Cum se face compostul?
Subiectul anterior · Subiectul urmator
delfinasa
Scris: Tuesday, November 3, 2009 10:26 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Din dorinta de a-mi face gradina complet organica, am decis sa incerc sa-mi fac singura compostul...Am cautat pe net informatii si m-am apucat de treaba...la sfarsitul primaverii deja stransesem o gramajoara de vreun metru diametru de resturi alimentare (coji de cartofi, de ceapa, morcovi, rosii, resturi din salatele verzi, tulpinile de broccoli, coji de pepene taiate mici si altele. Atentie!!! Nu se pun oase, carne de nici un fel, nici resturi de mancare, ci numai vegetale crude, coji de oua, branza, zeama de branza) pe care le-am amestecat cu frunze uscate, cartoane si ziare pe care le-am rupt bucatele mici...reteta ar fi carbon-nitrogen, adica uscaturi lemnoase/frunze si materii verzi, din care rezulta aurul negru ras...daca sunt faramitate sau taiate bucati foarte mici, cu atat mai repede se produce rezultatul. Microorganismele si bacterile care lucreaza pentru realizarea compostului au nevoie de aer -de aceea se recomanda amestecarea-aerarea si de apa -gramada trebuie sa fie umeda mereu.

So, am avut o vara destul de ploiasa, astfel ca nu a fost nevoie sa ud compostul, ci doar sa-l amestec in fiecare saptamana -la inceput, ca apoi cand imi aduceam aminte...de mentionat ca nu a mirosit deloc toata vara si nici nu am taiat totul mic pentru a speed the process, altfel cred ca era gata mai devreme...saptamana trecuta cand am adunat din frunze am ramas uimita ce compost frumos mi s-a facut dupa cateva luni: un pamant negru, moale si aerisityes yes yes...nu-mi vine sa cred ca am reusit sa fac compost singura dance; sunt cam 3-4 kg cred, ca nu am mai adaugat pe parcurs nimic in afara de load-ul initial...pe-asta o sa-l pun acum la florile din fata si mi-am propus sa-mi fac pentru anul viitor mai mult...o sa pastrez toate frunzele tocate ce se aduna cand tundem iarba cu tractorasul (are un dispozitiv atasat care colecteaza in 2 saci mari iarba taiata, frunzele, ca sa ramana gazonul curat)si shavings-urile de la lemnele pe care le prelucreaza barbata-miu (ca si-a facut atelier de lemnarie, vrea cu tot dinadinsul sa faca el mobila din lemne ca lumea), plus cartoanele pe care eu le trimiteam la reciclat, plus resturile vegetale si sper sa strang ceva iarna asta, pentru toamna viitoare.

Am mai citit undeva si de compost tea...nu l-am incercat, se pare ca se face un saculet cu compost si se baga in apa calda un timp, iar acel ceai ar fi un fertilizator nemaipomenit pentru flori si plante cool.
Gradinaresele mele, ati incercat sa faceti minunatiile astea? Eu una sunt impresionata de compost, daca mai fac si ceai din el si vad ca florile mele cresc si mai frumos, atunci chiar ca ma apuc serios de compostuitchitara.
t-mihaela
Scris: Tuesday, November 3, 2009 11:07 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 6/20/2008
Mesaje: 5142
Delfinasa, avem noi un nene care ia sacii de frunze de la strada ,curata tot in cale,vine cu o roaba mare si ii aduna.Nu stiam eu ce face el dar se pare ca si ei sunt pro eco si-si fac compost singuri.Adevarul e ca daca nu pui ceva in pamant nu creste nimic ,e sterp solul pe la noi.Felicitari pentru rezultate firstprize
delfinasa
Scris: Tuesday, November 3, 2009 11:48 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Thanks, Miha...chiar nu e greu de facut, se face singur, doar trebuie sa pui ingredientele potrivite, invartit, udat regulat si rabdare...a, si ca loc de compostuit eu am ales un loc langa padure, unde soarele patrunde numai printre ramurile copacilor, ca sa pastreze umiditatea angel.
Si la noi pamantul e clei, nu se poate lucra deloc cu el...trebuie topsoil sau garden soil pentru gradina de flori si legume, la care mai adaugi tu compost sau fertilizatori din comert.
Daca nu ai loc pentru compost, exista niste tomberoane speciale, cu manivela, se inchid bine...cu alea chiar ca nu te doare capul deloc, plus ca cica ar reduce foarte mult timpul necesar descompunerii normale cool.
TeosOf
Scris: Wednesday, November 4, 2009 9:40 AM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Bravo, Delfinasa!bravo bravo Am intalnit si eu, in UK, un om care-si facea singur compost. Avea o gradina micuta si el mi-a explicat cum toate resturile organice le pune acolo, se descompun si se transforma in ingrasaminte utile solului. Chiar si laturile, spunea ca nu le arunca la canal, tot la compost se duceau. Despre carton spunea ca absoarbe umiditatea compostului.
In RO nu am auzit pe nimeni, dar poate ca sunt pe la sate. Ar trebui sa fim invatati, cei care avem/au gradini, daca nu vrem sa facem compost, macar sa sapam o groapa si sa aruncam acolo aceste resturi, caci ele putrezesc si inapoiaza solului bogatia organica. E si aceasta o forma de reciclare.
delfinasa
Scris: Wednesday, November 4, 2009 9:22 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
De cand ne-am luat casa cu gradina, am tot invatat una alta, ca am crescut la bloc si nu am stiut ce inseamna viata la casa...este greu sa ai grija de pamant, de gradina, sa combati insectele...dar satisfactiile sunt mari.

Teo, groapa pe care-o sugerezi ar face compostul mirositor, ca nu e aerata bine. Poate daca se pune pamant deasupra s-ar atenua odorurile. Si da, este o forma de reciclare.
Din experienta mea, compostul bine aerat, udat si balansat -jumatate materie maro, jumatate verde- nu miroase sunny.
TeosOf
Scris: Wednesday, November 4, 2009 9:30 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/4/2008
Mesaje: 7332
Omul acela spunea sa nu mai aruncam materiile organice la gunoi, sa nu le mai punem in saci de plastic si in tomberoane, nu sa facem compost in groapa. Chiar si excrementele animalelor sa le ingropam. Stiu ca in US e obligatoriu sa ai punguta si lopetica.
shirel
Scris: Wednesday, November 4, 2009 10:10 PM
Avatar
Nivel
Nivel: SMARALD

Inregistrat: 7/22/2007
Mesaje: 11814
Delfineasa,din cauza unor oameni care gandesc si procedeaza ca tine ma bucur ca traiesc pe acest pamant.Ai din partea mea tot respectul si succes in continuare! newclap newclap newclap newclap
delfinasa
Scris: Wednesday, November 4, 2009 10:12 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Are dreptate omul! Din cauza plasticului in care sunt infasurate, nu se mai pot descompune materiile organice asa cum trebuie...ca sa nu mai zic, ca unei pungi de plastic ii trebuie cam 500 de ani sa se descompuna...asa ca, fetelor, reciclati pungile, spalati-le si refolositi-le.
Aici de mult timp, la noi dupa revolutie, s-a format deja o mentalitate cu privire la aruncarea gunoiului. Este civilizat sa ducem gunoiul la ghena bine legat in saci de plastic, ca e comod, ca sa nu ne injure lumea din cauza mirosului, a "neglijentei"(ca sa nu zic nesimtirii) de a nu folosi saci de plastic in locul clasicelor ziare cu care ne tapetam galetile de gunoi...fara sa constientizam, pe vremea comunismului reciclam mai bine gunoiul menajer...nu stiu daca si voi faceati la fel, dar in familia mea asa procedam cu galeata de gunoi, nu ca vroiam sa reciclam, dar nu aveam la dispozitie atatea pungi si saci de gunoi cate sunt acum sau erau greu de gasit/scumpe. Spalam la pungi de plastic si le foloseam pana se rupeau si abia atunci le aruncam. Acum le aruncam dupa prima folosintauff.
Sa stiti ca nici aici lumea nu recicleaza asa cum ar trebui, la ce productie de gunoaie se face zilnic...sunt oameni care nu vor sa recicleze, ca nu le da nimeni bani pentru asta (din categoria asta face parte barbata-miuras), ca nu au timp, chef...dar am vazut si oameni care vin la dumpster cu truckul plin cu reciclabile foarte bine organizate...incerc si eu sa reciclez cat pot, cu pungile e mai greu, ca nu exista la centrul asta dugheana pentru pungi de plastic -trebuie sa le duc la Walmart, ca ei au trash canuri speciale pentru pungi de plastic si sincer, mi-e greu- si trebuie aruncate la ghena generala...cu restul, le pun in pungi, cutii, sortate si le reciclez...acum cu compostul, reciclez si vegetalele...mai, da ce ecologista m-am facut ras.

Shirel, ma faci sa rosescsorry1...adevarul este ca civilizatia de aici m-a invatat sa fiu atenta cu ceea ce las in urma mea...daca ramaneam in Ro sigur nu aveam aceeasi mentalitate ecologica.
g_nicoleta2000
Scris: Thursday, November 5, 2009 8:36 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
Felicitari Delfinasabravo .
Noi tot intr-o groapa in pamant facem compost iar pe timp de iarna il acoperim cu un covor vechi ca sa fie cald in groapa si sa poata fermenta daca afara este frig. Nu stiam ca poti pune si cartoane, am fost foarte surprinsa. Ai idee daca exista vreun porcentaj anume intre materii vegetale si cartoane? Noi producem la serviciu multe deseuri de carton, mi-ar place daca le-as putea folosi la compost.cool
delfinasa
Scris: Thursday, November 5, 2009 1:56 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Nico,bravo.! Si cum v-a iesit compostul pana acum? S-a descompus bine, rapid in groapa? N-a mirosit?

Uite am scris aici despre compozitie:
Quote:
Din experienta mea, compostul bine aerat, udat si balansat -jumatate materie maro, jumatate verde- nu miroase


Din ingredientele maro fac parte frunze uscate, lemnisoare, paie, iar din cele verzi resturi de vegetale crude, iarba taiata...se pot adauga coji de oua, saramura de la branza pentru ca aduc un aport foarte bun de calciu. Daca toci/rupi totul marunt, compostul de face repede, dupa 2-3 luni de vara e tocmai bun de folositthumleft.
g_nicoleta2000
Scris: Thursday, November 5, 2009 2:27 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Avansat

Inregistrat: 2/14/2006
Mesaje: 3898
hohot daca-ti spun ca nu stiu cat de tare miroase ma crezi? La noi proprietatea este uriasa, groapa este destul de departe si uite ca nu-mi amintesc sa ma fi imbatat cu parfumul ei. La noi vara a fost cumplit de secetoasa si nu mi-a dat prin cap ca trebuie si udatefool
De craciun vreau sa-i cumpar lui Liv un tocator profesional si atunci sa vezi cate gauri am sa fac pentru compost, o sa fiu ca o cartita uriasa.
sousourel
Scris: Thursday, November 5, 2009 4:38 PM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/18/2006
Mesaje: 7688
Mihaelabravo si felicitari!

Noi adunam mereu frunzele uscate, ceea ce "rezulta" de la gaini, buruieni plivite, resturi vegetale, etc, le stivuim si le lasam in umezeala, primavara/ toamana dupa caz, pun materialul obtinut la flori sau la legume.
delfinasa
Scris: Tuesday, June 22, 2010 9:01 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Imi pregatesc deja comportul pentru toamna. Mi-am strans o movila mare de frunze uscate, resturi vegetale, coji zdrobite de oua, zat de cafea la marginea curtii spre raulet si vad ca a inceput deja sa se descompuna. O data la 2 zile o ud bine si-o invart cu furca. Acum ma gandesc sa merg sa iau balega de la o ferma din zona sa amestec cu compostul sa se descompuna impreuna.
Gradinareselor, am nevoie sa-mi spuneti de care balega e mai buna pentru gradina de legume: de vita, de cal sau de pasari? Si care-i proportia de amestec sa nu "ard" pamantul si plantele?

Pentru anul urmator ma gandesc sa-mi iau un compost bin, adica un butoi mare cu capac si gauri pe fund pe care sa-l pot roti zilnic. Cica face compost in 2 saptamani. A facut cineva compost asa? Eu am vazut reclame la tv si in reviste, s-ar parea ca e solutia ideala pentru compost rapid.
danab
Scris: Wednesday, June 23, 2010 11:15 AM
Avatar
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 3/13/2006
Mesaje: 5519
Delfinasa, eu stiu de la bunici mei ca foloseau balega de vaca la ingrasaminte, cea de cal la chirpici sau tazac, iar cea de pasari o aruncau, ca era toxica pt plante. Si acum sunt zone unde se imprastie balega de vaca peste culturi, pe timpul iernii.
Citisem undeva pe net ca se pune si de la pasari, in amestec probabil ajuta
http://www.ecomagazin.ro/compostul-ingrasamant-ecologic-natural/
delfinasa
Scris: Monday, July 19, 2010 9:26 PM
Nivel
Nivel: Senior

Inregistrat: 2/13/2006
Mesaje: 6852
Updates despre compostul meu: se face mai incet, pentru ca nu-l ud regulat ca uit de el banghead. Este foarte importanta sa fie mereu ud, altfel procesul de descompunere dureaza mai mult. Acum frunzele sunt descompuse partial, iar resturile de legume si fructe nu se mai deslusesc din gramada. La cateva zile mai adaug ce mai strang la bucatarie si-l intorc. Movila e plina de insectute care au treaba multa sa-mi faca compostul pana la toamnasic, ca eu nu ma grabesc.

Dana, as fi vrut sa gasesc balegar de vaca, ca asa am citit si eu pe net ca ar fi cel mai bun, dar din pacate pe la noi sunt mai multe ferme de cai. Oricum, si asta de cal e foarte bun, mai ales compostuit. Am fost deja de 2 ori la o ferma si am luat 2 truckloads cu balegar de cal compostuit. O incarcatura am pus-o deja in gradina, iar la doua am pus-o in spatele curtii spre padure in asteptarea toamnei, cand o sa decopertez o alta parte de gazon in prelungirea existentei gradini de legume ca s-o extind. Balegarul compostuit este o minunatie de fertilizator, nu miroase deloc si este aerisit, nu mai are seminte de buruieni prin el si nici mult nitrogen...este perfect pentru gradina. Ce nu am gasit info pe net este daca se poate folosi acest balegar compostuit pe post de pamant, ca am de gand sa-mi fac prelungirea la gradina numai cu acest balegar compostuit. M-am imprietenit cu proprietara si mi-l da pe gratis, numai sa scape de elsunny.
Utilizatori in acelasi subiect
NU poti posta subiecte noi in acest forum.
NU poti raspunde la subiecte in acest forum.
NU poti sterge postari in acest forum.
Nu poti edita postari in acest forum.
Nu poti crea sondaje in acest forum.
Nu poti vota in sondaj in acest forum.