DEMISIA
Subiectul anterior · Subiectul urmator
alina_nicoleta
Scris: Wednesday, January 14, 2009 1:21 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/9/2008
Mesaje: 232
Am si eu o intrebare : ce pot pati eu ca angajat daca nu respect cele 15 zile de preaviz si vreau sa plec mai repede?
petro
Scris: Wednesday, January 14, 2009 6:06 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/31/2008
Mesaje: 3374
Cred ca vei fi trecuta in zilele respective ca absenta nemotivata (ca la scoalasic), iar dupa 5 zile se poate face comisie disciplinara care decide masurile care se pot lua conform legii. Ceva de genul asta era cand inca mergeam la servici.
kali
Scris: Wednesday, January 14, 2009 7:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
In cel mai rau caz iti poate desface contractul de munca disciplinar.
alina_nicoleta
Scris: Wednesday, January 14, 2009 8:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Grupa mica

Inregistrat: 2/9/2008
Mesaje: 232
Va multumesc de raspunsuri.cry
bulibuli
Scris: Thursday, January 15, 2009 2:48 AM
Avatar
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Mesaje: 9649
Cel mai bine e sa discuti cu sefii, ca vrei sa pleci mai repede si ajungi la o intelegere cu ei... sotul meu asa a facut cand a plecat de la Sidex.. nu de alta, dar e bine sa lasi loc de buna ziua la fostul loc de munca, pt ca nu se stie niciodata, poate ai nevoie de vreo recomandare de la ei..pupici
Kiki
Scris: Thursday, January 15, 2009 7:05 AM
Avatar
Nivel
Nivel: TOP TEAM

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 36610
Total de acord cu Buli, trebuie sa ajungi la o intelegere cu ei. Poate te lasa sa pleci si sa nu mai stai in perioada obligatorie de preaviz.
Succes!
Miri
Scris: Wednesday, January 28, 2009 2:12 AM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Am si eu o intrebare,legata de demisie...aceasta este un act unilateral?Adica, poti inainta cererea de demisie directorului, fara a avea aprobarea sefului direct?

Mersi anticipat pentru raspuns!pupici
danab
Scris: Wednesday, January 28, 2009 9:06 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 5519
Nu conteaza aprobarea sefului direct, ca nu el te-a angajat, ci firma, prin reprezentantul sau - director, sef resurse umane. Ar fi bine sa-l instiintezi pe seful direct, sa stie situatia, dar el nu are ce obiecta.
danamaria
Scris: Wednesday, January 28, 2009 10:03 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/4/2007
Mesaje: 3495
Miri, demisia nu se aproba. se ia act de demisie.vin cu o rectificare la ceea ce a spus danab, sper sa nu va suparati: nimeni nu are ce obiecta la o cerere de demisie, fiind un act unilateral de vointa.computerlove
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, January 28, 2009 2:45 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
danamaria wrote:
demisia nu se aproba. se ia act de demisie... nimeni nu are ce obiecta la o cerere de demisie, fiind un act unilateral de vointa.computerlove


thumright bravo

din experienta mea cu oamenii care imi trec prin birou, fara suparare...99% nu isi cunosc drepturile si nu stiu cum poti pleca dintr-un loc de munca.Si asta pentru ca nu se deranjeaza nimeni sa ii informeze. sorry iar chestia asta, pe mine personal, ma revolta!

exista mai multe variante de a inceta raporturile de munca cu un angajator si anume (le explic pe cele mai des intalnite):

1. acordul partilor (art 55 lit b din Codul Muncii) - asa-numita 'lichidare la zi'(termenul este impropriu de aceea si ghilimelele) care presupune - dupa cum ii zice si numele - ca ambele parti(angajat si angajator) sa accepte aceasta varianta.

2. demisia (art 79 din Codul Muncii) - presupune efectuarea unui preaviz (de regula 15 zile dar poate depinde de functia ocupata)- este un act de vointa unilateral (adica vine de la angajat) si este de o fapt o anuntare (notificare) a angajatorului de intentia de a pleca din companie. angajatorului nu i se cere acordul ci este pur si simplu anuntat. el nu poate,legal vorbind, sa nu accepte. de multe ori aud de la oamenii care imi vin la interviu fraza: "nu imi accepta demisia!" fool si le explic ca asa ceva nu exista. angajatorul este obligat sa inregistreze cererea de incetare a activitatii, fie ca angajatul solicita incetarea cu acordul partilor sau cu respectarea preavizului legal. daca angajatorul refuza inregistrarea cererii, solutia legala este sa mergeti cu cererea la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartineti(din municipiul in care domiciliati) unde va fi inregistrata si ....dl.angajator se va pomeni (in majoritatea cazurilor) cu corpul de control la usa. repet, refuzul de a inregistra aceasta cerere, este ilegal.

Cum se procedeaza in fapt?
cam asa: angajatul merge la resurse umane, isi face acea cerere in fata responsabilului RU, acesta o inregistreaza (numar de intrare, data).Lucrurile de opresc aici daca cererea se refera la demisie si respectarea preavizului legal.

daca insa cererea se intocmeste cu solicitarea acordului partilor (lichidarea la zi), seful direct al persoanei care solicita incetarea raporturilor de munca (sau directorul general, persoana abilitata in speta) trebuie sa scrie pe cerere " de acord" si data cu care inceteaza contractul - daca accepta varianta ceruta de angajat sau "nu sunt de acord, decat cu respectarea preavizului legal" in cazul in care nu doreste sa aprobe plecarea angajatului cu art 55b. aceasta cerere se inregistreaza si, eu cel putin, fac copie dupa ea si o inmanez angajatului pentru ca acesta sa aiba dovaada curgerii preavizului sau a incetarii raporturilor la data convenita (daca este acordul partilor).

mi s-a intamplat sa vad (nu de putine ori) angajatori neseriosi care si-au indus angajatii in eroare cu privire la numarul zilelor de preaviz in sensul ca au tinut persoanele mai mult de 15 zile sau nu le-au lasat sa plece deloc profitand de faptul ca nu au avut o cerere de incetare a activitatii inregistrata - ca dovada a dorintei lor de a parasi organizatia.

discutia se poate lungi mult, exista si alte situatii de incetare a raporturilor de munca, cu diverse temeiuri juridice insa cele doua de mai sus, cum spuneam, sunt cele mai comune.

un ultim sfat: daca nu vi se aproba incetarea prin acordul partilor (lichidarea la zi), nu faceti greseala de a nu va prezenta la serviciu in perioada de preaviz. absentarea in acest caz este considerata nemotivata (depinde si de regulamentul intern aici si de procedura disciplinara prevazuta in el) si poate constitui temei legal de incetare disciplinara a raporturilor de munca. maseluta ceea ce este, evident, urat si neplacut.

daca mai exista intrebari si pot raspunde, le astept.
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, January 28, 2009 3:14 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
Kali,

scuze,ti-am sters postarea anterioara, din greseala. banghead fool ce ti-e si cu butoanele astea de moderator...oare putem recupera cumva mesajul tau? iloveyou

eu iti raspunsesem ceva de genul:


"asa este... dar te ce te faci cand le afisezi ROI, CCM etc. si nu pricep? fool sau nu le pasa?fool

eu pe-ai mei i-am instruit bine si la semnarea CIM, ii pun sa citeasca sub nasul meu tot-tot...le atrag atentia la elementele importante si cred ca sunt multumiti. in cazul companiei noastre, transparenta si accesul total la informatie este foarte important, in principal si datorita faptului ca noi nu avem nimic de ascuns si respectam prevederile in vigoare.

dar stiu cazuri de angajatori la care nu ai vrea sa lucrezi sub nici o forma...closedtopic unele din experienta.nervi maseluta "
kali
Scris: Wednesday, January 28, 2009 3:18 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Andismom wrote:
Kali,

scuze,ti-am sters postarea anterioara, din greseala. banghead fool ce ti-e si cu butoanele astea de moderator...oare putem recupera cumva mesajul tau? iloveyou


Meyyy, te tii de shotii? Nu cred ca se mai poate recupera... dar nu-i nimic.
Andi&Mariuca
Scris: Wednesday, January 28, 2009 3:22 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
kali wrote:


Meyyy, te tii de shotii? Nu cred ca se mai poate recupera... dar nu-i nimic.se pare ca da, dar fara voia mea! scuzeeeeeeeeeeesorry acum, cand am incercat sa iti raspund,mi-am dat seama ce am facut cu postul tau anterior: am apasat butonul gresit!:171:

eu te computerlove mult, sper sa ma ierti!pupici
Miri
Scris: Sunday, February 1, 2009 1:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Multumesc pentru precizari!
Va pup , mamici dragi!pupici pupici
Andi&Mariuca
Scris: Sunday, February 1, 2009 8:33 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 5089
Miri wrote:
Multumesc pentru precizari!
Va pup , mamici dragi!pupici pupici


computerlove computerlove computerlove
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.