|
Nivel: Senior
Inregistrat: 3/13/2006 Mesaje: 5519
| Delfinasa, nu stiu exact, dar poti sa incerci sa folosesti balegarul compostuit in loc de pamant, cred ca e mai bun oricum decat lut. In definitiv, pamantul negru e format din resturi. Sa vezi insa ce aciditate are, sa nu arzi plantele. |
Inregistrat: 2/13/2006 Mesaje: 6852
| Se pare ca balegarul compostuit se poate pune imediat in gradina, pentru ca aciditatea e redusa si de-aia nu vad de ce nu as putea pune numai balegar compostuit pe post de pamant normal, ca arata ca un pamant negru si e si plin de nutrienti. Cred ca asa am sa fac: am sa folosesc numai balegar compostuit la prelungirea gradinii, in care voi pune plante primavara urmatoare. Eventual o sa ameste si balegar proaspat in tomana in el, ca sa aiba timp sa se macereze peste iarna. Cand lucram voluntara la Food bank am avut un proiect de vegetable gardening la care au folosit numai compost de la ciuperci pe post de pamant la garden beds. Nu va spun ce plante frumoase au crescut in compostul ala; plantele lor, desi le-au pus dupa ce mi-am pus eu gradina, erau duble ca inaltime decat ale mele, cu foliaj mai stufos si au facut fructe inaintea alor mele. Acum nu stiu daca le-au mai adaugat fertilizator pe parcursul cresterii , dar oricum numai compostul ala a adus o contributie mare. |
| Delfinasa, am vazut la tv ca la ciuperci se foloseste compost, nu stiu din ce e, dar aveau saci de compost si puneau spori de ciuperci direct pe el. Copostul ce ramane dupa ce se recolteaza ciupercile trebuie sa aiba azot natural, din radacinile ciupercilor, de asta au crescut asa mult plantele. Abia astept sa vad poze cu gradina ta. |
| Good point! S-ar putea ca ciupercile sa-si lase in compostul in care stau niste nutrienti care sunt tare benefici legumelor . Am sa pun niste poze zilele astea sa va arat movila mea de compost si gradina de veggies -cu ultima o sa pun la topicul de gradini de legume. delfinasa attached the following image(s):
|
|
Nivel: Grupa mijlocie
Inregistrat: 11/15/2009 Mesaje: 453
| eu stau la bloc, nu am nevoie de compost, nu am cum sa-l produc, dar va spun ce am vazut. aici in gradinile caselor, in "fundul gradinii", fiecare are o chestie ca in poza. acolo arunca cojile de la legumele folosite in bucaterie la gatit, frunzele care cad toamna din copaci....... noi la bloc avem containere pe care noi le numim "bio", unde trebuie sa arunci cojile de la legume si daca ai plante mai mari acasa la care le tai din crengi, florile pe care le-ai avut pe terasa si iarna nu ai unde sa le bagi in casa, ca de ex. muscatele....eu una le fac loc in casa dar vecinii mei nu sunt asa milostivi. tamarisc attached the following image(s):
|
|
Nivel: Ambasador
Inregistrat: 2/1/2009 Mesaje: 797
| Delfinasa ma apuc de treaba asa cum ai spus tu Cu toate ca locuiesc la tara stau in curte cu 3 oameni(sotul si socrii) foarte comozi si care n-au nici o treaba cu ecologia(vorba sotului tau parca ar fi frati,daca nu-i da nimeni bani!!!!),iar pentru socrii e mult mai usor sa arunce la tomberon asa cum se face la noi la romani bineinteles fara nici o sortare. Eu am un loc unde arunc cojile si restul dar pentru ca avem si pasari si nu m-a lasat inima sa arunc gainatul l-am pus si pe ala acolo,cu toate ca stiam ca prea bun nu e,asa ca rezultatul o sa-l imprastii prin vie.Am pus acum cativa ani in gradina de legume gainat si cenusa si nu stiu de la care dar prea bine nu le-a mers plantelor.Treaba cu udatul o stiam (noroc cu internetul asta ca de pe partea batranilor de la tara nu toti au invatat ceva odata cu trecerea anilor)dar n-am aplicat-o tot pentru ca m-am gandit ca face ploaia treaba in locul meu,dar nu pot sa nu ma gandesc la un lucru :udand-o asa de des cum ar trebui(gramada)ea nu se spala de fapt de toate substantele alea bune din resturi? Si poza pe care ai pus-o e cu rezultatul final,cu ce ai pus la plante in gradina sau e de la inceputurile ei? Cu mine clar o sa faci schimb de idei,poze ca si eu sunt maniaca pe treaba asta(si pentru ca-s o ecologista convinsa dar si pentru ca am vazut acum cateva zile ce mult costa o punga de pamant pentru flori pai daca ar fi sa iau pentru toata gradina mea de flori vai) |
|
| Si al meu sot are un atelier (numai pentru el)cu enspemii de scule iar cand prelucreaza lemn ramane rumegus pe care tot in vie l-am insirat in speranta ca se va mai inmuia un pic pamantul care e beton acolo(asta in cativa ani cred).Sa speram ca pe langa alte chestii pe care le fac in ateliere lor ne vor face si noua un gardulet asa cum e in poza pusa de Tamarisc. |
|
| Crinutza, poza pusa anul trecut nu reflecta rezultatul final, ci e din timpul "coacerii". Se vad clar frunzele uscate, inca nemacerate. Saptamana trecuta s-a dus barbata-miu sa vada ce face compostul meu uitat peste iarna si supriza: e tocmai bun de folosit. Mi l-a spart, ca se intarise, l-a incarcat in roaba si il am pregatit, o sa-i fac o poza sa vezi ce pamant frumos negru si reavan s-a facut . Si ca sa imi usurez munca , mi-am luat de curand si compost bin, butoi din ala special de care va vorbeam, pe care poti sa-l invarti usor cu mainile. Este laudat ca ar face compost in 2 saptamani cand este cald afara. Sa vedem, am inceput sa-l incarc si sper sa fac mult compost pentru gradinitele mele.
Ai grija ca gramada de compost nu trebuie sa fie fleasca de apa, ci umeda tot timpul. Trebuie invartita cu furca destul de des sa se aereze. Dar cel mai important e sa fie umeda si sa pastrezi echilibrul de materie verde-maro. Daca ai cum sa-l imprejmuiesti cum e cel din poza lui Tamarisc sau sa-l faci intr-un butoi vechi (cu gaura pe fund neaparat) sau o groapa e foarte bine, ca eu l-am facut asa pe pamant si de la ploi s-a cam scurs in jur si am pierdut din el. O a vezi ca pe parcurs o sa apara si diverse insectute care isi fac treaba prin el; nu te speria, este normal. Dupa ce termina, se cara la ele acasa si compostul va fi insect-free la final. Gainatul de pasare si orice balegar trebuie lasat sa se compostuiasca un timp separat inainte sa-l pui in gradina (se mai lucreaza toamna proaspat in gradina ca nu mai ai nici o planta si are timp sa se alcalinizeze pana primavara). Eu am folosit numai din asta invechit, proaspat e foarte acid si ucide plantele. Iar cenusa trebuie sa fie de la lemne, nu carbuni (e ok de la carbuni facuti din lemn) si daca pui si zat de cafea, coji de oua zdrobite proapsete, nu fierte, nu trebuie mult din fiecare si trebuie incorporate in pamant, nu doar aruncate la suprafata.
ce ne asemanam...noi gradinarese cu soti lemnari ...al meu are saci de rumegus pe care mai nou ii tine in tomberonul de gunoi si eu n-am unde sa-mi mai pun sacii mei de gunoi menajer . De ce are cativa saci: ca ii pune pe categorii de lemn pe care ii pastreaza pt afumatoarea lui draga (si-a facut si de-aia inainte de Craciun din niste butoaie si cand si-a afumat suncile si carnatii cateva zile la rand stateam cu frica-n san sa nu ne pomenim cu pompierii acasa sa ne tranteasca si vreo amenda si sa-i confiste "copilasul" nou-nascut ). |
|
| Delfinasa, ce noroc pe sotul tau si ce ghinion pe pompieri
Gainatul de la gaini e toxic pentru plante, nu se foloseste la gradinarit decat foarte diluat pt ca are concentratie mare de fosfor http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t225557.html (este cineva care da detalii cum se foloseste).
Eu sper sa incep din vara asta sa "produc" compost ca ne facem gardul la teren si pot sa ma apuc de pus macar floricele pe margini. |
|
| La noi se gasesc saci de fertilizator din gainat de pasare compostuit si e laudat ca ar fi mai bun decat celelalte. E si mai scump. Am cumparat si eu o data si am folosit in gradinitele de flori si a fost ok. La fel se spune despre excrementele iepurilor, caprelor, oilor ca ar fi iar foarte bune ca ingrasaminte. Numai ca trebuie lasate la invechit, nu m-a interesat sa aflu cat timp si probabil trebuie amestecate cu alte chestii sa le faca optime ca hrana pentru plante.
Spor la compostuit, Dana! |
|
| E tare sotul,si-al meu foloseste rumegusul la afumatoare si intr-adevar este un lemn anume mai bun pentru afumat carne dar nu stiu exact care.Astept cuminte pozici cu compostul(deja m-am apucat si eu de gramajoara mea)si daca stii sa-mi spui si mie cum sa diluez gainatul ca nu prea am inteles din postul de mai sus(la o galeata de gainat cam cata apa ar trebui sa pun si dupa o saptamana cand e gata cum ud cu el?O cana la planta sau mult mai putin sau trebuie stropita planta cu solutia?)
|
|
| Asta e butoiul meu special pentru facut compost si compostul facut toamna trecuta...ploua la noi de cateva zile si pozele nu-s prea reusite, dar se vede ce trebuie. delfinasa attached the following image(s):
|
|
|
Vezi sa nu diluezi gainatul proaspat cu apa ca nu se foloseste asa...numai cu cel compostuit, care s-a facut deja pamant, poti sa faci ceai de compost si sa-l folosesti in gradina. Daca dai pe google "compost tea recipe", vezi exact proportiile necesare. Pe cel proaspat poti sa-l pui separat la invechit ori direct in gramada de compost si se amesteca si lasa la macerat impreuna cu resturile verzi si uscate. Cand este gata, in cateva luni, abia atunci o folosesti. Si eu as folosi balegar/gainat proaspat la compost ca-i aduce multi nutrienti in plus. De gasit, gasesc, dar e greu de adus de-asta proaspat cu masina ca pute rau . |
|
| Multumesc Delfinasa foarte fain arata compostul iar despre butoi ce sa zic daca eram la alta sectiune as fi zis ca-i gratar La noi nu stiu daca se gaseste si daca da, probabil e prea scump pentru muritorii de rand asa ca eu raman la gramada intoarsa cu furca Oooo deja visez la gradinita mea de flori |
|
| Butoiul meu de compost e acum plin...cred ca are cateva zeci de kg de amestecatura...incepuse sa "fiarba" acum cateva zile...temperatura crescuse la aproape 40 de grade inauntru, semn ca "se face treaba". De 2 zile iar e frig...astept sa avem caldura constanta sa-l vad mai repede macerat si terminat . |
|
|