Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Sper sa fiu suficient de coerenta. O amica trece printr-o perioada nasoala la job. Firma la care lucreaza merge foarte prost si situatia generala e fff. stresanta. Din ce am inteles de la ea, activitatea se restrange vazand cu ochii, departamentele dispar, personalului i se ofera oarecare alternative de a ramane in firma, dar nu tocmai interesante sau demne de luat in seama in caz contrar li se forteaza mana sa demisioneze sub diferite pretexte. Stiu ca nu e tocmai legal, ca la disponibilizarile de personal se beneficiaza de salarii compensatorii si drept de somaj, in cazul demisiei nu beneficiezi de nimic. Am rugamintea ca cine e in domeniu sa fara referire la o baza legala, un link ceva ar fi de mare ajutor. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/12/2008 Mesaje: 1309
| mariuta wrote:Sper sa fiu suficient de coerenta. O amica trece printr-o perioada nasoala la job. Firma la care lucreaza merge foarte prost si situatia generala e fff. stresanta. Din ce am inteles de la ea, activitatea se restrange vazand cu ochii, departamentele dispar, personalului i se ofera oarecare alternative de a ramane in firma, dar nu tocmai interesante sau demne de luat in seama in caz contrar li se forteaza mana sa demisioneze sub diferite pretexte. Stiu ca nu e tocmai legal, ca la disponibilizarile de personal se beneficiaza de salarii compensatorii si drept de somaj, in cazul demisiei nu beneficiezi de nimic. Am rugamintea ca cine e in domeniu sa fara referire la o baza legala, un link ceva ar fi de mare ajutor.
Eu am fost la un pas de situatia asta sa fiu desponibilizata dar am avut noroc ca am ramas gravida si nu mai aveau voie sa ma dea afara.Dar oricum daca ma dadeau beneficiam e salarii compensatorii.Lucrez la o firrma cu prea mare prestigiu ca sa isi permita sa faca una ca asta.:018: |
|

| cristinaflorina wrote:
Eu am fost la un pas de situatia asta sa fiu desponibilizata dar am avut noroc ca am ramas gravida si nu mai aveau voie sa ma dea afara.Dar oricum daca ma dadeau beneficiam e salarii compensatorii.Lucrez la o firrma cu prea mare prestigiu ca sa isi permita sa faca una ca asta.:018:
amica e la multinationala! gravida sau in cic, poti fi disponibilizata daca jobul tau sare din organigrama, intri in somaj etc.
Astept in continuare lamuriri de la cei in domeniu. |
|

Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/12/2008 Mesaje: 1309
| mariuta wrote:
amica e la multinationala! gravida sau in cic, poti fi disponibilizata daca jobul tau sare din organigrama, intri in somaj etc.
Astept in continuare lamuriri de la cei in domeniu.
Tot la multinationala sunt si eu si nu m-a dat afara,Mie mi s-a spus ca daca chiar desfintau postul meu erau obligati sa imi gasesac alt post in firma. |
|

Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/7/2008 Mesaje: 659
| CODUL MUNCII : Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa: a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii; b) pe durata concediului pentru carantina; c) pe durata în care femeia salariata este gravida, în masura în care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere; d) pe durata concediului de maternitate; e) pe durata concediului pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la împlinirea vârstei de 3 ani; f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pâna la împlinirea vârstei de 18 ani; i) pe durata efectuarii concediului de odihna. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii. Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta încetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii. (2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).
Art. 70. - (1) Angajatorul are obligatia sa notifice în scris sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectiva, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
Art. 71. - (1) Sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri în vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, într-un termen de 15 zile calendaristice de la data primirii notificarii. (2) Angajatorul are obligatia de a raspunde în scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora. (3) La solicitarea oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca poate dispune amânarea momentului emiterii deciziei cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectiva avuta în vedere nu pot fi solutionate pâna la data prevazuta în notificarea intentiei de concediere colectiva ca fiind data emiterii deciziilor de concediere.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
|
|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 3/4/2008 Mesaje: 7332
| abiand wrote:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
Dar ii poate reincadra pe cei disponibilizati, dupa mai putin de 9 luni, daca societatea respectiva reinfiinteaza posturile? |
|

| abiand wrote:CODUL MUNCII : ... Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta încetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii. (2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).
...
Prevederile codului muncii ne sunt cunoscute, doresc baza legala privind "beneficiile" disponibilizarii. Problema e ca dispobilizarile nu sunt colective, pt. a nu trezi suspiciuni la ITM, doar sunt fortati sa demisioneze sub diverse pretexte, unul azi, unul maine etc. Stiu doar ca se evita plata unor drepturi, doar ca nu stiu exact cum si ce. Una dintre colegele ei de birou a luat-o zdravan pe cocoasa, trimisa acasa, ca aII a zi sa revina cu demisia, numai ca fata a venit cu o baza legala ceva si nu a mai demisionat, din contra a avansat, subit. Ea a fost si cea care i-a sugerat cautarea bazei legale, numai ca nu spune nimic concret, tace malc. Ii e frica probabil. |
|

Inregistrat: 2/7/2008 Mesaje: 659
| Daca in contractul colectiv de munca sunt prevazute plati compensatorii, asta incearca sa evite angajatorul.Oricum la ITM vor trezi suspiciuni aceste demisii, azi una, maine alta. Iar respectiva persoana cred ca a anuntat angajatorul ca va sesiza ITM-ul. |
|

Inregistrat: 3/25/2006 Mesaje: 995
| fiind multinationala ii trebuie copie dupa contractul colectiv de munca si un jurist asa la general angajatorul e obligat doar sa o scoata in somaj , cu preaviz. chestii si sicane se fac multe un ex : a mutat fosta secretara in cabina portarului cu un telefon in fata , pina cind a plecat fata ce era sa faca |
|
 Nivel: Membru
Inregistrat: 4/19/2010 Mesaje: 60
| Asta e hartuire morala. Se poate reclama si aceasta situatie la ITM. |
|
|