Cutremur - informatii utile, prognoza si periodicitate, precedente - istoric
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Tzepii
Scris: Sunday, April 26, 2009 5:36 PM
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 2390
Din punct de vedere statistic , în România la 30 - 40 de ani are loc un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Aceasta periodicitate face ca masurile si informarea corecta a populatiei sa fie neglijate, astfel incat de fiecare data un cutremur mare ne prinde nepregatiti ( de altfel la noi, la romani, si prima ninsoare care este mult mai usor de prevazut ne prinde mereu nepregatiti, asa ca nu are rost sa comentam prea mult pe aceasta tema). Oricum, putem spune ca in mod sigur fiecare generatie are "cutremurul ei cel mare". La toate cutremurele mai mari (in jur de 5 grade pe scara Richter) are loc pentru cateva zile o explozie mediatica pe aceasta tema, despre ce se poate face. Toti neavenitii isi dau cu parerea, dupa care la urmatorul subiect de interes totul este uitat si nu se mai face nimic in acest sens. Urmaream aseara (dupa cutremur) pe Realitatea un interviu telefonic cu o doamna care probabil era "de seviciu" la centrul de la Vrancea. La intrebarea reporterului daca sistemul de avertizare pentru intreruperea cu gaze si energie electrica este functional, doamna a raspuns ca este, dar ca el mai trebuie si folosit. Astazi spuneau ca sistemul functioneaza dar ca a fost cutremurul prea mic. Dupa cum stim ca merg treburile in Romania, si dupa declaratia doamnei de la centru de seismologie putem deduce ca sistemul a fost receptionat, cine trebuia si-a luat partea, dar ca functionalitatea sistemului este incerta. La fel si explicatiile date pentru nefunctionarea sistemelor de telecomunicatii - nu au functionat aproximativ o ora deoarece ele au protejat comunicatiile serviciilor speciale care au primit prioritate (alta minciuna sfruntata, nu exista asemenea protocoale pentru serviciile speciale).

Istoric si aspecte regionale.

Majoritatea cutremurelor din Romania au epicentrul in zona Vrancea, cu unde seismice care se propaga pe directia Nord-Est si Sud-Vest, astfel incat cutremurele sunt resimtite mai puternic in Moldova, Muntenia, Oltenia si mai putin in Transilvania si Dobrogea. Chiar daca nu este cea mai activa zona seismica din sud estul Europei (falia anatoliana - Turcia inregistreaza mult mai multe seisme), in Romania exista cea mai mare densitate a cutremurelor, adica pe o arie mica a suprafetei au loc foarte multe cutremure.

Din pacate, Bucurestiul este capitala cea mai expusa la risc din Europa, potrivit unei scrisori trimise specialistilor romani de catre Charles Richter (autorul scarii cu acelasi nume):
"Nicãieri în lume nu mai existã o concentrare de populaþie atât de expusã la cutremure provenind sistematic din aceeaºi sursã. Singurele fenomene asemãnãtoare sunt cutremurele repetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, din India".
Afirmatia lui Charles Richter (care a trait in California, una dintre cele mai active zone seismice din lume) s-a verificat si in 1977, cand la nivel statistic 90% din distrugeri au avut loc in capitala (1.578 de morþi ºi 11.300 de rãniþi, 35.000 de locuinþe ºi clãdiri industriale daramate sau avariate grav).




Din pacate cutremurul din 1977 a fost intens politizat (peste doua treimi din fotografiile din acea perioada îl înfãþiseazã pe Ceauºescu în diferite ipostaze) astfel incat adevarata amploare a dezastrului nu a fost realizata, populatia fiind constienta doar de experientele personale.



Problema este ca Bucurestiul devine din ce in ce mai vulnerabil, deoarece rezistenta seismica a cladirilor scade, iar in afara de talkshow-uri nu se ia nici o masura.Potrivit specialiºtilor în seismologie, urmãtorul cutremur comparabil ca intensitate cu acela din 4 martie 1977 va determina prãbuºirea a aproximativ 400 de clãdiri doar în Capitalã. Clãdirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite înaintea celui de-al doilea Rãzboi Mondial, în zona centralã a Capitalei.
Dupa cutremurul din 1977, specialistii geologi ( deoarece structura solului amplifica sau atenueaza miscarile tectonice) din Romania au inceput sa intocmeasca harti de microzonare sesimica, pentru a vedea unde si de ce se amplifica cutremurele in tara noastra si, in special, in Bucuresti. Conform acestor harti realizate prin studierea datelor receptionate de la sonde seismice pentru cutremurele produse intre 1986 si 1990, zonele din Bucuresti care amplifica cel mai tare cutremurele sunt Magurele, Militari, Panduri, Casa Presei, Pantelimon si Balta Alba. In 2000 a inceput un proiect in colaborare cu specialisti germani pentru intocmirea unor harti si mai detaliate , care aveau termen de predare catre guvernul Romaniei in 2007. Faptul ca nu se spune nimic despre aceste harti inseamna ca situatia este destul de tragica, fapt intarit si de declaratia primarului Capitalei Sorin Oprescu, care a declarat in 26 decembrie 2008 la o emisiune de la Antena 1 ca detine informatii sigure despre un cutremur important care va avea loc in 2009 si care va afecta major Bucurestiul.


Ce putem face in caz de cutremur:

Iata un articol pe care l-am primit mai de mult pe email, scris de Doug Copp despre "Triunghiul vietii" (publicat de Larry Linn) :

sami wrote:

"Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva vieti in caz de cutremur.
M-am tarat in interiorul a 875 de cladiri prabusite, am lucrat cu echipe de salvare din 60 de tari, am fondat echipe de salvare in mai multe tari si sunt membru a mai multe echipe de salvare din diferite tari. Am fost Expertul Natiunilor Unite in Micsorarea Dezastrelor (UNX051-UNIENET) timp de doi ani. Am lucrat la fiecare dezastru major din lume din 1985, exceptand dezastrele simultane.
In 1996 am facut un film care a demonstrat metodologia mea de supravietuire ca fiind corecta. Guvernul Federal Turc, orasul Istambul, "Universitatea din Istambul", Case Productions si ARTI, au cooperat pentru a filma acest test stiintific.
Am prabusit o scoala si o casa cu 20 de manechini inauntru. Zece manechini s-au "aplecat si acoperit" si 10 manechini i-am folosit in metoda de supravietuire "triunghiul vietii". Dupa ce cutremurul simulat a avut loc, am intrat printre daramaturi si am intrat in cladire pentru a filma si a documenta rezultatele. Filmul, in care am practicat tehnicile mele de supravietuire sub conditii direct observabile si stiintifice, relevante pentru prabusirea de cladiri, au aratat ca ar fi fost 0% supravietuitori pentru metodele cu "aplecat si ascuns". Ar fi fost mai probabil 100% supravietuire pentru oamenii care ar fi folosit metoda mea, "triunghiul vietii". Acest film a fost vazut de milioane de telespectatori la televiziunea din Turcia si restul Europei si a fost vazut in USA , Canada si America Latina, pe programul TV RealTV.
Prima cladire in care am intrat, a fost o scoala in Mexico City , in timpul cutremurului din 1985. Toti copii erau sub bancile lor. Fiecare copil a fost zdrobit pana la grosimea oaselor lor. Ar fi putut supravietui daca s-ar fi intins jos, langa bancile lor, pe culoarele dintre banci. M-am intrebat de ce copiii nu erau pe culoarele dintre banci. Nu am stiut atunci ca acelor copiii l-i s-a spus sa se ascunda sub ceva stabilit dinainte, cand cladirile s-au prabusit, greutatea tavanelor care au cazut pe obiectele de mobilier, le-au zdrobit pe acestea din urma, lasand un spatiu sau vid langa ele. Acest spatiu este ceea ce eu numesc "triunghiul vietii". Cu cat obiectul e mai mare, cu atat e mai puternic si se va compacta mai putin. Cu cat obiectul se va compacta mai putin, cu atat va fi mai mare vidul (golul) si cu atat mai mare probabilitatea ca persoana care foloseste acest gol pentru siguranta nu va fi ranita.
Data viitoare cand priviti cladiri prabusite, numarati "triunghiurile" pe care le vedeti formate. Sunt peste tot. Este cea mai comuna forma pe care o vei vedea intr-o cladire prabusita.. Sunt peste tot. Am antrenat Departamentul de Pompieri din Trujillo (populatia de 750..000) cum sa supravietuiasca, sa aiba grija de familiile lor si sa-i salveze pe altii in caz de cutremur.
Seful salvarii din Departamentul de Pompieri din Trujillo este profesor la Universitatea Trujillo. M-a insotit peste tot. Si-a dat declaratia personala: "Numele meu este Roberto Rosales. Sunt seful salvarii din Trujillo . Cand aveam 11 ani, am fost prins inauntrul unei cladiri prabusite. Aceasta situatie a aparut in timpul cutremurului din 1972, care a omorat 70.000 de oameni. Am supravietuit in "triunghiul vietii", care a existat langa motocicleta fratelui meu. Prietenii mei, care au nimerit sub pat si sub mese, au fost zdrobiti si omorati. (da mai multe detalii, nume, adrese etc.). Sunt exemplul viu al `triunghiului vietii`. Prietenii mei sunt exemplul `aplecat si acoperit`".
DOUGG COPP sfatuieste:
1) Oricine care pur si simplu "se apleaca si se acopera" cand cladirile se prabusesc, este zdrobit si ucis. De fiecare data, fara exceptie. Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau masini, sunt intotdeauna zdrobiti.
2) Cainii, pisicile si copii mici sunt uneori in mod natural ghemuiti in pozitia fetala. Si tu ar trebui sa faci la fel in caz de cutremur. Este un instinct de supravietuire natural. Poti supravietui intr-un mic gol. Du-te langa un obiect, langa o canapea, langa un obiect mare si voluminos, care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.
3) Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur. Motivul este simplu: lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale. Caramizile vor cauza multe rani, dar mai putine trupuri zdrobite decat lespezile din beton.
4) Daca esti in pat, pe timp de noapte si apare un cutremur, pur si simplu rostogoleste- te jos din pat. Un vid de siguranta va exista in jurul patului. Hotelurile pot obtine o rata mai mare de supravietuire in cutremure, daca pun un semn pe spatele usii fiecarei camere, spunandu-le ocupantilor sa se intinda pe podea, langa baza patului, in timpul unui cutremur.
5) Daca apare un cutremur in timp ce te uiti la televizor si nu poti scapa usor iesind pe geam sau pe usa , atunci intinde-te jos si ghemuieste-te in pozitie fetala, langa canapea sau un obiect mare.
6) Toti care se aseaza sub usa de la o intrare cand cladirea se darama sunt omorati. Daca stai sub o usa de la o intrare si tocul usii cade inainte sau inapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Daca tocul cade in parti, vei fi taiat in doua de intrarea usii. In oricare din cazuri vei fi omorat.
7) Niciodata sa nu mergi la scari. Scarile au un moment de frecventa diferit (se leagana separat de partea principala a cladirii). Scarile si restul cladirii se lovesc reciproc in continuu, pana cand are loc prabusirea scarilor. Oamenii care se duc pe scari inainte sa se prabuseasca, sunt ciopartiti de treptele scarii. Sunt mutilati oribil.. Chiar daca imobilul nu se prabuseste, nu mergeti pe scari. Scarile sunt cea mai de asteptat parte a cladirii de a fi avariate. Chiar daca scarile nu sunt prabusite de cutremur, s-ar putea prabusi mai tarziu, cand ar putea fi aglomerate cu oameni. Ar trebui intotdeauna sa fie verificate chiar daca restul cladirii nu este avariat.
8) Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil - este mult mai bine sa fi langa exteriorul unei cladiri decat in interior. Cu cat esti mai in interior fata de perimetrul exterior al cladirii, cu atat este mai mare probabilitatea ca drumul tau de scapare sa fie blocat.
9) Oamenii din interiorul vehiculelor sunt zdrobiti cand soseaua de deasupra cade intr-un cutremur si le zdrobeste vehiculele; ceea ce s-a intamplat cu lespezile dintre puntile de trecere ale Autostrazii Nimitz. Victimele cutremurului din San Francisco au stat in interiorul vehiculelor. Au fost toti omorati. Ar fi putut cu usurinta sa supravietuiasca iesind afara si intinzandu-se langa vehiculele lor, spune autorul.. Toate masinile zdrobite au avut goluri de aproximativ 1,5 m langa ele, cu exceptia masinilor care au avut coloane cazute direct peste ele.
10) Am descoperit, in timp ce ma taram inauntrul unei institutii ziaristice si al altor institutii cu multa hartie, ca hartia nu se taseaza. Se gasesc goluri mari in jurul teancurilor de hartie.





Din ceea ce ne recomanda Doug Copp, o singura afirmatie m-a intrigat si anume ca nu este bine sa stam sub tocul usii. Dupa ce am mai cautat pe net, se pare ca nu este o parere singulara, alti specialisti in constructii recomanda sa nu ne adapostim sub tocul usii, deoarece nu este nici pe departe un loc sigur.


Link-uri utile :

Unul dintre cele mai bune site-uri de unde puteti afla "instantaneu" informatii despre un cutremur, este :
http://www.emsc-csem.org/
De, exemplu cutremurul de ieri este detaliat aici :
http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=125607
, unde exista chiar o sectiune de relatari de la martori.

Va puteti inscrie gratuit pentru notificari pe email, la aceasta adresa :
http://www.emsc-csem.org/index.php?page=receive

Pe langa avantajul ca vedeti informatiile cel mai rapid, are si avantajul ca in cazul unui incident va putea fi accesat ( adresa cutremur.net afisa ieri si in cursul zilei de azi mesajul : "forumul este blocat datorita numarului mare de accesari )

alte link-uri:

http://www2.bpaonline.org/Emergencyprep/arc-on-doug-copp.html
http://www.disastereducation.org
http://www.greatdreams.com/earthquake-survival.htm
http://www.americaninsurancedepot.com/ForYourProtection/earthquake.htm
http://www.pinoypc.net/tehboard/viewthread.php?thread=29100
oana_nicole
Scris: Wednesday, May 27, 2009 10:04 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 6570
cristinaflorina
Scris: Wednesday, May 27, 2009 10:42 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 1/12/2008
Mesaje: 1309
TeosOf
Scris: Wednesday, May 27, 2009 1:32 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Nici eu nu l-am simtit, in schimb, broscutele mele au fost agitate toata noaptea.
AdrianaC
Scris: Friday, November 26, 2010 5:20 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854
Cutremur in Romania in perioada urmatoare, de peste 6 grade pe scara Richter ?

Ce parere aveti de stirile de ultima ora ?
Katrina
Scris: Friday, November 26, 2010 5:36 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 3/9/2010
Mesaje: 3457
Daca o fi o fi,nu avem ce face.Insa s-au mai tras semnale de alarma si alta data si s-au dovedit false.Cam greu de stiut de dinainte cu cateva zile.
Am vazut ca nici specialistii nu prea sunt deacord unii cu altii.O parte zic ca atunci cand sunt miscari mici si multe iau din puterea unui cutremur,iar altii spun contrariul ca tocmai aceste miscari dese prevestesc unul mai mare .
Cel mai important e sa ne pastram calmul ca sa putem reactiona cum trebuie cand vom fi pusi in fata faptului implinit.
Mie nu mi-e teama,ca stau la casa.Pentru cei ce stau la bloc mai ales la etajele superioare e intr-adevar rau de tot.
Sa speram totusi ca va fi bine.
mikaela
Scris: Friday, November 26, 2010 7:11 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
AdrianaC wrote:
Cutremur in Romania in perioada urmatoare, de peste 6 grade pe scara Richter ?


Care este "perioada urmatoare"??sorry1
cry2000
Scris: Sunday, December 5, 2010 4:19 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 10/26/2010
Mesaje: 1515
Cutremur de 3,9 pe scara Richter in aceasta dimineata in zona Vrancea.
AdrianaC
Scris: Saturday, February 12, 2011 9:49 PM
Avatar
Nivel: ALBA CA ZAPADA

Inregistrat: 2/12/2006
Mesaje: 17854



mikaela
Scris: Sunday, February 13, 2011 1:46 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Mesaje: 2334
Vai Adriana! M-a apucat plansul...pale pale pale Imi povestea mama ca in '77 era in spital in Iasi si fugeau bietii oameni cu perfuziile dupa ei, multi tinandu-se cu mainile de operatii...M-a apucat asa o groaza...Doamne pazeste-ne!!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.