Despre autism
Subiectul anterior · Subiectul urmator
nicoymika
Scris: Saturday, November 10, 2012 4:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 9/29/2012
Mesaje: 129
Eu cred ca nu ai motive de ingrijorare,e inca micut si are timp sa se dezvolte.
kali
Scris: Saturday, November 10, 2012 5:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
Doar medicul poate sa-ti spuna daca e cazul sa te ingrijorezi sau nu. Pe forum... cam greu sa-ti dai cu parerea.
AITA
Scris: Wednesday, March 6, 2013 2:48 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45
Siguranta copiilor cu autism

Fiecare copil are nevoie ca adultii care au grija de el sa fie responsabili si sa-l mentina in siguranta. In curiozitatea lor si in dorinta de a explora, copiii pot intalni multe pericole. Rapoartele privind siguranta copiilor, publicate de Alianta Europeana pentru Siguranta Copiilor (2012), semnaleaza pericolele responsabile de accidentele copiilor, in ordinea frecventei cu care se intampla: pe primul loc este ranirea, urmata de inec, otravire, caderea de la inaltime, iar la finalul listei se afla arsurile si oparirea.
In cazul copiilor cu tulburare de spectru autist, pericolele sunt si mai numeroase. Particularitatile acestei tulburari predispun copiii la accidente si la pierderea de parinti. Printre caracteristicile autismului care ridica probleme de siguranta se numara: absenta simtului pericolului, absenta fricii de inaltimi, faptul ca pot sa nu sesizeze daca parintii sunt in preajma sau nu, sensiblitate la atingere, agresivitate sau autoagresiune, posibilitatea de a nu diferentia adultii familiari de cei nefamiliari.
Copiii cu autism se pot strecura uneori in liniste si pot iesi din campul vizual al adultilor, pot sa puna mana pe animale in ciuda avertizarilor verbale, pot sa bea substante gasite la-ndemana, se pot aventura in strada fara sa constintizeze riscul traficului rutier, pot sa iasa pe pervazul geamului indiferent de etaj, pot sa puna mana in flacari, pot sa exploreze cu fata interiorul unei pungi existand riscul sa se sufoce, poate sa intre intr-o apa adanca. Situatia cand copilul este supravegheat de mai multi adulti prezinta un risc mai ridicat, intrucat responsabilitatea se disipa. De asemenea, mediile aglomerate pot oferi multe posiblitati de accidentare sau de ratacire.
In acest context, Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA), in parteneriat cu OMV-Petrom Tara lui Andrei si MySafeKid, desfasoara in perioada februarie-aprilie 2013 un proiect educational si informativ centrat pe siguranta copiilor cu autism. In cadrul acestui proiect, parintii copiilor cu autism vor fi informati cu privire la riscurile specifice si mai ales cu privire la modalitatile de preventie. Informarea se va realiza prin intermediul unor flyere, a unor brosuri, dar si printr-o serie de 5 cursuri gratuite sustinute de specialistii AITA si de reprezentantul MySafeKid. Mai multe informatii despre cursuri puteti gasi aici: http://autismro.wordpress.com/2013/02/13/cursuri-gratuite-pentru-parintii-copiilor-cu-autism/
Afectiunea si iubirea neconditionata, respectarea nevoilor fiziologice, incurajarea dorintei de cunoastere, sunt toate elemente esentiale pentru dezvoltarea unui copil. Insa pentru ca aceasta dezvoltare sa poata continua in cele mai bune conditii e nevoie sa fie asigurata securitatea lor. Pentru a sti cum sa ne pastram copiii in siguranta, e nevoie sa ne informam cu privire la riscuri si sa le minimizam atat de mult cat este posibil.

AITA
Scris: Wednesday, March 6, 2013 2:50 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism

“Siguranta copiilor cu autism”

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) in parteneriat cu OMV Petrom – Tara lui Andrei si MySafeKid organizeaza o serie de 5 cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism. Aceste cursuri fac parte dintr-un proiect educational si informativ avand ca subiect central siguranta copiilor cu autism.

Despre cursurile „Siguranta copiilor cu autism”

Seria de cursuri dedicate parintilor reprezinta o modalitate prin care vom transmite informatii despre riscurile la care sunt expusi copiii cu autism, care prezinta particularitati specifice de dezvoltare. Cursurile vor fi de specialistii AITA si MySafeKid.

De asemenea, vom oferi informatii practice despre modalitati de preventie si de interventie privitor la situatiile periculoase la care sunt expusi. Primii 55 de parinti inscrisi, vor primi gratuit un kit My Safe Kid. Sistemul My Safe Kid este un sistem personal de stocare a datelor de baza ale copilului si un sistem de transmitere automata a unui mesaj de alertare in caz de disparitie. Nu reprezinta un sistem de urmarire sau detectare.

Datele de desfasurare ale cursurilor

Fiecare parinte inscris va participa la unul din cursuri alegand data la care vrea sa participe (in limita locurilor disponibile). Cursurile se vor desfasura in zilele de vineri la urmatoarele date: 1 martie, 15 martie, 29 martie, 12 aprilie si 26 aprilie. Durata unui curs este de 3 ore, intre 16:00-19:00. Adresa noastra, unde se vor desfasura cursurile: Str. Drumea Radulescu, nr. 9, sector 4, Bucuresti, zona Tineretului.

Conditiile de inscriere

Se pot inscrie la curs parinti ai copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA) sau cu alte tulburari pervazive de dezvoltare. Pentru inscriere trimiteti un e-mail la adresa: officeaita@yahoo.com cu subiectul „Siguranta copiilor cu autism”. E necesar ca mailul sa contina numele si prenumele parintelui, varsta copilului, modalitatea prin care a aflat de curs si o poza recenta a copilului (facuta in ultimele 3 luni). Poza va pentru crearea sistemului individual My Safe Kid pentru parintii care vor primi sistemul gratuit. Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la: 021 335 15 36.

OMV Petrom prin Tara lui Andrei vine pentru a doua oara in spijinul Asociatiei AITA facand posibila organizarea si oferirea unor servicii gratuite copiilor cu autism si familiilor lor.

Asteptam inscrierile dumneavoastra pana in data de 1 martie 2013, in limita locurilor disponibile!
AITA
Scris: Friday, March 29, 2013 11:54 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45
Respiro pentru parintii copiilor cu autism

Proiectul “Servicii pentru familiile care sufera de autism” continua sa se desfasoare la AITA si sa isi atinga obiectivele. Acest proiect este realizat de Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) si are ca partener Raiffeisen Comunitati.
Grupul tinta caruia se adreseaza proiectul este constituit din parintii copiilor cu TSA (tulburare de spectru autist). Acestia pot beneficia saptamanal de 4 ore de respiro in care isi aduc copii la un grup de socializare oferit gratuit de AITA. De asemenea, o data pe luna, parintii participa la un grup de intalnire si dezvoltare personala. Scopul este ca parintii sa beneficieze de timp pentru sine, sa isi gaseasca resursele pentru a sustine dezvoltarea copiilor si sa acorde atentie relatiilor familiale si de prietenie.
Parintii copiilor cu autism au nevoie la randul lor de suport, intrucat trec prin starile psihologice specifice unei traume, iar relatia de cuplu are tendinta de a se deteriora. Acodand atentie exclusiv copilului, parintii ajung uneori la epuizare. Ideea proiectului a pornit de la aceste nevoi reale.
Pana in prezent, peste 60 de parinti au beneficiat de momentele de respiro si peste 30 de copii au participat la grupul de socializare. Feedback-urile din partea parintilor sunt pozitive, ei afirma ca au putut sa se revada cu prieteni pe care nu ii mai vazusera de mult, au reusit sa acorde mai mult timp relatiei de cuplu si sunt linistiti sa stie ca in timp ce ei se bucura de respiro, copiii se afla intr-un mediu sigur unde isi imbunatatesc abilitatile de socializare si comunicare.
Pentru mai multe detalii despre autism si despre proiectele noastre va rugam sa vizitati site-ul nostru: www.autism-aita.ro
kali
Scris: Friday, March 29, 2013 12:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14389
Observ ca toata activitatea dumneavoastra se desfasoara in Bucuresti. In ce masura pot beneficia si paritii/copiii din provincie de proiectele si de cursurile dvs.? Aveti filiale/reprezentanti in restul tarii?
sousourel
Scris: Sunday, March 31, 2013 3:49 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Nu stiu despre dumnealor, dar in Baia Mare exista, pentru cei interesati, asociatia Autism Baia-Mare.
Irinuca
Scris: Wednesday, April 17, 2013 11:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 1/22/2010
Mesaje: 923
Am intalnit o fetita de 4 ani, sociabila, vorbareata, super draguta si atenta, despre care mama ei mi-a spus ca pana la varsta de 3 ani jumatate fusese diagnostica de vreo 3-4 medici cu autism, primise certificat de handicap pentru acest motiv, iar dupa 3 ani jumate pur si simplu s-a schimbat la 180 grade si a lasat in urma toate deprinderile ce au atras diagnosticul. Mai exact, inainte se lovea singura foarte violent, nu vorbea cu nimeni, nici cu mama ei, nu putea fi scoasa din casa decat noaptea pt ca tipa cand interactiona cu alti copii/oameni etc.
Deci, citind topicul vostru, cred ca e extrem de dificil la un copil mic sa pui acest diagnostic, in conditiile in care fiecare are "problemele" lui la startpupici
shirel
Scris: Thursday, April 18, 2013 9:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11813
Irinuca wrote:
Am intalnit o fetita de 4 ani, sociabila, vorbareata, super draguta si atenta, despre care mama ei mi-a spus ca pana la varsta de 3 ani jumatate fusese diagnostica de vreo 3-4 medici cu autism, primise certificat de handicap pentru acest motiv, iar dupa 3 ani jumate pur si simplu s-a schimbat la 180 grade si a lasat in urma toate deprinderile ce au atras diagnosticul. Mai exact, inainte se lovea singura foarte violent, nu vorbea cu nimeni, nici cu mama ei, nu putea fi scoasa din casa decat noaptea pt ca tipa cand interactiona cu alti copii/oameni etc.
Deci, citind topicul vostru, cred ca e extrem de dificil la un copil mic sa pui acest diagnostic, in conditiile in care fiecare are "problemele" lui la startpupici


La aceea fetitza mai tarziu s-ar putea sa-i apara iarasi acelasi simptome asta daca este vorba de o forma de autism , dar s-ar putea ca totusi la ea sa fii fost si ceva psihologic pe o anumita durata de aceea trebuie ca parinti sa fie mereu foarte atentie in legatura cu comportamentul ei.Ceea ce ai descris tu mai sus mi se pare totusi destul de grav.
Ariel
Scris: Monday, April 22, 2013 6:31 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 3/20/2013
Mesaje: 28
Un film recent vizionat care schimba perceptia despre autism: Ben X. O replica ce mi-a ramas in minte: "Autismul nu este problema celui in cauza, este doar problema celor din jur."
sousourel
Scris: Sunday, May 5, 2013 4:09 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Este o problema de relationare pentru ca persoana cu autism nu dispune de acelasi repertoriu de comunicare ca si ceilalti. Dar e cu mult mai mult si mai greu cat se asociaza si cu alte tipuri de deficiente. Nu e un mit si nu e o poveste cu happy end. Iar cat despre fetita...e doar o exceptie. Insa e nevoie de un om cu pregatire in domeniu sa poata pune diagnosticul diferential, dupa o evaluare fata in fata cu copilul.
Ellavilla
Scris: Wednesday, August 7, 2013 1:14 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 8/7/2013
Mesaje: 1
kali wrote:
Observ ca toata activitatea dumneavoastra se desfasoara in Bucuresti. In ce masura pot beneficia si paritii/copiii din provincie de proiectele si de cursurile dvs.? Aveti filiale/reprezentanti in restul tarii?


Pentru provincie organizeaza cursuri autism profesorul Tudor Mitasov. Detalii si numere de telefon de contact pe www.cursuriautism.ro
ISABELA
Scris: Sunday, September 22, 2013 11:02 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 9/22/2013
Mesaje: 1
Si eu am o fetita cu elemente autiste. Am presupus de pe la un an, dar a fost diagnosticata abia la 2 ani si 4 luni. Acum are un an de terapie si a inceput sa vb in vara asta. Repeta, se straduieste si se bucura cand o inteleg. Spune Buna ziua tuturor oamenilor de pe strada, apoi ceva neinteligibil ca si cum ar purta un dialog, asa cum m-a vazut ca fac eu cu alte persoana. Lumea se uita ciudat dupa ea, unii ii raspund, altii o evita, dar ptr mine vocea ei e o minune. Nu am crezut ca ceva atat de normal si natural ca imitarea, rasul sau vorbitul poate fi atat de greu de exprimat ptr unii. Si cata munca ptr a obtine ceea ce pentru noi este atat de usor. Acum sunt in faza de depresie. As vrea sa fiu un parinte mai bun ptr ea. Mari, mama de Ema, poate ai ceva sfaturi ptr a ajuta copilul in momentele de criza, de incapatanare sau de automutilare.
Geta Hutanu
Scris: Monday, October 7, 2013 4:44 PM
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 10/7/2013
Mesaje: 4
Analiza comportamentala aplicata in tulburarile de spectru autist
Curs de formare continua

Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul Analiza comportamentala aplicata in tulburarile de spectru autist cu durata de 6 luni.

Urmatorul curs, va incepe 12 - 13 octombrie 2013, ora 10.00
Autismul - caracteristici si semne. ABA & Discrete Trial

Copilul cu autism.
Criterii de diagnosticare precoce.
Analiza comportamentala aplicata in cazul copilului cu autism.
Componentele unui Discrete Trial: SD (cerinta) - R (Raspunsul copilului) - C (consecinta)
Promptul.
Colectarea datelor si notarea.

Recompensa, pedeapsa, extinctie - concepte cheie in ABA

Tehnici de utilizare a recompensei si pedepsei in ABA.
Analiza functionala a comportamentelor.
Crearea unor noi comportamente prin imitare, modelare, inlantuire,

Comunicare si limbaj in autism

Stimularea si dezvoltarea limbajului verbal si non-verbal
Comunicare si limbaj in tulburarile de spectru autist
Teoria mintii

Generalizare. Autonomie personala

Generalizare si independenta in ABA
Autonomia personala.
Programe pesonalizare la masa, la toaleta, pe strada, la magazin.
Siguranta copilul cu autism.
Genelalizare si mentinere. Functionalitatea cmportamentelor

Gradinita si scoala

Integrarea copilului cu autism in gradinita si scoala
Probleme ridicate de un copil cu autism in colectivitate si cum pot fi ele scazute, modificate.
Shadow la gradinita si scoala
Recompensarea si modificarea comportamentelor in colectivitate.

Adolescenta si tinerii cu autism

Caracteristicile persoanelor cu autism.
Asistenta la varsta adulta.
Autonomie si independenta. Rutinele.
Daca recuperarea este totala, ce mai ramane totusi diferit?

Detalii:

Se acorda suport de curs.
Se acorda diploma de participare. Nu se acorda credite.
Fiecare modul se va desfasura in weekend - un weekend pe luna (sambata si duminica intre 10.00 si 16.00), iar cele 12 ore de practica se vor desfasura in cursul saptamanii, intre orele 9.00 si 18.00.
Teoria prezentata va fi completata de exercitii demonstrative, activitati practice si inregistrari video.
Taxa de curs: 250 ron / modul. Este obligatorie prezenta si achitarea tuturor modulelor pentru finalizarea cursului. Taxa se achita in contul nostru deshis la Alpha Bank, sucursala Perla: RO51BUCUE47774732511RO01 Inscrierea la curs se face pe baza achitarii taxei primului modul, si trimiterea datelor la dresa noastra.
Informatii si inscrieri: asociatia.aita@yahoo.com, 0753 055852 de luni pana vineri intre orele 09.00 -18.00

Va multumim si va asteptam!

AITA
Scris: Monday, November 18, 2013 10:41 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Membru

Inregistrat: 4/7/2011
Mesaje: 45


Spiridusul lui Mos Craciun pentru copiii cu autism la AITA
Din nou spiridus!

Ho, ho, ho, dragii Mosului, vin la voi pentru a va impartasi povestea unora dintre spiridusii mei care de 3 ani, iarna de iarna se reunesc la AITA, cu pretiosul lor mestesug si cu voia-buna caracteristica, unde creeaza minunatii pentru a sprijini copiii cu autism.

Spiridusi vechi si spiridusi noi, Mosul va invita si anul acesta la atelier sa mestesugiti cu arta voastra tainica felicitari de o originalitate si de o frumusete neasemuite.

Unde?
La sediul AITA – Str. Drumea Radulescu, nr. 9, sect. 4, zona Tineretului.

Cand?
Joia, vor avea loc 4 intalniri – in 21, 28 noiembrie si 5, 12 decembrie – intre orele 16:00-20:00, puteti veni oricand in acest interval orar.

Ce vei face?
Te asteptam intr-o atmosfera de sarbatoare, cu muzica de Craciun, ceai cald si biscuiti, sa creezi felicitari si decoratiuni de Craciun pentru a impodobi vietile persoanelor cu autism si ale persoanelor care sunt implicate in ajutorarea copiilor cu autism.

Cu ce scop?
Felicitarile create de tine fi daruite la prietenilor asociatiei in preajma Craciunului ca semn de multumire pentru sprijinul lor. Bineninteles ca fiecare spiridus poate darui felicitari prietenilor si apropiatilor sai, spunandu-le cateva cuvinte frumoase despre copiii cu autism.

De ce sa te implici?

Ai o gramada de motive pentru a te alatura echipei noastre, iata doar cateva dintre ele:

- Sa daruiesti, cu ocazia Craciunului, putin din timpul tau pentru a ajuta persoanele cu autism;

- Sa faci parte dintr-o echipa de oameni creativi, deschisi si care abia asteapta sa creeze alaturi de tine;

- Sa cunosti persoane noi care au dorinta de a ajuta facand un gest frumos;

- Sa petreci un timp din saptamana ta facand o activitate creativa, relaxanta;

- Sa ai ocazia sa daruiesti dintre creatiile facute de tine prietenilor sau familiei in numele copiilor cu autism;

Cum te inscrii?

Trimite un mail la officeaita@yahoo.com cu subiectul “Vreau sa fiu spiridus” in care sa ne spui numele complet si sa ne lasi un numar de contact. Poti sa ne trimiti poze cu creatii de ale tale.

Cum ai ajuta copiii cu autism?
Asociatia vrea pe de o parte sa le multumeasca prietenilor Asociatiei (parinti, colaboratori, persoane care au participat la campania „Parerea ta conteaza!”) pentru ajutorul si implicarea lor si pe de alta parte sa organizeze o strangere de fonduri pentru cadourile de Craciun ale copiilor. Multumirile catre prietenii AITA vor insemna daruirea de felicitari, iar strangerea de fonduri va presupune distribuirea creatiilor catre niste persoane/companii dornice sa cumpere niste felicitari sau decoratiuni frumoase pentru a ajuta copiii.

Ce ai face tu de fapt?
Te asteptam intr-o atmosfera de sarbatoare, cu muzica de Craciun, ceai cald si biscuiti, sa creezi felicitari si decoratiuni de Craciun pentru a impodobi vietile persoanelor cu autism si ale persoanelor care sunt implicate in ajutorarea copiilor cu autism, asadar pentru a-ti infrumuseta si propria viata! Te vom ruga ca la finalul atelierului sa distribui aceste creatii persoanelor care ar putea dori sa le cumpere sub forma de donatie pentru cadourile de Craciun ale copiiilor. Persoana care va reusi sa distribuie cele mai multe felicitari va primi un cadou de la insusi Mos Craciun!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.