Dezvoltarea personala pentru copilul tau sau cum sa îl înveti sa aiba succes
Subiectul anterior · Subiectul urmator
ARICA
Scris: Monday, June 8, 2015 4:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/3/2015
Mesaje: 10
Orice parinte vrea sa îi poata oferi copilului sau toate avantajele pentru a reusi în viata. Acest lucru nu înseamna doar grija pentru aspectele financiare dar si interesul pentru dezvoltarea psihica.
Dezvoltarea personala este calea sigura si eficienta de urmat, atât pentru parinte, care trebuie sa fie un exemplu pozitiv pentru copilul sau, cât si pentru copil care îsi doreste sa dezvolte capacitati de “om mare”.
Cum putem sa îl ajutam pe cel mic sa dobândeasca aceste abilitati?
Raspunsul este simplu: atelierele pentru dezvoltarea personala. Aceste cursuri sunt sutinute din ce în ce mai des în România de catre traineri, psihologi sau asociatii non guvernamentale care au ca scop binele copiilor.
Unul dintre ONG-urile care ofera astfel de ateliere este ARICA, desi este o asociatie dedicata copiilor cu autism, specialistii de aici au gândit programe speciale si pentru micutii care nu au astfel de probleme.
“Fie ca vorbim despre copilaria timpurie sau perioada scolara, jocul si activitatile cu caracter ludic ocupa un loc important în vietile copiilor, în aceasta perioada atât de importanta în ceea ce priveste dezvoltarea lor. Este minunat atunci când putem avea acces la informatii, prin intermediul unor activitati placute. Din acest motiv, am pregatit pentru copilul tau un Univers în care învatarea si achizitiile se întâmpla natural, tot procesul educational fiind decorat cu joc si voie buna”, spune Psihologul- Clinician Carmen Hotar, fondatoarea ARICA.
Ce este dezvoltarea personala?
Este o activitate dinamica si creativa care sustine si ajuta copilul sau adolescentul sa-si descopere resursele interioare, sa dezvolte modalitati proprii de gasire a solutiilor la problemele pe care le întâmpina sau le poate întâmpina în existenta sa. Scopul principal al acestei activitati este facilitarea accesului la un viitor împlinit, adaptat si echilibrat. Dar ce presupune un atelier de dezvoltare personala pentru copiii?
Desi suna simplu, aceste programe sunt destul de complexe, de exemplu cele oferite de ARICA se adreseaza copiilor cu vârste cuprinse între 7 si 11 ani si sunt structurate în patru module.
Astfel, Modul I denumit “Acesta sunt Eu!” are ca obiective:
– autocunoasterea si atitudinea pozitiva fata de sine si fata de ceilalti;
– cresterea încrederii în sine prin descoperirea calitatilor personale si valorificare acestora;
– construirea unei imagini de sine pozitive;
– dezvoltarea capacitatii de autodescriere si comunicarea a informatiilor despre sine;
– constientizarea diversitatii umane si a elementelor care îi aduc împreuna pe copii.

Modul II denumit “Eu si ceilalti” îsi propune :
– dezvoltarea empatiei la copii;
– antrenarea comportamentelor de socializare;
– dezvoltarea comportamentelor prosociale (legarea de prietenii, competitia si toleranta în fata esecului, rezolvarea conflictelor, respectul în relatiile cu ceilalti)

În cadrul Modului III-IV denumit “Jocul emotiilor” copii vor învata urmatoarele:
– constientizarea emotiilor si exprimarea lor adecvata;
– învatarea unor comportamente adecvate în functie de emotiile resimtite de copil;
– controlul emotiilor negative (furia).
Beneficiile la sâfr?itul unui astfel de program sunt nu numai pentru cei mici. Aceste cursuri îi ajuta si pe parinti sa îsi cunoasca mai bine copii. Atelierele de dezvoltare personala ofera copilului sansa autocunoa?terii, îl sprijina în depasirea impedimentelor generate de frica, timiditate, stima de sine scazuta, emotivitate, dificultati de integrare sau de relationare cu ceilalti copii si poate sa previna eventualele esecuri sau probleme emotionale.
Dezvoltarea personala este un tip de educatie non-formala si foloseste tehnici ca: jocul adaptat vârstei, art-terapie (desen, pictura, colaj, modelaj, dans si miscare), metaforele (povesti terapeutice, scenarii) si tehnicile terapiei cognitiv-comportamentale.
www.autism-arica.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.