Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/17/2012 Mesaje: 205
| De ce se vopsesc ouale rosii de Paste?
Exista mai multe legende crestine transmise prin folclorul popular, asociate cu rastignirea si reanvierea lui Isus.
Una dintre acestea, spune ca Sfanta Maria, care-l plangea pe Isus, a asezat un cos cu oua sub cruce, iar acestea s-au inrosit de la sangele care picura de pe trupul mantuitorului. Isus, vazand ouale rosi, a spus : „De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si impestritate intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.
Alta legenda, spune ca pietrele cu care a fost batut Isus, s-au transformat în oua rosii.
Alta legenda afirma ca dupa ce Isus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Când va învia cocosul pe care-l mâncam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Isus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a început sa bata din aripi. In traditia populara româneasca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, sunt benefice în felurite situatii etc.
Resurse :
Ouale rosii de Pasti Traditii - Sarbatori traditionale, Sfinti.
Legenda oualor rosii - de ce se fac oua rosii de Paste |
|
Nivel: RUBIN
Inregistrat: 3/29/2007 Mesaje: 22799
| Eu nu stiu ca in Italia sa se vopseasca ouale.Chiar ma interesez.Legendele sunt doar povesti care nu intotdeauna contin acel sambure de adevar pe care ar trebui sa-l contina. |
|
Nivel: Grupa mica
Inregistrat: 2/17/2012 Mesaje: 205
| Te rog sa ne spui si noua care sunt obiceiurile de Paste in Italia. Eu am gasit asta :
In Monferrato cu cateva zile inainte de Pasti tinerii se strang in grupuri de câte cinci sau sase, dintre care unul stie sa cante din “fisarmonica” si altul din flaut si, dupa inserate, pleaca spre fermele unde au cunoscuti si mai cu seama unde fermierul are vreo fata de maritat, si incep sa cante. Stapana casei, cand ii aude, daca e culcata, se scoala din pat, cerceteaza cine sunt cantaretii si, daca-i plac, pune intr-un pane roua, cateva pahare si o sticla de vin. Gospodina Deschide usa casei, ii primeste pe tineri, le da de baut si panerul cu oua. Fata de maritat pandeste de dupa usa. Tinerii apoi se retrag, multumind si felicitandu-I, dorindu-le “Pasti bune”, si se abat spre alte ferma, recoltand o cantitati de oua, din care, in Lunea Pastilorisi fac o omleta gustoasa.
Sursa : Cum se incondeiaza ouale in Grecia, Franta, Italia... |
|
| SINCERA SA FIU NICI NU STIU UNDE E MONTEFERRATO, DAR LA ROMA N-AM AUZIT SI VAZUT NICI UN FEL DE OBICEI, N-AM VAZUT OUA ROSII SAU ALTE CULORI. DACA , POATE, CANDVA SE FACEAU, CU SIGURANTA ACUM NU MAI EXISTA ACESTE OBICEIURI SAU SUNT EXTREM DE RARE.
|
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 1/6/2010 Mesaje: 4463
| bereea eu la cine am spus de oua rosii nimeni nu a auzit pana acum. dar de ex in germania se vopsesc oua, sau le cumperi de prin luna ianuarie gata vopsite. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 10/25/2010 Mesaje: 1585
| Aici se vopseau acum 20-30 de ani dar foloseau fierturi de ceapa, frunze de nuc , etc ... pt a le colora : http://www.amando.it/pasqua/decorare-uova-pasqua.htm
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/22/2011 Mesaje: 5024
| sweet angel wrote:bereea eu la cine am spus de oua rosii nimeni nu a auzit pana acum. dar de ex in germania se vopsesc oua, sau le cumperi de prin luna ianuarie gata vopsite.
In Germania,se gasesc oua vopsite tot timpul anului, dar sa nu credeti ca se vopsesc din ianuarie pentru paste.Pur si simplu , sunt vopsite pentru a se face diferenta intre ouale proaspete si ouale fierte, si nu au nici o legatura cu sarbatoarea Pastelui. Asa crezusem si eu la inceput, cand am venit aici, ia uite ma la astia...cum tin ouale vopsite de Paste, tot anul in magazin , daaar.... mai tarziu am lamurit dilema.
|
|
| Cred ca e un obicei romanesc si nu are nici o legatura reala cu rastignirea lui Isus.Shirel ar putea sa ne spuna daca celor ratigniti li se punea un cos cu oua la piciorul crucii, lucru putin credibil.Si cum Biblia nu pomeneste nimic de acest lucru, e doar un obicei...si atat. |
|
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Un obicei frumos spun eu si mie imi plac la nebunie ouale rosii sa le mananc parca sunt mai gustoase decat ouale fierte in timpul anului . Acum se gasesc si la noi gata vopsite ,dar n-au nici un farmec daca nu le fac eu . Eu la chestia relgioasa nu ma pricep si nici nu caut vreo explicatie . |
|
Nivel: MEMBRU FONDATOR
Inregistrat: 5/27/2006 Mesaje: 14390
| Si mie imi place traditia vopsirii oualelor - cum este si cea a martisorului ori mai stiu eu cate - si ma bucur de actiunea in sine, care in mare parte imi aduce aminte si de copilarie... asa ca vorba Oanei... nici nu caut explicatie... imi incanta sufletul pur si simplu.
|
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Mie imi place traditia de Paste cu ouale vopsite. Traditia e veche si inca se pastreaza la noi, din fericire, si a fost inlocuita de ouale de ciocolata in celelalte tari europene, din pacate.
Am citit un articol (italian, ca tot spuneau fetele din Italia ca acolo nu e traditia activa):
" Traditia a ramas pana in zilele noastre, intr-o masura mai mica, si are inceputurile mult inaintea nasterii crestinismului, mai exact din timpurile imperiului Persan cand se practica schimbul de oua proapete de gaina la sosirea primaverii. Succesiv, si alte popoare, cum ar fi egiptenii, au mostenit aceasta traditie de la schimbarea anotimpului, deosebirea fiind ca in unele cazuri erau decorate rudimentar manual. In orice caz ouale aveau rolul de simbol al vietii in sine."
Si inca un amanunt dragut - ideea oualelor de ciocolata cu surprize le-a venit bucatarilor lui Ludovic al XIV-lea
Ouale Faberger au fost rezultatul imaginatiei unui bijutier,Peter Carl Fabergé, la comanda tarului Alexandru, care dorea sa-i ofere un cadou special sotiei sale. Oul era din platina smaltuita alba ce se deschidea pentru a lasa sa se vada un ou de aur ce continea, la randul lui, un puisor de aur si miniatura coroanei imperioale. (in 1883)(cred ca rusii au un fix cu cadoul in cadou, in cadou).
sursa http://www.amando.it/pasqua/uovo-di-pasqua.html si mai multe informatii, pentru cei ce inteleg italiana : http://www.amando.it/pasqua/storia-uovo.htm
|
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 1/17/2008 Mesaje: 27681
| In Irlanda sunt doar ouale de ciocolata cu interior cremos ab si galben...eu vopsesc oua,servim cu drag prietenii irlandezi,le ciocnesc si le mananca cu pofta |
|
| danab wrote:
Am citit un articol (italian, ca tot spuneau fetele din Italia ca acolo nu e traditia activa):
" Traditia a ramas pana in zilele noastre, intr-o masura mai mica, si are inceputurile mult inaintea nasterii crestinismului, mai exact din timpurile imperiului Persan cand se practica schimbul de oua proapete de gaina la sosirea primaverii. Succesiv, si alte popoare, cum ar fi egiptenii, au mostenit aceasta traditie de la schimbarea anotimpului, deosebirea fiind ca in unele cazuri erau decorate rudimentar manual. In orice caz ouale aveau rolul de simbol al vietii in sine."
Asta vroiam sa spun si eu in mod subtil: nu e o traditie crestina. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Intrebarea cea mai buna ar fi nu de ce se vopsesc oule in rosu sau de ce se vopsesc in general ci de ce tocmai oua .Ce reprezinta oule pentru Pasti asta ar fi intreabarea mea?Stie cineva?Pe urma am sa va explic ce semnifica cu adevarat oul si de ce se mananca in special de pasti ,pesah nu conteaza. |
|
Inregistrat: 4/22/2009 Mesaje: 20813
| Surioara draga abia astept explicatia ta ! |
|
|