drept uzufruct mostenitori
Subiectul anterior · Subiectul urmator
donca
Scris: Thursday, January 21, 2010 10:38 PM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
La multi ani tuturor!
Am o intrebare legata de o mostenire si dreptul de folosinta a bunurilor. As fi foarte recunoscatoare daca cineva poate sa faca lumina in nebuloasa in care traiesc de cateva zile.

Suntem 3 mostenitori, mama, eu si fratele pe casa parinteasca care contine si un spatiu comercial (magazin). Mama, cu drept majoritar, locuieste si foloseste casa si inchiriaza magazinul, chiria fiindu-i esentiala in existenta (hrana, medicamente, etc.) Fratele, care locuieste in aceeasi localitate, ameninta ca el se va muta in spatiul comercial pentru uz propriu, fara sa semneze nici o obligatie de intretinere a mamei.

Este obligat sa semneze ceva in sensul acesta?
Cum ar putea mama sa-si exercite drepturile in scopul unui venit pentru a putea trai (in afara unei pensii ridicole cu care nu-si poate achita nici cheltuielile de gaze, lumina)?
Este vreun drept pe care eu as putea sa-l exercit asupra fratelui ca el sa-i poata plati intretinerea?

Va multumesc din suflet!computerlove
mama Alessiei
Scris: Friday, January 22, 2010 8:55 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/16/2009
Din cite stiu eu mostenirea de pe urma tatalui tau revine 50% mamei tale si 50% copiilor (adica tu 25% iar fratele tau 25%).
Ramine la intelegerea voastra cum va exercitati drepturile de proprietate atit timp cit mama voastra este in viata si cum aveti grija de ea...
Sigur, casa si magazinul au fost facute cu sudoarea parintilor vostrii iar daca mama voastra nu are alte venituri se foloseste de chirie.
Daca fratele tau vrea partea lui, netinind cont de nevoile mamei tale, o poate obtine in mod legal.
Sigur, in viitor mama ta ar putea face act pe partea ei de mostenire doar fiului care se va obliga sa o intretina.

yaya
Scris: Friday, January 22, 2010 9:21 AM
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 10/22/2009
si noi am avut ceva asemanator ,dar nu a fost deloc intelegator fratele sotului si am ajuns in tribunal.am castigat procesul si i-am dat bani pe partea lui de mostenire.noi am ramas cu casa si cu socru in ingrijire pana la moarte.sunt frati pana moare unul din parinti apoi .....viseaza averi.sfatuitiva cu un avocat si va lamuriti mai bine.bafta
.
cathy
Scris: Friday, January 22, 2010 2:09 PM
Nivel
Nivel: Grupa mijlocie

Inregistrat: 11/25/2008
Draga Donca, 50% din proprietate este inca a mamei tale iar ceilalti 50% (ai tatalui) se impart in mod egal intre mostenitori (respectiv mama ta, tu si fratele tau). Asta inseamna ca fratelui tau i se cuvine aprox 16.6%, daca am calculat bine.
Se poate ca respectivul magazin sa reprezinte mai mult de 16% din propritate si sa nu aiba dreptul sa-l foloseasca, numai ca fratele tau are dreptul sa isi ceara partea lui de mostenire in natura sau in bani.
O solutie ar fi ca sa ii dati fratelui partea lui echivalata in bani (cu acte, bineinteles) sau alta solutie ar fi ca mama ta sa-i cedeze partea ei cu obligatia de a o intretine.
Sper sa va intelegeti pana la urma si ca fratele tau sa inteleaga nevoile mamei voastre.
g_nicoleta2000
Scris: Saturday, January 23, 2010 7:55 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
cathy wrote:
Draga Donca, 50% din proprietate este inca a mamei tale iar ceilalti 50% (ai tatalui) se impart in mod egal intre mostenitori (respectiv mama ta, tu si fratele tau). Asta inseamna ca fratelui tau i se cuvine aprox 16.6%, daca am calculat bine.
Se poate ca respectivul magazin sa reprezinte mai mult de 16% din propritate si sa nu aiba dreptul sa-l foloseasca, numai ca fratele tau are dreptul sa isi ceara partea lui de mostenire in natura sau in bani.
O solutie ar fi ca sa ii dati fratelui partea lui echivalata in bani (cu acte, bineinteles) sau alta solutie ar fi ca mama ta sa-i cedeze partea ei cu obligatia de a o intretine.
Sper sa va intelegeti pana la urma si ca fratele tau sa inteleaga nevoile mamei voastre.

Cathy are dreptate, 16 % revine fratelui. Daca mergeti in tribunal apoape sigur de tot mama va ramane in casa, de obicei se fac intelegeri si se plateste partea fratelui.
Eu in nici un caz nu as face act de intretinere cu unul care ma ameninta ca ma da afara, sa vezi atunci balci.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.