Nivel: SMARALD
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 13501
| In diaree, scaunele sunt numeroase, apoase, amestecate cu fragmente alimentare. Diareea se datoreaza frecvent infectiilor gastrointestinale, dar poate apare si ca reactie la intoleranta la lactoza sau datorita iritatiei puternice a intestinului gros. Indiferent de cauza, rezultatul consta in pierderea mare de apa si saruri minerale (Deshidratare acuta) care la copii, si mai ales la bebelusi, poate fi foarte periculoasa, chiar fatala (uneori dupa o un singur scaun foarte lichid).
Frecventa, gravitatea si tratamentul diareei difera in functie de varsta. In cazul copilului hranit la san, scaunele moi, uneori apoase, de cateva ori pe zi nu trebuie sa va ingrijoreze. Consistenta acestora depinde de calitatea laptelui matern, iar atata timp cat copilul suge si curba greutatii lui este in crestere, aceste scaune nu prezinta o problema. Daca devin mai "acide", mama trebuie sa evite alimentele care pot povoca diaree si laxativele. In cazul copilului hranit cu biberonul, diareea aparuta inca din primele zile trebuie luata in serios, aceasta putand duce la deshidratare puternica a micutului. Daca copilul are mai multe scaune in cateva ore, desi starea generala este buna, trebuie vazut de un medic. Nu trebuie sa va ingrijoreze culoarea scaunelor (care de cele mai multe ori se datoreaza alimentatiei), ci daca sunt lichide, emise in jet.
In cazul diareei acute la copii trebuie consultat medicul si intrerupta alimentatia normala, suprimand complet laptele pentru 1-2 zile (alaptarea la san trebuie rarita, iar mama sa tina si ea un regim contra diareei) si introducand dieta lichida, fara lapte. I se da copilului sa bea lichide cat mai des, cel putin 150 gr/kg greutate, in portii mici de 20-30 gr. Ca lichide sunt recomandate ceaiul de menta neindulcit (in care se poate dizolva un pliculet de Smecta - vezi intructiunile de folosire), supa de morcovi, supa de morcovi si orez. Se pot alterna cu alte preparate recomandate de medic care contin saruri minerale si glucoza (acestea se gasesc in farmacii). La copilul peste 4-5 luni la dieta se pot adauga mucilagiu de orez, piure de morcovi, mar copt si banana, alternandu-le cu dieta lichida. Scopul dietei este de a tine in repaos tubul digestiv si pentru a compensa pierderea de lichide si saruri minerale. Dieta nu se prelungeste peste 2 zile, iar trecerea la alimentatia normala se va face treptat, introducand pe rand fiecare aliment. Laptele se poate reintroduce treptat, prin amestecare cu supa de morcovi sau in mucilagiu de orez. Daca diareea persista este posibila internarea in spital pentru tratament. Daca revine dupa cateva zile, medicul va lua in considerare probabil intoleranta trecatoare la diferiti componenti ai laptelui.
Diareea la copii apare de cele mai multe ori datorita infectiei virale sau bacteriene, cu focar in intestin, dar si in alta parte precum gat sau urechi (rinofaringita, otita). Aceste focare pot fi depistate prin controlul urechilor si in gat. Cand diareea persista, medicul poate recomanda coprocultura, examenul de laborator al scaunelor. Exista insa cateva posibilitati de prevenire sau agravare a diareei: - alimentare - diluarea corecta a laptelui formula, introducerea treptata a solidelor, conform cu varsta copilului, evitarea fainurilor in exces; - evitarea, pe cat posibil, a persoanelor purtatoare de microbi (gripa, guturai, furuncul, panaritiu etc.); - respectarea regulilor stricte de igiena la pregatirea biberoanelor; - intreruperea alimentatiei lactate in cazul aparitiei diareei. |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Diareea sugarului, o boala fatala
SANATATEA COPILULUI In fiecare an, pe planeta, mor peste doua milioane de sugari din cauza bolii numite diaree. O boala care este foarte periculoasa, din cauza ca, prin scaunele repetate sub forma de diaree, micutii se deshidrateaza, dar si pierd in scaun sarurile minerale. Aceste pierderi masive pot provoca si decesul.
Intestin cat un teren de fotbal
Un sugar are in organism 75%-80% apa, in timp ce organismul unui adult este constituit doar din 60%-65% apa. Intestinul sugarului are o permeabilitate mult mai mare la apa, asa ca bebelusii pierd mai multa apa prin intestin decat maturii. De altfel, o comparatie socheaza. Suprafata mucoasei intestinului cu toate reliefurile acestuia este cat suprafata unui teren de fotbal. Spitalele de copii inregistreaza intre 10% si 20% din numarul internarilor cazuri provocate de diaree. De altfel, in primul an de viata sugarii fac 8-10 episoade de diaree acuta.
Conferentiar doctor Dumitru Matei, specialist si in medicina interna a copilului, precizeaza, explicand acest subiect important, ca 45% dintre cauzele diareelor au la baza virusuri, 30%-40% dintre ele au cauze bacteriene, restul fiind cauze neprecizate. Cauzele contin ca principal aspect greselile in alimentatia copilului sugar, greseli atat cantitative – adica i se da mai multa hrana decat este normal –, cat si greseli de ordin calitativ, cand bebelusului i se da sa manance ce nu trebuie. Renuntarea prea repede la hrana de la san si inlocuirea cu lapte praf este si ea adesea o cauza de diaree.
Bacterii
Un tip de diaree este cel enterotoxic, de vina fiind germenii de holera sau de Esherichia Coli, cei care produc o alterare a functiilor la nivelul intestinului, unde se pierd masiv electroliti si apa, deshidratarea ducand si la colaps.
Alta categorie de diaree bacteriana este cea de tip enteroinvaziv, cand bacteriile ataca partea finala a intestinului gros, adica rectul si sigmoidul.
Germenii ce produc dizenterie si suferinte asemanatoare ciupesc mucoasa intestinului precum moliile si sunt erodate vase de sange. Din aceasta pricina, micutul face multe scaune cu sange, puroi si mucus. Diareea e insotita si de crampe, dar si de febra si de convulsii.
O alta diaree bacteriana e provocata de Salmonella, fiind atacat intestinul subtire, dar resimtind boala si partea de inceput a intestinului gros.
In zonele cu mizerii, cu igiena deficitara, cu pasari si animale, unde copiii sunt slabi si anemici, sunt hraniti mai mult cu lapte de vaca, se inregistreaza acest tip de diaree.
Alimentatia
Simptomele de diaree ca boala sunt: febra, alterarea starii generale, varsaturile, lipsa poftei de mancare, balonarile, scaderea in greutate si scaunele apoase, cu sange, puroi si mucus.
Semnele de deshidratare se constata pe fata suferinda a sugarului cu cearcane, buze uscate, cu limba uscata, cu fontanela scobita, cu pielea si ea uscata. Semnele de colaps in urma diareei si a deshidratarii inseamna un puls peste 200, membre reci, extremitati cianotice, somnolenta, lipsa diurezei si coma, pana la deces ramanand doar cateva minute.
Micutul trebuie urgent dus la spital, unde este hidratat electrolitic, cu solutie gesol, adica cu glucoza, sare de sodiu (bicarbonat de sodiu si clorura de potasiu. De altfel, sodiul se absoarbe mai bine in prezenta glucozei, iar pentru aceasta descoperire s-a luat Premiul Nobel. De altfel, in orice casa unde exista un sugar, nu trebuie sa lipseasca sarurile de hidratare care se gasesc in farmacii.
In spital, hidratarea se face cu 10-20 de mililitri gesol pe kilogram de corp si ora, perfuzia durand intre 4 si 6 ore in cazurile de diaree medie. In plus, dupa rehidratare, se dau si unele medicamente de limitare a pierderilor de lichide prin intestin. Dupa hidratarea micutului bolnav, incepe sa se dea lapte de san si 50% din hrana compusa din supa de morcov cu glucoza sau mucilagiu de orez. Daca micutul este intarcat, el va fi hranit cu lapte praf dietetic reprezentand 40%-50% din hrana, restul fiind supa de morcov cu glucoza. Apoi se creste progresiv laptele dietetic si se scoate supa de morcov in 3-4 zile. Daca micutul este mai mare de 6 luni, i se dau doua mese cu lapte dietetic si supa de morcov, apoi 1-2 mese cu orez pasat cu branza de vaci, dar si 1-2 mese cu supa de morcov, amestecata cu putina carne.
CAUZE SI SIMPTOME . Conf. dr. Dumitru Matei, specialist in medicina interna a copilului, precizeaza ca 45% dintre cauzele diareelor au la baza virusuri, 30%-40% dintre cazurile de diaree au cauze bacteriene, restul fiind cauze neprecizate.
Simptomele de diaree ca boala sunt: febra, alterarea starii generale, varsaturile, lipsa poftei de mancare, balonarile, scaderea in greutate si scaunele apoase, cu sange, puroi si mucus.
VIRUSURI. Diareea insotita de febra duce la diagnosticul de diaree infectioasa. Diareea provocata de virus se numeste gastroenterita in partea superioara a intestinului. Cu 2-3 zile inainte de aparitia diareii virale se semnaleaza o infectie respiratorie: cu faringe rosu, tuse si febra moderata. Dar dupa 2-3 zile de la acest debut se instaleaza febra mare, varsaturile si diareea. In aceasta situatie, trebuie sa se ia masuri urgente pentru ca sugarul sa nu se deshidrateze si sa piarda, totodata, sarurile minerale. Dupa 3-4 zile, urmand acestui episod zgomotos si riscului de deshidratare, in caz ca s-a facut o terapie corecta, diareea virala da inapoi.
sursa:Jurnalul National |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| de diaree acuta sufera Leea, nu reusim sa o tratam desi suntem la a 5 zi de tratament, noroc ca s-au inventat si antibioticele injectabile |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Mariutza noi am luat loperamid pt diaree acuta si am oprit antibioticul. Se pare ca ultimul avea ca reactii adverse chiar diareea.
Sanatate multa si sa va faceti bine cat mai curand. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| MNiko wrote:Mariutza noi am luat loperamid pt diaree acuta si am oprit antibioticul. Se pare ca ultimul avea ca reactii adverse chiar diareea.
Sanatate multa si sa va faceti bine cat mai curand. antibioticul a fost recomandat tocmai pt diaree. |
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| mariuta wrote: antibioticul a fost recomandat tocmai pt diaree.
Atunci bafta sa isi faca efectul. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| avem nevoie. multumim |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 2691
| Ati incercat cu mucilagiu de orez? La noi functioneaza. |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 5605
| Leea multa sanatate puisor ,refacere rapida. .Mariuta poate antibioticul este gresit dat de doctor.Ar trebui sa fie mai bine dupa cinci zile de tratament injectabil.Pe Karina o constipa bine bananele bine coapte,orezul,mucilagiul de orez,dar cred ca stii mai bine ce este bun pentru Leea.si sa auzim de bine. |
|
Nivel: Maestru
Inregistrat: 11/22/2006 Mesaje: 9778
| tocmai ce am scapat si noi de o diaee urata cu karina.a tinut-o aproape o saptamana,a facut febra peste 38,s-a iritat f tare la fundulet...nopti nedormite...agitatie mare ziua,nemancata,dar acum e deja bine,in sfarsit si-a revenit.medicamente nu am primit,ci a trebuit sa asteptam sa treaca de la sine Leea multa sanatate draga,ai grija de tine si sa mananci ca asa cresti mare.pupici de la noi sa treaca mai repede iar la mami multa rabdare |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Multa sanatate, puiut! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Sanatate multa, puiuti! |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| Roxanel wrote:Ati incercat cu mucilagiu de orez? La noi functioneaza.
La greu, dar nu prea l-a acceptat. Pe langa mucilagiu am avut in meniu orez cu morcov, supa de morcov, banana, branza calcica, mar copt, paine prajita, sticksuri, covrigei si lapte delactozat special pentru diaree.
Roxanel, Miri, butterfly, Ely, kali va multumim
Leea se simte mai bine acum iar Andrei are meniu normal |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Am mai scris pe undeva..dar nu mai stiu unde ..., dar sper sa nu fie o pb ca ma repet...la noi a fost foarte eficient (V a avut diaree, inainte de a implini 1 an, cam 2 luni, intr-una) regimul alimentar f strict si ecoflorina, luata in doua doze pe zi. Multa sanatate puiutilor bolnaviori |
|
Nivel: Membru
Inregistrat: 1/14/2015 Mesaje: 1
| ATENTIE NUMAI PENTRU ADULTI !!!am avut o diaree timp de 3 zile mergeam la wc nonstop si ziua si noaptea faceam apa , am luat tot ce mi-au spus de la farmacie (Imodium ,smecta....etc) era groaznic nici la doctor nu ma puteam duce ca faceam pe mine din 15 in 15 min trebuia sa merg la wc ATENTIE DACA VEDETI CA DIAREEA TINE MAI MULT DE DOUA ZILE LUATI 5 PICATURI DE IOD (tinctura de iod) IN JUMATE DE PAHAR CU APA VA FACETI BINE PE LOC eu am facut asta si inca o persoana si ne-a trecut pe loc MULTA SANATATE !!!!!! |
|
|