditate sau de maternitate. Chiar daca experimenteaza dificultati economice, el este obligat sa dea prioritate gravidelor, lauzelor, femeilor in CIC in pastrarea locului de munca, respectiv sa le ofere posturi similare, cu pastrarea minimum a aceluiasi nivel de venit. Pot exista si exceptii de la aceasta regula insa conditiile legale in care se poate face sunt aspre si de obicei insotite de controale. Interdictia de a concedia femeia aflat in CIC dureaza pe toata perioada concediului de ingrijire a copilului pana in 2 ani si se prelungeste pana la 6 luni dupa intoarcerea acesteia la munca.
5. In cazul mamelor cu copilasi in varsta de pana la 2 ani care se intorc la serviciu si alapteaza, angajatorul este obligat, la cererea acesteia, sa ii ofere pauze de alaptat, maximum 2 pauze, adica in total 2 ore din timpul de lucru sau sa ii amenajeze loc special de alaptat la serviciu. Daca variantele acestea nu merg, angajata poate cere sa i se reduca timpul de lucru corespunzator pentru a-si putea alapta puiul.
vom continua si cu alte prevederi. daca aveti intrebari sau comentarii, va astept cu placere. |
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| interesanta postarea ta. Ia spune-mi si mie te rog: angajatorul este obligat ca la nasterea copilului sa acorde mamei un salariu mediu pe companie? eu asa am auzit de la mai multe persoane, si chiar vreau sa sun la noi la HR sa vad despre ce e vorba.
|
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| in principiu, ar trebui ca acest ajutor financiar sa fie prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de unitate. in Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel national pentru anii 2007-2010 este prevazut la art. 51:
"Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare: [...] c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;"
asadar, ar cam trebui respectata aceasta prevedere. contractul colectiv la nivel de unitate trebuie sa respecte minimum de prevederi din cel unic la nivel national si/sau Codul Muncii. sincer iti spun ca mie, atunci cand l-am nascut pe Andrei, nu mi-au dat nimic! nici nu m-am certat cu ei pentru ca nu aveam cu cine.
eu zic ca ar trebui sa primesti banii, macar pentru ca exista obligatia in CCM unic la nivel national daca nu in CCM la nivel de unitate. unii nu respecta nimic din toate astea. cum sa respecte cand nici forme legale de angajare nu fac?
unele companii au diverse ajutoare financiare pe care le ofera angajatilor cu diversele ocazii din viata lor: casatorie, nasterea unui copil, decesul unui membru al familiei etc. asta pe langa zile libere pentru aceste evenimente speciale. la mine de ex., pentru nasterea unui copil, oferim un salariu brut mamei (daca este angajata noastra) sau tatalui, chiar daca mama nu este angajata noastra.
cel mai bine este sa intrebi la resurse umane, ei vor sti cu exactitate ce sa iti raspunda. |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Continui cu informatiile legate de drepturile gravidelor&company:
1. Salariata gravida, care si-a instiintat angajatorul in scris asupra starii sale de graviditate, are dreptul la dispensa lunara (platita) pentru efectuarea de controale medicale in legatura cu starea sa de sanatate, daca aceste controale nu pot fi efectuate decat in timpul orelor sale de program. Dispensa prevede un maximum de 16 ore platite pe luna si obligatia gravidei de a prezenta o adeverinta care sa ateste efectuarea controlului.
2. Mamica care se intoarce la serviciu inainte de implinirea celor 2 ani, are dreptul sa ceara reducerea programului de lucru cu 2 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale precum si un program de lucru decalat.
3. In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata iar in perioada in care ea se afla in acest concediu fara plata nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.
4. Mamicile care au in ingrijire copii pana la 6 ani si nu beneficiaza de cresa sau camin pentru ei, au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma fara a le fi afectate drepturile salariale iar vechimea va fi considerata ca si cum ar fi lucrat cu norma intreaga.
5. Gravidele, incepand cu luna a V-a de sarcina, precum si cele care alapteaza nu vor fi repartizate la munca de noapte, nu vor fi chemate la ore suplimentare, nu vor fi trimise in deplasare si nu vor putea fi detasate decat cu acordul lor. Ca o precizare: orele suplimentare se fac oricum, numai cu acordul salariatului.
|
|

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 2/15/2006 Mesaje: 3579
| Multumesc de info! Asadar, pana la urma, informatia era adevarata! te pup si mai asteptam informatii! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| monique wrote:Multumesc de info! Asadar, pana la urma, informatia era adevarata! te pup si mai asteptam informatii!
cu placere! asadar, trebuie sa iei banutzii! |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Andismom wrote:...
4. Mamicile care au in ingrijire copii pana la 6 ani si nu beneficiaza de cresa sau camin pentru ei, au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma fara a le fi afectate drepturile salariale iar vechimea va fi considerata ca si cum ar fi lucrat cu norma intreaga. ....
Anca zi-mi si mie daca as putea beneficia de chestia asta. In ce sens? David este la o gradinita de stat si pe perioada verii suntem total descoperiti. Prin urmare, m-ar ajuta sa lucrez pana la 12, program redus deci (8-12), sau ma rog 9-1. Daca da, ce lege pot invoca angajatorului (articol, litera, etc)? Multam anticipat.
|
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Kiku, hai ca o sa vad la randul meu. este clara prevederea subliniata de mine in cazul celor care nu beneficiaza in nici un fel de cresa sau ceva similar. daca ma intrebi pe mine, asa cum inteleg eu legea, ar trebui ca si voi sa puteti beneficia de reducerea asta a programului de lucru. dar inainte de a te sfatui cum sa procedezi, o sa intreb si eu ca sa ma asigur ca nu exista vreo exceptie. legea nu prevede exceptii insa am mai vazut interpretari "inedite" la legea asta.
aflu maine si te anunt, ok? |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| OK. Multumesc frumos, Anca! |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Andismom wrote: 4. Mamicile care au in ingrijire copii pana la 6 ani si nu beneficiaza de cresa sau camin pentru ei, au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma fara a le fi afectate drepturile salariale iar vechimea va fi considerata ca si cum ar fi lucrat cu norma intreaga.
revin cu o precizare, corectare de fapt, ca urmare a intrebarii puse de Kiki privind posibilitatea de a beneficia de program redus pentru perioada de vara cand nu are cu cine sa il lase pe pitic:
mama care nu beneficiaza de cresa/camin, poate cere angajatorului, in temeiului art. 17(2) din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, sa i se reduce timpul de lucru la jumatate sau sa i searanjeze un program flexibil. vechimea in munca nu este afectata, adica se va socoti vechime integrala, chiar daca lucreaza 1/2 de norma. ceea ce am precizat insa gresit si imi cer scuze, este ca drepturile salariale nu sunt afectate. ei bine, salariul va fi redus corespunzator cu reducerea orelor de lucru. mai gresesc, ce sa fac? |
|

 Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| Ancuta,
PS: Ce ma bucur ca te-am auzit (si pe Andi, acolo in fundal) |
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| Kiki wrote:Ancuta, PS: Ce ma bucur ca te-am auzit (si pe Andi, acolo in fundal)
si noi pe voi! oricand, cu placere, doar stii! |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Si ce se intampla dupa terminarea CIC-ului? Conform art. 65 din Codul muncii firma te poate concedia din motive care nu tin de persoana salariatului. Conform OUG 96/2006
1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul: a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa; b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal; c) salariatei care se afla în concediu de maternitate; d) salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani; e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani. (2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei în unitate. (3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii.
Asadar salariata de la punctul d alin. 1 (adica si eu) poate fi concediata conform art. 65 din CM cum am spus la inceput. Legea nu te protejeaza decat in cazul necorespunderii profesionale la locul de munca. Asadar, doar salariatele care sunt in CIC nu pot fi concediate, dar nu si cele care au revenit din CIC.
Intr-adevar, conform legii 202/2002 modificata 340/2006 art. 10 alin. 6 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
(6) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Pe scurt, legea spune ca puteti reveni, adica angajatorul nu refuza revenirea dvs. si este obligat sa faca reluarea activitatii. Dar dupa ce ati reluat activitatea nu este nici-o reglemntarea care sa-i impuna sa si continue activitatea cu dvs, el are voie sa desfiinteze acel post. Postul avea voie sa-l desfiinteze mai demult chiar cand erati in CIC, doar contractul dvs ed munca nu ar fi avut voie sa-l inchida cat timp era suspendat de CIC. Va poate da preaviz de concediere in mod legal incepand cu data inceperii activitatii si nu aveti nici-o lege prin care sa puteti sa anulati o astfel de concdeiere daca se respecta toate formele si obligatiile de concediere. Cel mult puteti profita de un concediu medical, daca aveti probleme dvs sau copilul, medical care suspenda perioada de preaviz.
Nu e chiar asa roza legea, nu?
Toate astea le-as fi pus la topicul potrivit (cred ca se potrivesc si aici), dar nu-l mai gasesc. Stiu ca si Diana (fdianamaria) avea ceva nelamuriri pe aceasta tema la un moment dat. Poate ma ajuta cineva sa mut postarea la locul potrivit.
|
|

 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| petro wrote:Si ce se intampla dupa terminarea CIC-ului? Conform art. 65 din Codul muncii firma te poate concedia din motive care nu tin de persoana salariatului. Conform OUG 96/2006
1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul: a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa; b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal; c) salariatei care se afla în concediu de maternitate; d) salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani; e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani. (2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei în unitate. (3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii.
Asadar salariata de la punctul d alin. 1 (adica si eu) poate fi concediata conform art. 65 din CM cum am spus la inceput. Legea nu te protejeaza decat in cazul necorespunderii profesionale la locul de munca. Asadar, doar salariatele care sunt in CIC nu pot fi concediate, dar nu si cele care au revenit din CIC.
Intr-adevar, conform legii 202/2002 modificata 340/2006 art. 10 alin. 6 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
(6) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Pe scurt, legea spune ca puteti reveni, adica angajatorul nu refuza revenirea dvs. si este obligat sa faca reluarea activitatii. Dar dupa ce ati reluat activitatea nu este nici-o reglemntarea care sa-i impuna sa si continue activitatea cu dvs, el are voie sa desfiinteze acel post. Postul avea voie sa-l desfiinteze mai demult chiar cand erati in CIC, doar contractul dvs ed munca nu ar fi avut voie sa-l inchida cat timp era suspendat de CIC. Va poate da preaviz de concediere in mod legal incepand cu data inceperii activitatii si nu aveti nici-o lege prin care sa puteti sa anulati o astfel de concdeiere daca se respecta toate formele si obligatiile de concediere. Cel mult puteti profita de un concediu medical, daca aveti probleme dvs sau copilul, medical care suspenda perioada de preaviz.
Nu e chiar asa roza legea, nu?
Toate astea le-as fi pus la topicul potrivit (cred ca se potrivesc si aici), dar nu-l mai gasesc. Stiu ca si Diana (fdianamaria) avea ceva nelamuriri pe aceasta tema la un moment dat. Poate ma ajuta cineva sa mut postarea la locul potrivit.
legea prevede ca interdictia de a concedia mama care revine din cic se extinde, o singura data, pe o perioada de 6 luni de la revenirea in unitate. dupa cele 6 luni, ai iesit de sub protectia oricarei legi care reglementeaza protectia maternitatii. esti doar un simplu angajat, cu drepturile stipulate de legile aplicabile.singura exceptie care sa ii permita angajatorului sa te concedieze chiar si in timpul celor 6 luni, este reorganizarea in conditiile legii sau ca urmare a unor dificultati economice. atunci, da, nu ai ce face, nu te protejeaza nimic.
nu stiu cine a facut a doua afirmatie cu rosu dar mi se pare tendentioasa si panicoasa. nu poti spune numai ca primesti preaviz imediat ce ai venit inapoi cand asta se poata intampla numai in anumite conditii. |
|
 Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/31/2008 Mesaje: 3374
| Ceea ce am subliniat cu cul mov este ceea ce mi-a spus un jurist pentru cazul meu. Cu toate ca postul nu a fost desfiintat (eu neprimind nicio notificare scrisa) postul se poate desfiinta o data cu reinceperea serviciului. In conditiile in care intregul departament a fost desfiintat si oamenii au fost trimisi in somaj nicio lege nu il poate opri pe angajator sa faca acelasi lucru cu mine o data cu inceperea serviciului. Legea ma protejeaza timp de 6 luni in alte contexte, dar nu si in acesta. Firma nu trebuie neaparat sa fie in insolventa sau in faliment ca sa fiu data afara. Multe mamici nu inteleg asta si cred ca se pot intoarce la serviciu indiferent de situatia care este in firma.
Ex. meu. Eu am lucrat ca grafician la departamentul de marketing. La momentul respectiv eram responsabila de tot ce insemna machete publicitare pentru diverse campanii publicitare plus tehnoredactarea unui saptamanal de mica publicitate si anunturi gratuite. Incepand cu luna februarie, patronul a decis ca aceasta activitate nu-i mai aduce niciun beneficiu ca atare intregul personal a fost trimis in somaj (inclusiv cel care era pe locul meu pe perioada determinata angajat). Cu toate ca eu nu am primit nicio notificare acasa prin care sa fiu anuntata ca postul mi-a fost desfiinta, acest lucru se poate face odata revenita la servici incepand cu prima zi de lucru. Desi firma face angajari pe alte posturi (casieri si lucratori comerciali la supermarketurile din oras) eu nu corespund pentru niciunul dintre acestea. Daca postul a fost defiintat, patronatul are dreptul sa ma concedieze si sa imi dea preaviz de minim 15 zile incepand cu prima zi de la reintoarcerea la servici. Multe mamici au fost si poate sunt in situatii asemanatoare si nu cunosc legea si nu inteleg de ce sunt/au fost concediate dupa revenirea din CIC. |
|
|