Nivel: ALBA CA ZAPADA
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 17829
| Ce este diabetul gestational?
Aceasta forma de diabet apare la cca 2-10% dintre femei in timpul sarcinii, fiind una din cele mai comune probleme de sanatate pe parcursul sarcinii.
Cand mancati, sistemul digestiv extrage glucoza din mancare, aceasta intra apoi in fluxul sanguin si cu ajutorul insulinei (care este un hormon produs de pancreas) celulele folosesc aceasta glucoza ca energie.
Daca insa organismul nu produce suficient de multa insulina sau celulele nu raspund cum trebuie la insulina, ramane prea multa glucoza in sange in loc sa fie folosita ca energie de catre celule.
In timpul sarcinii, datorita schimbarilor hormonale ce au loc, celule pot sa inceapa sa raspunda mai putin la insulina. Aceasta nu este o problema pentru ca daca organismul are nevoie de mai multa insulina, pancreasul va secreta mai multa. Problema apare atunci cand pancreasul nu mai poate tine pasul cu nivelul de insulina cerut de organism si atunci creste nivelul de glucoza din sange rezultand astfel diabetul gestational.
Marea majoritate a mamicilor care au avut pe parcursul sarcinii diabet gestational, nu vor ramane cu diabet toata viata, insa vor prezenta un risc mai ridicat de a dezvolta diabet fie la sarcinile urmatoare, fie mai tarziu, pe parcursul vietii.
Cum poti stii daca ai diabet gestational?
De obicei diabetul gestational nu are simptome. De aceea, se recomanda ca intre saptamanile 24 - 28 de sarcina sa se faca analize de sange prin care sa se determine nivelul de glucoza din sange.
Cum poate afecta diabetul gestational sarcina si bebelusul?
Majoritatea femeilor insarcinate care au avut diabet gestational au bebelusi sanatosi. Trebuie sa aveti grija la ce mancari si sa mentineti sub control nivelul de glucoza din sange.
Daca nivelul de glucoza din sange este prea ridicat, atunci va trece si in sangele copilului prea multa glucoza, iar pancreasul sau va trebui sa produca mai multa insulina pentru a procesa acea glucoza si in final acest lucru va duce la o ingrasare a bebelusului, mai ales in partea de sus a corpului. Acest lucru poate duce la macrosomia, adica respectivul bebelus poate fi prea mare pentru a intra in canalul de nastere sau poate sa intre doar cu capul, iar umerii sa ii ramana blocati, caz in care medicul va trebui sa execute o manevra speciala pentru a-l scoate. Se poate intampla chiar sa ii fractureze vreun os in timpul acestei manevre, dar aceste probleme in 99% din cazuri se rezolva si nu raman urmari. De asemenea, o astfel de manevra pentru mama poate sa insemne si o epiziotomie mai mare...
Daca medicul suspecteaza faptul ca bebelusul este prea mare, poate recomanda nasterea prin operatie cezariana.
Bebelusii care au avut grasime excesiva acumulata in timpul sarcinii sa fie obezi sau supraponderali si in copilarie si mai tarziu...
A avut cineva diabet gestational? Cum v-a afectat si ce teste ati facut? Cum l-ati tinut sub control? |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/12/2006 Mesaje: 3527
| La a doua sarcina a trebuit sa monitorizez glicemia timp de 2 saptamani,de 3 ori pe zi. Testul de toleranta la glucoza a iesit bine, asa ca am fost la limita. Cu putina atentie la ce am mancat pana la sfarsitul sarcinii nu au fost probleme. Din pacate, la a treia sarcina am fost diagnosticata oficial cu diabet gestational.Imi iau glicemia de 4 ori pe zi, sunt atenta la tot ce mananc si ma rog sa nu trebuiasca sa iau medicamente/insulina. Astept testul de toleranta la glucoza,desi nu cred ca va iesi bine din moment ce am valori ridicate ale glicemiei dimineata pe stomacul gol, sa nu mai spun daca am indraznit sa mananc vreo bucatica de paine sau cartofi. De dulce nici nu se mai pune problema! Imi lipsesc mai ales fructele din care de-abia gust,si atunci numai intre mesele principale... |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Imi pare rau, Misha! Sanatate multa! Din fericire trece dupa ce nasti chiar daca acum cred ca-ti este teribil de greu... |
|
| Multumesc, Oana! Greu imi este doar pentru ca mi-e foameeeee mai tot timpul. Asa, n-am renuntat la prea multe pentru ca mancam si inainte destul de sanatos. Doar ca,spre deosebire de sarcina anterioara, acum mi-e pofta de dulce. In special ciocolata! Sper si eu sa scap dupa nastere, desi e cu antecedente si ambii parinti au diabet. Statisticile spun ca sunt sanse destul de mari ca in max 5 ani sa fac diabet de tip 2. Ce-o fi o fi, numai printesa sa fie bine! |
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 9/17/2014 Mesaje: 395
| Sunt in aceeasi situatie, la analizele din trim. I mi-a iesit glicemia 116, ceea ce nu era foarte mare dar era peste limita maxima de pe buletinul de analize. Medicul ginecolog m-a trimis la diabetolog care una-doua m-a pus pe insulina. Sigur ca n-am facut insulina, am vorbit cu mai multi medici si toti mi-au spus ca sub nicio forma sa nu fac insulina la o astfel de glicemie. Am tinut regim si glicemia mea era intre 114-126 dimineata la prima ora. La doua ore dupa masa era buna de fiecare data, s-a intamplat sa fie si 74. In 2 martie am fost din nou sa-mi fac analize si de aceasta data glicemia a fost mai mare, 138. Medicul ginecolog m-a trimis din nou la diabetolog. De aceasta data am mers la altcineva, o doctorita mai in varsta care mi-a dat Fitodiab, niste pastile naturiste cu extract de afine si teci de fasole si mi-a facut o analiza, hemoglobina glicozilata care spunea ca ar trebui sa fie sub 7. Mie mi-a iesit 7,5 dar doctorita a zis sa iau doar acele pastile, eventual si niste ceaiuri si sa incerc sa ma tin mai serios de regim, dar daca glicemia tinde sa creasca spre 200 nu mai stam pe ganduri ci trecem la insulina. Eu sper sa nu fie cazul, deocamdata n-am ajuns nici pana la 140. Oricum mai putin pana la final, vreo 6 saptamani dupa spusele ginecologului si sper sa treaca cu bine si printesa mea sa fie sanatoasa. Dr. mi-a zis ca in cazul diabetului gestational, se intervine mai repede. La mine e stabilita cezariana undeva la 37 saptamani, dar la urmatorul control vom stabili exact si data. |
|
| Criss, multa sanatate si sa ajungeti la termen fara probleme! Ai foarte mare grija la alimentatie! Eu a trebuit sa elimin tot ce inseamna cartofi, fainoase, paine (chiar si integrala), fructe ( dupa ele imi pare cel mai rau, dar imi cresc mult glicemia) si inca mai am de descoperit ce imi face rau. Fiecare organism reactioneaza diferit si trebuie sa identifici ce iti face bine si ce nu. Ti-ar fi de folos un aparat de monitorizat glicemia acasa zilnic. Eu o fac de 4 ori pe zi inainte de micul dejun si la 1h dupa mesele principale.Asa pot identifica mai usor ce trebuie/nu trebuie sa mananc. Ca si tine, sper sa nu ajung sa fac injectii cu insulina, desi eu mai am vreo 13 saptamani pana la termen.
Am gasit un site foarte util viitoarelor mamici cu diabet: http://www.diabetzaharat.ro/wp/a-trai-cu-diabet/sarcina |
|
|