De ce este copilul meu supraponderal
Subiectul anterior · Subiectul urmator
AdrianaC
Scris: Thursday, May 22, 2014 12:00 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
De ce este copilul meu supraponderal?

Exista numerosi factori care pot contribui la probleme de greutate in copilarie... De obicei, tendinta de ingrasare se poate observa si in cadrul familiei, dar asta nu inseamna neaparat ca daca membrii familiei sunt supraponderali, si copiii trebuie sa fie supraponderali. Ereditatea este doar unul dintre factori.

De asemenea, o mare influenta o pot avea si obiceiurile alimentare si activitatile desfasurate.

Multe lucruri pot duce la o crestere in greutate:
• tipul si cantitatea alimentelor consumate
• nivelul de activitate (o persoana sedentara se va ingrasa mai usor decat una care are o activitate fizica regulata)
• obiceiul de a manca intre mese
• folosirea mancarii drept recompensa sau pedeapsa (de exemplu “daca iti faci curat in camera, primesti o ciocolata”)
• timpul petrecut in fata televizorului, a calculatorului / tabletelor, jocuri... (aceste activitati nu consuma energie; privitul la televizor consuma doar 50 calorii / ora)
• mancatul la restaurant / fast food mai des de o data pe saptamana
• consumul de sucuri carbogazoase

Ce trebuie sa faci tu, ca parinte?

1. Ajuta-ti copilul sa aiba o activitate fizica in fiecare zi (plimbare, sport, miscare, etc)
2. Limitati-i timpul petrecut in fata televizorului la 1-2 ore / zi.
3. Stabiliti o regula prin care sa nu aiba nimeni voie sa manance in living in fata televizorului sau cat se joaca la calculator.
4. Invatati copilul sa manance sanatos, de preferat prin puterea exemplului
5. Eliminati din alimentatie sau macar reduceti dulciurile, painea, fainoasele, sucurile.
6. Asigurati-i un consum optim de fructe si legume

Copiii care sunt mereu flamanzi pot manca si din motive emotionale. Sentimentele pe care le traiesc pot sa ii copleseasca si gasesc o portita de scapare in consumul necontrolat de alimente. In acest caz, trebuie sa il invatati cum sa faca fata emotiilor, sentimentelor, problemelor cu care se confrunta, intr-un fel sanatos, fara a apela la alimentatie. Amintiti-i ca mancarea poate ii aduce satisfactie pe moment, insa nu ii va rezolva niciodata problemele. Pe acelea trebuie sa le rezolve singur sau cu ajutorul vostru.


Eu am una bucata copil supraponderal si aceasta crestere in greutate i se datoreaza mai multor cauze:
1. lipsa activitatii fizice (nu practica un sport pentru ca e alergica la praf si i se declanseaza un astm alergic)
2. crontanitul intre mese
3. consumul de dulciuri (cum le prinde, cum le termina)

Prin urmare, incercam sa aplicam urmatoarele metode:
1. eliminam crontanitul intre mese
2. 5 mese / zi - dintre care 2 de fructe
3. eliminam consumul de dulciuri
4. pe perioada verii vreau sa ii gasesc si un centru unde sa mearga la inot
Maria & Mario
Scris: Thursday, May 22, 2014 12:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
E o problema a secolului 21 ! Si se " lucreaza " intens la ea , pentru ca noile generatii deja se confrunta cu probleme medicale mult mai devreme decat generatiile trecute !
Eu sunt cu plozii mei la polul opus ( ma refer la greutate ) asa ca ....
Oricum, nu mananca la tv ( sau orice alta media ), nu beau sucuri , mananca doar 1 dulce pe zi ( ex un mini kinder ), nu stau la Tv decat poate de doua ori pe saptamana .... Fac inot , dans , mereu afara indiferent de vreme , foarte activi ! NU mancam mancare procesata gen microwaves , fast food ! Nu rontzaie decat fructe intre mese si au 3 mese si 2 gustari peste zi !
Eu ma lupt sa ia in greutate ....
TatyKS
Scris: Thursday, May 22, 2014 12:20 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 3/1/2006
Mesaje: 7513
Maria & Mario wrote:
E o problema a secolului 21 ! Si se " lucreaza " intens la ea , pentru ca noile generatii deja se confrunta cu probleme medicale mult mai devreme decat generatiile trecute !
Eu sunt cu plozii mei la polul opus ( ma refer la greutate ) asa ca ....
Oricum, nu mananca la tv ( sau orice alta media ), nu beau sucuri , mananca doar 1 dulce pe zi ( ex un mini kinder ), nu stau la Tv decat poate de doua ori pe saptamana .... Fac inot , dans , mereu afara indiferent de vreme , foarte activi ! NU mancam mancare procesata gen microwaves , fast food ! Nu rontzaie decat fructe intre mese si au 3 mese si 2 gustari peste zi !
Eu ma lupt sa ia in greutate ....


Te felicit Clap Oana .
Eu cu cea mare abia , abia ma inteleg sa numai rontaie aiurea .. Daca ar fi dupa ea ar manca numai ce e nociv. Lucram de cateva saptamani la asta cu scandalul de rigoare.NuImiPasa .
Bine ca facem multa miscare la club , zilnic in curte, la scoala , iar de saptamana viitoare la tenis cu tati si cu mine la atletism bounce .

Cresterea in greutate a copiilor este cauzata si de toata mancarea care exista pe piata , nu neaparat a felului in care o mananca . Totul are sare, zahar , fructele , legumele sunt stropite cu fe de fel de subsatnte sa reziste, animalele sunt hranite cu cereale stropite si ele la randul lor ... toate acestea deregleaza hormonal organismele plapande ale copiilor.
Si eu cand eram mica mancam multe dulciuri , tot ce prindeam , paine numai zic ... faceam cu fratele meu intrecere, cine mananca mai multe felii de paine ... si eram foarte slabuti amandoi.
kali
Scris: Thursday, May 22, 2014 1:16 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Sper ca la adolescenta copiilor mei sa fiu la fel de multumita de greutatea lor, de ceea ce mananca si de programul de masa.

Cu cat cresc sunt din ce in ce mai greu de controlat insa bunele obiceiuri se formeaza in familie, de la varsta frageda.

Oricum, chestia cu mancatul la resto mai des de 1 data/sapt. nu o inteleg. Cu restul sunt de acord.

Adriana, crantanitul intre mese si dulciurile le poti scoate usor. Pur si simplu nu mai cumperi.
AdrianaC
Scris: Thursday, May 22, 2014 4:20 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Pai nu crontane dulciuri intre mese, ca nu are, nu cumpar...
Dar mananca sandwich cu sunca / cascaval, bea ceaiuri cu multa miere / zahar..., mananca iaurturi, orice numai sa manance ceva ras
Maria & Mario
Scris: Thursday, May 22, 2014 4:24 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Ce enumeri tu Adri e deja mancare ( ex la noi cina e ori iaurt ori sandwich etc ) Deci sunt ceva mai multe mese pe zi ! Cel putin caloric vorbind !
Iar eu zahar nu le mai dau de ceva vreme ! Ori e brun si putin cantitativ ori e miere de albine - putina !
Am observat ca deja daca mananca tort sau o praji imi si spun : E asa de dulce ! - (* adica prea dulce *) ia cateva guri si nu mai vor !
kali
Scris: Thursday, May 22, 2014 5:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Adevarul e ca factorul genetic e esential.

Daca stau bine si ma gandesc, portia copiilor mei la o masa e destul de mare. Si mi-am dat seama dupa ce am citit ce a scris Oana; eu daca le-as da iaurt la o masa m-ar intreba unde e mancarea. Iar sandwich primesc de 2 ori/sapt. ca si gustare la scoala. Niciodata nu au mancat atat de putin odata.

Ex., azi dimineata:
- o felie rulada cu piept de pui si ciuperci
- o felie rulada cu branza ( ambele de casa )
- rosii, castraveti, ardel ( taiate cuburi, ca un fel de salata )
- 1 ou de tara fiert tare
- 1 pahar suc natural de portocale...
... si mi-au mai cerut salata de vinete asa ca au mai primit cate 1/2 felie pentru ca oricum aveau paine in pachetul pentru scoala.

Scoala: sandwich. Eric il mananca tot, Alexia doar jumatate. Uneori mai face schimb cu cealalata jumatate, alteori o aduce acasa.

Pranz: ciorba de legume cu smantana, fara carne, azi.

Gustarea de dupa-amiaza: fructe cate vor si dulcele de rigoare.

Seara, adica cel tarziu 19.30 - 20.00: lasagna ( fiecare mananca 1/2 de portie de restaurant ) si cate un pahar mare de lapte sau iaurt. Baietii prefera iaurtul iar fetele laptele.

Ai mei au nevoie de mancare consistenta seara pentru ca fac efort fizic dupa-amiezele si nu o scot la capat cu ei. Cand vin de la inot sau mai stiu eu ce, rup frigiderul. Insa niciodata nu au avut 2 feluri de mancare la o masa; nici noi nu mancam asa. Portia de ciorba, insa, obligatorie de altfel, e aproape cat a unui adult.

Zahar nici eu nu mai folosesc; doar miere productie proprie.

Painea o primesc doar cu chestii tartinabile: icre, crema de branza, etc. si nu depaseste 2 felii/zi in conditiile in care se intampla sa fie perioade in care nu mananca deloc.

In schimb sunt extrem de activi, cred ca asta echilibreaza balanta.
shirel
Scris: Thursday, May 22, 2014 10:32 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Hai sa va povestesc cum este si la mine.In primul rand in casa noastra am facut in urma cu cativa ani o mare schimbare ,am inceput-o eu si pe urma si copii mei in ceea ce priveste alimentatia in generel.Am inlocuit totul cu o alimentatie sanatoasa .Copii au inceput incetul cu incetul cu intrebi :"mama asta este sanatos nuu atunci nu mananc!Noi nu am avut probleme cu greutatea ba din contra cu Oshry am avut problema ca nu prea manca nimic doar cateva mancaruri pe care puteai sa le numeri pe degete.Am inlocuit dulciurile industriale cu dulciuri facute in casa de noi de ei insusi si numai dulciuri sanatoase cu diferite semintze,zahar Cane toate gustoase si sanatoase.binenteles ca la zile onomastice si la prieteni mai au voie daca vor sa manance si altceva dar deobicei nu o prea fac fiindca nu simpt nevoia(doar Eden bea cola,Oshry mai i-a cate o bomboana cateodata).
Sport fac foarte mult ,fetele merg cu mine pe jos in diferite misiune sau numai sa faca sport ,Oshry merge la karate de 2 ori pe saptamana avem si un curte un aparat (trampolina)unde daca vrea poate sa sara de dimineatza pana seara deci la el este problema cu ingrasarea mai mult.
Totul vine din casa si de la exemplul care il vede la parinti.Cand ma aud zilnic pe mine vorbind despre ce este sanatos,despre sport ca stil de viatza ei au un exemplu concret si ma copie foarte mult .Le plac excusile si iesirea in parc asta conteaza foarte mult .
-dimineatza toti trei beau un cioco cu lapte cateodata chiar si cu soia (Oshry primeste si cu apa fiindca cateodata nu-i prea face bine laptele)
-cereale dar au timp daca nu fiecare i-au la pachet cate ceva (painea mea neagra intermediara cu branza crema sau branza feliata Eden ,Oshry 2 felii de paine cu omleta de obicei alaturi de legume rosii si cate un fruct.
Shiraz mananca la gradinitza .
La pranz fiecare mananca altceva Eden -piftele,snitele la cuptor alaturi de piure de cartofi ,cartofi la cuptor sau orez alb c-am intodeauna si cu o salata alaturi ...desert niciodata doar cateodata vrea o bucatica de ciocolata amara (numai asta-i place fix ca mine sau poate ca altceva nu a vazut in casa sic )
Oshry-orez ,paste fainoase integrale cu snitel la cuptor ,cartofi la cuptor sau este innebunit dupa peste la cuptor dar nu-i plac legumele deloc.Desert serveste si el foarte rar.
Shiraz papa la gradi si pranzul
-Intre mese iau iuaurturi cu fructe sau ciocolata sau mere ,fructe
Tin sa precizez ca beau multa apa cat si apa cu putin sirop natural cateodata doar pentru a colora apa,ceaiuri de tot felul.
Sper sa nu am probleme la ei cu greutatea cu toate ca sunt cu ochii pe Shiraz care este taaare pofticioasa si am impresia ca cateodata mananca cand este suparata sau daca vede ca altcineva mananca.Aaaa masa de seara este foarte usoara cateodata pizza facuta in casa sau restaurant alaturi de castraveti cu rosii ,masline sau un ou fiet ,tuna ,iaurturi depinde fiindca de multe ori mananca si la prieteni .
Nu uitati totul porneste genetic si cum vad ca se mananca in casa si in functie de activitatiile fizice ale familiei.(nu stiu poate ca gresesc dar inca nu am intalnit copil slab la parinti obezi si cand spun asta ma refer la peste 100 de kg ).
t-mihaela
Scris: Thursday, May 22, 2014 10:37 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Rontaitul intre mese e ok daca rontaie ce trebuie.Sandwich deja nu mai e rontaiala ci mancare in toata regula.Eu las la indemana rontaieli alese special .In frigider am organizare strategica pt rontaitori.Am si hot dogi darsunt greu de gasit,ii scot in fata uneori prin rotatie.Sanatatea copiilor e in mainile mamei,ea aprovizioneaza si gestioneaza frigiderulLol
bereea
Scris: Friday, May 23, 2014 9:43 AM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22800
shirel wrote:

.(nu stiu poate ca gresesc dar inca nu am intalnit copil slab la parinti obezi si cand spun asta ma refer la peste 100 de kg ).


Cata dreptate ai! Nici eu! Totul porneste de la mama, daca ea nu este atenta la ceea ce gateste, la cum combina alimentele rezultatele vor fi dezastroase.Un copil gras va fi un adolescent gras si un adult gras.Exceptiile sunt extrem d eputine.Eu cunosc o singura persoana care e slaba ca si adult (dar cu cat sacrificiu) dupa ce a fost un copil si o adolescenta grasa datorita faptului ca a fost indopata .
Ca si la Kali la noi se mananca un singur fel la masa.Dimineata cereale cu lapte, rar vrem alrceva.La amiaza eu salata, Dan cate un sandwich (dar nu in fiecare zi, de multe ori vrea doar fructe) , Ale mananca la scoala mancare gatita (primul si al doilea fel + fructe sau iaurt)
La cina , care are loc intotdeauna inainte de ora 18.00, mancam variat, am grija cum combin alimentele, nu spun ca nu se intampla sa mai mancam aiurea, dar, in general, mancam cu grija.
Ale mananca ceva si la ora 10.30 un sandwich mic sau pizzette sau iaurt.Noi nu simtim nevoia, poate fructe cateodata.
La mine in casa nu se gaseste nimic de rontait, doar la cerere cateodata.Dupa ora 20.00 nu primeste nimeni nimic.
Eu o mostenesc genetic pe mama care a fost grasa, deci daca n-am grija o urmez.Cum mananc eu mananca si ceilalti membri ai familie, nu admit mofturi.

Edit:uitasem d edulciuri.Ale nu este o mancatoare de dulciuri, rar vrea ceva.Stiti ca eu fac destule dulciuri, dar, in ultima vreme, m-am limitat doar la week-end.Si in cantitati mici.Ale doar gusta, eu ma limitez la o felie, restul il rezolva sotul.
oanamaria
Scris: Friday, May 23, 2014 1:30 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 4/22/2009
Mesaje: 20813
Coplilul este supraponderal ca mamica il indoapa sau cand e mai marisor nu-l controleaza la ce mananca .
De obicei parintii care au probleme cu greutatea au si copiii grasuti si eu am o obsesie cu asta adica eu fiind supraponderala sa nu ajunga si copiii mei la fel .Acum sunt mici si -i pot controla ,pe viitor nu stiu ce-o mai fi .
Azi ma uitam in oras la copiii grasi rau cu covrigul in mana ,inghetata etc,pai daca-i gars nu-i mai lua si-l indopa ca el cere ,dar nu te pui la mintea lui .
Si Stefan cere uneori de ma sperie ,e in crestere ,dar eu nu-i dau ce si cat cere el.
El vrea chifla cu cascaval si salam si primeste un iaurtel +1covrigel sau 1 mar ,daca vrea bine ,daca nu si mai bine .
AdrianaC
Scris: Friday, May 23, 2014 1:34 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Ideea este ca frigiderul nu poate fi gol...
In frigider am mereu :
- sunca
- cascaval
- branza
- branzica de casa
- almette
- iaurturi
- smantana
- oua
- lapte

In plus, exista si mancarea gatita (supe / ciorbe, sau felul 2 - budinci de conopida/broccolli / cartofi / spaghete, pui la cuptor, snitzel, vita la cuptor, pilaf - ceva de genul asta).

Mai am mereu in casa paine de secara (nu cumpar paine alba), cereale fitness, miere, lamai, fructe...

Nu cred ca e ceva iesit din comun in ce am scris mai sus si cred ca mai toata lumea are asa ceva prin frigider....



Dimineata copiii nu mananca inainte sa plece la scoala pentru ca nu au timp.
Beau o limonada cu miere si lamaie (pentru cresterea imunitatii) si 1 lingurita de miere de Manuka.

La scoala fiecare are cate 2 sandwich-uri formate din 1 felie de paine de secara + 1 felie de sunca+ 1 felie de cascaval sau almette si apa.

La pranz mananca de obicei un singur fel de mancare, rareori mananca ambele feluri. Ori mananca supa / ciorba, ori mananca felul 2.

Pana aici lucrurile stau sub control pentru ca stiu ce fac, ii ia mama de la scoala si le da sa manance...

Problema este dupa ora 14:00 - 15:00 si pana in ora 17:00 cand sunt de capul lor...

Seara mananca fie o portie de ficatei cu mamaliguta, fie o mamaliguta cu branza si smantana, fie un ceai cu paine cu unt si cu sunca / branza, fie un ou cu sunca sau un iaurt. Masa de seara nu e mai tarziu de ora 20:00.


Parerea mea e ca pentru niste copii in crestere, daca ar manca numai asta, ar fi foarte bine. Problema e ca in intervalul ala de 2-3 ore in care nu stiu ce fac, ei pot sa mai manance diverse lucruri din frigider... Nu pot pune lacat pe frigider...


Am incercat sa vorbesc cu Alice si sa ma bazez pe puterea ei de intelegere si maturitatea ei si sa ii explic ca acest surplus de greutate nu ii face deloc bine pentru sanatate si poate avea probleme grave (lasand deoparte aspectul si faptul ca nu isi gaseste lucrusoare care sa ii placa si sa fie marimea ei).

Pare ca a inteles. Isi noteaza acum intr-un caietel in fiecare zi ce a mancat, la ce ora, si in ce cantitate, pentru a constientiza cat de mult mananca.

De luni (19.05.2014) de cand a inceput sa tina regim, a slabit de la 72.7 kg cat avea (la 1.62 inaltime) la 70.5 kg azi dimineata...

Sa speram ca suntem pe drumul cel bun.
shirel
Scris: Friday, May 23, 2014 1:54 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Adriana incearca cumva sa manance ceva dimineatza:micul dejun este obligatoriu tuturor mai ales copiilor .Daca nu au timp pregateste ceva sa manance pe drum in masina dar neaparat sa manance ceva .Nemancand dimineatza se sare peste o masa foarte importanta si se ajunge mai pe tot parcursul zilei si mai ales seara sa fie flamanzi si atunci au tendintza de a manca prosti.
Ce aveti in frigider este ok dar trebuie observat cantitatile pe care le mananca si combinatiile facute.Masa de seara trebuie sa fie mult mai usoara nu mancam seara ficatei cu mamaligutza fiindca este ca o masa de pranz destul de grea pe noapte ,incearca budinci de legume ,iaurturi ,paine prajita chiar si pizza sunt multe mancaruri mai usoare de mancat seara mai tot timpul cu o salata alaturi deci cateva combinatii care-i intereseaza si sunt si sanatoase.In timpul cand nu esti pe acasa ar fi bine sa stabilesti impreuna cu ei ce le lasi sa mananci dintre mai multe alimente ca sa nu fie lasati sa cada prada foamei si sa manance ,rontaie aiurea tot ce gasesc in cale.

Succes in continuare si faptul ca Alice noteaza ceea ce mananca este nemaipomenit asa poate sa se verifice si sa-si controleze alimentatia.
bereea
Scris: Friday, May 23, 2014 2:00 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22800
Nu exista ca nu au timp de micul dejun...trezeste-i mai repede putin. La mine in frigider nu se gasesc unt, branzeturi sau mezeluri ( cumpar numai pentru consumul imediat, in general, nu mancam mezeluri)

Sandwicb inseama doua felii subtiri de paine integrala cu salata, mozzarella si rosii sau ton si rosii.
bereea
Scris: Friday, May 23, 2014 2:27 PM
Avatar
Nivel
Nivel: RUBIN

Inregistrat: 3/29/2007
Mesaje: 22800
Ma gandeam cam cate calorii are un sandwich cu unt (768 calorii/100 g) , paine ( 300 calorii/100 g) mezel(450 calorii/100 g) si branza (400 calorii /100 g)
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.