De ce se fac Oua Rosii de Paste
Subiectul anterior · Subiectul urmator
shirel
Scris: Thursday, April 12, 2012 10:42 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Hei vad ca nimeni nu vine cu raspunsuri! ras
Nu stiu daca stiti dar ca si in crestinism si in iudaism oul are o semnificatie foarte importanta si dupa cum se stie Isus cand a fost rastignit evrei erau in ultima zi a Pesahului(Pastelui evreiesc)deci evrei obisnuiesc sa manance oua fierte de Pasti.Deci legenda despre cum mama lui sus Maria era in momentul rastignirii cu cosul de oua in care a cursc sangele lui mi se pare foarte adevarata si autentica din 2 privintze.
-una oul este mancarea principala de pastele evreiesc ,ea fiind departe de casa cred ca oul fiert (asta stim si noi )este o mancare usoara care poate fi luata cu noi peste tot.
-la evrei semnifica si mancarea doliului (se consuma oua fierte si cand moare cineva adica mancaruri rotunde ca ou ,grau care semnifica roata vietii "unii mor altii se nasc "deci roata care se invarte mereu (deci ca semnificatie mancaruri cu forme rotunde ).In crestinism vedem binenteles buna coliva (dupa care acuma salivez ras )care este si ea din grau si mai mereu sub forma rotunda.
-oul reprezinta deasemenea simbolul nasterii ,a innoirii si de obicei se mananca cu ocazia venirii primaverii(pastele deasemenea cade mereu numai primavara ).
-oul reprezinta deasemenea si nasterea ,reintoarcea la viatza a naturii (tot primavara)si la crestirii invierea lui Isus deci reintoarcerea lui la viatza vesnica (daca tine=ti cont puiul de gaina se naste din ou),oul mereu este comparat cu facerea lumii (geneza )globul fiind si el rotund si plin de viatza.
Daca nu ma insel insusi Brancusi are o opera de a lui (numit inceperea lumii sau asa ceva)care este un ou scluptat din piatra.
C-am atat despre oule pe care le mancam de Pasti deci nu conteaza cum le mancam rosii,albastre ,pictate sau albe principalul este sa le mancam si sa ne gandim ce semnificatie au ne leaga viatza cu moartea pentru a trai vesnic!Un Pasti fericit va doresc tuturor care sarbatoresc!!! iloveyou iloveyou
t-mihaela
Scris: Friday, April 13, 2012 12:01 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Eu stiam ca Maria a pus oua sub crucea
ui Isus si si ele s-au inrosit de la sangele picurat pe ele.
Interesant de unde se trage obiceiul colivei;n-am stiut de ce se face coliva la inmormantari.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.