Cum se face si cat dureaza examenul (testul) de TBC
Subiectul anterior · Subiectul urmator
t-mihaela
Scris: Friday, October 9, 2009 5:43 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Mersi fetelor de ganduri bune, eu sunt de-a drepteul puzzled, am o gramada de intrebari fara raspuns....mi-e greu sa cred ca am luat tbc in Ca ,acasa in Ro as fi avut multe sanse ca am vizitat spitale de tbc si am lucrat cu copii si oameni aflati al saracia extrema ...am fost si eu o mama ranitilor hohot .Pe de alta parte daca am luat in Ro cum de nu mi l-au depistat pana acum ca am facut o gramada de teste in timpul sarcinilor si alte doua examene medicale pentru emigrari .Nu ma sperie deloc boala, nu se mai moare din asa ceva ,parca ma umfla rasu' ,uite ma am si eu tbc ...eu si Mihai Eminescu sic Va mai zic dupa ce ma duc la dr .chitara
sousourel
Scris: Friday, October 9, 2009 5:44 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Multa sanatate Miha, imi pare tare rau de situatia asta tot mai complicata. Astept sa vii si cu vesti mai bunecomputerlove
ingerash
Scris: Friday, October 9, 2009 6:34 PM
Avatar
Nivel
Nivel: DIAMANT

Inregistrat: 1/17/2008
Mesaje: 27681
Mihaela,mult noroc,poate iti zice ca e o eroarehearts coeur
TeosOf
Scris: Friday, October 9, 2009 6:41 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Mihaela, multa sanatatecomputerlove si ma bucur ca nu te-a parasit umorulhearts
kali
Scris: Friday, October 9, 2009 6:55 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 5/27/2006
Mesaje: 14390
Mihaela, muulta sanatate! Boala se poate tine sub control- asa e, nu se mai moare din asta.
Ma bucur ca esti optimistacomputerlove
Ely
Scris: Friday, October 9, 2009 7:37 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/2/2006
Mesaje: 5605
Mihaela imi pare rau,iti doresc multa,multa sanatate hearts pupici
Laura
Scris: Friday, October 9, 2009 9:31 PM
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 8/8/2006
Mesaje: 2347
Sunt cu gandul la tine si chiar imi pare rau ca treci prin asta, DAR, se trateaza si in zilele de azi chiar nu e nicio tragedie. Deci, multa rabdare, ganduri optimiste si multa, multa sanatate! coeur pupici computerlove
Miri
Scris: Sunday, October 11, 2009 9:05 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SAFIR

Inregistrat: 2/26/2006
Mesaje: 16505
Miha, multa sanatate si toate cele bune!Asteptam vestile ....computerlove
abiand
Scris: Monday, October 12, 2009 9:30 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Ambasador

Inregistrat: 2/7/2008
Mesaje: 659
Miha multa sanatate, asteptam vesti BUNE si e bine ce esti optimistapupici
leut
Scris: Monday, October 12, 2009 9:46 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/15/2006
Mesaje: 6678
Mihaela, acum am citit ce ti se intampla. Imi pare tare rau, da' poate nu-i adevarat! Oricum, si eu stiu ca se trateaza.Mi-e gandul la tine! Sanatate! pupici
sousourel
Scris: Sunday, October 18, 2009 12:26 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Cum mai esti? Ai noutati?
t-mihaela
Scris: Sunday, October 18, 2009 7:25 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Eh, noutati ...ca ma bombardeaza cu hartii astia de la Sanatate Publica ...sunt si eu un pericol public alcool Mi-au dat termen pana in ianuarie sa ma duc la med de familie sa refac testele si sa intru in evidenta ca potential pericol pentru sanatatea Canadei .M-oi duce eu intr-o zi .Nu ma agit ca sunt bine , voinica voioasa, bacilul sau ce e ala e inactiv cica se activeaza daca stau in frig si malnutrita .O singura intrebare imi macina creierii ...cum poate un organism care a contactat TBC sa se apere singur si sa elimine sau sa inactiveze boala.Eu stiu ca se face tratament serios pentru tbc ,oi fi eu vreun superman duel
Maria & Mario
Scris: Monday, October 19, 2009 1:06 PM
Avatar
Nivel
Nivel: MEMBRU FONDATOR

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 9883
Miha, trebuie sa mergi la medic ! Refaci analizele si daca tot asa ies, urmezi tratamentul. Stiu ca e contagioasa si odata declansata urmeaza izolarea fizica ! E important si pentru tine si pentru copii , tati etc . Incearca sa iti faci timp !

Peste 50% din persoanele afectate nu prezinta niciun simptom o lunga perioada de timp.


Tratament


In tratamentul tuberculozei, sunt prescrise doua sau mai multe antibiotice cu mecanisme diferite de actiune, deoarece monoterapia ar determina dezvoltarea unei tuberculoze rezistente la antibioticul in cauza. In perioda initiala, intensiva a tratamentului, sunt adaugate alte doua medicamente pentru a scurta durata tratamentului si a creste sansele de reusita, chiar in conditiile rezistentei la medicamente.
Antibioticele de prima linie pot vindeca tuberculoza in majoritatea cazurilor, cu conditia ca tratamentul sa fie instituit inainte ca plamanii sa fie prea afectati, iar ca tratamentul sa fie urmat corect si sa nu fie intrerupt inainte de termen. In absenta antibioticelor, 50% din pacientii cu TBC decedeaza in mai putin de 5 ani, 25% dezvolta o forma cronica a bolii, iar ceilalti 25% se vindeca.
In cazul unei tuberculoze multirezistente, rata de vindecare este de 60% -80%.

Tratamentele de prima linie
Medicamentele de prima linie in tratamentul tuberculozei sunt: izoniazida, rifampicina, etambutol si pirazinamida.
Culturile din secretii permit identificarea rezistentei bacteriilor la aceste medicamente. Aceasta verificare necesita 6 -8 saptamani, dupa acest interval de timp medicamentele ineficiente sunt inlocuite cu altele. In aceasta perioada, bolnavii trebuie izolati, pana cand nu mai sunt contagiosi.
Pentru a fi eficient si a distruge complet bacteriile, tratamentul medical necesita luarea zilnica a medicamentelor pe o perioada minima de 6 luni, mergand uneori pana la 12 luni.
Izoniazida poate provoca greturi, varsaturi si icter. Rifampicina poate afecta ficatul, in special cand este asociata cu izoniazida. Streptomicina poate afecta nervii si urechea interna, ducand la ameteala si la hipoacuzie. Etambutol afecteaza uneori nervul optic, cauzand tulburari ale vederii si scaderea perceperii culorilor. Totusi, 95% din pacientii cu tuberculoza termina cu succes tratamentul, fara a prezenta efecte adverse severe.

A doua linie de tratament
In cazul rezistentei bacteriilor la principalele doua medicamente (izoniazida si rifampicina), se recurge la medicamente de linia a doua: etionamida, cicloserina, kanamicina, etc. Deoarece au o eficacitate mai mica, acestea trebuie luate o perioada de timp mai lunga, uneori pana la 5 ani.

Atentie! Desi tuberculoza nu mai este contagioasa dupa cateva saptamani de tratament, acesta trebuie continuat o perioada lunga de timp pentru a distruge toate bacteriile. Un tratament intrerupt inainte de termen poate antrena dezvoltarea unor bacterii rezistente la medicamentele in cauza.


Factori de risc

- slabirea sistemului imunitar datorita:
- unei boli a sistemului imunitar, precum SIDA (tuberculoza este o cauza importanta de deces la bolnavii de SIDA)
- unor tratamente medicale – chimioterapia sau corticoterapia
- malnutritiei
- varstei – copiii si varstnicii prezinta un risc crescut
- frecventarea unei comunitati in care se afla un numar mare de pacienti cu tuberculoza activa (spitale, inchisori, etc.) In acest caz, este recomandata efectuarea de teste cu regularitate.

Frecventarea ocazionala a unei persoane contagioase nu antreneaza in mod automat infectarea. Totusi, riscul unei persoane sanatoase de a se infecta cu bacilul Koch depinde de numarul si de gradul de contagiozitate al bolnavilor de tuberculoza, precum si de durata contactului cu acestea.
La randul sau, gradul de contagiozitate depinde de densitatea bacililor in sputa si de frecventa tusei.

In comunitatile inchise, cu un numar mare de bolnavi de tuberculoza, conditiile de convietuire (suprapopularea, ventilatia slaba) joaca un rol in transmiterea infectiei.

- vizitele in tarile cu un numar mare de cazuri de tuberculoza
- nutritia inadecvata – conform studiilor, unele deficiente nutritionale sunt corelate cu o incidenta mai mare a tuberculozei: deficienta de proteine, vitamina B12 (frecventa la vegetarieni), vitamina D si zinc.


Prevenire

Exista doua aspecte ale prevenirii tuberculozei: evitarea transmiterii infectiei la alte persoane si tratarea precoce a infectiei latente, inainte de progresia catre forma activa a bolii.

Vaccinul BCG (bacilul Calmette-Guerin) este utilizat in numeroase tari pentru a preveni aparitia unor complicatii severe (meningita sau tuberculoza miliara) la persoanele cu risc crescut de infectare cu M. tuberculosis. Eficienta vaccinului BCG este controversata, dar acesta continua sa fie utilizat in tarile cu risc mare de infectie.
Vaccinul antituberculos nu ofera o protectie absoluta (eficacitatea sa este de 20 - 60%) si nici permanenta.
Aproximativ 10% din persoanele vaccinate BCG la nastere prezinta o reactie pozitiva la testul cutanat tuberculinic, chiar daca nu sunt infectate cu bacilul tuberculos.

Evitarea transmiterii infectii la alte persoane
Intrucat bacilul Koch se transmite aproape in exclusivitate pe cale aeriana, o buna ventilatie diminueaza densitatea bacteriilor si va limita raspandirea lor. Aceasta masura este deosebit de utila in comunitatile cu numeroase surse de infectie: centrele pentru persoane fara adapost, inchisori, spitale, sali de asteptare. De asemenea, bacilii sunt rapid distrusi de razele ultraviolete.

Detectarea precoce a infectiei
Intrucat tuberculoza poate fi transmisa doar de persoanele cu o forma activa a bolii, detectarea infectiei si tratamentul precoce reprezinta cele mai bune metode de a evita transmiterea infectiei.
Bolnavii de TBC trebuie izolati pana cand nu mai sunt contagiosi si trebuie incurajati sa tuseasca intr-o batista, pentru a reduce raspandirea bacililor. Totusi, dupa doar cateva zile de tratament cu antibioticele adecvate, riscul de transmitere a infectiei scad, iar bolnavul trebuie izolat 1 -2 saptamani. In schimb, bolnavii care continua sa tuseasca in timpul tratamentului sau au o forma de tuberculoza rezistenta la antibiotice, trebuie sa ramana in spital mai mult timp.
Persoanele cu risc crescut sau cele care au intrat in contact cu un bolnav in stadiul activ pot efectua un test cutanat. In cazul in care este decelata o infectie tuberculoasa latenta, tratamentul preventiv cu antibiotice permite in 70% - 90% din cazuri evitarea progresiei spre tuberculoza activa. Tinand cont de numarul mic de microbi prezenti in infectiile latente, tratamentul preventiv consta in general in administrarea unui singur medicament (uneori doua) prescris zilnic, timp de 6 -9 luni.

Tratamentul precoce al infectiei tuberculoase latente
Antibioticul izoniazida este foarte eficient in oprirea infectiei, inainte de a progresa in forma activa a bolii. Este administrat zilnic timp de 6 -9 luni. Tratamentele cu rifampicina si pirazinamida dureaza mai putin – 2 luni.
Terapia profilactica este indicata adultilor tineri ce prezinta o reactie pozitiva la testarea cutanata, dar si altor persoane cu risc crescut de tuberculoza – persoanele cu un rezultat pozitiv recent la testul cutanat, cele expuse recent sau persoanele imunocompromise. La varstnici, riscul de toxicitate al antibioticelor poate fi mai mare decat cel al infectiei tuberculoase latente.

Poate te ajuta sa te mobilizezi ! Multa , Multa sanatate iti doresc ! grup
t-mihaela
Scris: Monday, October 19, 2009 4:51 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Oana, ,nu-mi trebuie tratament ca eu am tbc inactiv.Daca era tbc normal nu-mi dadeau termen pana in ianuarie ci ma ridicau direct de la cratita si ma bagau in carantina.Plus ca iti dai seama daca eram contagioasa cum stiu ca se ia tbc-ul nu mai stateam eu acasa ci ma duceam de buna voie la izolare.Tbc-ul inactiv ,asa zice in hartia mea, ca e necontagios,nu afecteaza organismul ,inseamna ca l-am luat candva in trecut si ori am facut tratament ori organismul s-a aparat singur.Deci eu tratament n-am facut in viata mea inseamna ca cumva organismul a avut imunitate buna si a respins bacilul. oare
sousourel
Scris: Thursday, October 22, 2009 6:17 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Multi dintre copiii din scoala unde lucrez au forma asta de tbc, fie sunt tratati, fie nu s-a activat. Nu e contagios. Faci tu cumva si scapi si din asta, numai nu amana prea mult. pupici!
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.