Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Si din nou eu...Sa nu dati cu rosii, dar fac cercetari intense in ultima vreme si, fiind singura aici si neavand in jur pe nimeni care sa fie mai axat pe produse home-made si sigure (am ceva retineri in a cumpara de la magazinul romanesc), am decis sa fac experimente...Am cercetat intens in privinta umplerii borsului acru (fiind din Moldova - Iasi, am crescut cu gustul asta in casa si chiar il beam ca pe apa) si pana la urma, combinand retete am ajuns la una proprie, care s-a acrit...Alex il bea acum ca pe suc, pofta lui de mancare e mai buna, cateodata cand i se pare ca e prea acru cere sa ii adaug si miere de albine in el. deci: daca mai este postat undeva sau daca nu e locul lui aici, rog moderatorii sa mute/ stearga etc... Reteta mea de a umple borsh acru...Am avut asa: o oala de lut de 5 l (am umplut si in oala emailata dar nu mi s-a acrit neam!), 100 g faina malai, cam 400 g tarate grau, drojdie (daca nu aveti huste, personal am folosit drojdie uscata ca de alta nu gasesc...),cateva coji uscate de paine integrala, frunze/crengute de visin (eu mi-am adus uscate de acasa) si cica merg si altele pentru gust: leustean, cimbru, marar... Hustele: am pus o mana de tarate de grau cu drojdie si apa fiarta si calduta intr-un castronel si am amestecat. Am lasat asa vreo 4 ore cred in total ca m-am tot fatzait prin casa,si cand mai treceam pe langa castronel mai amestecam il el, am fost la cumparaturi etc. Taratele in final se scurg de zeama si se pun in loc de huste - NUMAI TARATELE! (altfel borsul capata gust de drojdie, am facut si cu zeama aia si mi-a venit sa... ) Umplut borsul: am curatat bine vasul de lut. Am pus faina de malai, taratea de grau si am adaugat 1 l apa fiarta si calduta, am amestecat bine si am lasat vreo 2-3 ore, apoi am fiert apa (nu stiu cati litri, dar cat sa se umple vasul, cred ca erau vreo 3,5 l) si am lasat-o sa se raceasca putin (vreo 15 min cred) si am turnat-o peste taratele si faina innmuiate. Am lasat sa se mai raceasca un picut si am adaugat hustele/ taratea dospita fara zeama, frunzele de visin, si cojile de paine. Am pus vasul sub paturi intr-un colt pe dulapul din bucatarie (nu l-am mai miscat de acolo) si am mestecat cam de 2 ori pe zi (dimineata si seara) cu o lingura de lemn...In 48 de ore era acru de vorba ceea, iti sarea palaria...:018: Cam asta e reteta care mie mi-a iesit.... Ceea ce consider eu important: nu am folosit deloc metal cat am "muncit" la umplutul asta... Va pup cu drag! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| praslea uite cine ma lumineaza pe mine cum sa fac bors...daca mi-ai vedea borcanul meu de pe balcon cu bors , mucegait pe deasupra ca nu imi place cum mi-a iesit si acolo l-am lasat . de pe net am luat ceva reteta fara huste. o sa incerc si eu reteta ta, sper sa imi iasa |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Miriam, si eu am patit asa si era in perioada cand eram insarcinata cu Teo si imi era o pofta de bors acruuuuu dar uite ca deabia acum am ajuns sa ajung la o reteta care sa imi iasa...Acum chiar am pus sa umplu din nou c s-au termint 4 l de bors acru in 3 zile... Ma bat cu Alex la baut...:018: ma urla ca sa nu beau sucul lui... Sa imi spui daca ti se innacreste... Am uitat ca peste hustele care raman dupa ce am scusr borsul (am scos cojile de paine) am pus din nou apa fiarta si lasata vreao 15 min la racit (nu am mai pus paine) si am pus iar sub paturi in bucatarie, mestecat de 3 ori pe zi si in 2 zile iar am avut borsh acru. La urma am oprit intr-u sticla de 1 l huste si le-am pus la frigider...pentru ca nu mai aveam tarate de grau sa mai umplu din nou...si cum aseara am fost la cumparaturi, azi umplu din nou borsh...:018: |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| sigur ca o sa-ti spun...tre sa imi achizitionez si eu tarate si malai si o sa fac Multumim mult |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Miriam Aaaa si cica trebuie sa fii nervoasa cand umpli borshul ca sa se innacreasca... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| praslea_cel_voinic wrote: Serios? ...este, este si nervi daca trebuie si cand nu trebuie... |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 7/22/2007 Mesaje: 11814
| Super dragutza mea exact eu eram ceea care nu de mult am intrebat pe undeva de o asemenea reteta ,voi incerca sigur si cred ca il si voi bea totul.De cand ma stiu ador borsul !Saru mana de reteta si sfaturi voi incerca sigur sa fac!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Shirel ma bucur!!! |
|
Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Am incercat sa fac si eu borsh pt ciorba acum cativa ani. L-am pregatit in borcan mare de sticla, drojdie, tarate, niste lamaie si putin leustean, nu mai stiu reteta, dar tot cu apa fiarta, tinut la cald si invelit, amestecat cu lingura de lemn si s-a dovedit un esec, a iesit acru, insa avea un gust rau ca l-am aruncat cat colo si tot la plicurile mele de Bors magic si celebra zeama de varza m-am intors. Praslea, voi beti asa proaspat borsul ca pe apa? In Ca sunt convenabile taratele? Eu imi amintesc ca mi s-au parut extrem de scumpe, vreo 5$ punguta de 250gr. |
|
Nivel: SMARALD
Inregistrat: 8/10/2007 Mesaje: 13449
| MIHAELA,FARA DROJDIE Pt.prima oara cand il umpli,pune paine neagra,prima mana nu stiu daca iese foarte acra dar adoua mana,cu taratele inacrite iese sigur. |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Delfinasa da, il bem asa, e bun mai cere Alex sa ii pun miere de albini cand i se pare prea acru....Cat despre tarate de grau, am gasit la Highland Farm cu 0.99 $ punga de 450 g, ceea ce ajunge pentru o umplere, scrie 100% Natural wheat bran pe ele si a iesit acru borsul, cu gustul borsului de acasa.... Marivic, nu am incercat fara drojdie, gasisem ceva retete sa pui la dospit taratele cateva zile dar...sincer nu am eu atata rabdare sa astept si plus ca am pus numai taratele innacrite, nu si zeama cu drojdie...Borsul a iesit bun, fara gust de drojdie.... |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| Praslea, am facut bors si mi-a iesit si mie. Azi numai bors am baut , am pus si pe ciorba...sant foarte incantata !!! Culmea, a iesit si daca nu am fost nervoasa Multumesc ca ai impartasit cu noi reteta!!! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 6/19/2009 Mesaje: 2349
| Miriam cu placere! Ma bucur ca s-a innacrit si borsul tau!!! |
|
Nivel: DIAMANT
Inregistrat: 12/17/2007 Mesaje: 25891
| Sa nu radeti de mine da eu nu am baut asa ceva in viatza mea! |
|
Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| raly wrote:Sa nu radeti de mine da eu nu am baut asa ceva in viatza mea! curaj raly, o sa bei prima data facut de tine!
|
|
|