Dependenta de telefonul mobil
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Scris: Wednesday, February 22, 2006 8:01 PM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
fetelor, voi cum stati? Eu recunosc cu mana pe inima ca-s dependenta de mobil. Mi-l iau si la baie cu mine (bine, nu raspund daca suna cineva), tot timpul vorbesc la telefon. Factura, normal, e pe masura. Mai pot scapa? nervi
Anaida
Scris: Wednesday, February 22, 2006 8:24 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 1855
Eu nu-s dependenta...de multe ori uit sa-l deschid dimieata...si mi-aduc aminte pe la pranz...mi-amintesc cand eram gravida cu Razvan, ne-am dus la munte un week-end, undeva in apropiere de Fagaras, si nu aveam nici curent (aveam un generator pt becuri, seara), n-aveam semnal la telefoane, nu tv...ce bine m-am simtit!!!...aer curat...paraul in spatele casei, livada...Razvan cred ca a dormit in cele 3 zile cat am stat acolo, ca nu l-am simtit mai deloc.
Revenind la topic...cred ca pot deveni dependent...cum scapi?...grea intrebare, greu raspuns...chiar nu stiu (si eu care credeam ca le stiu pe toate scratch )!

Elia
Scris: Friday, February 24, 2006 5:22 AM
Nivel: Guest

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 12
Nu scapi decat daca renunti la mobil. Eu in Romania eram super dependenta, cum spune kiki, si la baie il luam dupa mine. In America nu am avut mobil luni de zile, apoi mi-a dat cineva unul, dar acum atatia ani in America nu era populare si era foarte scump sa le folosesti, plateai si pentru apelurile primite, nu imi permiteam sa il folosesc, il tineam la mine doar asa, in caz de vreo urgenta. Cand m-am intors in Romania, in 3 zile eram iar dependenta de mobil. In China am decis ca nu imi cumpar, si asa nu cunosteam pe nimeni cand am venit, sunt telfoane publice la tot pasul. Aproape un an nu am avut mobil, apoi mi l-a lasat o prietena pe al ei, ca ea pleca inapoi in Canada si nu ii mai trebuia. Un timp l-m impartit cu sotul meu, ca nici el nu avea, asa ca nu simteam nici unul ca ne trebuie. Dupa aia a inceput sa il tina mai mult el, iar cand nu aveam eu nevoie se plangea ca ce rau e fara. Eu ma simteam bine, nu aveam nevoie, ma descurcam si fara. Acum, de Craciun, mi-a luat si mie unul si, bineinteles, acum sunt din nou dependenta. Cred ca pentru mine nu exista cale de mijloc,ori dependenta ori fara mobil. Noroc ca aici e ieftin, il folosesc cateodata si in casa, ca mi-e lene sa ma duc pana la fix, tin conferinte la el si nu cred ca am consumat vreodata mai mult de 10 euro pe luna.
AdrianaC
Scris: Friday, February 24, 2006 5:30 AM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17812
Eu nu sunt deloc dependenta de mobil, ba chiar mi se intampla sa stea descarcat 1-2-3 zile. Nu prea dau telefoane, ca nu imi place, si nici foarte multe nu primesc, ca nu prea am de la cine (decat de la cei din familie care de obicei ma suna pe fix).

Cum poti sa scapi ? Vorbeste o data zdravan, sa te usture factura si poate cine stie :ras:
taki
Scris: Friday, February 24, 2006 5:45 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
Nici eu nu sunt dependenta de el, dar este bine sa-l am in geanta, in caz de urgenta ... ma va ajuta mult.
Miri
Scris: Sunday, February 26, 2006 11:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Eu nu sint dependenta de telefonul mobil si nu-mi place sa fiu sunata de persoane necunoscute,pentru a rezolva probleme legate de servici.Consider telefonul mobil ca un accesoriu cu care sa pot lua legatura cu familia mea in orice moment si sa pot fi gasita oricind de ei.
Mirandolina
Scris: Monday, February 27, 2006 12:28 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 543
Eu sunt dependenta de mobil in sensul ca trebuie sa il am cu mine in permanenta, fie ca vorbesc la el, fie ca nu. De sunat ma suna numai familia si cateva cunostinte. Am un abonament cu numere preferentiale si pot vorbi cat vreau in limita celor 260 minute incluse. Cel mai mult vorbesc la telefon cu sotul meu, pentru ca in fiecare zi este in alt oras si sta la volan foarte mult si trebuie sa-l aud destul de des ca sa pot sta linistita, ca nu a patit nimic.
taki
Scris: Tuesday, February 28, 2006 6:24 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 13501
CUM TREBUIE SA SE DESFASOARE O CONVORBIRE


Alexander Graham Bell ( 1847 - 1922 ) a construit primul telefon utilizabil ( 1876 ).

Cind suna telefonul , trebuie sa raspundem cel mai tirziu dupa cel de-al cincilea apel. De asemenea , cind chemam pe cineva nu vom lasa aparatul sa sune mai mult de cinci ori decit in cazuri speciale.
Modul in care incepe o conversatie telefonica difera de la o tara la tara si se inscrie intr-un adevarat " cod ". De pilda in Germania , Franta, Anglia , in momentul ridicarii receptorului , cel solicitat isi spune automat numele si asteapta un raspuns. Cel care a sunat isi declina numele si el. La noi , s-a stabilit regula ca cel care suna sa se prezinte , dupa ce , obligatoriu , a spus " Buna ziua ! " , " Buna seara " sau " Ma scuzati ca va deranjez , sunt Maria Ionescu , pot sa vorbesc cu ... ". Daca este vorba de o conversatie pe teme de serviciu , nu ne vom spune numai numele ci si profesia. Sunt inginerul Dan Ionescu si as dori sa vorbesc cu ...". Sa evitam deci situatia extrem de neplacuta ca nedeclinindu-ne identitatea de la inceput sa fim chestionati.
" Dar cine intreaba ? Sa vad daca este ... ! " Chiar daca persoana pe care o cautam lipseste , nu vom scapa de senimentul penibil ca aceasta ne evita.

Regula generala este ca cel care a sunat sa puna capat discutiei , in afara cazului in care interlocutorul sau are motive serioase s-o faca. Exista o anumita uzanta si in a pune receptorul in furca. Amindoi fac lucrul acesta cu grija , fara a-l trinti.
In viata de zi cu zi , ne confruntam cu situatii in care nu este nevoie sa ne recomandam : convorbirile cu membrii familiei sau cu prietenii apropiati care ne recunosc dupa voce. De asemenea , nu este cazul se ne spunem numele cind cerem o informatie la un oficiu telefonic , la centrala
unei institutii , la banca , gara , aeroport.

Cum procedam cind avem pe cineva in vizita si suna telefonul ?

Daca sunt scurte comunicari le primim linistiti si dam relatiile cerute foarte pe scurt , dar fara sa fim nepoliticosi. Ne cerem apoi scuze fata de musafiri ca si fata de cel care ne-a sunat. Este inadmisibil sa purtam o lunga conversatie telfonica de fata cu persoane straine. Vom spune interlocutorului nostru care este situatia si vom amina convorbirea. In nici un caz nu vom spune : " Te sun eu peste zece minute " daca cel venit in vizita nu si-a manifestat dorinta sa plece imediat. Este o gafa. Oricit de mult ne intereseaza persoana de la telefon are prioritate persoana
venita in vizita.
Se intimpla ca fara voia noastra sa asistam la o convorbire telefonica strict confidentiala. Daca persoana care a vorbit nu deschide o conversatie pe aceasta tema nu o vom face nici noi. Nu vom intreba cine a fost ? ce dorea ? de ce esti suparat ? Ne prefacem ca nu am auzit nimic. Nu este o
dovada de ipocrizie ci de tact si politete.
Un om bine crescut nu vede ceea ce nu trebuie sa vada , nu aude ceea nu a fost spus pentru urechile sale si nu comenteaza ceea ce nu a vazut si nu a auzit. La rindul ei gazda nu va relata pe larg conversatia avuta. S-ar putea ca cei de fata sa nu fie deloc interesati , ci va spune
ceva de genul - nu era nimic important , sau - probleme , se rezolva ... Isi va cere scuze ( pentru ca a vorbit la telefon in prezenta altora ) si cu asta discutia se incheie.

Cind trebuie sa telefonam ?

Nu exista o regula generala dar trebuie sa avem grija sa n-o facem nici prea devreme , dimineata , nici prea tirziu , seara. In principiu , este bine sa cunoastem programul de viata al prietenilor nostri , si sa-l respectam , nederanjindu-i. Cine tine sa aiba liniste , sa studieze sau sa se odihneasca isi ia masuri de precautie : va scoate de pilda telefonul din priza pentru scurt timp. Robotul , care incepe sa se generalizeze si la noi ne scoate din impas daca avem de primit mesaje importante sau daca , pur si simplu , vrem sa stim cine ne-a cautat intre timp.

Ce facem cind nu ne raspunde la telefon persoana pe care o cautam ci altcineva ?

Bunul simt ne obliga sa-i adresam citeva cuvinte interlocutorului nostru , mai ales daca il cunoastem. Pe scurt , il salutam , spunem cine suntem si ce
vrem , ne cerem scuze ca-l deranjam , apoi ii multumim pentru informatiile pe care ni le da.
Pledam aici pentru bunele maniere. Asa ca in cazul in care noi ii dam relatii celui care telefoneaza , nu vom spune niciodata : " Esti chemat la telefon " sau " Pisalogul de Popa te cheama la telefon ". E o gafa ! Sa ne obisnuim sa fim politicosi chiar daca nu suntem auziti de " pisalog " ci
sa spunem firesc " Radule , te cauta domnul Popa la telefon ".
Altceva este cind secretara face legatura. Vom fi socati , fara doar si poate , sa auzim la telefon " Sunt directorul general al firmei ... ". In schimb , este normal ca secretara sa sa spuna : " Aveti legatura cu domnul director general Popa ".
Experienta ne dovedeste ca avem de-a face si cu situatii neplacute. Persoane care nu au habar de elementarele reguli ale unei purtari civilizate spun rastit " Alo , cu Elena " , de pilda.
Daca din intimplare am gresit un numar de telefon , trebuie sa ne cerem scuze. Cu toate acestea deseori ni se raspunde injurios. Este o purtare incompatibila cu statutul de om civilizat , asa ca sa ne abtinem sa ne purtam la fel vreodata.

SITUATII IN CARE SE RECOMANDA SA NU FOLOSIM TELEFONUL

De pilda , nu se adreseaza prin telefon o invitatie la o masa festiva - receptie , logodna , nunta , botez. De regula recurgem la invitatii scrise. De asemenea , nu se transmit prin telefon condoleante , ci personal sau in scris.
In viata suntem pusi adeseori in postura de solicitanti. Vom telefona numai pentru a stabili o intilnire sau o audienta. Sansele noastre cresc daca ne expunem problema personal.

MICI NEGLIJENTE TELEFONICE

Sa avem grija sa tinem receptorul corect pentru ca altfel nu ne vom auzi bine. Daca o convorbire telefonica se intrerupe , va suna din nou cel care a chemat si nu celalalt. Cautindu-se reciproc in acelasi timp , telefonul va suna ocupat la nesfirsit.
La sfirsitul fiecarei convorbiri , sa ne asiguram ca am pus bine receptorul in furca , altfel rupem orice legatura cu lumea exterioara si pot surveni o multime de necazuri.

TELEFONUL ALTCUIVA

Faptul ca i-ai cerut gazdei permisiunea de a da un telefon , nu te indreptateste sa sa-ti rezolvi toate problemele pe aceasta cale si nici sa uiti unde te afli.
Nu raspundeti la relefon intr-o casa straina decit daca va roaga gazda.
Daca ramineti singur intr-un birou sau intr-o locuinta straina nu veti telefona decit in caz de extrema urgenta si ii veti comunica acest lucru propietarului de cum intra pe usa. Tentatia de a face o " mica economie " dind telefon in
provincie trebuie inlaturata din principiu si nu de frica de a fi descoperiti.


Principiile noastre aplicate in viata si nu vorbele ramin singurele criterii dupa care suntem judecati de cei din jur.
Telefonul este cel mai potrivit mijloc de a-ti anunta vizita intr-o casa. Evitati sa le faceti o " surpriza ", chiar si rudelor ! Daca nu au telefon , gasiti o alta modalitate de a va anunta. In orice caz , nu mergeti nicaieri fara sa dati telefon in prealabil.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.