Degeraturile

Options Degeraturile
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Kiki
Postat: Monday, October 9, 2006 10:15 AM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
Degeraturile sunt alterari ale pielii extremitatilor, ca urmare a actiunii directe, prelungite, a unei temperaturi mult scazute, inferioare aceleia de 0°C, în special sub -5°C. Mai concura, ca factori favorizanti: lipsa de protectie, încaltamintea si îmbracamintea strâmta, mâinile si picioarele umede si reci, etilismul cronic s.a.

Exista 2 teorii patogenice: cea a congelarii apei intracelulare si cea a vasoconstrictiei prelungite cu ischemia tesuturilor. În degeraturile superficiale sunt interesate cu preponderenta vasele mici dermice: tegumentele sunt rosii, livide si edematoase, exista amorteli si dureri, pot aparea si bule care nu lasa cicatrice dupa vindecare. În degeraturile profunde tegumentele sunt cianotice ulterior aparând si necroza tesuturilor moi: initial necroza îmbraca aspectul de gangrena uscata, care mai apoi devine umeda. Dupa îndepartarea tesuturilor afectate, ramâne o ulceratie atona, greu vindecabila, cu cicatrice atrofice mutilante.

Tratament. Bolnavul trebuie introdus cât mai precoce într-o baie calda 39°C- 40°C a carei temperatura poate depasi 40°C, baie care va dura aproximativ 20 minute si va fi repetata de mai multe ori pe zi si va contine si sustante antiseptice în concentratii mici. Toaleta plagilor va fi în linii mari aceeasi ca si în ulcerul decubit. Ca tratament general se vor administra vasodilatoare, antiagregante si antitrombozante preferabil pe cale intravenoasa. Dupa câteva perfuzii se va continua medicatia vasodilatoare pe cale injectabila si orala.

sfaturimedicale.ro
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed