De la ce varsta trebuie facuta Mamografia ?

Options De la ce varsta trebuie facuta Mamografia ?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Alina
Postat: Friday, March 16, 2007 7:37 PM

Nivel: SAFIR

Intrat: 3/27/2006
Postari: 18834
Anca, ma bucur ca esti bine. pupici
Miri
Postat: Friday, March 16, 2007 9:21 PM


Nivel: SAFIR

Intrat: 2/26/2006
Postari: 16505
Locatia: pe o margine de lume...
Anca, ma bucur mult ca totul e in regula!yes
sousourel
Postat: Friday, March 16, 2007 9:31 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/18/2006
Postari: 7688
Ma bucur de vestile buneflowers iar restul analizelor vor fi si ele ok.
Kiki
Postat: Friday, March 16, 2007 9:34 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
Ma bucur sa citesc ca esti bine! Pupici!
Andi&Mariuca
Postat: Saturday, March 17, 2007 8:37 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
multumesc dragalaselor de incurajari!pupici
adevarul este ca mi-am luat o mare piatra de pe inima! citeam pe net niste statistici ingrijoratoare despre incidenta cancerului de san de femei.

iata si un articol, daca va intereseaza:Cancerul de san este de departe cel mai frecvent dintre cancerele femeii. Desi nu este cunoscuta cauza sa exacta, factorii de risc sunt din ce in ce mai bine identificati.

Gratie mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescut semnificativ perspectiva vindecarii.

Frecventa
Frecventa cancerului de san este in continua crestere in tarile dezvoltate (mai ales in Europa Occidentala si in America de Nord, mai putin in Japonia), acest tip de cancer fiind de departe cel mai frecvent cancer al femeii. In fiecare an, cancerul de san este responsabil de 77.000 de decese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani. Incidenta acestui cancer, adica numarul de cazuri noi in cursul unui an, creste, dar mortalitatea a atins un nivel de platou, ceea ce ne indreptateste sa afirmam ca speranta de supravietuire este in crestere.

Factorii de risc
Factorii de risc se cunosc de mult timp. Ei sunt:
- de ordin personal: precocitatea menstruatiilor, absenta nasterilor (nuliparitate), o prima sarcina tardiva (dupa 35 de ani), menopauza tardiva;
- de ordin familial: antecedente de cancer de san la membri apropiati din familie, sugerand implicarea unor factori genetici.

In afara acestor factori, varsta este si ea un factor de risc. 7% din cancerele de san afecteaza femeile sub 40 de ani, acest procent crescand cu varsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani si 43% la peste 65 de ani. Mai multe cercetari au subliniat influenta alimentatiei prea bogate in grasimi de origine animala asupra aparitiei acestui cancer. Excesul ponderal este un factor favorizant.

Depistarea precoce

Depistarea cancerului de san se efectueaza prin autopalpare (femeia isi examineaza sanii in fiecare luna), examen medical anual (de catre ginecolog sau medic de familie), dar mai ales prin mamografie.

Aportul mamografiei.
Aceasta radiografie cu raze X cu penetranta redusa evidentiaza diferentele de densitate ale tesutului mamar. Ea permite decelarea tumorilor foarte mici (incepand de la 3 mm) care nu pot fi depistate la palparea sanilor, aceasta din urma permitand decelarea unor formatiuni de peste 0,5/1 cm. Rezulta ca este o tehnica esentiala pentru depistarea precoce a cancerului de san, deoarece permite reperarea unei tumori cu ani de zile inainte de a intra in faza clinica, adica inainte sa apara semnele decelabile de catre medic.
Gravitatea bolii este indicata de talia tumorii, dar mai ales de prezenta sau absenta invadarii ganglionilor axilari. Cand cancerul este localizat (cancer in situ sau stadiu 0), supravietuirea la 5 ani este de 97%; daca tumora are o dimensiune sub 5 cm, fara invadarea ganglionilor (stadiul 1), supravietuirea este de 70%; in cazul invadarii ganglionare (stadiul 2), supravietuirea nu mai este decat de 38%.

Preventia.
Se recomanda depistarea sistematica de la varsta de 50 de ani, prin mamografie la 2 sau 3 ani. Inainte de aceasta varsta, este important ca orice femeie sa consulte regulat medicul pentru examenul clinic (palparea sanilor). La varsta de 40 de ani se recomanda adeseori o mamografie, chiar si in absenta oricarei anomalii.

Depistarea in formele familiale
In marea majoritate a cazurilor (peste 95%), cancerele de san survin sporadic, adica intamplator. In unele familii insa, incidenta acestui cancer este deosebit de ridicata si nu se poate explica numai prin intamplare. Sunt mai multe particularitati care ne indreptatesc sa presupunem ca o persoana afectata de cancer de san are si o predispozitie genetica: aparitia la o varsta mai scazuta (inainte de 40 de ani), afectarea ambilor sani, prezenta unor cancere asociate (de exemplu, sani si ovare). Se stie in prezent ca aceste forme familiale sunt legate de genele predispozante, transmise de la o generatie la alta. O femeie purtatoare a acestor gene (BRCA1 si BRCA2) are un risc crescut de aparitie a cancerului de san (80-90%, fata de 8-10% cat este in mod normal). Cancerul nu este ereditar, numai genele predispozante sunt cele care se transmit. Cautarea acestor gene de predispozitie ereditara fata de cancerul de san trebuie efectuata in cadrul consultatiei medicale de specialitate (genetica oncologica).
Descoperirea lor la o pacienta justifica elaborarea unei strategii adaptate de depistare.

Ce este cancerul?
Corpul uman este constituit din 100.000 miliarde de celule care formeaza tesuturile diferitelor organe (ficat, inima, creier). In cursul vietii lor, celulele primesc si emit in permanenta semnale asemanatoare unor ordine: de multiplicare, de diferentiere, de stopare a diviziunii. Daca o celula nu mai raspunde acestor semnale, ea scapa de sub orice reglare si poate sa se multiplice la nesfarsit, intr-un mod anarhic, in detrimentul celulelor vecine. Devenita maligna, ea da nastere unui cancer.

Recomandari privind depistarea
Grupul de varsta cel mai afectat este cel intre 50 si 65 de ani; femeile sub 30 de ani sunt rar afectate. Aceasta nu exclude insa supravegherea regulata (autoexaminarea sanilor, controalele medicale regulate) la toate femeile tinere.
Inainte de 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palparea sanilor; autoexaminarea sanilor; mamografie, in caz de anomalie.
Dupa 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palparea sanilor; autoexaminarea sanilor; o mamografie la fiecare 2 ani.
Femeile cu una sau mai multe rude apropiate care au avut cancer de san sunt supravegheate mai riguros.

Diagnostic si tratamente
Exista mai multe examene pentru diagnosticarea cancerului de san. Dupa obtinerea informatiilor necesare, se poate stabili tratamentul specific.

Cancerul de san este diagnosticat din ce in ce mai frecvent in stadii precoce, gratie depistarii sistematice. Aceasta depistare intr-un stadiu primitiv al bolii permite in prezent vindecarea in cazul majoritatii cancerelor de san fara metastaze.

Diagnostic
Examenul clinic. Este prima etapa de diagnostic: consta in interogatoriu, palparea sanilor si explorarea ganglionilor din fosa axilara. Examenul clinic permite decelarea unei anomalii care sugereaza medicului alte examene necesare.

Examenele complementare. Mamografia (examenul radiologic al sanului) permite depistarea unei tumori. Ecografia aduce informatii complementare, legate de natura acestei tumori. Ea se poate asocia cu prelevarea catorva celule din leziune (citopunctie), care confirma sau infirma prezenta de celule canceroase.
Daca in acest stadiu persista dubii cu privire la benignitatea sau malignitatea tumorii, este necesara o biopsie (prelevarea, apoi analizarea unui fragment de tesut mamar).
Dupa stabilirea diagnosticului de cancer, este posibila aprecierea gradului de agresivitate a tumorii. Factorii de gravitate a cancerului de san sunt viteza de crestere a tumorii (definita prin timpul necesar dublarii volumului), invadarea ganglionilor axilari si, eventual, prezenta metastazelor.

Tratamente
Alegerea metodei de tratament (protocol terapeutic) tine cont de factori multipli, cum sunt varsta pacientei si stadiul de evolutie a tumorii. Pot fi efectuate patru tratamente, asociate sau izolate: interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Interventia chirurgicala. Consta cel mai frecvent in ablatia tumorii (tumorectomie) si a ganglionilor din axila (cura ganglionilor axilari). Ablatia sanului (mastectomie) este evitata in masura posibilului, dar este practicata daca tumora este voluminoasa (peste 3 cm) sau prost plasata. Ablatia sanului poate fi urmata de o interventie de chirurgie plastica, cu scop reconstructiv al sanului.

Radioterapia. Utilizeaza capacitatea radiatiilor ionizante de a stopa cresterea celulelor tumorale. Cel mai frecvent, radioterapia este aplicata dupa interventia chirurgicala, fie ca aceasta este conservativa, fie ca nu, in scopul limitarii recidivelor locale, mai ales la nivelul ganglionilor axilari. Uneori, in cazul tumorilor neoperabile, ea este asociata cu chimioterapia, in scopul obtinerii unei regresii.
Radioterapia a cunoscut progrese importante: aparate perfectionate, tehnici cu efecte mai tintite si mijloace de simulare care permit calcularea dozei de radiatii adaptate in functie de caz.

Chimioterapia. Este preconizata dupa interventia chirurgicala sau ca metoda terapeutica unica, in cazul evolutiei rapide a tumorii, la femeile tinere sau cand sunt prezente metastazele. Medicamentele utilizate actioneaza prin blocarea diviziunii celulare. Ele limiteaza astfel talia tumorii si riscul de aparitie a metastazelor. Efectele secundare ale medicamentelor (voma, greata, caderea parului...) sunt din ce in ce mai bine controlate.
Hormonoterapia. Tratamentul hormonal (pe baza de antiestrogeni) este preconizat daca tumora este sensibila la hormonii sexuali (aproximativ 30% din cazuri). El este eficient dupa menopauza.

Prognostic si supraveghere
Daca este tratat precoce, cancerul de san are prognostic bun. Totusi, aproximativ 50% din paciente fac o recidiva in primii 10 ani dupa tratament. Pentru depistarea unei recidive se impune supravegherea prin:
- consultatii frecvente la medicul curant (trimestrial in primul an, apoi la fiecare 6 luni, timp de 4 ani, dupa care anual);
- autoexaminare lunara a sanilor, cu prezentare rapida la medic in cazul depistarii unei modificari;
- examene recomandate sistematic sau numai daca persoana prezinta anumite simptome, pentru depistarea metastazelor sau a semnelor de recidiva a cancerului in alt organ (ecografie cardiaca, scintigrafie osoasa, radiografie toracica, ecografie hepatica, tomografie cerebrala, dozarea markerilor tumorali).

Simptome
In majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de san este un nodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecvent situat in portiunea superioara a sanului, in apropierea axilei. Celelalte simptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolei sau a mamelonului (retractie). Uneori, cancerul de san nu prezinta nici un semn.

Nu orice nodul de san este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de un chist, de o congestie dureroasa legata de perioada premenstruala, sau de un adenofibrom, o tumora benigna frecventa.

Cancerul de san si sarcina
Sarcina nu agraveaza cancerul de san. Totusi, daca boala este descoperita in primul trimestru de sarcina, se poate recomanda intreruperea acesteia pentru inceperea tratamentului. Daca boala este diagnosticata mai tarziu, tratamentul chirurgical este efetuat, dar radioterapia si chimioterapia se amana pana dupa nastere, care poate fi provocata in momentul in care fatul este viabil.

Femeia tratata pentru cancer de san poate sa-si planifice o sarcina, cu conditia respectarii unui interval de 2 ani dupa terminarea tratamentului, pentru supravegherea evolutiei bolii. Bineinteles ca alaptarea nu este recomandata.
MNiko
Postat: Sunday, March 18, 2007 5:03 PM
Nivel: Guest

Intrat: 2/12/2006
Postari: 5
Anca ma bucur ca esti bine. Scuza-ma ca n-am putut sa te sun ieri asa cum promisesem, dar am avut un program foarte incarcat.
Distractie placuta la Predeal si succes in descoperirea cauzei problemei tale.
Andi&Mariuca
Postat: Monday, March 26, 2007 3:18 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
revin cu vesti. am fost aseara la medicul ginecolog si se pare ca lucrurile sunt ok, cel putin deocamdata.

mi-a facut si el un control (manualras ) si nu a gasit nimic in neregula la sanul "afectat" alcool .
situatia trebuie insa tinuta sub supraveghere si sub tratament. am primit indicatii sa folosesc zilnic, cam o luna, Progestogel, un unguent cu progesteron 1% si sa vedem apoi ce se va mai petrece. daca vor persista durerile, vom face o eco mamara cu un ecograf si o sonda speciala, de data asta, o va efectua dr meu. thumright

cauzele potentiale pe care le considera dr meu ca fiind la baza durerii sunt:
1. dispalzie mamara (stiti ceva despre asta?) dar este f putin probabil, zice el ceva de genul 0,001% posibilitate, ceva ce nu a putut fi detectat la eco mamara normala;
2. dereglare hormonala dar strict legata de receptorii de progesteron din sanul drept (de asta si gelul cu progesteron) care ar fi trebuit sa nu apara datorita steriletului care contine un progesteron (deci steriletul nu este o cauza, in nici un caz, ci tocmai, este benefic insa se pare ca sanul ista drept este "beteag");
3. sa nu radeti: sutienele cu push up (sarmulitele din ele de fapt) nu sunt indicate intrucat pot leza centrii nervosi din axila si de aici pot aparea dureri. eu pe asta nu o prea cred in cazul meu (la modul general sunt de acord cu afirmatia dar nu in mod special in ceea ce ma priveste intrucat eu nu prea port asa ceva. cel putin nu zi de zi.)

asadar, nu sunt pe moarte pale si sa speram ca lucrurile vor evolua pozitiv in cele din urma. sunt f curioasa sa vad cum va fi dupa ce incep tratamentul.
delfinasa
Postat: Monday, March 26, 2007 3:34 PM

Nivel: Senior

Intrat: 2/13/2006
Postari: 6852
Locatia: pe-aici
Anca, ma bucur ca ti-ai luat o piatra de pe inima si ca esti ok...sa ne spui cum te simti dupa tratament pupici.
Andi&Mariuca
Postat: Monday, March 26, 2007 3:36 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
da, sigur ca da, vin cu update pe masura ce avansam si cu tratamentul! multumesc de ganduri Mihaela!pupici
Lilly of the valley
Postat: Monday, March 26, 2007 3:56 PM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
acum cativa ani am avut si eu o problema de genul acesta, facusem o mastoza dupa ce intarcasem baiatul, o depistasem cam la trei ani de la intarcare si am facut tratament cu mastodinon atunci. de aceea e bine sa spuneti medicului ginecolog ca mai curge laptic din san dupa ce ati intarcat (am mai scris despre asta la topicul cu Colostru). atunci am facut ecografii mamare. in rom. nu se recomanda mamografia sub 35 de ani decat in cazuri speciale. socrela mea a fost operata de cancer la san de doua ori, a facut si chimioterapie si radioterapie, biata de ea. atunci am intrat si eu in panica si cerusem si eu medicului meu ginecolog o mamografie. acum socrela e bine mersi, s-a mutat si la tara de atunci si creste puiuti si are si gradina de zarzavaturi. de la ea stiu ca nodulii cancerigeni nu dor.
in ceea ce priveste sutienele push - up, eu intotdeauna le -am folosit ca port 0 la 34 de ani si nu pot purta nimic dragut, mi-a spus si mie dr. ginecolog ca nu prea sunt indicate sa le port permanent.
e bine totusi sa mergem la doctor la cel mai mic semn de acest gen. sanatate si pupici
Andi&Mariuca
Postat: Tuesday, March 27, 2007 9:34 AM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
dupa prima zi de tratament, ieri, durerile persista. azi am din nou dureri.pale

sper sa isi faca efectul scontat tratamentul insa am senzatia ca va mai dura pana la rezultate pozitive.uff
Lilly of the valley
Postat: Tuesday, March 27, 2007 10:01 AM


Nivel: SMARALD

Intrat: 3/23/2007
Postari: 12042
Andismom wrote:
dupa prima zi de tratament, ieri, durerile persista. azi am din nou dureri.pale

sper sa isi faca efectul scontat tratamentul insa am senzatia ca va mai dura pana la rezultate pozitive.uff

sanatate si rabdare, tratamentele de genul acesta sunt de durata.
Andi&Mariuca
Postat: Tuesday, March 27, 2007 3:07 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
multumesc mult Mariuta! asa este, aceste tratamente sunt de durata insa...e greu si psihic si fizic cu astfel de suferinte!uff
Kiki
Postat: Tuesday, March 27, 2007 3:14 PM


Nivel: TOP TEAM

Intrat: 2/14/2006
Postari: 36610
Locatia: In casuta cu pitici
Anca, multa sanatate! Sper sa mearga tratamentul asta! flowers
Andi&Mariuca
Postat: Tuesday, March 27, 2007 3:55 PM


Nivel: Senior

Intrat: 2/14/2006
Postari: 5089
multam draga mea!pupici
si eu sper!angel
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.
Printeaza subiectul
RSS Feed