|
 Nivel: Senior
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Tot incerc sa prind o muscata si sporul casei din plantele ce le am deja si incercarile mele nu au un rezultat deloc bun, in sensul ca nu prind mustati in apa, ci se flescaiesc si trebuie sa le arunc. Am 2 experiente de genul asta si nu stiu unde gresesc. Cum sa fac sa le inmultesc? |

Inregistrat: 6/26/2007 Mesaje: 6054
| Muscata pune-o direct in pamant, sa fie rupta chiar din dreptul unei frunze, cateva frunze le rupi, sa intre vreo 2-3 nodulete din dreptul frunzelor in pamant. Spor la plantat! |

Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 5/8/2009 Mesaje: 436
| La fel fac si eu cu muscata,cand vreau sa o inmultesc o pun direct in pamant Si uite ce am gasit pe net despre sporul casei,sper sa-ti fie de folos
Impatiens sau Sporul Casei este o planta des intalnita in locuintele noastre deoarece este foarte de gratioasa si usor de ingrijit. In anumite zone se foloseste si denumirea de Nu-ma-atinge datorita multitudinii de flori si faptului ca la cea mai mica atingere fructele mature se sparg imprastiindu-si semintele.
Impatiens, o planta perena, face parte din familia Balsaminaceae si are un aspect erbaceu. Sporul casei este de regula o planta de interior, iar atunci cand vremea permite, ea poate fi scoasa afara, insa trebuie sa se pastreze in ghiveci, nefiind considerata o floare de gradina.
Planta este disponibila intr-o mare varietate de culori, de la alb, rosu, roz, violet, portocaliu, pana la combinatii intre diferite nuante.
In ceea ce priveste aspectul, Impatiens creste formand o tufa cu ramificatii si infloreste o perioada foarte lunga din an, cu conditia ca in perioada de crestere sa i se scurteze varfurile.
Floarea trebuie amplasata in apropierea unei surse de lumina, insa nu expusa direct, vara necesitand temperaturi in jurul valorii de 20 de grade C, iar atunci cand temperaturile sunt mai ridicate fiind necesara pulverizarea de apa pe frunze. Pentru a se dezvolta sanatos, pamantul din ghiveci trebuie mentinut in permanenta umed, dar fara ca apa sa balteasca.
Fiind o planta originara din Africa, Impatiens nu este rezistenta la inghet. In anotimpul rece ea trebuie adapostita la temperaturi de minim 12 grade C, iar udarea nu trebuie sa fie prea abundenta deoarece exista riscul de putrezire.
In situatia in care umiditatea este prea ridicata, lumina este insuficienta iar temperaturile sunt scazute, Impatiens poate sa fie atacata de diverse ciuperci, acestea provocand o serie de boli. Parazitii care ataca aceasta planta, paianjenul rosu, paduchii verzi si mustele albe, pot fi distrusi prin intermediul unor insecticide cu actiune sistemica.
Plantarea se recomanda sa se faca intr-un vas mai mic, umplut cu compost din humus sau turba, usor drenabil, si anual, la inceputul primaverii se recomanda transplantarea intr-un alt ghiveci. Inmultirea acestei plante se realizeaza din luna aprilie pana in octombrie, prin butasi, care se obtin din ramurile laterale, ce se pastreaza in apa timp de 2-3 spatamani, pana cand dezvolta radacini, mai apoi fiind necesara plantarea in vase mici, separate, intr-un compost umed, in asa fel incat sa fie ferite de lumina timp de 1-2 saptamani. Exista si varianta de inmultire prin samanta, care trebuie sa se faca primavara. Semintele se acopera cu un strat subtire de compost si se pastreaza intr-un loc intunecos si cald pana in momentul in care apar mugurii.
In situatia in care planta incepe sa dezvolte tulpini inalte, lucru care se intampla mai ales la sfarsitul verii, este recomandat sa ciupiti o treime de la varf, fapt ce va incuraja ramificarea, si in acelasi timp, aparitia unor noi flori.
Pentru a-i asigura o ingrijire cat mai adecvata, Impatiens necesita tratarea cu un ingrasamant lichid, odata pe saptamana, din mai pana in septembrie.
Aceasta planta este deosebit de spectaculoasa, fiind cunoscute aproximativ 850 de specii ce nu sunt greu de cultivat, insa, nu uita, ca pentru o inflorire bogata si continua este necesara o ingrijire adecvata. |
| Multumesc pentru info, fetelor!
Hai ca pana la urma mi se prinde o muscata in apa ; am observat azi ca are cateva mustati...am schimbat paharul din unul mat colorat intr-unul transparent si poate asta o fi fost cauza, ca nu ajungea lumina direct la tulpinile din apa ...o sa mai incerc sa prind una direct in pamant cum m-ati sfatuit ...dar impatiens nu vor deloc sa prinda radacinute, li se flescaieste partea din tulpina ce sta in apa...am uitat sa va spun ca aici impatiens sunt anuale, eu plantez semintele in primavara si in fiecare toamna le-am adus in casa, dar dupa vreo luna-2 au murit...sa fie faptul ca sunt anuale cauza ca nu le pot inmulti si nu pot rezista pestre iarna chiar daca stau in casa la lumina si cald? Ele vara sunt foarte frumoase, dese si au o multime de flori, boboci in permanenta si stau afara...doar le ud, nu le-am dat niciodata fertilizator si a fost ok...cum le bag in casa cand se face frig, cum incep sa se stinga ...ma gandeam c-o fi planta ajunsa la maturitate si gata cu viata ei, asta e felul ei...de-aia as vrea sa prind alte plantute din ea inainte sa moara...si sa le inmultesc, sa nu mai dau bani in fiecare an pe seminte (nu c-ar fi scumpe, ca sunt chiar ieftine, dar daca le pot inmulti din ce am, de ce sa nu iau altceva pe banutii aia?) |

Inregistrat: 1/11/2009 Mesaje: 5442
| Draga mea eu am "prins" florile mele punandu le direct in paman.Apoi le am ingrijit mai atent decat pe celelalte(sper ca m am facut inteleasa )
nici mie nu mi se prindeau in pahar. |

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| De ce nu strangi semintele de la plantele tale? Daca e planta anuala nu va rezista in casa, oricat te chinui tu (daca a stat afara toata vara). Ar trebui sa o tii numai in casa (eu numai in casa am avut-o si a mers bine).
Sporul casei are tulpina si frunzele mai carnoase, asa ca nu se va prinde in apa, pune -o intr-un pahar cu pamant si iti vei da seama in cateva zile daca a prins radacini (tulpinitz e inca dreapta si verde) |
| Koko,Dana, multumesc , am sa incerc cu ramurelele direct in pamant.
Dana, am incercat sa salvez semintele, dar cele de impatiens sunt infime...nu le vad, nu stiu unde sa le caut, ca in flori nu sunt . |

Nivel: Avansat
Inregistrat: 5/17/2009 Mesaje: 4992
| delfinasa sdaca nu ai pus inca muscatele, poti sa le crestezi cu cutitul cam 1 cm in partea care o asezi in pamant si sa pui una-doua boabe de grau in crestatura. face radacina mai repedfe |

Inregistrat: 2/18/2006 Mesaje: 7688
| Buna idee cea cu boabele de grau/ orez/ secara Insa ai grija cand le pui. In general plantele se inmultesc primavara si unele dintre ele sunt cam sensibile la transferul de afara in casa. Muscatele in special. Daca afara le poti inmulti toata vara fara nicio dificultate, de-acum e tot mai complicat. Dar, persevereaza, pana la urma reusesti tu |
| Ehee, am prins experienta cu muscatele . Dupa sfaturile voastre pentru care trebuie sa va multumesc, le inmultesc infigand lastarul tuns direct in pamant si absolut toate s-au prins asa. Am avut jardinierele de pe terase pline de muscate superbe si planuiesc anul asta sa le am din nou . Am reusit sa pastrez sporul casei peste iarna si acum e inalt si batraior. Tocmai l-am tuns si am pus niste lastari intr-o vaza cu apa sa prinda radacini...sper sa am puiuti de la el . |
 Nivel: Maestru
Inregistrat: 10/17/2009 Mesaje: 8601
| Sporul casei l-am inmultit punand direct in pamant lastarii rupti.au stat vreo 2 -3 zile mai pleostiti,dar apoi si-au revenit.Succes. |

Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Felicitari, Mihaela! Eu am ramas cu o singura muscata (imi cumparasem 4 ghivece superbe, dar le-am lasat in apa cand am plecat in concediu si au mucegait ) Primavara asta imi iau altele, de la aceeasi doamna si imi fac si suport la geam sa le scot la soare. Miruna a cumparat seminte de sporul casei (i se lipesc de maini cate 1-2 pliculete de seminte in magazin, ultima oara a fost mazare ). Am sa incerc sa le sadesc, nu stiu daca vor iesi, ca nu am avut experiente bune cu semintele astea la plic. |
|
| Mi-au dat radacinute la ramurelele de sporul casei . Zilele astea le pregatesc ghivecele sa le transfer . Pe viitor o sa le infig direct in pamant, ca am observat ca fac mustati la fiecare nod care sta subacvatic. Mirela merci .
Dana, eu mi-am plantat sporul casei numai din seminte, apoi l-am inmultit prin lastari. Semintele sunt infime, se pun la suprafata pamantului si se acopera foarte fin cu pamant cu degetele. Cred ca sunt pretentioase la tipul de pamant, ca i-am trimis si mamei de mai multe ori seminte si ea n-a reusit sa prinda in pamantul ei obisnuit de flori. La mine ieseau toate, la ea nici una. Ultima data i-a dat semintele unei colege care a reusit sa prinda si apoi i-a dat si ei pui si asa are si ea sporul casei. Succes la prins! |
|
|
|