Nivel: TOP TEAM
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 36610
| In general, operatia de cezariana dureaza intre 30 si 45 minute si cuprinde mai multe etape:
- Pregatirea pre-operatorie consta in spalarea abdomenului viitoarei mamici. O sonda (cateter) este plasata in vezica urinara, iar un tub subtire este introdus intr-o vena de la nivelul mainii sau antebratului pentru hidratarea sau administrarea de medicamente intravenos.
- Anestezia. Anestezia locala -care suprima sensibilitatea doar in partea inferioara a corpului -este cea mai comuna. In cazul anesteziei epidurale (peridurale), se injecteaza anestezicul in partea inferioara a spatelui, in jurul meningelor maduvei spinarii; iar in cazul unei rahianestezii, in interiorul acestor meninge. Anestezia locala prezinta avantajul de a-i permite mamicii sa vada si sa auda copilul imediat dupa expulzare. In cazul unei urgente, anestezia generala devine necesara. Femeia nu va vedea, simti sau auzi nimic in timpul nasterii.
- Incizia abdominala. Se practica o incizie in peretele abdominal, la inaltimea culmii pubisului, in sens orizontal. Daca este necesara o incizie mare, sau daca fatul trebuie extras foarte repede, se practica o incizie verticala de la ombilic pana la pubis.
- Incizia uterina (histerotomia). Aceasta se face in sens orizontal peste portiunea inferioara a uterului (incizie transversala inferioara). Alte tipuri de incizii pot fi practicate in functie de pozitia fatului in uter sau de complicatiile din timpul sarcinii.
- Extragerea fatului din uter. Chiar daca pacienta se afla sub efectul anesteziei epidurale sau a rahianesteziei, este posibil ca ea sa simta atunci cand fatul este extras din uter, dar nu va simti durere. Medicul indeparteaza lichidul din gura si din narile fatului si taie cordonul ombilical. Placenta este extrasa din uter, iar planurile incizate sunt suturate.
Editare Ulteriaoara:
Articole utile : Cum se desfasoata operatia de cezariana Mituri false despre cezariana De ce nu iti doresti o cezariana Anestezia epidurala Corpul tau dupa nastere Legarea trompelor uterine |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Eu am simtit miscarile pe care le facea medicul meu ca sa o extraga pe Sara din uter! Nu de altceva, dar din cauza ca am pierdut tot lichidul amniotic ,uterul se mulase pe bebe, asa ca era in discutie -ca solutie de urgenta- sa scoata bebele cu tot cu uter si apoi sa-l "decupeze" ca sa salveze printesa! Bine ca nu am ajuns aici, dar s-au chinuit amandoi medicii(ginecologul si anestezistu)la greu:unul tragea de bebe, altul impingea ,apasand din exterior partea superioara a uterului... Acum ma amuz cand imi aduc aminte...atunci as fi acceptat orice doar sa fie bebe bine! |
|
| Eu nu imi aduc aminte decat de anestezie si de faptul ca se lupta un asistent sa-mi ia tensiunea. Nu a reusit! Cel putin pana am adormit, nu... |
|
Nivel: SAFIR
Inregistrat: 2/26/2006 Mesaje: 16505
| Kiki wrote:Eu nu imi aduc aminte decat de anestezie si de faptul ca se lupta un asistent sa-mi ia tensiunea. Nu a reusit! Cel putin pana am adormit, nu...
|
|
Nivel: Guest
Inregistrat: 2/12/2006 Mesaje: 14
| Nu doresc nimanui sa treaca prin operatie cezariana prin care am trecut eu. N-am simtit durerile pt ca anestezicul a fost mult prea pternic si m-a "paralizat" toata. Mi-au pus somnifer fara sa-mi spuna(devenisem prea agitata - desi eu nu simteam - si incepuse si bebe sa se agite). Am luptat enorm saraman treaza si cand n-am mai reusit am crezut ca mor. "Bine, ma duc! Ia-ma Doamne". Asta mi-am zis. Cand m-am trezit, dupa ce am intrebat de bebe (imi dadusem seama ca se nascuse pt ca inchdeau operatia) am inchis iar ochii si am inceput sa cant de bucurie ca traiesc. Nu stiu daca cantam cu glas tare pt ca n-am voce, dar in mintea mea strigam de bucurie. Pe de alta arte, a fost mai bine ca n-am fost treaza in momentul nasterii, pt ca fetita n-a respirat si abia la terapie intensiva au resuscitat-o. Unele chestii le-am aflat eu de pe masa de operatie, dar asa ametita cum eram n-am inteles gravitatea lor, decat la reanimare. Brrr...! |
|
| MNiko wrote:... Unele chestii le-am aflat eu de pe masa de operatie, dar asa ametita cum eram n-am inteles gravitatea lor, decat la reanimare. Brrr...!
Important este ca esti bine si tu si Cristinica! Acum au trecut toate... |
|
| Kiki wrote:Important este ca esti bine si tu si Cristinica! Acum au trecut toate...
Asa e Kiki. Dar crede-ma ca mi-au trebuit luni bune ca sa pot trece peste. Aproape un an. Sincer, cred ca in ziua in care a implinit Cristina un an am rasuflat si eu mai usurata. Asa mi se spusese ca primul an e decisiv, si desi la toate controalele era ok, mereu am stat cu frica in san ca va avea vreo cadere. Nici acum n-am scapat complet de teama asta, dar sunt cu mult mai linistita decat anul trecut. |
|
| MNiko wrote:
Asa e Kiki. Dar crede-ma ca mi-au trebuit luni bune ca sa pot trece peste. Aproape un an. ...
Te inteleg perfect! Si eu am trecut destul de greu peste ce s-a intamplat la nastere...Stiu cum e, vorba reclamei! |
|
| Kiki wrote:Te inteleg perfect! Si eu am trecut destul de greu peste ce s-a intamplat la nastere...Stiu cum e, vorba reclamei! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/14/2006 Mesaje: 5089
| eu am fost un caz mai "special"!!!
mi-au facut rahie si la vreo 15 minute dupa ce a inceput toata "distractia" m-am apucat sa urlu ca ma doare! si chiar ma durea! aveam senzatia ca ma trage dr de pe masa de operatie si ma durea de imi sareau ochii... atunic anestezista mi-a bagat ceva pe vena (probabil tot un somnifer) si ...am adormit!
m-am trezit si l-am vazut pe pici si... am inceput sa plang! |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Mie mi s-a parut usoara cezariana; nu am avut niciun fel de emotii, am glumit si spus bancuri in tot acest timp... intr-adevar, am simtit si eu manevrele pe care le faceau (ba se lasau pe burta mea, ba ma "trageau") dar fara nicio durere... ... in schimb am intrat in panica cand au scos-o pe Alexia si nu reactiona in niciun fel. Bine ca a trecut si ca e sanatoasa acum, draga de ea.... oricum, tin minte ca dupa ce au resuscitat-o era foarte vanata si mi s-a parut tare urata... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 3/2/2006 Mesaje: 3065
| eu nu am simtit absolut nimik, eram atat de speriata , incat eu ii ziceam dr anestezist ca mie imi este frica de injectie , in timp ce eu ii spuneam asta , deja fetele ma legasera si imi facusera si anestezia . Imi amintesc doar ca dr anestezist m-a intrebat ce o sa am , i-am zis ca fata si m-a intrebat cum o sa o cheme , i-am zis Adina Cristina , iar apoi o asistenta m-a intrebat ce grupa sangvina am , eu m-am intors catre ea , am vazut ceasul in perete 13.50 si i-am zis grupa mea , iar apoi m-a intrebat "sotul ce grupa are ? " si eu i-am zis " B3 , BO , NU MAI STIU " si am adormit , mia stiu ca apoi tragea asistenta de mine sa ma trezesc ca am nascut .... |
|
Inregistrat: 2/17/2006 Mesaje: 4933
| Eu sunt curioasa sa-mi zica vreo mamica care e diferenta (traita) intre o cezariana si una normala. Ma cam bate gandul la o cezariana, dar nu cred ca exista inca (cel putin nu in Arad) anestezic la care sa raman in viata...asa ca doar ma informez. Plus...am inteles ca la cezariana te programezi, daca e pe lista de dorinte si nu din necesitate. Plus, ce efecte "neplacute" ati avut? Inafara desigur de durerile respective din timpul operatiei si de dupa. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 3/23/2007 Mesaje: 12042
| eu am nascut si natural si am si cezariana. prefer nasterea naturala, chiar daca travaliul a durat 4 zile si am eliminat lichidul cu 2 zile inainte de nastere. Abdomenul meu e ca intersectia din Podu Ros (fetele din Iasi stiu cum e acea intersectie) Abia ma ridic, am dureri crunte cand se schimba vremea si cand car greutati. efecte neplacute ale nasterii naturale ---- hemoroizii. |
|
Inregistrat: 11/2/2007 Mesaje: 2320
| fdianamaria wrote: Plus, ce efecte "neplacute" ati avut? Inafara desigur de durerile respective din timpul operatiei si de dupa.
nu am cum sa fac o comparatie caci nu am nascut natural, dar (prin absurd) daca ar fi sa mai am un copil, tot pt. cezarian as opta... nu am avut absolut nici o problema si cu atat maa mult efecte "neplacute"... pe mine m-a durut putin cand m-am ridicat prima oara din pat si cam atat... restul, a fost mai mult decat placut, duminica seara m-au operat iar marti pe la pranz am plecat acasa... |
|
|