Despre autostimulare
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AITA
Scris: Monday, October 10, 2011 1:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45

Un comportament poate fi mai usor controlat daca reusim sa-i descoperim functia.




psiholog Andreea Maxim

„ Cand eram mica mi-ar fi placut sa simt confortul de a fi luata in brate, dar ma retrageam imediat cand cineva ma imbratisa deoarece in acel moment simteam cum un val coplesitor de senzatii ma inunda. Pe atunci as fi preferat orice alt tip de stimulare chiar daca aceasta imi provoca durere decat sa accept o simpla imbratisare. De fiecare data cand cineva se apropia de mine deveneam rigida, tresaream si plecam imediat.”

(Temple Grandin, Ph.D.)

Copiii cu autism nu pot gestiona informatiile senzoriale din mediu, creierul lor le filtreaza intr-un mod diferit nestiind ce trebuie sa faca cu ele, unde sa le integreze, aceste senzatii producand confuzie pentru ei. Copilul hipersenzitiv percepe stimulii din mediu ca pe o suprastimulare, ca pe ceva coplesitor, este ca si cum ar avea un amplificator pornit la maxim si simte imediat nevoia sa blocheze acesti stimuli care il invadeaza. Copilul hiposenzitiv are nevoie de supra-stimulare, este ca si cum in realitate el simte totul la un nivel atenuat si are nevoie de mai mult In acest caz autostimularile devin mecanisme de aparare si oricat de lipsite de sens ar fi pentru noi, oricat de ciudate, trebuie sa observam care este functia lor si cum putem sa-l ajutam pe copil sa le faca fata.

Autostimularile sunt comportamente repetitive si se manifesta sub urmatoarele forme:

Vizual: clipeste in mod repetat, fixeaza cu privirea o sursa de lumina, isi misca rapid propriile degete in fata ochilor, flutura mainile, aliniaza obiecte;

Auditiv: emite sunete ciudate, pocneste din degete, isi loveste urechile cu mainile;

Tactil: bate din palme, se scarpina, atinge diverse obiecte, se inteapa cu unghiile, merge pe varfuri;

Olfactiv: miroase obiecte, oameni;

Gustativ: introduce in gura obiecte sau parti ale acestora, linge obiecte;

Vestibular: se leagana stanga-dreapta sau inainte-inapoi, se invarte, sare;

Ne dorim sa reducem aceste comportamente pentru ca:

Interfereaza foarte mult cu atentia. Cand un copil se autostimuleaza atentia ii este concentrata pe propriul comportament si nu mai reuseste sa acumuleze informatii din exterior.

Sunt extrem de fixate si din aceasta cauza adaptarea la mediu este dificila.

Stigmatizeaza.

Ce putem face pentru a diminua autostimularile?

- Le putem transforma in activitati adecvate sociale, care indeplinesc acceasi functie. Ex. pentru un copil care aliniaza obiecte (jucarii, pahare, carti, pantofi) un obiectiv adecvat poate fi sa-l invatam sa insire margele sau pioneze colorate urmand o anumita logica/tipar.

- Le putem conditiona ca timp si/sau spatiu. Ex. pentru un copil care inchide/deschide tot timpul usile, un obiectiv adecvat ar putea fi sa-l oprim de fiecare data cand manifesta acest comportament, lasandu-i insa doar o anumita usa pe care sa o poata inchide/deschide, pe care copil nu o va putea accesa decat in intr-o anumita camera iar cei din jur vor putea astfel comportamentul copilului.

Pentru a inlocui autostimularile il putem invata pe copil activitati din care sa obtina aceeasi senzatie dar care sa fie adecvate social. Copiii cu autism nu inteleg lumea din jurul lor, nu stiu cum sa comunice, nu stiu nici ca este important sa comunice, nu cunosc utilitatea obiectelor si nu au dorinta de a explora mediul. Ei fac mereu acelasi lucru angajandu-se in activitati de rutina, frustrandu-se atunci cand intervine o schimbare.

Cand nu reusesc sa se faca intelesi recurg la comportamente inadecvate, si din aceasta cauza au nevoie sa invete pas cu pas cum sa se adapteze, sa comunice, sa socializeze si sa-si imbunatateasca viata.

„ Imi pot aminti cat de mare era frustrarea mea pentru ca nu puteam sa vorbesc. Stiam ce vreau sa spun dar nu reuseam sa scot niciun cuvant, si tot ce puteam sa fac era sa tip” (Temple Grandin, Ph.D.)

Copilul cu autism se autostimuleaza foarte mult si foarte des, pentru ca nu stie cum altfel sa abordeze lumea in care traieste, si nu poate invata lucruri noi prin imitatie. Este necesar atunci sa-i cream oportunitati in care sa invete si sa-si demonstreze abilitatile, sa arate si sa vada ca poate sa faca anumite lucruri, sa aiba succese, pentru ca ulterior sa se angajeze din ce in ce mai mult in activitati functionale si mai putin in activitati autostimulatoare.

Antrenandu-i in activitati variate si stimulandu-i constant le sporim creativitatea si imaginatia. Abilitatile de comunicare sunt incurajate, si chiar si simpla manipulare a obiectelor il invata pe copil ca poate explora si influenta mediul.

http://autismro.wordpress.com/2011/10/09/un-comportament-poate-fi-mai-usor-controlat-daca-reusim-sa-i-descoperim-functia/
mikaela
Scris: Monday, October 10, 2011 11:29 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Interesant...newclap

O sugestie daca mi se permite...incearca sa mentii doar un subiect cu topicul AUTISM, am citit postarile anterioare in care dai informatii tot despre autism...E pacat sa se deschida mai multe topicuri cu acelasi subiect, informatiile ar trebui cumulate ...angel
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.