Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Dezavantajele diversificarii precoce Potrivit specialistilor in pediatrie, in cazul copilului alimentat exclusiv la san diversificarea trebuie inceputa dupa varsta de 6 luni (sau 5-6 luni, daca a primit si lapte formula).
La copilul alimentat artificial, ea poate incepe de la 4 luni. Diversificarea precoce implica dezavantaje importante:
* solicita functiile digestive inainte ca acestea sa fie maturizate. Rinichiul nu poate inca sa controleze eficient toate "butoanele" din dotare. Daca pornim prea devreme diversificarea, supunem aparatul renal unui efort prea mare.
* prea multe calorii aduse de alimentele in exces favorizeaza aparitia obezitatii, insotita de o serie de efecte nedorite pentru sanatatea ulterioara a micutului.
*diversificarea precoce aduce o serie de proteine din alte surse decat pretiosul lapte de mama. Vorbim despre proteinele vegetale, care mai pot astepta pana dupa 6 luni.
*glutenul introdus precoce (produsele de panifictaie din cereale care contin gluten) poate favoriza aparitia unei boli cu manifestari destul de severe la aceasta varsta: boala celiaca.
*exista multiple dovezi care sustin ca introducerea precoce si irationala a anumitor alimente creste considerabil incidenta alergiilor.
sursa |

 Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/16/2007 Mesaje: 1610
| Am gasit si eu niste informatii interesante legate de intoleranta la gluten:
glutenul introdus precoce (produsele de panifictaie din cereale care contin gluten) poate favoriza aparitia unei boli cu manifestari destul de severe la aceasta varsta: boala celiaca. Ce este celiachia Celiachia (boala celiaca) este o maladie genetica in care mucoasa intestinului subtire este afectata de o substanta numita gluten, substanta regasita in numeroase alimente uzuale (preparate sau semipreparate care contin grau, orz, ovaz, secara); afectarea intestinala produce o limitare a absorbtiei substantelor nutritive : proteine, hidrati de carbon, grasimi, vitamine, minerale indispensabile sanatatii. Aceasta sensibilitate la gluten este o reactie imunologica anormala care poate sa varieze in intensitate in cursul cresterii, dar care persista toata viata. Ce este glutenul Glutenul este o proteina complexa continuta in faina de grau, orz, ovaz, secara. Simptomele intolerantei Scaune abundente, diaree (inconstanta), balonari, flatulenta, vomismente, oboseala, iritabilitate, oprirea cresterii/pierdere in greutate, crampe musculare. Copilul cu celiachie are adesea un aspect deprimat; Dupa ingestia alimentelor ce contin gluten, se poate produce o reactie acuta cu vomismente si diaree/iritabilitate anormala, fie imediat in 24 ore, fie dupa mai multe saptamani de la expunere; In unele cazuri, chiar si urmele de gluten pot cauza simptome importante cu leziuni intestinale; In unele cazuri, anumiti bolnavi de celiachie nediagnosticati inca, pot ramane mult timp fara simptome, chiar daca mucoasa lor intestinala este afectata. Diagnostic Diagnosticul trebuie pus intr-o unitate medicala specializata, printr-o biopsie de intestin subtire (cu ajutorul unei mici capsule atasata la o sonda care se inghite); se pune astfel in evidenta o atrofie severa a vilozitatilor intestinale (“mucoasa plata”); biopsia intestinala este indispensabila diagnosticului. Cautarea anticorpilor anti-gliadina si anti-endomysium in sange, prezenti la aproape toti bolnavii de celiachie netratati, reprezinta un ajutor pretios pentru interpretarea leziunilor intestinale. Tratament Cum boala este constitutionala (mostenita din nastere), cu predispozitie familiala, singurul tratament actual eficient este aplicarea stricta a unui regim fara gluten pentru intreaga viata.
S-a infiintat ASOCIATIA ROMANA PENTRU BOALA CELIACA, asociatie a bolnavilor de celiachie din toata tara. email asoc.faragluten@gmail.com
|