Cum v-ati aranjat gradina?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
Lilly of the valley
Scris: Friday, March 1, 2013 2:04 PM
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 3/23/2007
livingul meu da intr-o terasa, pe care incep si eu incet sa o amenajez.
primavara trecuta am plantat bulbi de lalele, mai am din anii trecuti zambile si narcise, dar primulele nu stiu cum sa le plantez. cele din ghiveci pot fi mutate pe sol?
m-ar incanta si un liliac.boing2
bulibuli
Scris: Friday, March 1, 2013 9:08 PM
Nivel: Maestru

Inregistrat: 3/17/2008
Lilly of the valley wrote:
livingul meu da intr-o terasa, pe care incep si eu incet sa o amenajez.
primavara trecuta am plantat bulbi de lalele, mai am din anii trecuti zambile si narcise, dar primulele nu stiu cum sa le plantez. cele din ghiveci pot fi mutate pe sol?
m-ar incanta si un liliac.boing2

Primulele le scoti din ghiveci si le pui in pamant si gata. Sunt foarte rezistente si de efect. Mi-am luat si eu, ar trebui sa-mi iasa si cele de anul trecut. Lalele am pus si eu in toamna ca-s incantata de ele, anul trecut au iesit toate, superbe!!
mikaela
Scris: Saturday, March 2, 2013 12:05 AM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/11/2010
Cica panselutele ar fi mancabile, a incercat cineva??? NuStiu
Lilly of the valley
Scris: Saturday, March 2, 2013 10:57 AM
Nivel

am intrebat de primule pt ca am mai taiat vasul pur si simplu si l-am plantat direct pe sol, intr-o gaura, insa s-au ofilit repede, nu s-au "prins". am sa plantez si eu mai pe dupa amiaza. mi-am luat galbene si rosii, abia astept sa le vad inflorite in gradina ca imi plac tare mult.
deja vad mugurii la narcise.
de liliac nu stie nimeni, chiar nimic?cry
mikaela
Scris: Saturday, March 2, 2013 1:25 PM
Nivel

Cand se planteaza / transplanteaza liliacul si cum se inmulteste
Liliacul se planteaza de obicei toamna, cand zilele mai sunt inca suficient de calde ca sa nu inghete peste noapte. Tot atunci se pot inmulti tufele; practic, orice vlastar despartit de tufa-mama are sanse sa se dezvolre ca un arbust, daca este lasat. In functie de marimea lastarului (de la 1-1,3 m in sus), e posibil sa infloreasca chiar in primavara urmatoare.

Un alt moment bun de plantare sau mutare ar fi primavara, cand inca nu s-au format ciorchinii pe ramuri. Plantat primavara, liliacul se va dezvolta greu in primul an, ba e posibil sa para ca se usuca, motiv pentru care trebuie ingrijit foarte atent. Nu va inflori decat in anul urmator.

Se sapa in jurul radacinii in asa fel incat sa se formeze o minge de pamant care sa cuprinda radacinile. Mingea de pamant cu radacini se umezeste si se muta langa locul permanent de plantare, fara a uita sa o udam de cate ori pare ca s-a uscat. Se sapa groapa, avand grija sa o facem mai mult lata decat adanca. Pamantul trebuie sa fie usor drenabil, in nici un caz lutos. Se aseaza radacina arbustului in mijlocul gropii, se acopera cu pamant amestecat cu ingrasamant natural si se uda pe parcurs. La final se batatoreste bine pamantul, ca sa nu fie nevoie de un arac sau bat care sa il sustina.

Cum se uda liliacul
Liliacul trebuie udat la inceput de 3 ori pe saptamana, pana arata ca radacinile s-au prins in noul loc. Dupa aceea, poate fi udat numai o data pe saptamana, cand pamantul din jurul radacinilor este uscat, si mai mult pe timpul verii, cand e seceta si umiditatea scazuta. Oricum, odata adaptat locului si pamantului in care a fost mutat, liliacul va rezista cu bine secetei. Daca sufera de sete, frunzele liliacului se ofilesc si se ruleaza inspre interior.

Cum se taie lilliacul
Taierile de formare la liliac nu sunt asolut necesare, decat daca doriti ca arbustul sau tufa sa aiba o forma anume si se pot face dupa ce s-au uscat florile. Taierile de intinerire sunt obligatorii la arbustii mai batrani pentru a incuraja dezvoltarea lastarilor tineri si o inflorire abundenta; taierile de intinerire a liliacului presupun reducerea ramurilor batrane la 2/3 din lungime.

Dupa ce florile s-au uscat sau toamna tarziu, liliacul poate fi intretinut prin taieri regulate, menite sa imbogateasca coroana tufei sau arbustului, sa intinereasca planta si sa o faca sa infloreasca in mai multi ciorchini anul urmator. Pentru asta, se inlatura ramurile rupte sau uscate, vlastarii prea inalti.

Este recomandat ca taierile sa se faca toamna; daca acest lucru nu este posibil si arbustul este taiat primavara devreme, liliacul nu va face prea multe flori in acel an. Pentru ca arbustul sa aiba un foliaj cat mai mare, se pot face taieri si primavara devreme.

Sursa http://smartwoman.hotnews.ro/index.php/articles?articleID=1908
mikaela
Scris: Saturday, March 2, 2013 1:30 PM
Nivel

Pt primule

Plantare
•Plantati primulele intr-un loc partial umbrit, unde solul are o scurgere buna si care nu se usuca complet.
•Adaugati putin ingrasamant organic in gaura in care plantati.
•Puneti plantele la o adancime asemanatoare cu cea din recipientul in care au crescut.
•Puneti plantele la o distanta de 15-30 cm.
•Puneti un strat protector de 7 cm in jurul plantei.
•Udati bine pana ce solul este umed in intregime.

Ingrijire
•Taiati tulpinile moarte folosind o foarfeca pentru a da forma plantei.
•Taiati frunzele uscate in orice perioada a anului folosind o foarfeca.
•Primavara aplicati un ingrasamant organic usor; urmati instructiunile de pe ambalaj.
•Puneti un strat protector de 7 cm in jurul plantei.
•In verile fara ploaie, udati bine solul, saptamanal, pana ce acesta este umed.

Sursa http://artaplantelor.com/2010/03/11/

Lacra, sa ne arati si noua cand infloresc ce frumuseti ai tu computerlove EU abia am plantat seminte de flori anuale, vad ca incoltit deja, le transplantez in vreo cateva saptamani ca acum e inca rece.
raly
Scris: Sunday, March 3, 2013 7:27 AM
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 12/17/2007
Mikaela,ai inceput gradinaritul?hearts
endy
Scris: Sunday, March 3, 2013 12:40 PM
Nivel

Inregistrat: 6/8/2010
Eu am doar un balcon in care am ghivete si acolo e oaza mea de liniste Visul sa am 2 m de gradina a ramas doar in vis......
marivic
Scris: Sunday, March 3, 2013 12:59 PM
Nivel

Inregistrat: 8/10/2007
Eu inca nu am inceput,.....uff uff uff
Lilly of the valley
Scris: Sunday, March 3, 2013 10:59 PM
Nivel

mercic mikaela!Cheek Kiss

recunosc graba, dar ard de nerabdare sa mai vad si culoare. iarna asta a fost atat de lunga ...
in curte mai am inca mormane de zapada netopita, dar daca soarele isi va arata razele tot asa, se va topi repede.
de plantat nu am plantat decat prin ghivece, pe care am sa le scot pe terasa indata ce se va mai incalzi. dimineata inca e inghetat pamantul.
dupa florile de primavara nu voi mai avea in gradina decat gazon, pt ca am pomi fructiferi si umbresc. voi ramane doar cu muscatele de pe terasa. ma chinui si asa cu gazonul. gradina de legume e alta poveste ...
liliacul as vrea sa-l pun in apropiere de fantana.
mikaela
Scris: Monday, March 4, 2013 12:26 AM
Nivel

Daaa Raly, am inceput deja de vreo 1-2 saptamani, le am incoltite la caldurica in casa, si floricele anuale si perene si ceva legume si ceva aromatice. Le bibilesc zilnic, abia astept sa le pun si pe astea si bulbii de gladiole si niste crini care zac prin beciAngel Vecina mea are un liliac superb, mare, batran, frumos, imi parfumeaza toata gradina si casa, ma gandeam si eu la un liliac pt sufletelul meu sa-mi pun flori in casa, dar nu cred ca m-as indura sa-l rup, asa ca momentan il savurez pe al vecinei iar ea imi savureaza legumele vara Haha
LilianaD
Scris: Monday, March 4, 2013 8:04 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/22/2011
Eu am doi lilieci in curte, unul in partea de sus, care e prins si-i merge bine, si unul chiar langa poarta.Cu asta sunt in dubii, anul trecut a facut numai frunze si parca a dat sa faca si flori, dar n-au avut puterea sa se deschida, sunt curioasa anul asta cum ii va merge, daca nu... va trebui sa-i schimb locul.
Dar are mama unul, asa gen copac, nu tufa, si cand e inflorit, arata asa, aproape ca nici nu se vad frunzele, numai florile, si are un miros de te innebuneste. Dintr-asta as vrea sa prind si la mine un lastar.AngelNot

LilianaD attached the following image(s):
bild 011.jpg

sousourel
Scris: Monday, March 4, 2013 3:05 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
La mine in gradina inca nu e chiar primavara. Desi soare...noaptea ingheata si nu am curaj sa dau la o parte "paturica" de frunze pe care am pus-o in toamana peste toate cele mai sensibile.
Totusi, am curatat putin, cine se pricepe a tuns si trandafirii si copaceii.

Pentru Lilly: primulele se prind foarte usor si vor da flori la primavara viitoare...sau daca ai parte de o toamna lunga, chiar si anul asta.
mikaela
Scris: Monday, March 4, 2013 5:14 PM
Nivel

La copacei nu ma pricep, am braduti mici ca un fel de gard si un copac imens pe care nu l-am curatat inca. Dar la trandafiri si azalee am curatat anul trecut, musai musai mannusi si maneci lungi.
Maria & Mario
Scris: Tuesday, March 5, 2013 6:55 PM
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Sousourel computerlove
Si noi am facut curat in gradina , taiat copaceii, arbustii, pus ceva pamant proaspat in ghivece , adunat frunzele si curatat pamantul si gazonul , plantat ceva usturoi ( visez la un stufat de miel deja ) , am cautat ghiveciul cu leustean ( sper sa isi revina ) , Clementina mov da semn de inmugurit , Hortensia e " coafata " , brebeneii mov si galbeni sunt deja infloriti , narcisele galbene sunt deja de 10cm iesite ..... Sa va spun minunea cea mare ..... nu a plouat de 3 saptamani Hilar asta da minune ..... deci sper sa isi revina gazonul repejor ....
Sa vina promavaraaaaaa !!!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.