Dezvoltarea limbajului
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Tuesday, October 10, 2006 7:59 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
DEZVOLTAREA LIMBAJULUI

Exista unii copii care incep sa vorbeasca de timpuriu si altii care vorbesc destul de tarziu sau chiar foarte tarziu. Sunt mai multi factori care pot afecta dezvoltarea limbajului la copil.

Este recomandat sa vorbiti cat mai mult si mai CORECT cu copilul vostru si sa ii cititi cat mai mult (chiar daca poate nu va intelege, dar pentru el este mai important sunetul in sine). Prin CORECT inteleg fara schimonosiri ale cuvintelor doar pentru ca bebe nu poate sa le spuna corect. Adica de exemplu, daca bebe poate sa zica "dae" in loc de "da-i", nu trebuie sa continuati sa spuneti si voi tot "dae" pentru ca el va ajunge sa creada ca asa este corect.

Prima metoda de comunicare a bebelusului la nastere este PLANSUL. Cu timpul fiecare parinte invata cum sa diferentieze un plans de foame, de unul de somn sau de discomfort, boala, etc.

In jurul varstei de 3 luni, bebelusul va incepe sa intoarca capul dupa vocile pe care le aude in jurul lui si va incepe sa recunoasca vocea parintilor. Va incepe sa imite sunete si sa isi exprime multumirea / nemultumirea prin zambete / grimase.

De la 4 la 6 luni, incepe sa observe si sunete noi, cum ar fi soneria telefonului. Raspunde la "NU" si la schimbari in tonul vocii, poate deveni interesat de muzica, asa ca ii puteti pune diverse cantecele sa asculte. Incepe sa va spuna prin gesturi sau gangureli cam ce vrea.

De la 7 luni la 1 an, bebelusul incepe sa isi recunoasca numele si intoarce capul cand il strigi. De aceea este recomandat sa il strigati pe nume, sau macar daca ati gasit o formula de alint, sa folositi toti acelasi apelativ ca sa nu creati confuzie in capsorul micutului. Si noi l-am strigat pe Andrei in toate felurile, Bondi, Castore, Lopetica, Andreiuta, dar acum ne-am oprit la Andrei sau Andre si foarte rar ii mai spunem Bondi. In schimb el a inceput acum sa zica LULU si nu stim pe cine striga.

Bebelusul incepe sa asculte tot mai atent cand se vorbeste cu el, incepe sa recunoasca cuvinte simple,
"Mama", "tata", "papa", "pa", "noroc", "bravo", "da", "nu", "nu e voie", etc si raspunde ca atare.

Imita foarte mult sunetele auzite, fara a le constientiza insa si ar trebui sa spuna macar 2-3 cuvinte ("Mama", "tata", "papa").

Este bine sa verificati intotdeauna abilitatea copilului de a auzi si sa aveti mare grija la problemele legate de urechi si infectiile legate de urechi, mai ales daca tot incep sa apara si se tin lant.

Vorbiti-i mereu copilului, luati-l in bucatarie in carut sau scaunelul de masa pana ii pregatiti masa si explicati-i ce faceti, laudati-i fiecare reusita si fiti mereu alaturi de el atunci cand lucrurile nu ies chiar asa cum si-ar dori.

In niciun caz sa nu radeti de el, de modul in care pronunta vreun cuvant !
AdrianaC
Scris: Friday, December 1, 2006 9:06 AM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Ce mai vorbesc copilasii vostri (ma refer la cei cu varste sub 1 an)?

Andrei pana la 1 an spunea :

- mama
- tata
- nene
- bebe
- ute
- am (adica ham)
- facea ca purcelul si ca leutul
- lulu (nu ne-am prins noi cine era lulu)

Si alte chestii neinteligibile.
alex28
Scris: Sunday, December 3, 2006 8:57 PM
Nivel: Guest

Diana de pe la 6 luni zice tata, da, si cred ca si uite sau haide..nu stiu sigur..dar aja ni se pare noua. Noi o strigam Diana si uneori gagalice. Intoarce capul dupa nume de la 5 luni jumate. ras
TatyKS
Scris: Sunday, December 3, 2006 9:39 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Kari la aproape 1 anisor spune: mama, tata, papa, bavo, ham-ham, muuu ( imita vacuta), meee (oita), da, bebe, me-me... modalitatea ei de a ne cere ceva, sau sa o ducem intr-un loc anume, tica-tica cand se joaca si e bine dispusa, ica-ica cand e obosita si e deja cu degetelul in guritauff , nui -nui - adica nu..cand nu vrea sa plece dintr-un loc sau nu vrea sa faca ce o rog ( si da si din caput), ufff cand stie ca nu e voie sa puna mana pe ceva, ... si muulte alte cuvinte pe limba ei cea mai scumpa si dragalasa din lumepupici pupici
danab
Scris: Thursday, December 7, 2006 10:44 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Miruna spune mama, tata, baba, dada,papa, caca, ccchhh, ga ga, mi mi, papi, nana, poc si altele indescifrabile, incercari de a imita ce-i spun eu.
codruta
Scris: Thursday, December 7, 2006 10:58 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
noi avem un vocabular tere bogat, 60% sunt omonime
Inconfundabil e mama, cu variatiuni in functie de dispozitie:mami, mamaaaa.Apoi tata, deda (adica delia).
Apoi papa, care inseamna si mancare si apa in care face baie.Apa de baut e apa.
Baba inseamna si bunica si babau si buba dar in context o intelegi.
Ne-Ne inseamna si nene, si "nu-i voie" sau nu.
Bîc e becul iar bîca e expresia ei cand arunca ceva pe jos si face boc.
Iar bîca_bîca zice cand mergem la plimbare.
ca-ca e pampersul dar si papucii pe care-i prinde si-i baga in gura.
Face ca pisica (baaa), mielutul (mheee), vaca, purcelusul, calutul, catelul,crocodilul (cahhhh),soricelul (chi-chi).
ultima inventie e "mida" care inca nu stiu ce inseamna dar o foloseste cand se joaca.
Kiki
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:00 PM
Nivel
Nivel: TOP TEAM

hohot hohot hohot
hai ca m-ai omorat! dar de cand face pisica "baaaa" hohot hohot hohot
stele_pe_cer
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:02 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Kiki wrote:
dar de cand face pisica "baaaa" hohot hohot hohot

Da' de unde stii tu ce limba vorbeste copilul sau pisicaras ?Poate pisica kiar face "baaaaaa", sau poate ca copilul doar traducehohot !
danab
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:03 PM
Nivel

Inregistrat: 3/13/2006
stele_pe_cer wrote:

Da' de unde stii tu ce limba vorbeste copilul sau pisicaras ?Poate pisica kiar face "baaaaaa", sau poate ca copilul doar traducehohot !

hohot hohot hohot Ai dreptate!
Kiki
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:03 PM
Nivel

stele_pe_cer wrote:

Mai stii...hohot hohot
kali
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:07 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
hohot hohot hohot Daca e sa privesti prin prisma copilului, Stele are maare dreptate, dar pe mine ma distreaza Codruta care considera ca pisica face "baa".
stele_pe_cer
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:07 PM
Nivel

Inregistrat: 2/13/2006
Vezi mai Kiki ce te asteapta in curand?Limbi straine la greu, si din partea copilului, si din partea necuvantatoarelor care brusc "vorbesc"!Matei stieeeeeeeeeeesic !
codruta
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:10 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Kiki wrote:
hohot hohot hohot
hai ca m-ai omorat! dar de cand face pisica "baaaa" hohot hohot hohot

mai, la cursuri a invatat fata ca pisica face miau.Dar esta e teorie. Practica e alta ca avem o pisicuta de plus, cu baterie, care geme saraca de nu stii ce zice. Si Medeea, bulversata, a facut media si i-a dat baaaahohot
Kiki
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:12 PM
Nivel

hohot hohot hohot hohot
sousourel
Scris: Thursday, December 7, 2006 11:37 PM
Nivel

Inregistrat: 2/18/2006
hohot hohot hohot hohot am ras cu lacrimi...
Hop-top si noi la inventar, caci "vorbarim" pasareste ras Asadar: papa, care de ieri e diferita de aaaapaaaa de la baieras , tata, toata ziua, mama n-are uff , face ca toate animalele, muu, am, psss (pisica), brrr cu improscaturi e musca dar si muzica, uh ca maimuta, tup-tup, ca iepurasul, i-ha ca magarul, ma-ma face rata, ciun e craciun, ca sunt sandalele si ca-ca e carnea ras (sa mor cand il intreb ce a papat si raspunde asa hohot ) iiii e kk si oli-oli e leit motiv, dimineata intreaba "uei tata" si, daca si numai daca are chef, zice "ua' si ridica degetelul cand il intreb cati ani are. In rest stie ce e urechea, nasul, gura, ochiul si le arata, si mai stie cand il inteb de "purcei" sic care sunt degetelele de la picioare.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.